04 Οκτωβρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 15-30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 
 
Πολιτική συνοχής για τις ΜΜΕ – χρήση συγχρηματοδοτούμενων χρηματοδοτικών εργαλείων
Η πολιτική συνοχής προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης απασχόλησε, μεταξύ άλλων, τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη 19 Σεπτμεβρίου, όπου παρουσιάστηκαν στοιχεία από μελέτες και οι απόψεις εκπροσώπων ΜΜΕ ενώ συζητήθηκαν, επίσης, προτάσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε προγράμματα καθώς για την αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων του Ταμείου Συνοχής την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020. Παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αποτελεσματική χρήση των ευρωπαϊκών πόρων.
 
Σχιστολιθικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο: Μια σοβαρή απειλή για το περιβάλλον και την υγεία
Οι επιπτώσεις του σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου[1] στο περιβάλλον και την υγεία, όπως παρουσιάζονται στην έκθεση Sonic, ήταν το θέμα συζήτησης αλλά και ψηφοφοριών της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε σε εκδήλωση ενημέρωσης των Πράσινων και περιβαλλοντικών οργανώσεων μπροστά από το Ευρωκοινοβούλιο. Δείτε το βίντεο.
 
Ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης μέσω των πολιτικών για την αλιεία και τη θαλάσσια στρατηγική
Παρέμβαση στη συζήτηση επί της γνωμοδότησης για την κοινή αλιευτική πολιτική έκανε ο Νίκος Χρυσόγελος, την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ο Νίκος Χρυσόγελος, ένας από τους αντιπροέδρους της Επιτροπής, επικεντρώθηκε με την παρέμβασή του στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης μέσω των πολιτικών για την αλιεία και για την θαλάσσια στρατηγική. Επίσης, αυτή την περίοδο συνεχίζει τη διαβούλευση με τους εισηγητές των άλλων πολιτικών ομάδων για την διατύπωση συμβιβαστικών τροπολογιών στην έκθεσή του για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας, η οποία θα πάει για ψηφοφορία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων στις 10 Οκτωβρίου. Δείτε το βίντεο.
 
Αναγκαίος ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας
Ο Νίκος Χρυσόγελος, ως εισηγητής των Πράσινων στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης για το θέμα αυτό, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η κατάλληλη προετοιμασία των τοπικών και περιφερειακών κοινωνιών για την πρόληψη και αποφυγή των καταστροφών, ιδιαίτερα όσον αφορά στις πυρκαγιές, τη ρύπανση μεγάλης κλίμακας και τα τεχνολογικά ατυχήματα καθώς και ο αποτελεσματικός συντονισμός, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η συνεργασία σε επίπεδο γειτονικών χωρών, μακροπεριφερειών και Ευρώπης. Ο έλληνας ευρωβουλευτής επισήμανε την ανάγκη αποτελεσματικών και συνεκτικών σχεδίων πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης και διαχείρισης των κινδύνων και όχι απλώς καταλόγων με κινδύνους και μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται. Μπορείτε να βρείτε την έκθεση εδώ. Δείτε το βίντεο.
 
Συνδυασμός πόρων με στόχο την ανάπτυξη
Προτάσεις για καλύτερη συνδυασμένη αξιοποίηση των διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο τη βιωσιμότητα και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, κατά τη συζήτηση σχετικής έκθεσης στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου. Δείτε το βίντεο.
 
Να αυξηθεί, όχι να μειωθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ. Αναγκαίοι οι ίδιοι πόροι
Παρέμβαση για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και ενίσχυσης του ρόλου των Περιφερειών στον περιφερειακό σχεδιασμό έκανε ο Νίκος Χρυσόγελος κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον αρμόδιο Επίτροπο Johannes Hahn, την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο συζήτησης για τη μελλοντική πολιτική συνοχής της ΕΕ. Δείτε το βίντεο.
 
 
Προβληματικές απαντήσεις για περιβαλλοντικά ζητήματα της Βουλγαρίας σε ερωτήσεις του Ν. Χρυσόγελου
Προβληματικές αποδεικνύονται οι περισσότερες απαντήσεις στο πακέτο των έξι ερωτήσεων για περιβαλλοντικά ζητήματα της Βουλγαρίας που είχε καταθέσει προς την Κομισιόν ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. «Η κατάσταση στη γειτονική μας Βουλγαρία είναι εξίσου τραγική με της Ελλάδας, ακόμη κι αν τα νέα δεν βρίσκουν το δρόμο τους προς τα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας μας», δήλωσε ο Ν. Χρυσόγελος.
 
