17 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ- 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 
 
Στην Ελλάδα και άλλες χώρες της κρίσης να χτιστεί ένα νέο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο
Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Πράσινοι πρότειναν να δημιουργηθεί ένα Ταμείο Αλληλεγγύης με ευρωπαϊκούς πόρους για τη άμεση υποστήριξη όλων των πολιτών που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της κρίσης. Υποστήριξαν, επίσης, ότι για να πετύχει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς στόχους πρέπει να της δοθεί παράταση χρόνου. Αν θέλουμε αποτελεσματικό κοινωνικό μοντέλο στην Ευρώπη, όπως τόνισε και ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, τότε αυτό πρέπει να ξεκινήσει σχεδόν από το μηδέν στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της κρίσης
 
Μήνυμα για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου ότι αποσύρει το σχέδιο νομοθετικής πρότασης για τις σχέσεις οικονομικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων συλλογικής δράσης - την αποκαλούμενη και πρόταση "Μόντι ΙΙ" - ύστερα από σχετική αντίδραση των εθνικών κοινοβουλίων. Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλωσόρισε τη χρήση της διαδικασίας "κίτρινης κάρτας" από τα εθνικά κοινοβούλια, αλλά και την απόσυρση της πρότασης Μόντι ΙΙ, στην οποία η ομάδα είχε αντιτεθεί από την αρχή. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται χρήση της διάταξης της “κίτρινης κάρτας” και χρησιμοποιήθηκε από τα κοινοβούλια Βελγίου, Δανίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Λετονίας, Λουξεμβούργου, Μάλτας, Ολλανδίας, Πολωνίας, Σουηδίας και Ηνωμένου Βασιλείου, που εκπροσωπούν περισσότερο από το ένα τρίτο των μελών. Το ελληνικό κοινοβούλιο δεν ενημέρωσε για τη θέση του...
 
Αναξιοποίητοι ευρωπαϊκοί πόροι από την Ελλάδα
Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, ενέκρινε οικονομική βοήθεια ύψους 7,8 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση για προγράμματα επανεκπαίδευσης και εύρεσης νέας απασχόλησης, για 550 άνεργους Δανούς από τον ναυπηγο-επισκευαστικό κλάδο και 320 άνεργους Ισπανούς οικοδόμους από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι σχετικές αιτήσεις είχαν υποβληθεί στα τέλη του 2011. Ο Νίκος Χρυσόγελος, δήλωσε σχετικά: «Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση δεν είναι βέβαια η λύση για όλα τα προβλήματα ανεργίας στην Ευρώπη. Όμως, για τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους είναι μια ανάσα. Γιατί η Ελληνική κυβέρνηση δεν υποβάλει ανάλογες αιτήσεις, ώστε να εκμεταλλευθεί τους διαθέσιμους πόρους, σε όφελος των απολυμένων στο ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, τον χώρο της οικοδομής ή άλλων κλάδων που έχουν πληγεί από την ανεργία;»
 
Παραβάσεις της CIA σε κράτη μέλη της Ε.Ε.
Την έκθεση της ευρωβουλευτού των Πράσινων Helene Flautre για το θέμα των μυστικών κέντρων κράτησης της CIA σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο, σε συνεδρίαση της ολομέλειας του στις 11.09.2012. Η εισήγηση, επισημαίνει ότι πέντε χρόνια μετά την ειδική έρευνα που έγινε από το Ευρωκοινοβούλιο, και παρά τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως, κυρίως για τη Ρουμανία, Πολωνία, Λιθουανία, Μεγάλη Βρετανία καθώς κι άλλες χώρες, η απόδοση ευθυνών ή η αποκατάσταση θυμάτων παραμένουν σε εκκρεμότητα. Επιπλέον, η εισήγηση κάνει συγκεκριμένες προτάσεις έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η απόδοση ευθυνών. Ο Νίκος Χρυσόγελος τονίζει σε δήλωσή του: «Η ελληνική Βουλή, μια ανεξάρτητη Επιτροπή Διερεύνησης και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστούν για να έρθουν στο φως όλα τα στοιχεία για τις παραβάσεις της CIA, όπως εξάλλου ζητά και από την Ελλάδα η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου».
 
Το μέλλον της ναυτιλίας θα είναι πράσινο !
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε «καθαρότερα» καύσιμα για τα πλοία. Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου νέα αναθεωρημένη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη μείωση της ρύπανσης από το περιεχόμενο στα ναυτιλιακά καύσιμα θείο. Η τελική νομοθετική συμφωνία θα εισάγει νέα αυστηρότερα όρια για τις εκπομπές θείου από τα πλοία στις Περιοχές Ελέγχου Εκπομπών Θείου (Sulphur Emission Control Areas) μέχρι το 2015 και για όλες τις θάλασσες στην ΕΕ μέχρι το αργότερο το 2020. Εισηγήτρια ευρωβουλευτής των Πράσινων. Η νέα νομοθεσία, δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για νέες δραστηριότητες και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ναυπηγο-επισκευαστικό κλάδο, ενώ θα συμβάλει στη μείωση των περίπου 50.000 πρόωρων θανάτων οι οποίοι αποδίδονται ετησίως στην ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν τα πλοία.
 
