21 Μαϊος 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 8 - 20 Μαΐου 2013

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 
 
Δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε μπάζα από δημόσια και ιδιωτικά έργα
Απάντηση του Επιτρόπου Potočnik στην ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου για τα απόβλητα εκσκαφών. «Οι νομικές υποχρεώσεις που προβλέπει η οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα δεν κάνουν διάκριση μεταξύ των αποβλήτων που παράγονται από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα», απάντησε ο Επίτροπος Janez Potočnik στην ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, σχετικά με την διάκριση που επιχειρεί να κάνει η αντίστοιχη ελληνική ΚΥΑ στον τρόπο διαχείρισης μπάζων ανάλογα με το αν προέρχονται από δημόσια και ιδιωτικά έργα...
 
Η κωλυσιεργία του ΥΠΕΚΑ για τις Πρέσπες τελειώνει εδώ!
«Λόγω της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα δεσμεύεται ήδη από τη Συμφωνία προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής του πάρκου Πρεσπών», δεδομένου ότι η εν λόγω συμφωνία έχει κυρωθεί από την ΕΕ. Αυτό απάντησε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Janez Potočnik στην ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, σχετικά με την τεράστια καθυστέρηση που επιδεικνύει η Ελλάδα στο να επικυρώσει μια συμφωνία που αποτέλεσε πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης το 2009.
 
Επέκταση πρόσφατου δανείου από ΕΤΕπ για αυτοκινητόδρομους;
Το ζήτημα της επέκτασης – σύμφωνα με δημοσίευμα- του από τον Νοέμβριο 2012 δανείου του Ελληνικού Δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τους αυτοκινητόδρομους φέρνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ερώτησή του, ο Νίκος Χρυσόγελος. Η Ελληνική Κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει αύξηση της πρόσφατης δανειοδότησης από την ΕΤΕπ για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού αυτοκινητοδρόμων του οδικού δικτύου της ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη), που πραγματοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης. Το δάνειο αυτό, ύψους 650 εκ. ευρώ, από την ΕΤΕπ που αρχικά προοριζόταν για τη χρηματοδότηση έργων σχολικών κτιρίων και την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χρηματοδοτεί επιλέξιμα προς συγχρηματοδότηση κόστη έργων.
 
 
Συνεταιριστικές τράπεζες: Ένα εναλλακτικό μοντέλο
Στην δεύτερη συνάντηση εργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών συνεταιριστικών τραπεζών και πανεπιστημιακών και στη σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, την Τρίτη 14 Μαΐου 2013, έλαβε μέρος ο Νίκος Χρυσόγελος. Η εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνεταιριστικών Τραπεζών. Ο Νίκος Χρυσόγελος ασχολείται ενεργά σε θέματα κοινωνικής οικονομίας σε ευρωπαϊκό κι εθνικό επίπεδο, ενώ διοργανώνει σχετική ημερίδα στην Αθήνα στις 28 Ιουνίου.
 
Πρόσβαση σε φάρμακα στην Ευρώπη: Η ΕΕ δεν μπορεί να διασώζει τράπεζες ενώ θυσιάζει την υγεία των πολιτών
Σε ένα σεμινάριο που διοργανώθηκε από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον ευρωβουλευτή, Alejandro Cercas (S& D,Ισπανία), έξι ευρωβουλευτές από διάφορες πολιτικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χρυσόγελος, μαζί με εκπροσώπους των κυβερνήσεων, ακαδημαϊκούς, ερευνητές και εκπροσώπους οργανισμών δημόσιας υγείας, συζήτησαν για ένα από τα πιο ανησυχητικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές συστήματα υγείας: την όλο και πιο ανεπαρκή πρόσβαση του κοινού σε φάρμακα και τις ολέθριες συνέπειές της. Διαβάστε 3 σχετικές παρουσιάσεις εδώ, εδώ και ειδικότερα για την Ελλάδα, εδώ.
 
