14 Απριλίου 2014

Περιφερειακές Πολιτικές και Κοινωνική Συνοχή

1.1.Young-People SmallΠεριφερειακές Πολιτικές και Κοινωνική Συνοχή

Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι ένας από τους αντιπροέδρους της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι εισηγητής των Πράσινων σε θέματα Πολιτικής Συνοχής και συμμετέχει στην ομάδα εργασίας τους για τις πολιτικές Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής Συνοχής. Είναι εισηγητής του σε τομείς που συνδέονται με περιφερειακή ανάπτυξη, συνοχή, μακροπεριφέρειες, αστική και βιομηχανική πολιτική, νησιωτικότητα και άλλα.

Διαβάστε αναλυτικά τις παρεμβάσεις

Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής

 

Εισήγηση (εκ μέρους των Πράσινων) στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης:

Με δεδομένο ότι η Πολιτική Συνοχής δεν αποβλέπει μόνο στην προώθηση της κοινής αγοράς και της οικονομικής μεγέθυνσης, αλλά και στηνπεριβαλλοντική και κοινωνική συνοχή, το Ταμείο Συνοχής είναι λογικό να ενισχύει δράσεις που στοχεύουν όχι μόνο σε μια μεμονωμένη θεματική προτεραιότητα αλλά ταυτοχρόνως συνδυάζουν με συνεκτικό τρόπο διάφορες θεματικές ενότητες οριζόντια, για παράδειγμα η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού να επιτυγχάνεται μέσω δραστηριοτήτων που δεν ανταγωνίζονται το στόχο της προστασίας του κλίματος. Όμως, το Ταμείο δεν πρέπει να ενισχύει δράσεις σε μια θεματική προτεραιότητα που έρχονται σε αντίθεση με άλλη ή άλλες θεματικές προτεραιότητες.

Οι υποδομές που προωθούνται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πρέπει να συνάδουν με τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος και να συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή. Να μην χρηματοδοτείται η προώθηση εκείνων των υποδομών που σπαταλούν ή βλάπτουν τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον. Οι υποδομές που ενισχύονται πρέπει να είναι έξυπνες, πράσινες και να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ιδιαιτερότητες και δυνατότητες κάθε περιοχής αλλά και να σέβονται το περιβάλλον. Χρειάζεται ενίσχυση των μορφών βιώσιμης κινητικότητας, αντί για μονομερή προσανατολισμό σε αυτοκινητοδρόμους, ενίσχυση σχημάτων τοπικής βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων και αποβλήτων με κατάλληλης κλίμακας τεχνολογίες με στόχο την ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και επεξεργασία των οργανικών απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, με απώτερο στόχο μηδενικά απόβλητα, αντί για βαριές υποδομές επεξεργασίας σύμμικτων απορριμμάτων. Το ίδιο ισχύει και για την ενέργεια, χρειάζεται να ενισχύονται δράσεις που προωθούν την εξοικονόμηση ενέργειας και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών.

Κατευθύνοντας περισσότερο από το40% των πόρων της Πολιτικής Συνοχής σε προτεραιότητες επωφελείς για το περιβάλλον (εξοικονόμηση ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές, προστασία φύσης και βιοποικιλότητας, πράσινες υπηρεσίες και υποδομές) σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των αναπτυγμένων (με βάση το ΑΕΠ) περιοχών, θα υπάρξει πολύ σημαντικό αποτέλεσμα στα θέματα απασχόλησης, καθώς αυτοί οι τομείς έχουν μεγάλο δυναμικό δημιουργίας μακροχρόνια βιώσιμων θέσεων εργασίας και σήμερα υποχρηματοδοτούνται.

Συμφωνούμε να περιληφθούν στις προτεραιότητες και του Ταμείου Συνοχής (όπως και του Ευρωπαϊκού ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης) ηεξοικονόμηση ενέργειας και στις κατοικίες, όχι μόνο τα δημόσια κτίρια, και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα μέσω συνεταιρισμών, δίνοντας ίσως έμφαση στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Συνοχής σε σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε περιοχές κοινωνικά υποβαθμισμένες, σε συγκροτήματα κοινωνικής κατοικίας και σε κατοικίες κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, ώστε να συνδυάζονται οι στόχοι της κλιματικής προστασίας με αυτούς της κοινωνικής συνοχής και της αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας.

 

Τροπολογίες που κατατέθηκαν στην βασική εισήγηση:BULB Small

Ο Νίκος Χρυσόγελος, εισηγητής εκ μέρους των Πράσινων στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατέθεσε σειρά τροπολογιών στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της οικολογικής καινοτομίας και κατάφερε να ενσωματωθούν στην πλειοψηφία τους.

σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης

αναφορά στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία,

μη χρηματοδότηση της κατασκευής και του εξοπλισμού σταθμών πυρηνικής ενέργειας,

χρηματοδότηση της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όχι μόνο στα δημόσια κτήρια αλλά και στις κατοικίες,

ενίσχυση των μορφών βιώσιμης κινητικότητας στις πόλεις

προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας και την ανάπτυξη των πράσινων υπηρεσιών και υποδομών,

απλοποίηση των δημοσιονομικών διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης

 

Τι πέρασε και ποια η σημασία τους:

Για την ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν σημαντικό να μην αποδυναμωθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά απεναντίας να βελτιωθεί όπου ήταν απαραίτητο. Οι πιο σημαντικές από τις τοπολογίες που έγιναν δεκτές και ενσωματώθηκαν στην έκθεση αφορούν:

  • τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης
  • την αναφορά στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία,
  • τη μη χρηματοδότηση της κατασκευής και του εξοπλισμού σταθμών πυρηνικής ενέργειας,
  • τη χρηματοδότηση της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όχι μόνο στα δημόσια κτήρια αλλά και στις κατοικίες,
  • την ενίσχυση των μορφών βιώσιμης κινητικότητας στις πόλεις
  • την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
  • την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας και την ανάπτυξη των πράσινων υπηρεσιών και υποδομών,
  • την απλοποίηση των δημοσιονομικών διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης

 

Ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου στην Ολομέλεια: http://www.youtube.com/watch?v=4K3F05VUwK0&feature=youtu.be

 

$this->embedVideo("4K3F05VUwK0")

 

 

Ακρόαση για τις επιπτώσεις των πολιτικών της Τρόικα στην κοινωνική συνοχή και την περιφερειακή ανάπτυξη

Η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου θα προχωρήσει σε γνωμοδότηση για τις επιπτώσεις των πολιτικών της Τρόικα στην περιφερειακή ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή με βάση την έκθεση που θα συντάξει η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, αποδεχόμενη τμήμα της πρότασης του Νίκου Χρυσόγελου, αντιπροέδρου της Επιτροπής,που είχε υποστηριχθεί συνολικά από την Ομάδα των Πράσινων. Ολοκληρωμένη διαδικασία ακροάσεων έχει ξεκινήσει η Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, μετά από πρωτοβουλία του Γερμανού πράσινου Ευρωβουλευτή Σβεν Γκίγκολν, ενώ έκθεση συντάσσει και η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα.

 

 

 

Μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας

 

  • Εισήγηση (εκ μέρους των Πράσινων) στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης:

Η πολιτική λιτότητας δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση αλλά σε επιδείνωσή της και αύξηση των ανισοτήτων. Η Ευρώπη πρέπει να στραφεί σε ένα μοντέλο βιώσιμης, οικολογικά και κοινωνικά, οικονομίας, χωρίς κοινωνικό αποκλεισμό, που συνδυάζεται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη μείωση των ανισοτήτων, την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος. Η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας παρέχει τη βάση για να καταστεί κάτι τέτοιο δυνατό.

Η πολύπλευρη κρίση και οι πολιτικές λιτότητας έχουν αυξήσει τις περιφερειακές ανισότητες όχι μόνο μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και στο εσωτερικό των χωρών και των περιφερειών. Επίσης, οι στόχοι της στρατηγικής “Ευρώπη 2020” είναι πιθανό να μην επιτευχθούν αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις. Τη στιγμή που χρειαζόμαστε περισσότερους δημόσιους πόρους για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπει σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης, εγκρίνεται μειωμένος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός. Ένας προϋπολογισμός που είναι μικρότερος από τα επίπεδα του 2004, πριν ακόμα προστεθούν 13 κράτη μέλη.

Παράλληλα, οι περιφέρειες που έχουν περισσότερο ανάγκη από επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών αντιμετωπίζουν μεγάλες περικοπές διαθέσιμων πόρων, τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό, όσο και των ιδίων πόρων τους.

Η κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο, καθώς έρχεται να προστεθεί το πρόβλημα της ελλιπούς χρηματοδότησης από τις τράπεζες ακόμα και των υγιών οικονομικών δραστηριοτήτων. Στην Ελλάδα, το 80% των αιτήσεων χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απορρίπτεται (ΜΜΕ).

  • Ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης:

      http://www.youtube.com/watch?v=vprKYEMMDMg&feature=youtu.be

Μακροοικονομικές ανισότητες

 

  • Εισήγηση (εκ μέρους των Πράσινων) στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης:

Είναι σημαντική η ποιότητα των στατιστικών δεδομένων, των δεικτών και των εκθέσεων, θα πρέπει όμως να έχουμε μία συνολική εικόνα της κατάστασης της οικονομίας και της κοινωνίας γιατί πολλές φορές τα νούμερα παραπλανούν. Εάν επιτύχουμε για παράδειγμα εξυγίανση των ελλειμμάτων ή του χρέους, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τις επιπτώσεις και σε άλλους τομείς, όπως η κοινωνική συνοχή και το περιβάλλον. Ένα άλλο λοιπόν κρίσιμο ζήτημα που τίθεται, εκτός από την ποιότητα των δεικτών, είναι κατά πόσο λαμβάνονται υπόψη πέρα από τους δημοσιονομικούς και οι κοινωνικοί δείκτες κατά τη χάραξη και υλοποίηση των πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής. Είναι σαφές ότι η Τρόικα δεν συνυπολογίζει τους κοινωνικούς δείκτες, δηλαδή δεν λαμβάνει υπόψη της την τεράστια κατάρρευση σε κοινωνικό και παραγωγικό επίπεδο που επιφέρουν οι πολιτικές της.

Πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις στα κράτη μέλη που δεν συμμορφώνονται στην υποχρέωση υποβολής ποιοτικών στατιστικών εκθέσεων, γιατί χωρίς αυτές δεν μπορεί να σχεδιαστούν αποτελεσματικές πολιτικές. Όμως, τις κυρώσεις αυτές δεν θα πρέπει να τις πληρώνουν η κοινωνία και οι πολίτες αλλά αυτοί που ευθύνονται για την παραποίηση στοιχείων ή για τις μη ποιοτικές εκθέσεις. Ναι μεν πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις για τη μη ποιότητα των στατιστικών και των εκθέσεων, όχι όμως για τη μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και κάθε περίπτωση οι κυρώσεις αυτές δεν θα πρέπει να θίγουν τις κοινωνίες.

 

  • Ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης:

http://www.youtube.com/watch?v=8t2Q9Dv9iUU&feature=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=hdanUAZH9f4&feature=youtu.be

 

 

Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

  • Εισηγητής (εκ μέρους των Πράσινων) στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης:

Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, δόθηκε το πράσινο φως για την τροποποίηση του Κανονισμού για το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ), ώστε να καταστεί αποδοτικότερο, ταχύτερο και περισσότερο ευέλικτο. Οι Πράσινοι συμμετείχαν ενεργά για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Ο Νίκος Χρυσόγελος ήταν εισηγητής εκ μέρους των Πράσινων, και κατέθεσε τροπολογίες, η πλειοψηφία των οποίων ενσωματώθηκε στο κείμενο της συμφωνίας (αφορούσαν κυρίως την προσπάθεια να προλαμβάνονται αντί να επαναλαμβάνονται οι καταστροφές, την αξιοποίηση της προσέγγισης του οικοσυστήματος για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών). Συμμετείχε, επίσης, ενεργά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών ευρωπαϊκών οργάνων (Κομισιόν, Συμβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο).

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν ένα εργαλείο στήριξης χωρών και περιφερειών μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές. Όμως, οι χρονοβόρες διαδικασίες χορήγησης των ενισχύσεων, ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων που απορρίπτονταν λόγω ανεπάρκειας, οι πολύπλοκες διατάξεις του προηγούμενου κανονισμού, η μη ικανοποίηση των προσδοκιών των πληγέντων, αλλά και η αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθιστούσε αναγκαία την τροποποίηση της νομοθεσίας, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του μηχανισμού και την ταχύτερη, ευκρινέστερη και απλούστερη εφαρμογή του καθώς και την προώθηση της πρόληψης έστω και μέσω των έργων αποκατάστασης των ζημιών.

 

  • Τα κύρια σημεία της τελικής έκθεσης που υιοθετήθηκε:

Αποσαφήνιση του πεδίου εφαρμογής του ΤΑΕΕ, το οποίο περιορίζεται στις φυσικές καταστροφές κι επεκτείνεται και στα φαινόμενα ξηρασίας. Μεγάλη επιτυχία μας ως Πράσινοι είναι η συμπερίληψη της αρχής της “προσέγγισης του οικοσυστήματος”, ώστε τα έργα αποκατάστασης που ενισχύονται από το Ταμείο να συμβάλουν στη βιωσιμότητα και να αποφεύγεται η επανάληψη λαθών στο σχεδιασμό έργων και η κατασπατάληση πόρων. Οι αρχές θα πρέπει να υποβάλλουν σχέδια και πληροφορίες που θα αποδεικνύουν ότι έχουν ληφθεί μέτρα πρόληψης ώστε να μην επαναλαμβάνονται καταστροφές που

Επέκταση της προθεσμίας υποβολής της αίτησης για στήριξη από το Ταμείο σε δώδεκα εβδομάδες, δεδομένου ότι η κατάρτιση της αίτησης είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα για τις δημόσιες αρχές που προσπαθούν να εκτιμήσουν τη ζημία και να συγκεντρώσουν αποδεικτικά στοιχεία για την υποστήριξη της αίτησης σε μια στιγμή που θα πρέπει να λάβουν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής. Θετική είναι, επίσης, η αύξηση από ένα σε ενάμιση χρόνο του περιθωρίου ολοκλήρωσης των έργων, με δεδομένη την καθυστέρηση που υπάρχει συχνά στην προκήρυξη των έργων και την υλοποίησή τους σε διάφορες περιφέρειες.

Απλοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας. Αποσαφηνίζεται ότι μια περιφέρεια για να δικαιούται την ενίσχυση του ΤΑΕΕ, το κόστος της καταστροφής που έχει υποστεί θα πρέπει να ξεπερνάει το 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήθελε να ρυθμιστεί το όριο στο 1%, αλλά το Συμβούλιο επέμεινε στην πρόταση της Κομισιόν.

Σχετική επιτυχία είναι το γεγονός ότι προβλέπεται η προκαταβολή ποσού από το Ταμείο κατά 10% του συνολικού επιλέξιμου κόστους αποκατάστασης της ζημιάς από φυσικές καταστροφές, με μέγιστο όριο ενίσχυσης τα 30.000.000 ευρώ. Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε λόγο για 15% της αναμενομένης ενίσχυσης, ποσό που δεν θα υπερέβαινε τα 40.000.000 ευρώ.

Ο κανονισμός προβλέπει απλοποίηση των διοικητικών και γραφειοκρατικών διαδικασιών, ανταλλαγή εμπειριών και βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και των τοπικών και περιφερειακών αρχών, ώστε τα σχέδια που υποβάλλονται να μην απορρίπτονται λόγω ανεπάρκειας. Επίσης η επιπλέον τεχνική εξειδικευμένη βοήθεια που τυχόν χρειάζεται θα είναι επιλέξιμη δαπάνη.

Η νέα νομοθετική πρόταση απλοποιεί τους κανόνες και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για πρόληψη και διαχείριση των καταστροφών. Στο πλαίσιο του μειωμένου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020, αλλά και της αύξησης του αριθμού και της σοβαρότητας των φυσικών καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής, το ΤΑΕΕ χρειάζεται να προσαρμοστεί και να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικό και ευέλικτο, ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πληγέντων και στην έννοια της αλληλεγγύης που αποτελεί θεμελιώδη αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

 

Εμπόδια που αντιμετωπίζουν λόγω κρίσης οι περιφερειακές και οι αυτοδιοικητικές αρχές

 

Εισήγηση εκ μέρους των Πράσινων στην Επιτροπή Περιφερειακή Ανάπτυξης καθώς και στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την έκθεση «σχετικά με τις συνέπειες των δημοσιονομικών περιορισμών για τις περιφερειακές και τοπικές αρχές όσον αφορά τις δαπάνες των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ στα κράτη μέλη» (2013/2042(INI)

 

Η πολύπλευρη κρίση και οι πολιτικές λιτότητας αυξάνουν τις ανισότητες στην ΕΕ σήμερα. Από τη μια μεριά έχουμε αρκετές σχετικά φτωχές περιοχές στη Ν. Ευρώπη και τα νέα κράτη μέλη και από την άλλη πολλές πλούσιες περιοχές στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Οι ανισότητες μεγαλώνουν και στο εσωτερικό μερικών Κρατών Μελών και περιφερειών. Οι στόχοι της στρατηγικής Ευρώπη 2020 είναι πιθανό να μην επιτευχθούν αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις. Είναι σημαντικός λοιπόν ο ρόλος της Πολιτικής Συνοχής στην ΕΕ ως το κύριο εργαλείο επενδύσεων που θα συμβάλει στην σύγκλιση, την κοινωνικά και οικολογικά υπεύθυνη οικονομία και τη βιωσιμότητα στην ΕΕ. Οι περιφέρειες που έχουν περισσότερο ανάγκη από επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης των κοινωνικών υποδομών αντιμετωπίζουν μεγάλες περικοπές προϋπολογισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και των δικών τους πόρων. Οι τοπικές αρχές, οι περιφέρειες, οι ΜΜΕ και οι κοινωνικές επιχειρήσεις χρειάζεται να καλύψουν το κενό που δημιουργείται από τη μείωση των δημοσίων δαπανών. Τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία χρειάζονται να παρέχουν καλύτερες ευκαιρίες χρηματοδότησης της κοινωνικής οικονομίας, να βοηθήσουν τις ΜΜΕ να αναζωογονηθούν και να στηρίζουν τις περιφέρειες ώστε να παίξουν κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης, στη μείωση των ανισοτήτων και την προώθηση της βιωσιμότητας, στην πράσινη οικονομία, την αύξηση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σε μια εποχή που οι προϋπολογισμοί των κρατών του Νότου, ιδιαίτερα της Ελλάδα, μειώνονται βίαια, χρειάζονται να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για να αναπτυχτεί η τοπική και περιφερειακή οικονομία. Η διέξοδος από την κρίση, δε θα προέλθει από μια οριζόντια και άδικη λιτότητα, αλλά μέσα από οικολογική και κοινωνική καινοτομία, επενδύσεις στην προστασία της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού ιστού.

Χρειάζεται μείωση της γραφειοκρατίας, ενίσχυση ικανοτήτων των περιφερειακών αρχών, αύξηση της αποτελεσματικότητας της χρήσης των Ευρωπαϊκών πόρων.

Οι περίοδοι αποπληρωμής των προγραμμάτων από την Κομισιόν προς τα Κράτη Μέλη και από τα Κράτη Μέλη προς τους δικαιούχους πρέπει να είναι σύντομοι, όπως προβλέπει η οδηγία 7/2011.

