Τρίτη, 31 Μάρτιος 2015 12:40

Χρειαζόμαστε άνεμο και ήλιο για να διαλυθεί η καπνιά από τα ορυκτά καύσιμα Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

scotland RES

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ζητάνε να υποστηριχθούν σθεναρά η εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ως βασικό εργαλείο εξόδου από την κρίση, ενίσχυσης της οικονομίας, ιδιαίτερα της τοπικής, και δημιουργίας βιώσιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Η χώρα μπορεί και πρέπει να διαμορφώσει μια σταθερή στρατηγική ενεργειακής μετάβασης, για να μην χάσουμε για άλλη μια φορά το τρένο αυτή τη φορά της «ειρηνικής ενεργειακής επανάστασης».

Δυστυχώς, τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και η νέα κάνουν ότι μπορούν για να δυσφημιστούν και να απαξιωθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πέρα από τις επιλογές για την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας, της Πτολεμαΐδας 5, που θα είναι μια ακριβή και βρώμικη λύση, το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει κάνει «ότι μπορεί» για να δημιουργήσει σύγχυση στους πολίτες σχετικά με την ενέργεια και το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αφορμή την αντιπαράθεση για την αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Το τέλος αυτό έπρεπε να ενισχύει αποκλειστικά την ενεργειακή στροφή από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (A.Π.Ε.). Το πρόβλημα είναι ότι - πέρα από κάποιες διορθωτικές κινήσεις που πράγματι έπρεπε να έχουν γίνει και είχα προτείνει και εγώ ως ευρωβουλευτής των Πράσινων, μετά από διάλογο με τους σχετικούς φορείς - τα ελλείμματα του Ειδικού Λογαριασμού οφείλονται σε πληρωμές από αυτόν που δεν έχουν σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές.

Η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε την απαράδεκτη απόφαση αλλά φαίνεται ότι και η σημερινή συνεχίζει στην ίδια πολιτική, δηλαδή από τον ειδικό λογαριασμό για τις ΑΠΕ να «βγαίνουν» χρήματα τα οποία πάνε στην βαριά βιομηχανία για να έχει μικρότερο κόστος ενέργειας. Αυτό είναι κάτι αδιανόητο, γιατί η βαριά βιομηχανία – και γενικότερα η βιομηχανία – έπρεπε να επενδύσει στην εξοικονόμηση ενέργειας ώστε να μειώσει το ενεργειακό κόστος της με τρόπο υπεύθυνο απέναντι στην οικονομία, στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Αλλιώς το κόστος της σπατάλης ενέργειας (που είναι και οικονομικό κόστος) μεταφέρεται στους καταναλωτές, κυρίως στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ η αύξηση του Ειδικού Τέλους χρεώνεται – παραπλανητικά – στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που δυσφημούνται έτσι σαν δήθεν πιο ακριβές από τα ορυκτά καύσιμα.

Η ΡΑΕ στην απόφαση της 722/31-12-2014 επιβεβαιώνει ότι ο λόγος αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ είναι το γεγονός ότι μέρος των πόρων που συλλέγονται - κατευθύνονται «υπέρ της μείωσης του κόστους του ρεύματος για τη βαριά βιομηχανία». Στην πραγματικότητα είναι δηλαδή μια λανθασμένη επιλογή αντί να υιοθετηθούν κίνητρα και εργαλεία που ενισχύουν στη βιομηχανία παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι η ενεργειακή μετάβαση, η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, είναι μονόδρομος, συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία και είναι όχι μόνο οικολογικά αλλά και οικονομικά συμφέρουσα. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος πληροφόρησης που λαμβάνει ο καταναλωτής μέσω των λογαριασμών του για να καταλάβει που ξοδεύονται τα λεφτά που πληρώνει αλλά και να σταματήσει η επικοινωνιακή απαξίωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η λάθος συζήτηση που δεν βοήθησε τους πολίτες να καταλάβουν τι γίνεται είναι ευθύνη και του Υπουργείου και της ΡΑΕ γιατί έμειναν στα τυπικά και δεν μπήκαν στην ουσία του προβλήματος 

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Ανακοίνωση τύπου εξέδωσε η ΔΕΗ σχετικά με αναφορές στα ΜΜΕ, για το ΕΤΜΕΑΡ. Σε αυτή διευκρινίζει ότι το συγκεκριμένο τέλος αυξήθηκε με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