«Κοινωνικά Κινήματα στην Ευρώπη, ενάντια στις επικίνδυνες εξορυκτικές δραστηριότητες» - Συμμετοχή του Ν. Χρυσόγελου σε ημερίδα στο ΕΚ για τις εξορύξεις
Στην ημερίδα “Κοινωνικά Κινήματα στην Ευρώπη, ενάντια στις επικίνδυνες εξορυκτικές δραστηριότητες”. που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Έλληνα ευρωβουλευτή της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Ν. Χουντή και της ευρωβουλευτού της Ομάδας των Πρασίνων, A. Miranda (Ισπανία), στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Τετάρτη 15 Μαΐου συμμετείχε ως ομιλητής ο Νίκος Χρυσόγελος. Στην εκδήλωση, η οποία είχε,ως κύριο αντικείμενο τις εξορύξεις χρυσού στις Σκουριές και στη Γαλικία της Ισπανίας, συμμετείχαν επίσης ως ομιλητές εκπρόσωποι τοπικών κινημάτων από τις δύο περιοχές καθώς και οι ευρωβουλευτές V. Bostinaru (Ρουμανία, Σοσιαλιστές), R. Bütikofer (Γερμανία, Πράσινοι), η Κ. Ιγγλέση (βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ παρακολούθησαν την συζήτηση και οι ευρωβουλευτές L. Tokes (Ρουμανία, ΕΛΚ), Ν. Σαλαβράκος (Ευρωπαίοι Ελεύθεροι Δημοκράτες). Ακούστε την ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου...
 
Οικολογική καινοτομία, αντί για λιτότητα και περικοπές
Παρέμβαση Νίκου Χρυσόγελου στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης στα πλαίσια της συζήτησης για τις συνέπειες των δημοσιονομικών περιορισμών για τις τοπικές αρχές όσον αφορά τις δαπάνες των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ στα κράτη μέλη και τις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας. Η απάντηση βρίσκεται στην οικολογική ή πράσινη καινοτομία.
 
Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την εμπορία σπόρων πρέπει να αναθεωρηθεί ριζικά
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 6 Μαΐου την τελική πρόταση νομοθεσίας για την εμπορία σπόρων φυτογενετικού υλικού (σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού). Λόγω της έντονης κινητοποίησης πολιτών, φορέων και οργανώσεων από όλη την Ευρώπη, η αρχική πρόταση υπέστη κάποιες βελτιώσεις, οι οποίες κρίνονται θετικές μεν αλλά ανεπαρκείς από τους Ευρωπαίους Πράσινους. Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν ήδη οργανώσεις διάσωσης της αγροτικής βιοποικιλότητας και φορείς βελτίωσης και διάδοσης βιολογικών σπόρων, στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δείτε σχετικά και την Ανοικτή επιστολή του Νίκου Χρυσόγελου προς την Ελληνίδα Επίτροπο πριν την ψηφοφορία της 6ης Μαίου...
 
 
Για μια διαφορετική Ευρώπη, βιωσιμότητα αντί για λιτότητα, δικαιοσύνη για όλες τις γενεές
Στις εργασίες του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Μαδρίτη συμμετείχε, μαζί με αντιπροσωπεία των Πράσινων ευρωβουλευτών ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, το τριήμερο 10-12 Μαΐου. Οι πάνω από 300 συμμετέχοντες στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, εκπρόσωποι των κομμάτων από τις διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νέων Πράσινων και της Ομάδας των Πράσινων Ευρωβουλευτών αποφάσισαν, επίσης, την εκλογή το φθινόπωρο, μέσα από ευρείες και συμμετοχικές διαδικασίες, δυο επικεφαλής της κοινής Ευρωπαϊκής καμπάνιας των Πράσινων.
 