 

Τι πέρασε από τις προτάσεις και ποια η σημασία τους:

Στην τελική έκθεση όπως υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια περιλαμβάνονται και οι τροπολογίες που είχε καταθέσει και υπερψηφιστεί από την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης ο Νίκος Χρυσόγελος και αφορούσαν θέματα, όπως:

- η επισήμανση ότι σήμερα εντείνονται οι ανισότητες μεταξύ των περιφερειών στην ΕΕ,

- η σημασία της Πολιτικής Συνοχής ως κύριο επενδυτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης, τη μείωση των ανισοτήτων που οφείλονται σε γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικών πολιτικών,

- στοχευμένη στήριξη μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού τομέων, όπως η απασχόληση, η καινοτομία, η βιωσιμότητα, η οικονομία χαμηλού άνθρακα, η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού καθώς και η προστασίας του κοινωνικού ιστού με παροχή υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικών υπηρεσιών,

- η ενίσχυση των βιώσιμων προμηθειών από δημόσιους φορείς, που λαμβάνουν δηλαδή υπόψη κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

Σημαντική,  επίσης, είναι η υιοθέτηση της τροπολογίας  που είχε καταθέσει ο Νίκος Χρυσόγελος για απλοποίηση των διαδικασιών σε θέματα προϋπολογισμού και προγραμμάτων όσο και η αυστηρή τήρηση της περιόδου αποπληρωμής που προβλέπει η σχετική Οδηγία 7/2011 (Late payment Directive) ώστε να αποπληρώνονται σε λογικούς χρόνους τόσο τα προγράμματα όσο και οι υποχρεώσεις προς τις περιφέρειες και αυτοδιοικήσεις όσο και στους άλλους δικαιούχους προγραμμάτων

 

Τα κύρια σημεία της τελικής έκθεσης που υιοθετήθηκε:

Η τρέχουσα κρίση θέτει σημαντικούς περιορισμούς στα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές είναι ολοένα και περισσότερο αντιμέτωποι με τις προκλήσεις για την εξασφάλιση των παραγωγικών επενδύσεων. Εξαιτίας  των  περικοπών της κεντρικής κυβέρνησης τους, έχουν μείωση των εσόδων τους, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να εξασφαλίσουν τις κοινωνικές υπηρεσίες κ.λπ.

- Παρατηρείται αύξηση των περιφερειακών ανισοτήτων στην ΕΕ σήμερα με τις φτωχές περιφέρειες των νέων κρατών μελών και τη Νότια Ευρώπη από τη μία και τις πλούσιες περιφέρειες σε Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη από την άλλη. Στην καλύτερη περίπτωση η σύγκλιση επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια της ύφεσης

- Μόνο λίγα κράτη μέλη συνέχισαν να υποστηρίζουν τις τοπικές επενδύσεις, άλλα αντιμετωπίζουν κρίσεις, έχουν παγώσει ή κόψει την οικονομική στήριξη για επενδύσεις προς τις τοπικές αρχές.

- Οι περιφερειακές διοικήσεις είναι σημαντικοί φορείς περιφερειακής ανάπτυξης που αντιπροσωπεύουν το 60% των δημοσίων επενδύσεων και το 38% των ενοποιημένων κρατικών δαπανών.

- Οι περιφερειακές αρχές υποχρεούνται να συμμετάσχουν στην προσπάθεια εξυγίανσης και να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

- Οι περιφερειακές και τοπικές αρχές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση του προϋπολογισμού, κρατώντας ψηλά το επίπεδο των δημοσίων επενδύσεων και τη συγχρηματοδότηση νέων έργων.

- Τα μέτρα λιτότητας, η αυστηρή οικονομική διακυβέρνηση και οι περικοπές του προϋπολογισμού περιορίζουν τα περιθώρια για στοχευμένες τοπικές πολιτικές για την εκπλήρωση της Στρατηγικής Ευρώπη 2020.

Η έκθεση θεωρεί σημαντικό να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να υπάρχει ευελιξία για την εθνική συγχρηματοδότηση των δαπανών αυτών.

Η έκθεση  τονίζει, επίσης, την ανάγκη να:

- προσδιοριστούν και προταθούν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές που θα επενδύσουν σε μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

- προσδιοριστούν τα περιθώρια ευελιξίας στο πλαίσιο της μακροοικονομικής διακυβέρνησης μεταξύ του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και των παραγωγικών δημοσίων επενδύσεων ώστε να υπάρχουν επαρκείς επενδύσεις.

Οι οικονομικές κρίσεις προκάλεσαν:

- αύξηση της ανεργίας, μείωση του ΑΕΠ και αύξηση των περιφερειακών ανισοτήτων

- μείωση της αύξησης του ΑΕΠ  κι επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος

Οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικές αγορές διστάζουν να δανείσουν

Το δημοσιονομικό πακέτο είναι ακατάλληλο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των κρίσεων.

Τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά κι Επενδυτικά Ταμεία στοχεύουν στην εδαφική συνοχή και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων

- Οι δημόσιες επενδύσεις είναι το κλειδί για την κοινωνική ένταξη και οι επενδυτικές ανάγκες είναι σημαντικές σε πολλούς κρίσιμους τομείς

- Η συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων που υποστηρίζονται από την πολιτική συνοχής μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο από την έλλειψη ευελιξίας στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

- Η Πολιτική Συνοχής είναι το κύριο επενδυτικό μέσο, με κεντρικό ρόλο στην καταπολέμηση των κρίσεων. Θα πρέπει να εξασφαλίσει επαρκείς πόρους του προϋπολογισμού στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ευρωπαϊκός προϋπολογισμός).

- Η Πολιτική Συνοχής έχει αποδειχθεί ανθεκτική στις κρίσεις, με προσαρμογή προγραμμάτων και χρηματοδοτικών μέσων

- Η οικονομική ικανότητα σε υπο-εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να αποκατασταθεί για τη διασφάλιση των δημοσίων επενδύσεων για τα προγράμματα και τα έργα

- Μεγαλύτερες συνέργιες μεταξύ εθνικών, υπο-εθνικών και ευρωπαϊκών δημόσιων προϋπολογισμών απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

- Αναγκαία η συμμετοχή των τοπικών αρχών στη νέα ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση.

- Είμαστε αντίθετοι στην εισαγωγή των μακροοικονομικών προϋποθέσεων για τη νέα περίοδο προγραμματισμού, το οποίο τιμωρεί αδύναμες περιφέρειες και κοινωνικές ομάδες

- Η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει έκθεση σχετικά με το πεδίο εφαρμογής των πιθανών δράσεων στο πλαίσιο του υφιστάμενου δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ

- Η Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλα τα περιθώρια ευελιξίας όσον αφορά τη μακρο-οικονομική διακυβέρνηση.

Σχέδιο έκθεσης σχετικά με τις συνέπειες των δημοσιονομικών περιορισμών για τις περιφερειακές και τοπικές αρχές όσον αφορά τις δαπάνες των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ στα κράτη μέλη 2013/2042(INI)

Γαλάζια Οικονομία

 

Εισήγηση (εκ μέρους των Πράσινων) στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης και στην Ολομέλεια σχετικά «με τη γαλάζια ανάπτυξη: προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στους τομείς της θάλασσας, της ναυτιλίας και του τουρισμού στην ΕΕ»(2012/2297(INI)).

O ρόλος των στρατηγικών για τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων και παράκτιων πόρων είναι σημαντικός γιατην ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων στην περιφέρεια, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ διαφορετικών χρήσεων, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, την προστασία περιβαλλοντικών και κοινωνικών υποδομών από τη διάβρωση της παράκτιας ζώνης, την πρόληψη κι έγκαιρη αντιμετώπιση ατυχημάτων και ρύπανσης, καθώς και φυσικών – τεχνολογικών καταστροφών.Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη και η ανάπτυξη κατάλληλων οικονομικών και διοικητικών εργαλείων που να στοχεύουν στην εφαρμογή τους.

Είναι απαραίτητο ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη θαλάσσια πολιτική της ΕΕ που θα στηρίζεται πάνω σε ξεκάθαρα, βιώσιμα και πρακτικά Σχέδια Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης (ICZM), μετά από ενημέρωση και διαβούλευση με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, τους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών,ώστε να περιοριστούν οι συγκρούσεις χρήσεων του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου, και να διασφαλίζεται η βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιων και παράκτιων κοινών πόρων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της περιφερειακής ανάπτυξης.

 

Τροπολογίες που κατατέθηκαν στη βασική εισήγηση:

Ο Νίκος Χρυσόγελος ήταν ο εισηγητής εκ μέρους της Ομάδας των Πράσινων στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατέθεσε σειρά τροπολογιών αναφορικά με:

το ρόλο των στρατηγικών για τις θαλάσσιες λεκάνες όσον αφορά την ενίσχυση μιας ισορροπημένης, ολοκληρωμένης περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς και μιας οικονομικής, εδαφικής και κοινωνικής συνοχής, τη δημιουργία πράσινων θέσεων απασχόλησης και την προστασία της θαλάσσιας και της παράκτιας βιοποικιλότητας

την ανάγκη δημιουργίας συνεργειών όχι μόνο μεταξύ των οργάνων της ΕΕ, αλλά και των πολιτικών της

την ιδιαίτερη σηµασία των υγιών θαλάσσιων συστημάτων και τη νοµική ασφάλεια, µε βάση κριτήρια βιωσιμότητας, για επιχειρήσεις που αναζητούν επενδύσεις σε θαλάσσιες

περιοχές

το ρόλο της παραδοσιακής αλιείας και της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας στην προαγωγή της περιφερειακής ανάπτυξης

τη σημασία της ανάπτυξης πράσινων θέσεων απασχόλησης σε άλλες δραστηριότητες που ασκούνται σε θαλάσσιο περιβάλλον

τη συμβολή της γαλάζιας βιοτεχνολογίας στον τερματισμό της απώλειας της βιοποικιλότητας

την ανάγκη να προβλεφθούν µικρής κλίµακας υποδοµές για τους τοµείς του τουρισµού µε δυνατότητες µεγάλης ανάπτυξης, ο όπως ο οικολογικός τουρισµός, ο αγροτικός τουρισµός, ο αλιευτικός τουρισµός καθώς και τα βιώσιµα θαλάσσια αθλήµατα

