Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016 00:00

10o Φεστιβάλ Γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές" στη Σίφνο Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)
cooking festival
 
Συμπληρώνει ήδη 10 χρόνια το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές" που οργανώνεται στη Σίφνο στις αρχές Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Ο Νικόλαος Τσελεμεντές που έμεινε γνωστός για τη μαγειρική του και τα βιβλία συνταγών του κατάγονταν από τη Σίφνο. Διοργανωτής του φεστιβάλ κυκλαδίτικης γαστρονομίας είναι ο Πολιτιστικό Σύλλογος Σίφνου σε συνεργασία με τους φορείς του νησιού, ενώ συμμετέχουν ενεργά για την προετοιμασία και υλοποίησή του με πολλούς τρόπους τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επαγγελματίες του νησιού.
Φέτος το φεστιβάλ διοργανώνεται στις 8,9 και 10 Σεπτεμβρίου. Είναι μια ευκαιρία για συνάντηση αντιπροσωπειών από τα νησιά, κυρίως των Κυκλάδων αλλά όχι μόνο, κι ανταλλαγή γαστρονομικών και πολιτιστικών παραδόσεων. Χιλιάδες και οι επισκέπτες οι οποίοι δοκιμάζουν μεζέδες που προσφέρονται στα περίπτερα κάθε νησιού (μετέχουν πάνω από 20) που στήνονται στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες μάγειροι παρασκευάζουν και παρουσιάζουν τις συνταγές του τόπου τους. Τις γεύσεις αυτές, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν στα περίπτερα των νησιών.
Εκτός από τις κεντρικές εκδηλώσεις, υπάρχουν και αρκετές παράλληλες - κάθε χρόνο το φεστιβάλ μεγαλώνει...
--Θαλασσομαγειρέματα. Στο πλαίσιο του τριήμερου Φεστιβάλ κάθε πρωί, δίπλα στη θάλασσα, με ευθύνη των τοπικών συλλόγων γίνεται επίδειξη παρασκευής σιφναίικων συνταγών και προσφέρονται τοπικά κεράσματα.
-Παρουσίαση παραδοσιακών εθίμων και τεχνών, όπως αγγειοπλαστική και ψαθοπλεκτική, τέλεση παραδοσιακού γάμου κ.α.
-Ένα μικρό παζάρι με προϊόντα και κεράσματα από τα νησιά που συμμετέχουν (στο στενό του Αρτεμώνα)
-Έκθεση λαογραφικού υλικού "Γιάννης Ατσόνιος"
-Εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής στο δημοτικό σχολείο του Αρτεμώνα και στο Πολιτιστικό κέντρο Σίφνου "Μαριάνθη Σίμου
Το φεστιβάλ δίνει έμφαση και στα παιδιά. Εξάλλου η Σίφνος αλλά και τα άλλα νησιά των Κυκλάδων έχουν μεγάλη παράδοση μαγείρων. Σε μια διαμορφωμένη γωνιά της πλατείας, τα "Τσελεμεντάκια" (παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών), ντυμένα με ποδιές και πολύχρωμους μαγειρικούς σκούφους, συμμετέχουν σε μαγειρικά παιχνίδια και διαγωνισμούς, φτιαγμένους στα μέτρα τους.
 
Read 1768 times