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι υιοθετούν κείμενο πολιτικής για τη χειραφέτηση των νέων
Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (ΕΠΚ) υιοθέτησε στην εαρινή σύνοδο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μαδρίτη κείμενο πολιτικής που επικεντρώνει σε εννέα συγκεκριμένες προτάσεις για την προώθηση της χειραφέτησης των νέων και τη διασφάλιση ότι οι νέοι της Ευρώπης θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην επίλυση της σημερινής κρίσης. Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος μαζί με άλλους ευρωβουλευτές. Το κείμενο είναι ένα πολιτικό μανιφέστο αλλά και ένα σχέδιο δράσης που προετοιμάστηκε σε συνεργασία με τους νέους (υπήρξε και σχετική συνάντηση στις Βρυξέλλες, μετά από πρωτοβουλία 7 πράσινων ευρωβουλευτών μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χρυσόγελος με την συμμετοχή 200 νέων από διάφορες χώρες). Το πλήρες πολιτικό κείμενο με τις εννέα προτάσεις.
 
Οι Νέοι Ευρωπαίοι Πράσινοι συζητούν για "Νεολαία και Ευρώπη" με τον Herman Van Rompuy
Στις 17/05/2013 η Ομοσπονδία των Νέων Ευρωπαίων Πράσινων (FYEG) συζήτησε για τη νεολαία, την Ευρώπη και την κρίση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy. Ο Van Rompuy απηύθυνε κάλεσμα για μια πιο ενωμένη Ευρώπη για να αντιμετωπιστεί η κρίση και υποστήριξε ότι η διαχείριση της κρίσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν επιτυχής, μια εκτίμηση που περισσότεροι από 100 πράσινοι νέοι από 30 χώρες έθεσαν υπό αμφισβήτηση. Επικρίθηκαν ιδιαίτερα οι κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές πολιτικές του Συμβουλίου. "Είμαστε ευτυχείς για την ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η νεολαία είναι ένα κρίσιμο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, αυτό επίσης απαιτεί την ανάληψη δράσης από το Συμβούλιο. Οι πολιτικές μόνο λιτότητας που βλέπουμε να εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή αρνούνται στους νέους ένα μέλλον στην Ευρώπη. Γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να τις τερματίσουμε!", είπε η Terry Reintke, συν-εκπρόσωπος της FYEG. Η FYEG ανακοίνωσε ότι "η νεολαία και η κρίση" θα είναι μία από τις προτεραιότητες στην οργάνωση και στις Ευρωπαϊκές Εκλογές το 2014.
 
Η πολιτική πρόταση των Πράσινων: Για δίκαιες και βιώσιμες συντάξεις
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι διατυπώνουν τις προτάσεις για δίκαιες και βιώσιμες συντάξεις, με απόφαση του Συμβουλίου τους που συνεδρίασε στην Μαδρίτη 10-12 Μαΐου Οι Πράσινοι επιδιώκουν τα κοινωνικά θέματα, όπως είναι η σύγκλιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και η προώθηση πολιτικών για δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης, να είναι στο κέντρο της συζήτησης στις ευρωεκλογές. Η ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων έχει ως αποτέλεσμα τη μη συμμετοχή των νέων στη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, ενώ η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κρατάει τους νέους μακριά από την παραγωγή και την πραγματική οικονομία. Οι τάσεις αυτές έχουν σημαντικές επιπτώσεις στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, στα δημοσιονομικά έσοδα, στην καινοτομία αλλά και την κοινωνική συνοχή. Σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, τα κοινωνικά συστήματα ασφάλισης και κοινωνικής πολιτικής παραμένουν απομονωμένα μεταξύ τους. Οι Πράσινοι υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των κοινωνικών συστημάτων ασφάλισης και κοινωνικής πολιτικής παρά το γεγονός ότι σήμερα οι Συνθήκες δεν επιτρέπουν εμπλοκή της Ε.Ε. και πολλά συνδικάτα φοβούνται ότι σύγκλιση και κοινοί κανόνες μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των υψηλότερων στάνταρντ που υπάρχουν σε κάποιες χώρες. Ο πλούτος της Ευρώπης είναι οι ανθρώπινοι πόροι της, το ανθρώπινο κεφάλαιό της και η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να βασιστεί σε απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και το κοινωνικό ντάμπινγκ. Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος μαζί με άλλους ευρωβουλευτές της ομάδας των Πράσινων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
 