Τι πέρασε και ποια η σημασία τους:

Πολλές από τις τροπολογίες που κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ως εισηγητής των Πράσινων, υπερψηφίστηκαν από την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, ενσωματώθηκαν οι τροπολογίες αναφορικά με:

το ρόλο των στρατηγικών για τις θαλάσσιες λεκάνες όσον αφορά την ενίσχυση μιας ισορροπημένης, ολοκληρωμένης περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς και μιας οικονομικής, εδαφικής και κοινωνικής συνοχής, τη δημιουργία πράσινων θέσεων απασχόλησης και την προστασία της θαλάσσιας και της παράκτιας βιοποικιλότητας

την ανάγκη δημιουργίας συνεργειών όχι μόνο μεταξύ των οργάνων της ΕΕ, αλλά και των πολιτικών της

το ρόλο της παραδοσιακής αλιείας και της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας στην προαγωγή της περιφερειακής ανάπτυξης

τη σημασία της ανάπτυξης πράσινων θέσεων απασχόλησης σε άλλες δραστηριότητες που ασκούνται σε θαλάσσιο περιβάλλον

τη συμβολή της γαλάζιας βιοτεχνολογίας στον τερματισμό της απώλειας της βιοποικιλότητας

την ανάγκη να προβλεφθούν υποδοµές για τους τοµείς του τουρισµού µε δυνατότητες μεγάλης ανάπτυξης, ο όπως ο οικολογικός τουρισµός, ο αγροτικός τουρισµός, ο αλιευτικός τουρισµός καθώς και τα βιώσιµα θαλάσσια αθλήµατα

Οι τροπολογίες αυτές αποτυπώνουν τις θέσεις των Πράσινων ως προς το ότι η ανάπτυξη των θέσεων εργασίας, των υδατοκαλλιεργιών, του τουρισμού, των μεταφορών, της βιομηχανίας και της ναυτιλίας δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά σε συνέργεια με αυτό, ώστε να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και στον οικονομικό τομέα.

Ενισχύουν, επίσης, τη διαφοροποίηση του μοντέλου τουρισμού προς πιο υπεύθυνες και βιώσιμες μορφές και σύνδεσής τους με την προστασία και διαχείριση των φυσικών και θαλάσσιων πόρων, την κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη τοπική – περιφερειακή παραγωγή, ώστε να συμβάλει στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην καλύτερη διάχυση του οφέλους από τον τουρισμό.

Τέλος, αποσκοπούν να συμβάλουν στο να διασφαλιστούν με δημόσιους πόρους υποδομές και υπηρεσίες του οικοσυστήματος για τις βιώσιμες μορφές τουρισμού, όπως ο οικο-τουρισμός, ο αλιευτικός τουρισμός, ο καταδυτικός κι άλλες ήπιες μορφές τουρισμού του νερού, που μπορούν να αποτελέσουν κινητήριες δυνάμεις και έχουν μεγάλο δυναμικό για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την απασχόληση στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, προσφέροντας συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με ανταγωνιστικές περιοχές που συνεχίζουν να δίνουν έμφαση σε ένα μη διαφοροποιημένο μοντέλο μαζικού τουρισμού.

Τα κύρια σημεία της έκθεσης όπως ψηφίστηκε από την Ολομέλεια:

Όσον αφορά στηνανάπτυξη υψηλής απασχόλησης, τα μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνουν τα εξής:

− Σύσταση και χρηματοδότηση «Ευρωπαϊκών Τομεακών Συμβουλίων για την απασχόληση και τις δεξιότητες», προκειμένου να καταγραφούν οι νέες τάσεις όσον αφορά τις θέσεις εργασίας και τις ανάγκες σε δεξιότητες και κατάρτιση·

− Βελτίωση της ελκυστικότητας της ναυτικής και της θαλάσσιας σταδιοδρομίας μέσω ρυθμιστικών και προωθητικών δράσεων·

− Υποστήριξη προσπαθειών σε περιφερειακό επίπεδο για την εκτίμηση των αναγκών σε επαγγελματικές δεξιότητες και τη διασφάλιση της ενημέρωσης των στοιχείων που περιέχονται στο «Πανόραμα Δεξιοτήτων ΕΕ»·

− Νέες πρωτοβουλίες επιμόρφωσης που προωθούν την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, όπως μία πολυετής δράση για την ανταλλαγή σπουδαστών, καθηγητών και νέων επαγγελματιών, τύπου Erasmus·

− Συνεργασία μεταξύ βιομηχανίας και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία των αποφοίτων για τα νέα και μεταβαλλόμενα επαγγέλματα·

− Υποστήριξη κλάδων υψηλής απασχόλησης, όπως ο τουρισμός κρουαζιέρας και η υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Όσον αφορά στηνολοκληρωμένη βιωσιμότητα, τα μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνουν τα εξής:

− Εξασφάλιση ότι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και η Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών θα χρησιμοποιηθούν για να εξασφαλιστεί η καλή περιβαλλοντική κατάσταση των θαλασσών μέχρι το 2020 (Οδηγία Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική (ΟΠΘΣ))·

− Στήριξη ερευνητικών έργων θαλάσσιας εξόρυξης ορυκτών με στενή παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων·

− Εκκίνηση βιομηχανικής στρατηγικής για τη γαλάζια ενέργεια που να αποβλέπει στη μεγιστοποίηση του δυναμικού της θάλασσας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής·

− Πρόταση νομοθεσίας εντός του 2013 για μια Γαλάζια Ζώνη ναυτιλίας εντός της ΕΕ, με στόχο την επιτάχυνση της μεταστροφής των μεταφορών από τις οδικές προς τη θαλάσσιες·

− Πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ που αποβλέπει στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων, όπως οι οδηγίες για τη διαχείριση των αποβλήτων, τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων πλοίου, την ποιότητα του νερού και τη θαλάσσια στρατηγική·

− Προώθηση της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας και προστασία της υγείας των καταναλωτών όσον αφορά τις ιχθυοτροφές και τη διαχείριση των επιπτώσεων από την επέκταση του τομέα της υδατοκαλλιέργειας.

 

Ομιλία Νίκου Χρυσόγελου στην Ολομέλεια:

http://www.youtube.com/watch?v=zReurhpdgIw

Ομιλία Νίκου Χρυσόγελου στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης: http://youtu.be/e73iNGcv4vM

Τροπολογίες επί του σχεδίου γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης σχετικά με τη Γαλάζια ανάπτυξη - Ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης στους τομείς της θάλασσας, των θαλάσσιων μεταφορών και του τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2012/2297(INI))»

Γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης σχετικά με τη Γαλάζια ανάπτυξη - Ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης στους τομείς της θάλασσας, των θαλάσσιων μεταφορών και του τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 

 

Βιο-οικονομία

 

  • Εισήγηση (εκ μέρους των Πράσινων) στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης:

H βιο-οικονομία ενταγμένη σε μια στρατηγική βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης μπορεί να συνεισφέρει στη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές και χρήση ορυκτών καυσίμων, τον περιορισμό της απώλειας βιοποικιλότητας και της σπατάλης νερού, την διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους, καθώς και την προστασία του κλίματος αξιοποιώντας την προσέγγιση του οικοσυστήματος.

Οι περιφερειακές οικονομίες και οι περιφέρειες μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της βιο-οικονομίας αλλά μπορεί και να επωφεληθούν από την βιώσιμη μετάβαση προς την βιο-οικονομία, εφόσον υπάρξουν προσεχτικά σχεδιασμένες περιφερειακές στρατηγικές μεταστροφής.

Η βιο-ικονομία δίνει άλλες δυνατότητες στις περιφέρειες μια και μπορεί να στηριχθούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αναπτύξουν οικονομικές δραστηριότητες που βασίζονται σε τοπικά/περιφερειακά διαθέσιμους πόρους, πρώτες ύλες τοπικά διαθέσιμες κι αξιοποιήσιμες (πχ γεωργικά ή δασικά υπολείμματα, βιολογικές πρώτες ύλες για βιομηχανικά προϊόντα όπως φυσικά χρώματα, βιο-χημικά, βιο-πλαστικά κα). Μπορούν, επίσης, να αναπτύξουν την παραγωγή προϊόντων βασισμένες όχι πλέον σε βαριές βιομηχανίες αλλά σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε κοινωνικούς συνεταιρισμούς, χωρίς να εξαρτιόνται από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μη ανανεώσιμες πρώτες ύλες ή ορυκτά καύσιμα.

Υπάρχουν, όμως, αρκετά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να είναι η βιο-οικονομία βιώσιμη. Χρειάζεται να αντιμετωπιστούν από την αρχή οι πιθανοί κίνδυνοι από μια στρεβλή μετάβαση προς τη βιο-οικονομία, να μην επιτραπεί ο ανταγωνισμός χρήσεων μεταξύ πχ της παραγωγής τροφίμων και παραγωγής καυσίμων για οχήματα, να μην επιβαρυνθεί το έδαφος με χημικά στο όνομα της βιο-οικονομίας, να μην δοθεί χώρος στη γενετική μηχανική και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, να περιοριστούν ή αποκλειστούν τα φυτοφάρμακα, να μην είναι εργαλείο η βιο-οικονομία προς όφελος της εντατικής γεωργίας.

Χρειαζόμαστε ολοκληρωμένες και συνεκτικές πολιτικές σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο που θα αξιοποιούν όλα τα πλεονεκτήματα της βιο-οικονομίας και θα αντιμετωπίζουν πιθανούς κινδύνους ή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από μια σύνδεση της βιο-οικονομίας με στρεβλά μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης.

Η βιώσιμη στροφή προς την βιο-οικονομία είναι στοιχείο κλειδί για την προώθηση της έξυπνης, πράσινης οικονομίας και απασχόλησης στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα σημαίνει μια ριζική αναδιάρθρωση της βιομηχανίας και της βιομηχανικής πολιτικής, που πρέπει να βασιστεί σε συγκροτημένα κι ολοκληρωμένα σχέδια μετάβασης, ώστε να επωφεληθούν οι τοπικές κοινωνίες αλλά να μην πληγούν όσοι σήμερα δουλεύουν στη βαριά βιομηχανία.

