19 Οκτωβρίου 2011

BlackRock:Πόσο διαφανής είναι η συμφωνία για τις ελληνικές τράπεζες;

 Ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου στην ευρωβουλή

Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της συμφωνίας συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την πολυεθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών αποθεμάτων BlackRock για τον έλεγχο της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών.

Με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος ζητά από την Κομισιόν να ενημερωθεί για τους όρους συνεργασίας και για ενδεχόμενα ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων, αθέμιτου ανταγωνισμού, ή

παραβίασης της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

 Η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται με τη συγκεκριμένη εταιρεία, με όρους που έχουν επικριθεί για ανεπαρκή διαφάνεια, παρέχοντάς της αποκλειστική αρμοδιότητα να ελέγξει τα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών και να έχει προνομιακή πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες. Παράλληλα όμως με τον ελεγκτικό της ρόλο, η εταιρία φαίνεται να συνδέεται μετοχικά με ανταγωνιστές και/ή υποψήφιους αγοραστές ελληνικών τραπεζών, ενώ εμπλέκεται σε επενδυτικά σχήματα όπως αυτό της Noble Energy που εκτελεί έρευνες για την ανεύρεση φυσικού αερίου σε περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, όπως και της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε», που σκοπεύει να εκμεταλλευτεί κοιτάσματα χρυσού χαμηλής περιεκτικότητας σε δασική έκταση που καλύπτει το 10% της Χαλκιδικής.

Η BlackRock έχει αμφιλεγόμενη φήμη από τη δραστηριότητά της στις ΗΠΑ και το ρόλο της στην κρίση των ενυπόθηκων δανείων», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Στην αμερικανική Γερουσία έχουν τεθεί ερωτήματα για το διπλό της ρόλο ως σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης για ζητήματα ομολόγων και άλλων επενδυτικών προϊόντων και ταυτόχρονα ως μέτοχος σε επενδυτικά σχήματα που διαχειρίζονται τέτοια προϊόντα. Τι εγγυήσεις υπάρχουν ότι  εμπιστευτικά των ελληνικών τραπεζών δε θα περάσουν σε ανταγωνιστές τους που συνδέονται ήδη μετοχικά με τη BlackRock ή ότι δε θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης για να συμπιεστεί ακόμη περισσότερο το τίμημα κάποιας εξαγοράς; Η νομιμότητα και η λειτουργικότητα της συνεργασίας αυτής της εταιρείας με την ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διερευνηθεί. Η χώρα δεν πρέπει να παραδοθεί στο ίδιο σύμπλεγμα χρηματοπιστωτικών συμφερόντων που την οδήγησε στην κατάρρευση».

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης) 

Θέμα: Ο ρόλος της εταιρείας BlackRock στη διαχείριση του ελληνικού χρέους  

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών αποθεμάτων BlackRock έχει αμφιλεγόμενη φήμη από τη δραστηριότητά της στις ΗΠΑ και το ρόλο της στην κρίση των ενυπόθηκων δανείων [1]. Ο Αμερικανός Γερουσιαστής Chuck Grassley έχει διατυπώσει ερωτήματα για το διπλό ρόλο της εταιρείας ως σύμβουλος της κυβέρνησης για ζητήματα ομολόγων και άλλων επενδυτικών προϊόντων και ταυτόχρονα ως μέτοχος σε επενδυτικά σχήματα που διαχειρίζονται τέτοια προϊόντα. Η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται ήδη με τη συγκεκριμένη εταιρεία, με όρους που έχουν επικριθεί για ανεπαρκή διαφάνεια, παρέχοντάς της την αποκλειστική αρμοδιότητα να ελέγξει τα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών και να έχει προνομιακή πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες.

Παράλληλα με τον ελεγκτικό της ρόλο, η εταιρία φαίνεται να συνδέεται μετοχικά με ανταγωνιστές και/ή υποψήφιους αγοραστές ελληνικών τραπεζών: είναι ο τρίτος μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της Goldman Sachs, ενώ η εταιρεία Neuberger Berman LLC  είναι ο έβδομος θεσμικός επενδυτής της BlackRock. Η Neuberger Berman ήταν από τις πρώτες εταιρείες που πούλησαν μαζικά μετοχές της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος το τελευταίο τρίμηνο του 2009, προκαλώντας εμμέσως την κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου [2]. Η BlackRock εμπλέκεται σε επενδυτικά σχήματα όπως αυτό της Noble Energy που εκτελεί έρευνες για την ανεύρεση φυσικού αερίου σε περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, όπως και της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε» [3], που σκοπεύει να εκμεταλλευτεί κοιτάσματα χρυσού χαμηλής περιεκτικότητας σε δασική έκταση που καλύπτει το 10% της Χαλκιδικής.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Γνωρίζει να μας πληροφορήσει για τους όρους συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την BlackRock;

2. Τίθενται ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων της συγκεκριμένης εταιρείας, αθέμιτου ανταγωνισμού, ή παραβίασης της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας;

 _________________________________

[1] http://www.bloomberg.com/news/2010-12-09/larry-fink-builds-blackrock-into-powerhouse-without-goldman-sachs-backlash.html

[2] http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/apo-tin-blackrock-stin-goldman-sachsi-odysseia-tis-elladas-sto-xrimatistiriako

[3] http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=314813

Last modified on Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2012 19:24