Πράσινοι: Φιλόδοξο, καινοτόμο, ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για διέξοδο από την κρίση
Υποστηρίζουμε έναν μοντέρνο, φιλόδοξο και προσανατολισμένο στο μέλλον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τμήμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάκαμψη από την κρίση, τονίζει η απόφαση του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, 10-12 Μαΐου στη Μαδρίτη. Ασκούμε σκληρή κριτική στον προϋπολογισμό που αποφάσισαν οι κυβερνήσεις, χαιρετίζουμε την απόρριψή του από την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, και ορίζουμε τις κατευθύνσεις που πρέπει να έχει ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός Ζητάμε σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε πράσινες και κοινωνικές κατευθύνσεις καθώς και πολιτικές για τη μείωση της ανεργίας.
 
Η πολιτική πρόταση των Πράσινων: “Όχι στη λιτότητα, βιωσιμότητα για διέξοδο από την κρίση”
Η ξεκάθαρη αντίθεση των Ευρωπαίων Πράσινων στις άδικες κι αναποτελεσματικές πολιτικές λιτότητας και η πρότασή τους για μια διαφορετική στρατηγική διεξόδου από την κρίση εκφράστηκαν ομόφωνα μέσα από τη διακήρυξη "Βιωσιμότητα, όχι λιτότητα" που υιοθέτησαν στην συνάντησή τους στη Μαδρίτη στις 10 Μαΐου, ομόφωνα, οι ηγεσίες όλων των ευρωπαϊκών πράσινων κομμάτων. Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε στην συνάντηση. Η απόφαση βασίστηκε σε σχέδιο το οποίο είχαν υποβάλει από κοινού οι ισπανοί και οι έλληνες πράσινοι. Με τη διακήρυξή τους αυτή οι ηγέτες των πράσινων κομμάτων "αντί για τον σημερινό καταστροφικό δρόμο της λιτότητας" προτείνουν μια "στρατηγική που είναι καινοτόμα, βιώσιμη και θέτει πρώτα τους ανθρώπους, όχι τις αγορές".
 
Οι Πράσινοι θα εκλέξουν δυο επικεφαλής της κοινής εκλογικής καμπάνιας για ευρωεκλογές 2014
Στις αποφάσεις του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, τον Μάιο 2013, στη Μαδρίτη, τίθεται ως μία από τις προτεραιότητες της κοινής εκλογικής καμπάνιας για τις ευρωεκλογές η πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση για το τι είδους Ευρώπη θέλουμε. Οι Πράσινοι θέτουν ως κεντρικό στόχο τους τη δημιουργία μιας διαφορετικής Ευρώπη με τη συμμετοχή των πολιτών, μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία με ενισχυμένη δημοκρατική διακυβέρνηση, κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη, οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητα ως απάντηση στο λαϊκισμό και την "εθνικοποίηση" των πολιτικών αλλά και των ευρωεκλογών. Μεταξύ άλλων θα επιλέξουν με μαζική ανοικτή ψηφοφορία δυο επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας – που θα είναι και οι υποψήφιοι των Πράσινων για την θέση του προέδρου της Κομισιόν – που θα περιοδεύσουν και στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ για να αναδείξουν τις κοινές πολιτικές των Πράσινων για την διέξοδο από την κρίση αλλά και την ενοποίηση της Ευρώπης.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ
 