  • Τροπολογίες που κατατέθηκαν στην βασική εισήγηση:

Ο Νίκος Χρυσόγελος, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και υπεύθυνος για τη γνωμοδότηση εκ μέρους της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο κατέθεσε τροπολογίες αναφορικά με:

-          Τη δημιουργία συνεργειών και συμπληρωματικών συνδέσμων μεταξύ των πολιτικών και των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ

-          Τη συμβολή της βιο-οικονομίας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

-          Την ανάγκη δημιουργίας σταθερού πλαισίου πολιτικής, το οποίο να αξιοποιεί πλήρως το δυναμικό της βιο-οικονομίας και να διευκολύνει τη μετάβαση από μια οικονομία βασισμένη στα ορυκτά καύσιμα σε μια οικονομία με βιολογική βάση

-          Την αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων και τη μείωση της εξάρτησης από μη ανανεώσιμους πόρους

 

  • Ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης:

http://youtu.be/O-AxGyOD1Ng

 

 

Ψηφιακή Υγεία (τηλε-ιατρική)

  • Εισήγηση (εκ μέρους των Πράσινων) στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης:

Η τηλε-ιατρική μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων, της ψυχικής υγείας και της προαγωγής της υγείας, σε τεχνολογικά υποβοηθούμενες θεραπείες, που μπορούν να συμπληρώσουν αποτελεσματικά τη συνήθη κλινική περίθαλψη και να βελτιώσουν την οικονομική απόδοση των θεραπειών, καθώς και κατά τη χρήση διαλειτουργικών ηλεκτρονικών μητρώων υγείας και συστημάτων τηλε-συνταγογράφησης, εφόσον τηρηθεί η αναγκαία αυστηρότητα.  Η τηλε-ιατρική είναι μία από τις συγκεκριμένες δράσεις για την προώθηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών στο εσωτερικό της ΕΕ.

Η ψηφιακή υγεία (e-health) μπορεί να ωφελήσει ταυτοχρόνως τους πολίτες, τους ασθενείς, τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και της περίθαλψης, αλλά και τους δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, τις δημόσιες αρχές και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ανάπτυξη και σωστή εφαρμογή της μπορεί να οδηγήσει σε στοχευμένη και εξατομικευμένη - δηλαδή ανάλογα με τις ανάγκες του πολίτη - πρόληψη, φροντίδα αλλά και υγειονομική περίθαλψη, να είναι δηλαδή μια υπηρεσία προσανατολισμένη προς τον πολίτη και όχι προς την γραφειοκρατία, εστιασμένη, αποτελεσματική και αποδοτική και να συμβάλει στη μείωση των σφαλμάτων, καθώς και του χρόνου νοσηλείας. Μπορεί επίσης, να «διευκολύνει την κοινωνικοοικονομική ένταξη και την ισότητα, την ποιότητα ζωής και το δικαίωμα επιλογής των ασθενών μέσω μεγαλύτερης διαφάνειας, πρόσβασης σε υπηρεσίες και πληροφορίες και της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την υγεία.

Η σύγκλιση μεταξύ ασύρματων τεχνολογιών επικοινωνίας και συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και μεταξύ υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής φροντίδας μπορεί να συμβάλει τόσο στην βελτίωση της υγείας όσο και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνεπάγεται η γήρανση του πληθυσμού, η απαίτηση για πρόληψη και έγκαιρη φροντίδα ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές ή στα νησιά. Αρκεί φυσικά αυτές οι υπηρεσίες της τηλε-ιατρικής να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας ή σε δομές κοινωνικής οικονομίας – κοινωνικής αλληλεγγύης και να μην οδηγήσουν σε εντατικότερη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας, όπως γίνεται σε πολλούς τομείς υπηρεσιών υγείας σήμερα λόγω της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η κρίση και οι πολιτικές λιτότητες αποδιοργανώνουν τις υπηρεσίες υγείας την ίδια στιγμή που μειώνονται δραματικά και τα εισοδήματα των πολιτών. Εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών και όχι μόνο σε απομακρυσμένες περιοχές δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας. Η «ψηφιακή υγεία» θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων αρκεί να υπάρξουν κατάλληλα εργαλεία υποστήριξης. Δυστυχώς,  ακριβώς οι χώρες και περιοχές που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη, έχουν και την μικρότερη διείσδυση της τηλε-ιατρικής, της ψηφιακής υγείας.

Η Ελλάδα ξεκίνησε ορισμένα προγράμματα αρχικώς αλλά στην πορεία εγκατέλειψε τα περισσότερα από αυτά αν και είναι μια χώρα που η τηλε-ιατρική (ψηφιακή υγεία) θα μπορούσε να προσφέρει πολλά για την κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν στις υπηρεσίες υγείας, ιδιαίτερα στους κατοίκους ορεινών, απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών, ενώ θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να μειώσει την πίεση σε νοσοκομεία και κεντρικές δομές παροχής υπηρεσιών υγείας. 

Δυστυχώς, η βελτίωση των οικονομικών της υγείας δεν επιδιώχθηκε να γίνει με αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών και δομών αλλά μέσω της διάλυσης τους και των οριζόντιων περικοπών. Κι όμως, ορισμένες χώρες που εφάρμοσαν πριν από χρόνια προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στην τηλε-ιατρική και βελτίωσαν την απόδοση και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων και του ελέγχου τους, ενώ παράλληλα πέτυχαν με ορθολογικό τρόπο μείωση των δαπανών. Η αρχική δαπάνη για εγκατάσταση των συστημάτων αποσβένεται, όπως δείχνει η πράξη, πολύ γρήγορα, με σημαντικό οικονομικό όφελος για τα οικονομικά της υγείας αλλά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Είναι αδιανόητο ότι οι γραφειοκράτες στα Υπουργεία εκδίδουν συνεχώς εγκυκλίους που κάνουν τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα στα νησιά, όλο και πιο δύσκολη και αυξάνουν το κόστος που καταβάλλουν για απλές υπηρεσίες που θα μπορούσαν να παρέχονται χωρίς κόστος και ταλαιπωρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υποχρέωση των πολιτών με χρόνιες παθήσεις ή μόνιμες αναπηρίες να πρέπει ναπαρουσιάζονται σε κεντρικές δομές, ανεξαρτήτως της απόστασης και της προσβασιμότητάς, αν και με απλές εφαρμογές τηλε-ιατρικής θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται παρόμοια θέματα, να γίνονται εξετάσεις αλλά και έλεγχοι.

Όλες οι Περιφέρειες και τα Περιφερειακά Συμβούλια, ιδιαίτερα οι νησιωτικές κι ορεινές,  χρειάζεται να αναπτύξουν τη δική τους στρατηγική για την ψηφιακή υγεία, τηλε-ιατρική, για την περίοδο 2013-2020, αξιοποιώντας καλές πρακτικές και ευκαιρίες που διανοίγονται αλλά και συμμετέχοντας ενεργά στο ευρωπαϊκό Δίκτυο Ψηφιακής-υγείας (eHealth Network).

Νομικής και βιο-ηθικής σημασίας θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ιδιαίτερα όσα αφορούν στον έλεγχο των δεδομένων, στην πρόσβαση και χρήση των δεδομένων υγείας για λόγους έρευνας και δημόσιας υγείας και ως προς τη ροή των δεδομένων αυτών σε συστήματα υγείας και πρόνοιας.

 

  • Τροπολογίες που κατατέθηκαν στη βασική εισήγηση:

OΝίκος Χρυσόγελος, εισηγητής εκ μέρους της Ομάδας των Πράσινων κατά τη συζήτηση της σχετικής έκθεσης, κατέθεσετέσσερις τροπολογίεςαναφορικά με:

- τις εφαρμογές της τηλε-ιατρικής σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές,

- την ανησυχία για την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και στον αποκλεισμό σημαντικών ομάδων του πληθυσμού από την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας,

- τις ανάγκες κάλυψης των διαφορών σε σχετικές υπηρεσίες που υπάρχουν στην ΕΕ,

- τη διάθεση επαρκών πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για την ανάπτυξη των υπηρεσιών ψηφιακής υγείας.

 

  • Τι πέρασε και ποια η σημασία τους:

Οι τροπολογίες που κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος υπερψηφίστηκαν από την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου και ενσωματώθηκαν στην τελική έκθεση, αποτυπώνοντας την ανησυχία των Πράσινων για την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και τον αποκλεισμό σημαντικών ομάδων του πληθυσμού, ιδιαίτερα των κατοίκων ορεινών, απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών, από την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ιδίως σε περιόδους κρίσης, το κλείσιμο νοσοκομείων και τη μείωση του προσωπικού, τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των υπηρεσιών υγείας στην ΕΕ, καθώς και την εξασφάλιση επαρκών πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

 

  • Ομιλία Νίκου Χρυσόγελου στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης:

http://www.youtube.com/watch?v=QoytlKjhPA0

 

 

Οικολογική Καινοτομία

 

Στην Ευρώπη, η οικο-καινοτομία, οι "πράσινες" και οι φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες και υπηρεσίες κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος και αυτή τη στιγμή απασχολούν πολλά εκατομμύρια πολίτες. Οι πράσινες βιομηχανίες έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών €319δις- 2,5% του κοινοτικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος - και αυξάνονται κατά 8% ετησίως. Ο τομέας των πράσινων βιομηχανιών απασχολεί 3,4 εκατομμύρια άτομα, με 600.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας να έχουν δημιουργηθεί μεταξύ 2004 και 2008. Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν το δυναμικό της οικολογικής καινοτομίας. Οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων σε αυτόν τον τομέα έχει αυξηθεί σημαντικά - με περίπου € 1,3 δισ. το 2010. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της απασχόλησης σε όλους τους υποτομείς μεταξύ 2000 και 2008 ήταν σχεδόν 7%. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας ισχυρός παράγοντας στη διαδικασία οικοκαινοτομίας με 30% παγκόσμιο κύκλο εργασιών και 50% παγκόσμιο μερίδιο στη διαχείριση υδάτων και αποβλήτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχει πιθανότητα για τη δημιουργία 20 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2020, με την αξιοποίηση της οικολογικής καινοτομίας.

