25 Οκτωβρίου 2011

Κορινός Πιερίας: Οικοπεδοποίηση σε έκταση Natura 2000

 Ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου στην ευρωβουλή

Την παραβίαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας από την κατασκευή παραθεριστικού οικισμού στον Κορινό Πιερίας φέρνει στο ευρωκοινοβούλιο με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Η περιοχή αποτελεί τμήμα του ευρύτερου υγροτοπικού οικοσυστήματος του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα-Αλυκής Κίτρους και

προστατεύεται πολλαπλά:

 

►Ανήκει στην περιοχή ευθύνης του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης και περιλαμβάνει λιβάδια, αμμοθίνες και περιοδικά κατακλυζόμενες εκτάσεις με αλοφυτική βλάστηση.

►Πάνω από 50% της έκτασης περιλαμβάνεται στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας του Δικτύου Νatura 2000 (Αλυκή Κίτρους – ευρύτερη περιοχή).

►Το παραλιακό μέτωπο περιλαμβάνεται στον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας του Δικτύου Νatura2000, (Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα –ευρύτερη περιοχή– Αξιούπολη).

Σημαντικό τμήμα της περιοχής περιλαμβάνεται στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Αλυκής Κίτρους και σύμφωνα με το Ν. 2637/98, απαγορεύεται η ένταξή του σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό.

«Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι δε μπορούν να γίνουν τα πάντα οικόπεδα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Ο σχεδιασμός για οικισμό στην παραλία Κορινού Πιερίας αποτελεί άλλο ένα δείγμα του τύπου ανάπτυξης που έφερε τη χώρα σε βαθιά οικονομική και περιβαλλοντική κρίση. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε να καταστρέφουμε περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής αξίας για εφήμερα εργολαβικά κέρδη: είναι σαν να πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε. Η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάκαμψη μπορεί να προέλθει μόνο από πρωτοβουλίες που σέβονται και προστατεύουν την ελληνική φύση και όχι από την μανία καταστροφής που έχει καταλάβει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα εγχώρια κακέκτυπά του. Φέρνουμε λοιπόν το θέμα και στο ευρωκοινοβούλιο, καθώς η οικοπεδοποίηση παραβιάζει και την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης)

Θέμα: Οικοπεδοποίηση περιοχής του Δικτύου Natura2000 στην παραλία Κορινού Πιερίας

«Πρότυπος» παραθεριστικός οικισμός κατασκευάζεται στον Κορινό Πιερίας(1). Έχει  ολοκληρωθεί η οριοθέτηση των οικοπέδων, η χάραξη σχεδόν όλων των δρόμων και η πρώτη στρώση τους με χαλίκια, ενώ ξεκινά σύντομα και η έκδοση οικοδομικών αδειών (2). Όμως, η έγκριση περιβαλλοντικών όρων (1997), έληξε την 31-12-2007, και δεν έχει ανανεωθεί.

Ωστόσο η περιοχή αποτελεί τμήμα του ευρύτερου υγροτοπικού οικοσυστήματος του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα-Αλυκής Κίτρους, ανήκει στην περιοχή ευθύνης του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης (Ν. 3044-ΦΕΚ 197/27-8-2002) και περιλαμβάνει λιβάδια, αμμοθίνες και περιοδικά κατακλυζόμενες εκτάσεις με αλοφυτική βλάστηση. Επίσης σημαντικό τμήμα της περιοχής (>50% της έκτασης) περιλαμβάνεται στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας (SPA) του Δικτύου Νatura 2000, με κωδικό GR1250004 (Αλυκή Κίτρους – ευρύτερη περιοχή), ενώ το παραλιακό μέτωπο περιλαμβάνεται στον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας (SCI) του Δικτύου Νatura2000, με κωδικό GR1220002 (Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα – ευρύτερη περιοχή – Αξιούπολη). Επίσης σημαντικό τμήμα της περιοχής περιλαμβάνεται στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) Αλυκής Κίτρους (ΦΕΚ 177/τ.B’/31.3.1988) και σύμφωνα με τον Ν. 2637/98 (ΦΕΚ 200/Α/27-8-1998), απαγορεύεται η ένταξή του σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό.

Ερωτάται η Επιτροπή:

► Έχει ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές για το συγκεκριμένο έργο;

► Συμφωνεί ότι το συγκεκριμένο έργο παραβιάζει την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως την Οδηγία 2009/147/EΚ και ιδιαίτερα την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ (άρθρο 6), καταστρέφοντας ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές διεθνούς σημασίας;

► Αν ναι, τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να μην καταστραφούν περαιτέρω οι συγκεκριμένες περιοχές και να αποκατασταθούν στην πρότερη μορφή τους;

___________________

(1)Σύμφωνα με την Υπ. Απόφαση 9625/1-3-2004 (ΦΕΚ 192/τ.Δ’/4-3-2004) της Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Ρ. Ζήση για την «Έγκριση πολεοδομικής μελέτης της περιοχής δεύτερης κατοικίας του Δήμου Κορινού». Θα έχει έκταση 2.200 στρεμμάτων, με 2.000 οικόπεδα και θα φιλοξενήσει περισσότερους από 5.000 κατοίκους.

(2) σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Χιονίδη.

Last modified on Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2011 01:50