 
“Πράσινη πρόταση αντιμετώπισης της ανεργίας στη Ναυπηγοεπισκευή”
Τα κύρια προβλήματα του ευρωπαϊκού ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου - παρά το γεγονός ότι είναι στην πρωτοπορία της έρευνας, της καινοτομίας και των περιβαλλοντικών εφαρμογών - σχετίζονται τόσο με την γενικότερη οικονομική κρίση, τον υπερβολικό αριθμό φορτηγών πλοίων που κατασκευάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, την αδυναμία του να ανταγωνιστεί τις πολύ χαμηλές αμοιβές των εργαζομένων στα ναυπηγεία χωρών της Ασίας (κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο), την απουσία απλόχερης κρατικής ενίσχυσης των ναυπηγείων, όπως γίνεται στην Κίνα, την Κορέα κι άλλες περιοχές. Σημαντική είναι και δυσκολία παροχής εγγυήσεων από τις τράπεζες, καθώς και η έλλειψη εξειδικευμένου και κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού.
Διαβάστε το εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης του τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας το οποίο επεξεργάστηκε ο Νίκος Χρυσόγελος και οι συνεργάτες του σε διαβούλευση με φορείς και ειδικούς και βασίζεται στην πράσινη παραγωγή και τις επενδύσεις στην πράσινη καινοτομία και τεχνολογία με την συμβολή τόσο δημόσιων πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία όσο και ιδιωτικών επενδύσεων ΕΔΩ.
 
Ημέρα της Ευρώπης: Ναι στην Ευρώπη, γι’ αυτό θέλουμε μια διαφορετική Ευρώπη
«Βρισκόμαστε μόλις ένα χρόνο από τις Ευρωεκλογές του Μάη 2014 που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης, την τύχη των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Καμία κοινωνία, καμία χώρα δεν θα επιβιώσει από μόνη της σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, όπου οι αγορές μπορούν να έχουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη ακόμα και από χώρες όπως η Γερμανία ή η Βρετανία. Χρειαζόμαστε την Ευρώπη, και γιαυτό πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη ώστε να εκφράζει τις ανάγκες, τις ελπίδες και τα οράματα των πολιτών Η Ευρώπη πρέπει να ξανακερδίσει το μυαλό και τις καρδιές των πολιτών, αλλά για να γίνει αυτό οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν μαζικά στις ευρωεκλογές και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα για περισσότερη Ευρώπη της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατίας και της οικολογίας. Οι πολίτες με τη συμμετοχή και την ψήφο τους πρέπει να ενισχύσουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο που θα μπορέσουν να αλλάξουν την Ευρώπη και τις κυρίαρχες σήμερα πολιτικές» τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος στον εορτασμό της επετείου της Ημέρας της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου 2013, όπου παρευρέθηκε. Τον εορτασμό διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Δείτε το σχετικό βίντεο.
 
Η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
Συνάντηση γνωριμίας εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Συνεταιρισμών στη Βιομηχανία και στις Υπηρεσίες / CECOP–CICOPA EUROPE, και εκπροσώπων φορέων από την Ελλάδα που ασχολούνται με την κοινωνική οικονομία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Μαΐου, στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο στα Άνω Πατήσια. Η συνάντηση έγινε υπό την αιγίδα του Νίκου Χρυσόγελου με αφορμή την επίσκεψη των εκπροσώπων της CECOP–CICOPA στην Ελλάδα για σειρά επαφών με στόχο τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου συνεργασίας που θα στηρίξει και θα συμβάλλει στη δημιουργία βιομηχανικών / εργατικών / κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Δείτε το χαιρετισμό του Νίκου Χρυσόγελου.
 
Όχι εξορύξεις με οποιοδήποτε κόστος
Στην εκδήλωση με τίτλο “Κοινωνικά Κινήματα στην Ευρώπη, ενάντια στις επικίνδυνες εξορυκτικές δραστηριότητες” που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον ευρωβουλευτή της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Νίκο Χουντή και την Ισπανίδα ευρωβουλευτή της Ομάδας των Πρασίνων A. Miranda, συμμετείχε την Τετάρτη 15 Μαΐου ο Νίκος Χρυσόγελος. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ως ομιλητές εκπρόσωποι τοπικών κινημάτων από τις δύο περιοχές καθώς και οι ευρωβουλευτές V. Bostinaru (Ρουμανία, Σοσιαλιστές), R. Bütikofer (Γερμανία, Πράσινοι), η Κατερίνα Ιγγλέση (βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ παρακολούθησαν την συζήτηση και οι ευρωβουλευτές L. Tokes (Ρουμανία, ΕΛΚ) και Ν. Σαλαβράκος (Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας). Η ημερίδα ανέδειξε τις μεγάλες ομοιότητες που υπάρχουν στις κοινωνικοικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εξορύξεων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής και στη Γαλικία της Ισπανίας. Ακούστε την τοποθέτηση του Ν. Χρυσόγελου. Διαβάστε το ψήφισμα που υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Αθήνα, το Νοέμβριο του 2012, μετά από σχετική πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων.
 