 

Μέχρι το 2020, ο ετήσιος κύκλος εργασιών στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας αναμένεται να διπλασιαστεί σε 3100 δισεκατομμύρια EUR. Στη Γερμανία ο τομέας αυτός ήδη συμβάλλει το 8% στο ΑΕΠ, και αναμένεται να αυξηθεί στο 14% μέχρι το 2020. Στην Αυστρία, για παράδειγμα, το 4.8% όλων των εργαζομένων απασχολούνται στον τομέα της πράσινης απασχόλησης, ο οποίος, παρά την οικονομική κρίση, αυξήθηκε κατά 0.6% από το 2010 μέχρι το 2011.

 

Οι "πράσινες" επενδύσεις στα πλαίσια ενός πολυετούς προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (GreenNewDeal) όπως το έχουν επεξεργαστεί οι Πράσινοι μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, ενώ στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα 5 χρόνια μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες από 150.000 νέες θέσεις εργασίας, εστιάζοντας στην ανάπτυξη της οικοκαινοτομίας από Μικρομεσαίες και συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Η οικολογική καινοτομία έχει έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει στην προσπάθεια να μπει η ΕΕ σε μια πορεία οικονομικής αναδιάρθρωσης με αποδοτική χρήση πόρων και ενέργειας, μειώνοντας έτσι σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε κάθε μία από τις περιοχές, τη στέγαση, την κινητικότητα και τροφή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει σειρά μέσων που επικεντρώνονται στην περιβαλλοντική καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, προκειμένου να προωθηθούν οι επενδύσεις στις περιβαλλοντικές υπηρεσίες και τεχνολογίες.

Η οικολογική καινοτομία και ο "πράσινος" μετασχηματισμός της οικονομίας αποτελούν μια όαση μέσα στη δημοσιοοικονομική κρίση και το περιβάλλον αβεβαιότητας. Θα μπορούσαμε να πετύχουμε βελτίωση των δημοσιονομικών και της οικονομίας επενδύοντας στην οικολογική καινοτομία.

  • Τροπολογίες που κατατέθηκαν στη βασική εισήγηση:

Οι τροπολογίες που κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος εκ μέρους της ομάδας των Πράσινων και υιοθετήθηκαν στην πλειοψηφία τους επισημαίνουν ότι η αποδοτικότητα των πόρων και η αποδοτικότητα των υλικών θα μειώσουν το κόστος για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά, θα απελευθερώσουν πόρους για άλλες επενδύσεις και θα καταστήσουν την οικονομία της ΕΕ λιγότερο εξαρτώμενη από σπάνιους (πχ ορυκτούς) πόρους. Τονίζουν, επίσης, την ανάγκη ενσωμάτωσης της έννοιας της οικολογικής καινοτομίας σε όλους τους τομείς πολιτικής, παράλληλα με την καλύτερη ενσωμάτωση καλών πρακτικών οικολογικής καινοτομίας στην πραγματική οικονομία και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, ενώ επισημαίνουν τα οφέλη των κατάλληλων φορολογικών πολιτικών και καλούν τα κράτη μέλη να μετατοπίσουν τους φόρους από την απασχόληση στη χρήση πόρων και τη ρύπανση, με στόχο την ενίσχυση της οικο-καινοτομίας. Τέλος, προωθούν την οριζόντια ενσωμάτωση της οικο-καινοτομίας στα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής, παράλληλα με την υποστήριξη εμβληματικών έργων οικολογικής καινοτομίας μέσα από τα ειδικά ευρωπαϊκά προγράμματα.

  • Ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης:http://youtu.be/nSpJ074H35A

 

 

Επαναβιομηχανοποίηση της Ευρώπης

 

  • Εισήγηση (εκ μέρους των Πράσινων) στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης:

Ο βιομηχανικός τομέας εξακολουθεί να αποτελεί βασικό μοχλό για την ανάπτυξη, την καινοτομία και την αειφορία, παρόλο που έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης. Η συνολική παραγωγή είναι κατά 10% χαμηλότερη απ’ ότι πριν από την κρίση και έχουν χαθεί περισσότερες από 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη βιομηχανία.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των ανισοτήτων στην ΕΕ, ιδίως μεταξύ των περιφερειών της όσον αφορά την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία. Η πολιτική συνοχής θα είναι μία από τις βασικές πολιτικές της ΕΕ που θα ενθαρρύνουν τη βιομηχανική καινοτομία, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που συνδέονται με την αειφόρο ενέργεια, την κλιματική αλλαγή και την αποδοτικότητα των πόρων.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και ο καθορισμός σαφών στρατηγικών ανταγωνιστικής βιομηχανικής πολιτικής στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων, στη βάση του καθορισμού προτεραιοτήτων αναφορικά με τους χρηματοδοτικούς πόρους, τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, τη φορολόγηση, τις υποδομές, τη στήριξη των ΜΜΕ, αλλά και άλλων πτυχών της βιομηχανικής πολιτικής.

Επίσης, απαραίτητη είναι η θέσπιση ευρωπαϊκών προτύπων, ιδίως όσον αφορά την περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη, τα οποία θα εφαρμόζονται ευρέως και τα οποία θα υπερασπίζει η ΕΕ στην παγκόσμια αγορά, κατά τρόπο ώστε τα καινοτόμα μέτρα που εφαρμόζονται από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να καταστούν σταδιακά παγκόσμιο πρότυπο.

  • Τροπολογίες που κατατέθηκαν στη βασική εισήγηση:

Οι τροπολογίες που κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος ως εισηγητής εκ μέρους της ομάδας των Πράσινων για τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης υιοθετήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους και αφορούσαν την περαιτέρω προώθηση της βιωσιμότητας, της ενεργειακής απόδοσης, της έξυπνης εκπαίδευσης και των φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών. Συγκεκριμένα, με τις τροπολογίες που κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος:

- υπογράμμισε τις συνέπειες της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στο τομέα της βιομηχανίας,

- τόνισε το ρόλο της βιομηχανίας στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής ΕΕ 2020, την ανάπτυξη, την απασχόληση, την καινοτομία, την έρευνα, την αειφορία και την ανταγωνιστικότητα,

- τόνισε την ανάγκη συμπερίληψης της αρχής της βιωσιμότητας στις πολιτικές για τον βιομηχανικό τομέα, αλλά και στις άλλες πολιτικές της ΕΕ,

- υπογράμμισε το ρόλο της πολιτικής συνοχής στην ενθάρρυνση της βιομηχανικής καινοτομίας,

- υπογράμμισε τη σημασία της έξυπνης εκπαίδευσης,

- τόνισε την ανάγκη να εκπονηθούν ευρωπαϊκά πρότυπα, ιδίως όσον αφορά την περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη

 

 

Ευφυή δίκτυα

 

Τα ευφυή δίκτυα για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν χαρακτηριστική έκφανση ενός διαφορετικού τρόπου αντίληψης και εφαρμογής, σε σχέση με την Τρόικα, μέτρων για την αλλαγή της οικονομίας. Ακόμα κι αν οι ΑΠΕ ήταν ακριβότερες, κάτι που σε μεγάλο βαθμό δεν ισχύει πλέον, θα έπρεπε να επιταχύνουμε τη μετάβαση, αν συνυπολογίζαμε τις επιπτώσεις και το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της κλιματικής αλλαγής. Οι φυσικές καταστροφές στις ΗΠΑ, τις Φιλιππίνες, τη Σαρδηνία και τη Ρόδο, πέρα από το ανθρωπιστικό και περιβαλλοντικό κόστος, είχαν και οικονομικό κόστος. Είναι σαφέστατα ευφυέστερο να επενδύουμε στην οικο-καινοτομία και τη βιώσιμη οικονομία, αντί να πληρώνουμε εκ των υστέρων το κόστος της κλιματικής αλλαγής. Έχει, λοιπόν, σημασία τι θεωρεί κανείς κόστος και πως το προσεγγίζει.

Η συγκεκριμένη έκθεση έχει ιδιαίτερη σημασία για την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, καθώς τα ευφυή δίκτυα μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών. Μέσω των ευφυών δικτύων, ακόμα και η πιο μικρή περιφέρεια, μπορεί αντί να εισαγάγει ενέργεια να την παράγει ή και να την εξάγει. Για παράδειγμα, στα μη διασυνδεδεμένα νησιά της Ελλάδας το κόστος μόνο του πετρελαίου που εισάγεται σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 700 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο θα μπορούσε να επενδύεται με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και τις εισαγωγές τους, ενισχύοντας την τοπική οικονομία.

Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η οικονομική απόδοση των ευφυών δικτύων για τις περιφέρειες, είναι απαραίτητος ο συνδυασμός των άμεσων και των έμμεσων οφελών, μέσω της σύνδεσης του τομέα της ενέργειας με διάφορους άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις, η στέγαση και ο πολεοδομικός σχεδιασμός με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης της ενέργειας και μεγιστοποίησης των οικονομικών οφελών.