«Με αφορμή παντελώς ανακριβείς αναφορές ορισμένων ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η ΔΕΗ ΑΕ με δικές της αποφάσεις επιβάλλει αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), από την Επιχείρηση παρέχονται - για πολλοστή φορά - οι ακόλουθες διευκρινήσεις:

-Το τέλος ΕΤΜΕΑΡ καθορίζεται με Απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

-Το τέλος ΕΤΜΕΑΡ χρεώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος ανεξαρτήτως προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

-Αυτό συνέβη και με την υπ' αρ. 772/30.12.2014 Απόφαση της ΡΑΕ σχετικά με τις αριθμητικές τιμές των συντελεστών της μεθοδολογίας επιμερισμού του ΕΤΜΕΑΡ (άρθρο 143 παρ.2, περ. γ΄ του ν. 4001/2011), για το έτος 2015, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 3694/31.12.2014 με ημερομηνία κυκλοφορίας του ΦΕΚ την 4.3.2015 (http://www.et.gr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=104&lang=en) και αφορά όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

-Η Απόφαση της ΡΑΕ 772/30.12.2014 αναρτήθηκε από τη ΡΑΕ στον αντίστοιχο ιστότοπο της Διαύγειας την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015.

Ως εκ τούτου, η ΔΕΗ - όπως και όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας - οφείλει να εφαρμόσει άμεσα την εν λόγω απόφαση της ΡΑΕ για αναπροσαρμογή του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς των πελατών της, το οποίο η ΔΕΗ αποδίδει στους από τη Νομοθεσία προβλεπόμενους δικαιούχους».

Αντιπαράθεση ΥΠΑΠΕΝ - ΡΑΕ αλλά χωρίς ολοκληρωμένη πολιτική για τις ΑΠΕ

Η ΡΑΕ θα αναθεωρήσει την απόφαση που είχε πάρει στις 30/12/2014 αλλά δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 4/3/2015  για να αποφευχθεί η αντιπαράθεση ΥΠΑΠΕΝ - ΡΑΕ για το θέμα των αυξήσεων του ΕΤΜΕΑΡ. Η ΡΑΕ έχει ζητήσει νεώτερα στοιχεία  από το ΛΑΓΗΕ σχετικά με τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ  και το υπουργείο ΥΠΑΠΕΝ αν προτίθεται να συνεισφέρει πόρους, πέραν από το ειδικό τέλος ΕΤΜΕΑΡ για να καλυφθούν τα ελλείματα του Ειδικού Λογαριασμού. Ο υπουργός είχε απειλήσει ότι θα προχωρήσει σε νομοθετικής ρύθμιση από το ΥΠΑΠΕΝ, προκειμένου να ακυρωθεί η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία προέβλεπε από 1/1/2015 σημαντική επιβάρυνση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, "προκειμένου να συνεχίσουν, μέσω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, να πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ".

 Η δήλωση του ΥΠΑΠΕΝ

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο καλούσε «την ΡΑΕ να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει αμέσως την απόφασή της, ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις και να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ....εάν η ΡΑΕ δεν προχωρήσει στην αναθεώρηση της απόφασης, τότε το ΥΠΑΠΕΝ θα αναγκασθεί να λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα για την ακύρωση της απόφασης.

Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες ανακοινώσεις από το ΥΠΑΠΕΝ και τη ΡΑΕ