 
Για μια διαφορετική Ευρώπη: Bιωσιμότητα αντί για λιτότητα
Άρθρο του Νικου Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε στο tvxs...
 
Ομιλία και διάλογος με τους φοιτητές του New York College
Ομιλία μέσω σκάιπ και συζήτηση με τους φοιτητές του Νew York College για τα θέματα της κρίσης, των ευρωπαϊκών πολιτικών, του ρόλου και των θέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και των Πράσινων για την κρίση, την τραπεζική ένωση, την ευρωπαϊκή ενοποίηση, τις πολιτικές για τους νέους κα, με αφορμή την επίσκεψή τους στο γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα (Παρασκευή 17 Μαΐου).
 
Ανοίγουμε τις πόρτες για τους νέους ανθρώπους, γκρεμίζουμε τα φράγματα στα μυαλά και τα στερεότυπα
Μια κοινωνία που φόρτωσε τα παιδιά της με χρέη, το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι να γκρεμίσει τα φράγματα και να αφήσει τους νέους ανθρώπους να μπουν στο προσκήνιο παντού, στην κοινωνία, στην οικονομία, στη λήψη αποφάσεων. Ας σταματήσουμε να είμαστε μια κοινωνία που όχι μόνο κατέστρεψε το μέλλον των παιδιών της, που υποτίθεται τόσο αγαπούσε, αλλά και φοβάται να δώσει φωνή, λόγο, δικαιώματα στους νέους και στις νέες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προσκαλούν νέους ανθρώπους να συμμετάσχουν μαζικά για να αλλάξουμε μαζί την κοινωνία, αλλάζοντας πρώτα εμείς.
 
Συζήτηση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ
Με μια ασυνήθιστα μεγάλη πλειοψηφία, που απηχεί την ομοφωνία όλων σχεδόν των πολιτικών ομάδων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε πριν από μερικές εβδομάδες την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί στην σύνοδο κορυφής της 8ης Φεβρουαρίου για τον προϋπολογισμό της Ένωσης το διάστημα 2014-2020. Δείτε την συζήτηση που μεταδόθηκε από την δεκαπενθήμερη εκπομπή της ΝΕΤ "27 της Ευρώπης" που επιμελείται ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός πατώντας στο πλήκτρο αναπαραγωγής (play) στην παραπάνω εικόνα.
 
Συνέντευξη στην ΕΡΑ Χανίων
Η Κατερίνα Πολύζου φιλοξενεί στην εκπομπή της στην ΕΡΑ Κρήτης τον πράσινο ευρωβουλευτή και συζητούν για την επικαιρότητα και τις εξελίξεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
 
Επιμορφωτικό πρόγραμμα ”Φέρνουμε την Ευρώπη στους Δασκάλους”
Κι όμως, πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές δουλεύουν με τους μαθητές για να φέρουν πιο κοντά την Ευρώπη σε αυτούς. Υπάρχουν κακά παραδείγματα, όπως η προσπάθεια του ΠΑΜΕ να εμποδίσει τη συζήτηση για την Ευρώπη και το μέλλον της ευρωβουλευτών με τους μαθητές του Λυκείου Αλμυρού, πρόσφατα. Από την άλλη όμως υπάρχουν πολλά καλά παραδείγματα, όπως η συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια του επιμορφωτικού προγράμματος που συντονίζει η Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη, Λέκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς ”Φέρνουμε την Ευρώπη στους Δασκάλους”, στις 17 Μαρτίου 2013 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, μια συζήτηση στην οποία συμμετείχε και ο Νίκος Χρυσόγελος. Περισσότερες πληροφορίες...
 