Ευφυής εξειδίκευση

 

Οι περιφέρειες έχουν μπροστά τους μια μεγάλη πρόκληση, να προωθήσουν τον διάλογο με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς και γενικότερα με την κοινωνία των πολιτών, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, αλλά και τους νέους ερευνητές και φοιτητές, ώστε να διαμορφώσουν στρατηγική και σχέδιο δράσης για την έρευνα και καινοτομία σε περιφερειακό επίπεδο. Όταν μιλάμε, όμως, για έρευνα και καινοτομία στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής δεν πρόκειται για την έρευνα και καινοτομία που προωθούν κάποια μεγάλα ερευνητικά κέντρα - αυτό είναι αντικείμενο του Προγράμματος Ορίζοντας 2020 - αλλά εκείνες που εντοπίζουν τα δυνατά χαρακτηριστικά της κάθε περιφέρειας, ιεραρχούν προτεραιότητες ανάλογα με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους και οδηγούν στην επιλογή των δραστηριοτήτων που είναι κατάλληλες για αυτές. Για την περίοδο 2014–2020, η έρευνα και καινοτομία – κοινωνική, οικολογική, τεχνολογική κ.α. - είναι μια από τις εννέα θεματικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για την περίοδο 2014-2020. Η εκπόνηση στρατηγικής και σχεδίου δράσης για την έρευνα και καινοτομία είναι προϋπόθεση για την χρηματοδότηση των σχετικών προσπαθειών, αλλά και πηγή ευκαιριών για κοινωνική συνοχή, απασχόληση και βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες σε ένα πλαίσιο σεβασμού του περιβάλλοντος.

Λόγω της οικονομικής, χρηματοπιστωτικής και κοινωνικής κρίσης, η ΕΕ θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για προώθηση της κοινωνικής, τεχνολογικής και οικολογικής έρευνας και καινοτομίας μέσω της αποκέντρωσης αυτών και της μεταφοράς των αποφάσεων σε μεγάλο βαθμό στις περιφέρειες. Η κάθε περιφέρεια είναι αναγκαίο στο πλαίσιο της «στρατηγικής ευφυούς εξειδίκευσης» να συζητήσει ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές της ανάλογα με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της, να επιλέξει τις δραστηριότητες που είναι κατάλληλες για την ίδια. Έτσι, θα ενισχυθούν η οικονομική και οικολογική βιωσιμότητα, η κοινωνική συνοχή, η περιφερειακή ανάπτυξη, οι θέσεις εργασίας σε κάθε περιφέρεια.

Επειδή οι διαθέσιμοι πόροι, δημόσιοι και ιδιωτικοί, στα κράτη μέλη και τις περιφέρειες δεν είναι απεριόριστοι, χρειάζεται να διαθέτουμε τους πόρους με αποτελεσματικό τρόπο, και με στόχο να μεγιστοποιείται το κοινωνικό όφελος και να ενδυναμώνεται η κοινωνική συνοχή. Για να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα χρειάζονται επίσης συνέργειες μεταξύ του προγράμματος Ορίζοντας 2020 και των διαρθρωτικών ταμείων, μεταξύ περιφερειών και ερευνητικών δομών, προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα που παρατηρείται μεταξύ των περιφερειών όσον αφορά την καινοτομία.

Αλλά πώς θα προωθηθεί η έρευνα και η καινοτομία σε κάθε περιφέρεια και από τη βάση της κοινωνίας; Επειδή δεν έχουν όλες οι περιφέρειες ερευνητικά κέντρα και εμπειρία σε θέματα καινοτομίας, χρειάζεται στρατηγική σε κρατικό και περιφερειακό επίπεδο που θα διαμορφώνεται μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, των μμε, της αυτοδιοίκησης, της εκπαιδευτικής και ερευνητικής κοινότητας αλλά και συνεργασίες σε διαπεριφερειακό επίπεδο για ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών.

Άλλες περιφέρειες έχουν μεγάλη εμπειρία σε θέματα έρευνας και καινοτομίας, άλλες δεν έχουν καν ξεκινήσει την επεξεργασία των σχεδίων στρατηγικής και του σχεδίου δράσης, όπως απαιτείται από τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Οι περιφέρειες που δεν έχουν εμπειρία σε θέματα έρευνας και καινοτομίας χρειάζεται να συνεργαστούν με άλλες περιφέρειες, να αξιοποιήσουν την παροχή συμβουλών και την υποστήριξη που προσφέρουν η Γενική Διεύθυνση REGIO, η Γενική Διεύθυνση RTD και άλλες σχετικές Γενικές Διευθύνσεις της Κομισιόν, καθώς και η πλατφόρμα της Σεβίλλης, ώστε να κερδίσουν από τις καλές πρακτικές, όχι να προσπαθούν να τις αντιγράψουν, αλλά να τις προσαρμόσουν στα δικά τους χαρακτηριστικά.

Είναι σημαντικό, όμως, να ενισχυθεί με κάθε τρόπο και η ανταλλαγή νέων ερευνητών μεταξύ περιφερειών αλλά και η συμμετοχή των νέων ερευνητών και των φοιτητών στην προώθηση της έρευνας και καινοτομίας στις περιφέρειες, ώστε να μειωθεί το χάσμα που υπάρχει σήμερα στα θέματα έρευνας και καινοτομίας μεταξύ των διαφορών περιφερειών.

 

 

 

Ελληνική Προεδρία

 

  • Παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου στην Ολομέλεια στο πλαίσιο της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο

Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ οφείλει να πετύχει στον στόχο για μια περισσότερο ενωμένη, αλληλέγγυα και δημοκρατική Ευρώπη αλλά και για περισσότερο ευρωπαϊκή Ελλάδα.

Η Ευρώπη είναι το σπίτι της και γι’ αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε, να το κάνουμε καλύτερο, όχι να το γκρεμίσουμε. Η Ευρώπη έκανε λίγα και πολύ διστακτικά για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης, αφήνοντας χώρο στον ευρωσκεπτικισμό. Πρέπει με πράξεις να ξανακερδίσει τις καρδιές και το μυαλό των πολιτών. Η τραπεζική ένωση είναι σημαντική, αλλά μόνο αν συζητήσουμε - και τώρα είναι η ώρα - τι πηγαίνει στραβά, τι πηγαίνει καλά, τι πρέπει να αλλάξουμε, μόνο τότε μπορούμε να ξανακερδίσουμε τους πολίτες. Αυτό σημαίνει να δούμε πέρα από τα νούμερα, τι συμβαίνει με τους ανθρώπους, με την πραγματική ζωή τους. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι καταστρεπτικό, οδηγεί στην εξαθλίωση των πολιτών, ακόμα και αν καταφέρει η κυβέρνηση να βελτιώσει τους αριθμούς.

Η Ελληνική Προεδρία οφείλει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση με τη συμμετοχή των κοινοβουλίων, της κοινωνίας των πολιτών, των νέων, της διανόησης. Να ανοίξει την συζήτηση για μια νέα, πραγματικά ενωμένη Ευρώπη, ομοσπονδιακή, όπως ζητούσαν οι πολίτες αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια Ευρώπη δημοκρατική, κοινωνική, αλληλέγγυα, οικολογική.

Η Ευρώπη και η Ελλάδα βιώνουν μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση. Οι πολιτικές σκληρής λιτότητας, που αποφασίστηκαν από τις κυβερνήσεις, έχουν αποδειχθεί όχι μόνο αναποτελεσματικές, αλλά και καταστροφικές για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ασκήσει κριτική σε αυτές τις πολιτικές. Έχει εκφράσει την σθεναρή αντίθεσή του στο να πλήττουν οι δημοσιονομικές πολιτικές την υγεία, την παιδεία, τον κοινωνικό διάλογο και την κοινωνική συνοχή. Τώρα έχει ξεκινήσει την διαδικασία αξιολόγησης των πολιτικών της Τρόικα και αμφισβητεί την εκτός κοινοτικής μεθόδου επιβολή πολιτικών από την τρόικα. Η ελληνική προεδρεία οφείλει να ανοίξει την συζήτηση με την κοινωνία στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη για το πώς θα προσαρμόσουμε όλες τις πολιτικές στις ευρωπαϊκές αξίες και πολιτικές, πως θα εφαρμοστεί η Στρατηγική Ευρώπη 2020 και θα επιτευχθούν οι στόχοι της. Οι πολίτες στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της κρίσης, βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης δεν θα επιβιώσουν μόνο με ιδέες και υποσχέσεις. Χρειάζονται τώρα εναλλακτικές λύσεις για να αντιμετωπιστεί η φτώχεια, η ανεργία η διάλυση της κοινωνικής συνοχής. Αρκετά με τα λόγια.

Η ελληνική προεδρεία θα πρέπει να διαχειριστεί αποτελεσματικά μια σειρά προκλήσεων όπως:

-          Η αντιμετώπιση της διαφθοράς, των φορολογικών παραδείσων, της φορο-απάτης,

-          Η υιοθέτηση τον Μάρτιο μιας φιλόδοξης Στρατηγικής για το κλίμα και την ενέργεια,

-          Να αναδείξει ότι η οικολογική και κοινωνική καινοτομία είναι το κλειδί για έξοδο από την κρίση,

-          Συνεταιριστικές τράπεζες. 45δις για την διάσωση συστημικών τραπεζών. Η ΤτΕ έκλεισε 3 συνεταιριστικές τράπεζες χωρίς να τους δώσει χρόνο για να ανακεφαλαιωθούν,

-          Να αποτρέψει την αδειοδότηση της καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Ποικιλιών καλαμποκιού και την εισαγωγή στην αγορά τροφίμων από κλωνοποιημένα ζώα και απογόνους κλωνοποιημένων ζώων, χωρίς μάλιστα να μπορεί ο καταναλωτής να ενημερωθεί όταν τα καταναλώνει,

-          Μια ανθρωπιστική ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση: Με νόμιμους δρόμους μετανάστευσης, με ισχυρές πολιτικές ένταξης, με δίκαιη κατανομή ευθύνης μεταξύ κρατών μελών, με αναπτυξιακή πολιτική για τις χώρες αποστολής μεταναστών.

 

 

 

Περισσότερα:

Όχι βάρη της οικονομικής κρίσης σε άπορους και φτωχούς

Παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου στη σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους άπορους

23/1/2013. Παρέμβαση στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη διατήρηση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Απόρους αλλά και τη σύνδεση του με ενεργές πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας και κοινωνικής επανένταξης.