Η ΡΑΕ, σε ανακοίνωσή της  υπεραμύνθηκε "του θεσμικού ρόλου της να λαμβάνει όλα τα μέτρα για την εξυγίανση και ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ", και υποστήριξε ότι ήταν ενήμεροι για την απόφαση όλοι οι αρμόδιοι φορείς, και ότι στάλθηκε η απόφαση προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο στις 31/12/2014 και ότι δεν έχει καμία ανάμιξη στη δημοσίευση του ΦΕΚ που έγινε στις 4/3/2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο ΠΑΠΕΝ που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ, η απόφαση στάλθηκε στις 31/12/2014 στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση στο ΦΕΚ. Εκεί, εντάχθηκε στο ΦΕΚ, τεύχος 2ο, 3694/31-12-2014, το οποίο μορφοποιήθηκε (έγινε δοκίμιο) στις 7-1-2015 και στις 12-1-2015 στάλθηκε από το Εθνικό Τυπογραφείο στη Γενική Γραμματεία της τότε κυβέρνησης για έλεγχο. Αυτή, όπως διευκρινίζεται, είναι η διαδικασία που ακολουθείται με όλα τα προς έκδοση ΦΕΚ, τα οποία μορφοποιούνται στο Εθνικό Τυπογραφείο, αποστέλλονται στη Γενική Γραμματεία προς έλεγχο, επιστρέφονται ελεγμένα από τη Γενική Γραμματεία στο Εθνικό Τυπογραφείο και από το Εθνικό Τυπογραφείο αναρτώνται στο διαδίκτυο και ταυτοχρόνως εκδίδονται και σε έντυπη μορφή, οπότε και μπορούν να παράξουν έννομες συνέπειες. Μέχρι και την επομένη των εκλογών (26-1-2015), αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και ταυτοχρόνως, είχαν εκδοθεί και σε έντυπη μορφή, όλα τα ΦΕΚ (τεύχος δεύτερο) που έφεραν ημερομηνία 31-12-2014, εκτός από το επίμαχο. Η δε συντριπτική πλειοψηφία των αναρτήσεων είχε ολοκληρωθεί ως τις 15-1-2015 (είχαν αναρτηθεί τα 110 από τα 126 ΦΕΚ).

Το επίμαχο ΦΕΚ (3694/31-12-2014) ήρθε στη Γενική Γραμματεία της παρούσας κυβέρνησης, η οποία, όπως λένε οι πληροφορίες, είχε την αρμοδιότητα να ελέγξει μόνον τεχνικού τύπου στοιχεία, όπως, για παράδειγμα, αν υφίσταται υπέρβαση καθηκόντων. Ελεγμένο από αυτήν την άποψη το κείμενο επιστρέφεται στο Εθνικό Τυπογραφείο στις 4/3/2015 και αυθημερόν αναρτάται στη Διαύγεια.

Το ΥΠΑΠΕΝ δήλωσε ότι η καθυστέρηση της επιστροφής του ΦΕΚ στο Εθνικό Τυπογραφείο είναι «εξόφθαλμη, πρωτοφανής και παντελώς αδικαιολόγητη» και εκλαμβάνεται ως «προϊόν δόλιου πολιτικού σχεδιασμού». Κατηγόρησε μάλιστα τη ΡΑΕ ότι «σε συμπαιγνία με την απελθούσα κυβέρνηση» κράτησαν σκόπιμα το επίμαχο ΦΕΚ μακριά από τη δημοσιότητα ολόκληρη την προεκλογική περίοδο και «για συνολικό διάστημα σχεδόν δυόμισι μηνών, ερήμην της νέας κυβέρνησης, για προφανείς πολιτικούς λόγους».

Η απόφαση της ΡΑΕ

Η ΡΑΕ με απόφαση της Ολομέλειας του ρυθμιστή στις 17/3/2015 εκδήλωσε την πρόθεσή της να αναθεωρήσει (και όχι να ανακαλέσει) την απόφασής της 31/12/2015 για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, με την προϋπόθεση όμως να διασφαλισθούν πόροι που θα ισοσκελίζουν την αύξηση αυτή, "καθώς η ΡΑΕ είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου να προβαίνει σε αναθεωρήσεις του ΕΤΜΕΑΡ και δεν δικαιούται να αποφασίζει κόντρα στο νόμο, ούτε να απέχει από τη λήψη μέτρων για την εξυγίανση και ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού. Ωστόσο, εάν διασφαλισθεί ότι υπάρχουν άλλα έσοδα ισοδύναμα, ή δυνατότητα περιορισμού των εξόδων, που να κατατείνουν στον ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού, τότε η ΡΑΕ μπορεί να προχωρήσει σε αναθεώρηση της απόφασης".

Το μπαλάκι είναι στα χέρια του υπουργού αλλά αυτό προϋποθέτει ολοκληρωμένη στρατηγική γιατί η επιβάρυνση του ειδικού λογαριασμού οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην πληρωμή από αυτόν δαπανών που δεν έχουν σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Αν δεν αλλάξει αυτό θα δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής ΕΛΕΤΑΕΝ

Η αιολική ενέργεια μπορεί να τροφοδοτήσει την ελληνική βιομηχανία με καθαρά και φθηνή ενέργεια, επ' ωφελεία της εθνικής οικονομίας, του περιβάλλοντος και του κλίματος, υποστηρίζει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), σχολιάζοντας το φλέγον θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με τις αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ για το 2015.