 
24
MAH
Θεσσαλονίκη ώρα 11.00: Κοινωνικός Χώρος «Οικόπολις», οδό Πτολεμαίων 29Α: Συνέντευξη τύπου για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Θεσσαλονίκη και την ευρωπαϊκή εμπειρία με τη συμμετοχή επίσης, του Salvator Mila, βουλευτή του πράσινου κόμματος «Πρωτοβουλία για την Καταλονία» (Ισπανία) και του Κώστα Νικολάου, Δρ Χημ. Περιβαλλοντολόγου, εκπροσώπου της “Κίνησης 136”.
 
24
MAH
Θεσσαλονίκη, “Οικόπολις”, Πτολεμαίων 29Α Ομιλία σε ημερίδα με θέμα “Λαϊκισμός, Πολιτική Οικολογία και Βαλκάνια” που οργανώνει (24-26/5) το Πράσινο Ινστιτούτο σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους.
 
25
MAH
Σαντορίνη Συμμετοχή στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, συναντήσεις με τοπικούς φορείς, συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
 
26
MAH
Θεσσαλονίκη, Λευκός Πύργος Συμμετοχή στην δημόσια εκδήλωση της Κίνησης 136 για το νερό της Θεσσαλονίκης και τον κοινωνικό έλεγχο μέσω συνεταιρισμών και αγοράς των μετοχών της ΕΥΑΘ
 
26
MAH
Αθήνα Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής Ελένης Σπανούδη “Οράματα”, Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο (Λεωφόρος Ιωνίας 315, Άνω Πατήσια).
 
27
MAH
Θεσσαλονίκη 7 μμ, Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου. Συμμετοχή ως ομιλητής σε εκδήλωση "Πράσινη πόλη": ουτοπία ή νέα αφήγηση για την βιώσιμη ανάπτυξη; Συνέργειες και αντιθέσεις μεταξύ "αγοράς", κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που οργανώνει το δίκτυο Πράσινων πόλεων και το πράσινο ινστιτούτο Χάινριχ Μπελ, με την συμμετοχή της Μαρίας Βασιλάκου, Αντιδημάρχου Βιέννης για αστική ανάπτυξη, συγκοινωνίες, προστασία κλίματος, ενεργειακή πολιτική, και συμμετοχή των πολιτών και Κωνσταντίνου Ζέρβα, Αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής Δήμου Θεσσαλονίκης.
 
30
MAH
Βρυξέλλες Συμμετοχή σε συνέντευξη με εκπροσώπους 15 ευρωπαϊκών ΜΜΕ σχετικά με την “οικολογική καινοτομία” και το ρόλο που μπορεί να παίξει για διέξοδο από την κρίση.
 
31
MAH
Αθήνα, γραφείο ΕΚ Διεθνής Ημερίδα της “Trans Atlantic Consumer Dialogue” για τα προβλήματα υγείας και την πρόσβαση στα φάρμακα στην Ελλάδα «Πώς εγγυόμαστε την πρόσβαση στα φάρμακα στην Ελλάδα;» (Access to Medicines) με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου, του ελληνικού τμήματος των Γιατρών χωρίς Σύνορα και των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδα. Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά χρειάζεται να επιβεβαιώστε τη συμμετοχή σας με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (λόγω περιορισμένου χώρου θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους ομιλητές του συνεδρίου στην ιστοσελίδα: http://tacd-ip.org/ αλλά και εδώ.
 