Συρία: Να προλάβουμε μια νέα ανθρωπιστική κρίση
Ενεργή παρέμβαση της Ευρώπης ζήτησε ο Νίκος Χρυσόγελος στο θέμα των προσφύγων από την Συρία προς την Ελλάδα Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Συρία και η βίαιη καταστολή από το καθεστώς, προκαλούν το βίαιο εκτοπισμό και μετακινήσεις ανθρώπων. Περισσότερα από 20.000 υπολογίζονται έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και της καταστολής, ενώ πάνω από 1.200.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν εκτοπιστεί από τις περιοχές και τα σπίτια τους. Η χώρα μας αδυνατεί να ανταποκριθεί από μόνη της, παρά την κάποια οριακή βελτίωση των δομών της σε θέματα ασύλου. Στο ζήτημα απαιτείται ευρωπαϊκή πολιτική κι αλληλεγγύη.
 
Η τρόικα προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού, αντίθετα με όσα προβλέπει έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου και η Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ!
Το θέμα της πίεσης από την Τρόικα για ιδιωτικοποίηση του νερού στο πλαίσιο των πολιτικής αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων σε αντίθεση με όσα προβλέπει πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κατά παράβαση της δήθεν ουδετερότητας της ΕΕ σχετικά με το ζήτημα της δημόσιας ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας και της διαχείρισης των συλλογικών υπηρεσιών ύδατος (άρθρο 345 Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ και αρ. 17 1 της οδηγίας 2006/123/ΕΚ σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά) φέρνουν με ερώτησή τους προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων μαζί με άλλους πράσινους ευρωβουλευτές.
 
 
Ελλάδα: πρώτη σε εξοπλισμούς και τελευταία σε ανθρώπινα δικαιώματα
Η ετήσια έκθεση του EBCO προς την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάστηκε σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα του Νίκου Χρυσόγελου ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα, νέα στοιχεία προέκυψαν για τις στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας. Δείτε το βίντεο.
 
Μεταρρύθμιση της ΚΑΠ: Ή τώρα ή ποτέ. Good Food March
Για πρώτη φορά, η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) θα συναποφασιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο (κυβερνήσεις). Καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αγρότες, πολίτες, νέοι από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν σε εκδηλώσεις, δράσεις και διαμαρτυρίες, και μια πορεία με ποδήλατα, τρακτέρ ή και με τα πόδια που ονομάστηκε Good Food March και που κατέληξε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, με αίτημα η νέα ΚΑΠ να έχει ως κεντρικό στόχο το “καλό φαγητό” και την “καλή γεωργία” Την ίδια μέρα, παρέμβαση σχετικά με την πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έκανε ο Νίκος Χρυσόγελος, κατά τη συζήτηση σχετικής έκθεσης γνώμης στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως εισηγητής των Πράσινων στην Eπιτροπή για το θέμα αυτό. Δείτε το βίντεο.
 
Ποδήλατα και συγκοινωνίες για τις Ευρωπαϊκές πόλεις
Συμμετοχή Νίκου Χρυσόγελου σε εκδηλώσεις για τη βδομάδα βιώσιμης κινητικότητας με θέματα συζήτησης τις βιώσιμες μετακινήσεις, το ρόλος του δίτροχου και κυρίως του ποδηλάτου και τις δυνατότητες συνδυασμού του με τα δημόσια συστήματα μεταφορών, τον επανασχεδιασμό των πόλεων ώστε να γίνουν βιώσιμες, τη χρήση του ποδηλάτου σε τουριστικές διαδρομές αλλά και την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού δικτύου ποδηλατικών διαδρομών, τις αλλαγές στις ευρωπαϊκές, εθνικές και τοπικές πολιτικές που απαιτούνται ώστε να προωθηθούν μεταφορές και μετακινήσεις που στηρίζουν την οικολογική και κοινωνική αναγέννηση των πόλεων, τις αλλαγές στις αξίες και συνήθειες των πολιτών που θα συμβάλλουν στην αποδοχή ενός νέου μοντέλου μετακίνησης στις πόλεις.
 
