05 Μαϊος 2014

Ο Ν. Χρυσόγελος ο πρώτος Έλληνας Ευρωβουλευτής που στηρίζει την καμπάνια «Βοηθώ το Erasmus»

 

Ενημερωθείτε για την καμπάνια: www.helperasmus.eu

Πρόσκληση σε φορείς και πολίτες απευθύνει ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων /»ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη. Δημιουργία. Οικολογία», για στήριξη της συλλογής υπογραφών από ευρωβουλευτές, ώστε να εξασφαλιστούν επαρκή κονδύλια για τα προγράμματα που υποστηρίζουν την κινητικότητα των νέων, όπως είναι το Erasmus. Η καμπάνια επικεντρώνεται στην προώθηση εκείνων των υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές του 2014 που δεσμεύονται να υποστηρίξουν στο μέλλον την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για την παιδεία, τον πολιτισμό και την κατανόηση.

Σήμερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση λιγότερο από 1,6% από τον ετήσιο Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό πηγαίνουν σε προγράμματα ανταλλαγής νέων. Τα κονδύλια που έχουν δεσμευτεί για αυτά τα προγράμματα όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά στερούν από πολύ μεγάλο αριθμό νέων τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και να ζήσουν σπουδάζοντας σε μια άλλη χώρα. Η περυσινή χρονιά, ήταν χρονιά κατά την οποία οι πόροι του προγράμματος Erasmus στέρεψαν και πολλοί νέοι βρέθηκαν εγκαταλελειμμένοι σε μια ξένη χώρα χωρίς την απαραίτητη οικονομική στήριξη που προβλέπει το πρόγραμμα.

Η Καμπάνια «Βοηθώ το Erasmus» (Help Erasmus) αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία νέων από όλη την Ευρώπη και αυτή τη στιγμή υποστηρίζεται από 109 ευρωβουλευτές, 20 Πράσινων, μεταξύ των οποίων και του Νίκου Χρυσόγελου, και από άλλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Ν. Χρυσόγελος είναι ο πρώτος εν ενεργεία Έλληνας ευρωβουλευτής που ανταποκρίνεται στο κάλεσμα για στήριξη της καμπάνιας. Τη διαδικτυακή καμπάνια καλούνται να προσυπογράψουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ευρωβουλευτές, ώστε να είναι δυνατό οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν ποιοι από τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές είναι διατεθειμένοι να παλέψουν για την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για προγράμματα που έχουν να κάνουν με την παιδεία και τον πολιτισμό.

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά: «Η κρίση έχει επηρεάσει δραματικά τη ζωή των νέων ανθρώπων, οι οποίοι αποτελούν την πρώτη γενιά Ευρωπαίων που σπουδάζουν, μετακινούνται, επικοινωνούν και ανταλλάσσουν απόψεις, δηλαδή την πρώτη πραγματικά ευρωπαϊκή γενιά. Σήμερα που η μετάβαση από την εκπαίδευση στην απασχόληση γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθώς και τα ποσοστά της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ, είναι πολύ σημαντικό να μη στερούμε πόρους από εκεί που πραγματικά αξίζει. Και η ομάδα μας στο Ευρωκοινοβούλιο, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, και εγώ προσωπικά, έχουμε παλέψει για την εξασφάλιση επαρκών πόρων για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας νέων. Η συμβολή των προγραμμάτων, όπως το Erasmus+, που παρέχουν στους νέους τη δυνατότητα φοίτησης ή και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε άλλη χώρα, αυξάνοντας τις γνώσεις και δεξιότητές τους και βοηθώντας τη μετάβαση από την εκπαίδευση στην εργασία είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τους νέους. Είναι σημαντικό λοιπόν να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση τους στο επίπεδο του 3% του προϋπολογισμού της ΕΕ για να μπορέσουμε να δώσουμε απαραίτητα εφόδια στους νέους»

Δείτε εδώ σχετικές πρωτοβουλίες:

Να επενδύσουμε στους νέους. Ούτε ένα ευρώ να μην κοπεί από τα προγράμματα Εκπαίδευσης και Νεολαίας της ΕΕ

Στο πλευρό των νέων για αποτελεσματικές πολιτικές για τη νεολαία

Περιφερειακές Πολιτικές και Κοινωνική Συνοχή

Public Hearing European Students demand secure funding for the Education and Youth programmes of 2014-2020

 

Last modified on Δευτέρα, 12 Μαϊος 2014 18:27