31
MAH
Αθήνα, Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο (Άνω Πατήσια), 21:00 Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ “Ρωσική Πρωτοπορία” του Γιώργου Ζέρβα και του Γιώργου Παπακωσταντίνου, διάρκειας 70 λεπτών. Το ντοκιμαντέρ έχει γίνει με αφορμή την μεγαλύτερη στον κόσμο ιδιωτική συλλογή με έργα τέχνης της Ρωσικής Πρωτοπορίας των αρχών του αιώνα, από το 1910 έως το 1930, του Γ. Κωστάκη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Γιώργο Ζέρβα και την ομάδα ζωγραφικής. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
 
04
IOYN
Βρυξέλλες Εκδήλωση για βιώσιμες επιχειρήσεις σε συνεργασία με το διεθνές οικολογικό ινστιτούτο World Watch Institute. Παρουσίαση σχετικής έκθεσης καθώς και της “Κατάστασης του Κόσμου 2013”. Λόγω περιορισμένου χώρου επιβεβαιώστε τη συμμετοχή σας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
 
06
IOYN
Αγ. Δημήτρης, Αττική, ώρα 20.00 Συμμετοχή σε εκδήλωση με αφορμή την μέρα περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή της Δημάρχου Αγ. Δημητρίου Ανδρούτσου Μαρίας και του Κώστα Διάκου, περιφερειακού συμβούλου με την ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
07
IOYN
Αθήνα Συνέντευξη τύπου μαζί με τους πράσινους ευρωβουλευτές Ιζαμπέλ Ντουράν και Φιλίπ Λαμπέρτς για την οικονομική κρίση, την τραπεζική ένωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων
 
7-8
IOYN
Ολυμπία, Πύργος Συμμετοχή στο Περιφερειακό συνέδριο πολιτών που οργανώνει το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
 
09
IOYN
Πάτρα, πρωί Συνάντηση - συζήτηση με θέμα “Περιφερειακή Ανάπτυξη και νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020”
 
09
IOYN
Κόρινθος, απόγευμα Προβολή της ταινίας “κοινωνική οικονομία, εναλλακτική λύση” (παραγωγή/σκηνοθεσία Σοφία Παπαχρήστου, παραγωγή των Νίκου Χρυσόγελου και Ινστιτούτου Χάινριχ Μπελ). Θα ακολουθήσει συζήτηση για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την κοινωνική - συνεργατική οικονομία.
 
13-14
IOYN
Παρεμβάσεις για το θέμα της μετανάστευσης (13/6). Στρογγυλό τραπέζι με την Ρεβέκκα Χαρμς, συμπροέδρου της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο κι εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών με θέμα “ρατσισμός, μετανάστευση, ρητορική και εγκλήματα μίσους: η Γερμανική και η Ελληνική εμπειρία” (14/6, Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Αμαλίας 8).
 
15
IOYN
Άνδρος Ομιλία στο συνέδριο των εκλεγμένων γυναικών στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού για τα θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.
 
16-17
IOYN
Αθήνα Παρουσίαση στην Αθήνα από τον συμπρόεδρο της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντάνυ Κον Μπεντίτ της διακήρυξης “Για μια διαφορετική Ευρώπη, για μια διαφορετική Ελλάδα”. Δευτέρα 17/6, ώρα 11.00 συνέντευξη τύπου στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ
 
19-20
IOYN
Βρυξέλλες Διοργάνωση διημερίδας για τις νησιωτικές κι ορεινές περιοχές με τη συμμετοχή 30 εκπροσώπων φορέων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Συμμετέχουν ως ομιλητές εκπρόσωποι ευρωπαϊκών δικτύων.
 
21
IOYN
Λισαβόνα Εκδήλωση της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για την κρίση και εναλλακτική πρόταση διεξόδου, με πρωτοβουλία των τριών πράσινων ευρωβουλευτών από Ελλάδα (Νίκος Χρυσόγελος), Πορτογαλία (Ρούι Ταβάρες) και Ισπανία (Ραούλ Ρομέβα).
 
28
IOYN
Αθήνα Στρογγυλό τραπέζι για τις συνεταιριστικές τράπεζες με τη συμμετοχή ελληνικών και ευρωπαϊκών συνεταιριστικών τραπεζών.
 
05
IOYΛ
Αθήνα Εκδηλώσεις, συζητήσεις, street events “για τη χειραφέτηση των νέων, για τους νέους, από τους νέους”, με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νέων Πράσινων και οργανώσεων νέων.
 
6-7
IOYΛ
Αθήνα Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων για μια νέα αρχή, για επανεκκίνηση.