 
Tο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος
Πάνω από 350 στελέχη, βουλευτές, ευρωβουλευτές και υπουργοί των Πράσινων θα βρεθούν στην Αθήνα, στις 9-11 Νοεμβρίου για το φθινοπωρινό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Η απόφαση για πραγματοποίησή του στην Αθήνα είναι μια επιβεβαίωση της δέσμευσης των ευρωπαίων πράσινων για αλληλεγγύη προς την ελληνική κοινωνία και στήριξη των ελλήνων πρασίνων. Το πρόγραμμα του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (ΕΠΚ) στην Αθήνα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προβάλλει την πρόταση των πράσινων για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Τονίζει τα σημαίνοντα θέματα για την ΕΕ αυτή την χρονική περίοδο. Ψηφιακά δικαιώματα, μετανάστευση, το μέλλον της ΕΕ και η πράσινη διέξοδος από την κρίση, τα θέματα που κυριαρχούν στις προγραμματισμένες ολομέλειες, τα εργαστήρια και τις παράλληλες ομάδες εργασίας. Δείτε το βίντεο.
 
GMO Campaign Blog: Νέα μελέτη αμφισβητεί την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων για την υγεία ανθρώπων και ζώων
Μια νέα επιστημονική μελέτη φαίνεται να προκαλεί περίσκεψη γύρω από τις μεθόδους αποτίμησης της ασφάλειας των Γενετικά Τροποποιημένων Προϊόντων (ΓΤΠ) προτού αυτά βρεθούν στην αγορά. Η μελέτη εκδόθηκε στο έγκριτο περιοδικό Food and Chemical Toxicology από τους Séralini et al και καταγράφει λεπτομερώς μια σειρά από ανησυχητικά ευρήματα σχετικά με την υγεία, που αποδεικνύουν πόσο ολοκληρωτικά ανεπαρκείς είναι οι βιομηχανικές δοκιμές.
 
Σερβία: Οι Πράσινοι ζητούν μορατόριουμ για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα
Οι Πράσινοι της Σερβίας καλούν το σερβικό κράτος να εισάγει ένα μορατόριουμ συνολικά για την εισαγωγή, παραγωγή και εμπορία των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων και των παραγωγών τους για τα επόμενα 10 χρόνια. Το μορατόριουμ θα επιβάλλει απαγορεύσεις στην εισαγωγή, παρασκευή και χρήση των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων ακόμα και για επιστημονικούς και ιατρικούς σκοπούς. Η λύση αυτή είναι πιο περιοριστική από παλιότερες προτάσεις και πρωτοβουλίες.
 
Γαλλία: Οι Γάλλοι Πράσινοι εναντιώνονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας
Την περασμένη εβδομάδα οι Γάλλοι Πράσινοι του Europe Écologie - Les Verts καταψήφισαν την επικύρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, Συντονισμού και Διακυβέρνησης (TSCG) από την Γαλλική κυβέρνηση. Σε μια συνάντηση του ομοσπονδιακού συμβουλίου του κόμματος (είναι το σώμα εκείνο που διαμορφώνει τις πολιτικές και τα μέλη του προέρχονται από όλη την χώρα) που διεξήχθη σε δραματικούς τόνους, σημαντική πλειοψηφία ψήφισε ενάντια στην υποστήριξη του Συμφώνου από τους Πράσινους, εξαιτίας της έλλειψης προοπτικών για πράσινη ανάπτυξη και την εκτίμηση ότι οδηγεί στη λιτότητα.
 
“Το μέλλον της Ευρώπης”, μια άποψη από το Νότο
To πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πράσινου Ινστιτούτου (GEF) με τίτλο «Το μέλλον της Ευρώπης», ξεκινά με το πρώτο σεμινάριο να διοργανώνεται στην πρωτεύουσα της Ισπανίας Μαδρίτη, στις 4 Οκτωβρίου. Στην εκδήλωση θα γίνει συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ στο πλαίσιο της οικονομικής, περιβαλλοντικής κρίσης καθώς και της κρίσης της Δημοκρατίας που ζούμε τα τελευταία χρόνια.
 