Η Ένωση, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι το τέλος αυτό στην πραγματικότητα δεν συνιστά αποκλειστικό πόρο ενίσχυσης των ΑΠΕ, όπως θα έπρεπε να είναι, αλλά - λόγω του λανθασμένου τρόπου υπολογισμού του - στην πραγματικότητα καλύπτει πολλά άλλα κόστη του συστήματος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρει τα εξής:

Άλλη μια φορά επανέρχεται η συζήτηση περί του δήθεν κρυφού κόστους της πράσινης ενέργειας που αναγκάζονται να πληρώσουν οι καταναλωτές μέσω του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) και για άλλη μια φορά δυσφημούνται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)

Όμως, το τέλος αυτό στην πραγματικότητα δεν συνιστά αποκλειστικό πόρο ενίσχυσης των Α.Π.Ε., αλλά – λόγω του λανθασμένου τρόπου υπολογισμού του - στην πραγματικότητα καλύπτει πολλά άλλα κόστη του συστήματος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Χωρίς να υπεισερχόμαστε σε τεχνικές και λογιστικές λεπτομέρειες τις οποίες έχουμε αναλύσει κατ' επανάληψη στο παρελθόν, φέρουμε ως απόδειξη της ανωτέρω αλήθειας, δύο απλά στοιχεία:

- Το κόστος που επιβαρύνεται ο καταναλωτής για την παραγωγή μιας πράσινης μεγαβατώρας από αιολικά πάρκα είναι κατά 17% χαμηλότερο από το κόστος που θα επιβαρυνόταν εάν αυτή η μεγαβατώρα παραγόταν από φυσικό αέριο. Πώς είναι δυνατό λοιπό τα αιολικά πάρκα να επιβαρύνουν το κόστος του ρεύματος; Η ίδια η απόφαση της ΡΑΕ 722/2014 αναγνωρίζει ότι ο λόγος αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ είναι το γεγονός ότι μέρος των πόρων που συλλέγονται – δήθεν υπέρ της πράσινης ενέργειας- αποφασίσθηκε να κατευθυνθούν υπέρ της μείωσης του κόστους του ρεύματος για τη βαριά βιομηχανία. Η κατά τα λοιπά ορθή αυτή απόφαση ενίσχυσης της εγχώριας βιομηχανίας, χρηματοδοτείται προφανώς από όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Το γεγονός ότι η ενίσχυση της βιομηχανίας γίνεται μέσω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ – και όχι με κάποιον άλλο πιο διαφανή τρόπο- αποδεικνύει την αδιαφάνεια που διέπει τον τρόπο τιμολόγησης στον ηλεκτρισμό. Αποδεικνύει επίσης το πόσο λανθασμένη πληροφόρηση λαμβάνει ο καταναλωτής μέσω των λογαριασμών του για το πού ξοδεύονται τα λεφτά που πληρώνει και πως επικοινωνιακά απαξιώνονται για ακόμη μια φορά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας, η ενίσχυση της εθνικής οικονομίας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία εκ των ων ουκ άνευ προτεραιότητα. Και αυτό αναμφίβολα σημαίνει υποστήριξη της εγχώριας βιομηχανίας με κάθε νόμιμο τρόπο.

Σημαίνει όμως και υποστήριξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, η σημαντικότερη και άμεσα προσφορότερη των οποίων είναι η ανάπτυξη της Αιολικής Ενέργειας και των λοιπών ΑΠΕ, των εθνικών, ανεξάντλητων πηγών ενέργειας.

Καλούμε τη νέα κυβέρνηση να αγκαλιάσει και να υποστηρίξει τις ΑΠΕ και ειδικότερα την αιολική ενέργεια που είναι μια φθηνή πράσινη μορφή ενέργειας, η ανάπτυξη της οποίας μειώνει το κόστος του ρεύματος, προσφέρει περιφερειακή ανάπτυξη και απασχόληση, συμβάλει στην μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, βελτιώνει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και προστατεύει το περιβάλλον και το μέλλον των παιδιών

Read 1084 times