Ναι, χρειάζεται Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για τις φυσικές καταστροφές όπως και πολιτικές πρόληψης

15/1/2013Κατά τη συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης FerragutA7-0398/2012 στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης είχαν υπερψηφιστεί και οι τροπολογίες [3] που είχε καταθέσει ο Νίκος Χρυσόγελος, εκ μέρους της Ομάδας των Πράσινων. Κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στη σχετική συζήτηση, ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε: «Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ξεκίνησε αμέσως μετά τις πλημμύρες του 2002. Η κλιματική αλλαγή κι άλλες παρεμβάσεις στην παράκτια ζώνη, τις όχθες ποταμών, τα δάση, και γενικότερα στα οικοσυστήματα και στις πόλεις, έχουν οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας και της έντασης των φυσικών καταστροφών, ιδιαίτερα πλημμυρών, δασικών πυρκαγιών, ακραίων καιρικών φαινομένων. Από την άλλη έχουμε σεισμούς που επίσης προκαλούν περισσότερες ζημιές σε περιοχές με κακή ποιότητα κατασκευών». Δείτε βίντεο με την παρέμβαση του Ν.Χρυσόγελου.

Λιβαδειά: Περιφερειακό Συνέδριο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη

7/12/2012: Στο 2ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη, που συνδιοργάνωσαν στις 7/12/2012 το Επιμελητήριο Βοιωτίας και η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην Λιβαδειά, συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων. Μίλησε στην πρωινή συνεδρία, με θέμα «Η περιφερειακή ανάπτυξη στην Ελλάδα της κρίσης» μαζί με τους ευρωβουλευτές Μαριέττα Γιαννάκου και Νίκο Χουντή, τον γενικό γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό και τον πρόεδρο της Ενωσης Περιφερειών, και Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό. Παρεμβάσεις έγιναν από πολλούς εκπρόσωπους της αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών οργανώσεων, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων.

Ξεκίνησε ο διάλογος Κομισιόν, Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου για τα θέματα του Κανονισμού του Ταμείου Συνοχής

4/12/2012.H πρώτη συνάντηση εκπροσώπων του Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου για τον Κανονισμό του Ταμείου Συνοχής (trilogue) στις 4 Δεκεμβρίου πήγε καλά, και οι περισσότερες από τις προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου (θέσεις Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης) γίνονται δεκτές με μικρές αλλαγές. Στην αντιπροσωπεία εκτός από τον εισηγητή κ. Μποστινάρου συμμετέχουν και οι εισηγητές των άλλων πολιτικών ομάδων. Ο Νίκος Χρυσόγελος, ένας από τους αντιπροέδρους της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης συμμετέχει στην αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου κι εκπροσωπεί τους Πράσινους αφού είναι ο εισηγητής τους σε αυτά τα θέματα. Μερικές από τις προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου είναι προτάσεις που έχει καταθέσει ο Νίκος Χρυσόγελος και έχουν υπερψηφιστεί από την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης.

31/10/2012. Αθήνα. Συνάντηση με Δήμαρχο Αθηναίωνγια τα θέματα της πόλης. Σημαντικός ο ρόλος των πόλεων και της αυτοδιοίκησης για την έξοδο από την κρίση και τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής.

Παρέμβαση στη διαβούλευση για το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

20-21/9/2012:Για τη συζήτηση στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης στη Σύρο ο Ν. Χρυσόγελος έκανε παρέμβαση και κατέθεσε τις προτάσεις του Οικολογικού Ανέμου. Αναλυτικά οι Προτάσεις του Οικολογικού Ανέμου στο Ερωτηματολόγιο που κατατέθηκε στα πλαίσια της διαβούλευσης.

Αναγκαίος ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας

20/09/2012 Ο Νίκος Χρυσόγελος, ως εισηγητής των Πράσινων στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης για το θέμα αυτό, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η κατάλληλη προετοιμασία των τοπικών και περιφερειακών κοινωνιών για την πρόληψη και αποφυγή των καταστροφών, ιδιαίτερα όσον αφορά στις πυρκαγιές, τη ρύπανση μεγάλης κλίμακας και τα τεχνολογικά ατυχήματα καθώς και ο αποτελεσματικός συντονισμός, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η συνεργασία σε επίπεδο γειτονικών χωρών, μακροπεριφερειών και Ευρώπης. Ο έλληνας ευρωβουλευτής επισήμανε την ανάγκη αποτελεσματικών και συνεκτικών σχεδίων πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης και διαχείρισης των κινδύνων και όχι απλώς καταλόγων με κινδύνους και μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται. Μπορείτε να βρείτε την έκθεση εδώ. Δείτε το βίντεο.

Πολιτική συνοχής για τις ΜΜΕ – χρήση συγχρηματοδοτούμενων χρηματοδοτικών εργαλείων

19/9/2012.Η πολιτική συνοχής προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης απασχόλησε μεταξύ άλλων τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη 19 Σεπτμεβρίου, όπου παρουσιάστηκαν στοιχεία από μελέτες και οι απόψεις εκπροσώπων ΜΜΕ, ενώ συζητήθηκαν, επίσης, προτάσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε προγράμματα καθώς για την αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων του Ταμείου Συνοχής την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020

Συνδυασμός πόρων με στόχο την ανάπτυξη - Προτάσεις για καλύτερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης

17/9/2012. Προτάσεις για καλύτερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο τη βιωσιμότητα και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών έκανε ο Νίκος Χρυσόγελος, κατά τη συζήτηση σχετικής έκθεσης στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου. Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε την ανάγκη ενεργότερης συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση των σχεδίων περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς είναι αυτές που γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες που έχουν και μπορούν να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2012: Περιοδείες σε 11 νησιά(Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Κάσο, Κάρπαθο, Ρόδο, Λέρο, Πάτμο, Κάλυμνο, Κω και Σίφνο), για ενημέρωση αυτοδιοίκησης και τοπικών κοινωνιών για βασικές κατευθύνσεις των ευρωπαϊκών πολιτικών και των αντίστοιχων ταμείων χρηματοδότησης για την περίοδο 2014-2020.

Η συζήτηση για την Περιφερειακή κι Αγροτική Ανάπτυξη που οργανώθηκε στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη

23/7/2012. Δήμος Γ. Καραϊσκάκη: Συμμετοχή σε συζήτηση για την Περιφερειακή και Αγροτική Ανάπτυξη που οργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, και μεταδόθηκε ζωντανά από την ΝΕΤ καθώς και από ένα σύνολο περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

Να πρασινίσουν τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών - Να μην αγνοούνται νησιά κι αραιοκατοιημένες περιοχές

11/7/2012: Παρέμβαση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης σχετικά με τον Κανονισμό για το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών προκειμένου να πρασινίσουν οι μεταφορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αναπτυχθούν οικολογικά και οικονομικά βιώσιμα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, από τα οποία να μη μένουν εκτός τα νησιά και οι αραιοκατοικημένες περιοχές.

Ψηφίστηκε από την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης η πρότασή της για τον Κανονισμό του Ταμείου Συνοχής

11/7/2012: Η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε στις 11 Ιουλίου την πρόταση για τον Κανονισμό του Ταμείου Συνοχής για την περίοδο 2014-2020. Στην έκθεση VictorBostinaru που υιοθετήθηκε περιλαμβάνονται και προτάσεις του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου, που είναι εισηγητής της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο στα θέματα πολιτικών συνοχής αλλά και ένας από τους 4 αντιπροέδρους της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ο Νίκος Χρυσόγελος θα συμμετάσχει, ως εκπρόσωπος των Πράσινων, στην ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου που θα διαπραγματευθεί με την Κομισιόν και το Συμβούλιο, με στόχο να συμφωνηθεί από κοινού η τελική μορφή του Κανονισμού για το Ταμείο Συνοχής.

 

 

Τήνος: Συζήτηση-ενημέρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν Αιγαίου για τα Διαρθρωτικά Ταμεία

9/7/2012. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου, στην συνεδρίαση του στις 9 Ιουλίου στην Τήνο, είχε ως κύριο αντικείμενο συζήτησης τα σημαντικότερα θέματα του πολιτικού διαλόγου που διεξάγεται στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τους Κανονισμούς των Διαρθρωτικών Ταμείων. Ο Νίκος Χρυσόγελος ήταν εισηγητής του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο - εκτός από ευρωβουλευτής είναι και περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ –, ενώ τον λόγο πήραν κι άλλοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη. Περιοδεία. Συνάντηση με φορείς, συνεντεύξεις σε ΜΜΕ της περιοχής για ένα εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο και δημιουργία θέσεων απασχόλησης στη Αν. Μακεδονία – Θράκη.

2-4/5/2012. Περιοδεία για ενημέρωση φορέων σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Η Πολιτική Κοινωνικής Συνοχής απαραίτητη την εποχή της κρίσης - Εισηγητής για τους Πράσινους ο Νίκος Χρυσόγελος σε θέματα πολιτικών συνοχής στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης

20/3/2012: Εισήγηση (ως εκπρόσωπος της Ομάδας των Πρασίνων) στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης σχετικά με το Ταμείο Συνοχής και τις αλλαγές του Κανονισμού 1084/2006 με προτάσεις για υιοθέτηση νέων δεικτών περιγραφής της πραγματικής κατάστασης ως προς την βιωσιμότητα, έμφαση και στη συνοχή στο εσωτερικό κάθε περιοχής και εντοπισμό περιοχών με μεγάλες ανισότητες και πρόβλεψη ενίσχυσης για νησιωτικές και αραιοκατοικημένες περιοχές από τις προτεραιότητες συνοχής αλλά και κλιματικής - περιβαλλοντικής προστασίας (πχ. συνδέσεις μεταξύ νησιών και παράκτιων περιοχών, με έξυπνα, πράσινα μέσα μεταφοράς)

5/3/2012. Εισήγηση για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου – Ευρώπη 2020 στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κυρίως για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης με πυλώνες τη βιωσιμότητα, κοινωνική συνοχή και απασχόληση, Δημιουργία Ταμείου Συνοχής αλλά και ενδυνάμωση της συνεργασίας με άλλες Περιφέρειες

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Last modified on Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014 12:39