Ιαπωνία: Οι Ιάπωνες Πράσινοι ζητούν την πλήρη, σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας
Οι Ιάπωνες Πράσινοι αντέδρασαν στην ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης για ενδεχόμενη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης της χώρας από την πυρηνική ενέργεια. Η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να κηρύξει το κλείσιμο όλων των πυρηνικών σταθμών πριν από το τέλος της δεκαετίας του 2030, αλλά λόγω της πίεσης που δέχθηκε (σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης) από την επιχειρηματική κοινότητα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση απέτυχε να εγκρίνει αυτή την πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο. Οι Ιάπωνες Πράσινοι επισημαίνουν ότι η προθεσμία για το τέλος του 2030 είναι ήδη πολύ μακρινή ως στόχος για την εξάλειψη των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα.
 
 
Ο Χρυσός φέρνει πιο κοντά τους Βαλκάνιους Πράσινους
Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε μαζί με στελέχη τοπικών κινημάτων από τη Θράκη, τη Χαλκιδική και το Κιλκίς καθώς και κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων, σε συναντήσεις με πρωτοβουλίες πολιτών και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρύπανσης ή είναι αντιμέτωπες με έργα καταστροφικά για το περιβάλλον, μετά από πρόσκληση του Βουλγαρικού Κέντρου για την Πράσινη Οικονομία και του "αδελφού" κόμματος των Πράσινων της Βουλγαρίας (Zelenite).
 
Παρέμβαση στη διαβούλευση για το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Για τη συζήτηση στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης στη Σύρο ο Ν. Χρυσόγελος έκανε παρέμβαση και κατέθεσε τις προτάσεις του Οικολογικού Ανέμου. Αναλυτικά οι Προτάσεις του Οικολογικού Ανέμου στο Ερωτηματολόγιο που κατατέθηκε στα πλαίσια της διαβούλευσης.
 
Σερβία: Η Ευρωπαϊκή προοπτική απαιτεί θεσμικές μεταρρυθμίσεις & περιβαλλοντική βιωσιμότητα
Επίσημες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, υπουργούς της νέας κυβέρνησης και βουλευτές της Σερβίας πραγματοποίησε στις 27 και στις 28 Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμμετείχε και ο Νίκος Χρυσόγελος,, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων. Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι μέλος της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και ένας από τους αντιπροέδρους της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου.
 
 
Συνέντευξη για την εφημερίδα Δημοκρατική της Ρόδου
Ερωτήσεις στις οποίες απάντησε ο Ν. Χρυσόγελος σε συνέντευξη για την εφημερίδα Δημοκρατική της Ρόδου.
 
Το κλειδί μιας κοινωνικά δίκαιης εξόδου από την κρίση
Άρθρο του Ν. Χρυσόγελου που δημοσεύτηκε στον δικτυακό τόπο onlynews.gr.
 
Συνέντευξη στην Ολλανδική τηλεόραση
Συνέντευξη στην εκπομπή της Ολλανδικής τηλεόρασης News Hour (NOS/NTR) που προβλήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου σχετικά με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και την εξαγωγή οπλικών συστημάτων προς την Ελλάδα. Μια εκπομπή που προκάλεσε πολιτικό σάλο στην Ολλανδία και ερωτήσεις στο κοινοβούλιο της χώρας. Η εκπομπή χρησιμοποίησε πολλά στοιχεία από την έκθεση μας για τις στρατιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα: Αμυντικές Δαπάνες: Ανάλυση δεδομένων και πολιτικά συμπεράσματα. Δείτε το βίντεο.
 
 
2 Οκτωβρίου: Συμμετοχή στη συζήτηση πράσινων ευρωβουλευτών και βουλευτών πράσινων από εθνικά κοινοβούλια “Κρίσεις και πέρα από τις κρίσεις. Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης” (Βρυξέλλες, Ευρωκοινοβούλιο).
 
6 Οκτωβρίου: Συνάντηση με εκπροσώπους φορέων και οργανισμών που ασχολούνται με θέματα μεταναστών και προσφύγων.
 
8 - 11 Οκτωβρίου: Συμμετοχή στις Open Days για τις περιφέρειες και τις πόλεις, (Βρυξέλλες).
 
10 Οκτωβρίου: Ψηφοφορία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για την έκθεση μας σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας.
 
11 Οκτωβρίου: Συνάντηση με αντιπροσωπεία πολιτών από Αυστρία σχετικά με την ελληνική κρίση.
 
18 Οκτωβρίου: Συνάντηση με εκπροσώπους ελληνικών επιμελητηρίων στις Βρυξέλλες.