Ανάγκη ενσωμάτωσης της αρχής για την ισότητα των φύλων στις ευρωπαϊκές πολιτικές για την απασχόληση
Το θέμα της γυναικείας απασχόλησης σε πράσινες θέσεις εργασίας και σε υπηρεσίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απασχόλησε την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, που υιοθέτησε τελικά δύο σχετικές εκθέσεις της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων. Η πρώτη έκθεση σχετικά με το ρόλο των γυναικών στην πράσινη οικονομία (2012/2035(INI), A7-0235/2012) αναγνωρίζει την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης ως βασικό συστατικό στοιχείο της βιώσιμης οικονομίας και – κατά συνέπεια – την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων των γυναικών στην εργασία και στην πρόσβαση σε φυσικούς πόρους ως βασικό συστατικό της πράσινης οικονομίας. Η δεύτερη έκθεση σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των γυναικών στον τομέα των υπηρεσιών (2012/2046(INI), A7-0246/2012) επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση και τα επονομαζόμενα μέτρα λιτότητας οδήγησαν στη μείωση των μέτρων υπέρ της ισότητας των φύλων και αποτελούν πρόσθετο εμπόδιο για την εφαρμογή της αρχής της ισότητας των φύλων. Ο Νίκος Χρυσόγελος επισημαίνει ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας για τις γυναίκες και η ισότητα των φύλων είναι κινητήριες δυνάμεις για βιώσιμη ευημερία, πράσινη οικονομία και κοινωνική συνοχή.
 
Ενεργειακή Αποδοτικότητα: Το ΕΚ υιοθετεί κρίσιμο νέο νόμο- Επιδιώκεται ταχεία εφαρμογή για να αξιοποιήσει στο μέγιστο την τωρινή τάση της ΕΕ για εξοικονόμηση ενέργειας
Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου μια νέα νομοθεσία για την ενεργειακή αποδοτικότητα . Ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου και συντάκτης, Πράσινος ευρωβουλευτής Claude Turmes χαιρέτισε την ψήφο, αλλά ζήτησε την ταχεία εφαρμογή της νομοθεσίας και τον άμεσο αναπροσανατολισμό των δημόσιων πολιτικών και κεφαλαίων για να εξασφαλίσει την άμεση δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
 
 
Πυρηνικά εργοστάσια στην Τουρκία: Το πάθημα της Φουκοσίμα πρέπει να γίνει μάθημα!
Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίζεται ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας Oettinger για τα σχέδια εγκατάστασης πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου σχετικά με τα σχέδια ανέγερσης 23 πυρηνικών μονάδων έως το 2023 σε τρεις περιοχές της Τουρκίας, ώστε να αντιμετωπισθούν οι αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες. Από την απάντηση του Επιτρόπου γίνεται φανερό ότι η ΕΕ επιθυμεί να στρέψει την σεισμογενή Τουρκία προς κατευθύνσεις εντελώς διαφορετικές από αυτές της ανάπτυξης πυρηνικών εργοστασίων σύμφωνα και με τον πρόσφατα ολοκληρωμένο Οδικό Χάρτη για την Ενέργεια 2050.
 
«Φρούτα στα σχολεία: Θα χαθεί και η νέα σχολική χρονιά;
Άγνοια της Κομισιόν σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στη ματαίωση του διαγωνισμού για το πρόγραμμα «φρούτα στα σχολεία» του σχολικού έτους 2011-2012, προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Cioloş στη σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου. Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Cioloş, ακόμα και την μία και μοναδική χρονιά (2010-2011) που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα στην Ελλάδα, η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων κατά 56.6% ήταν κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο του 65%, επίπεδα στα οποία θα κυμανθεί και για το σχολικό έτος 2011-2012, όπου με απόφαση του έλληνα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ματαιώθηκε εντελώς ο διαγωνισμός για την ανάδειξη φορέα εκτέλεσης του σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία.
 
Συγχωνεύσεις Φορέων Διαχείρισης: Ο φυσικός μας πλούτος αξίζει καλύτερα
Το θέμα της συγχώνευσης Φορέων Διαχείρισης περιοχών δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα, φέρνει με γραπτή ερώτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του ΥΠΕΚΑ, οι 29 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που λειτουργούν στην Ελλάδα συγχωνεύονται σε 14 Φορείς, «κατά προσέγγιση αντίστοιχη των περιφερειών», με στόχο, σύμφωνα με δήλωση του αρμόδιου Υφυπουργού του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «το κόστος για τον φορολογούμενο και το παραγόμενο έργο». Όπως όμως επισημαίνει ο Ν. Χρυσόγελος στην ερώτησή του, η συγχώνευση με βάση τα διοικητικά όρια των Περιφερειών δεν συμπίπτει με την οικολογική ενότητα των προστατευόμενων περιοχών, ενώ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες προστασίας και τις αρχές ορθής διαχείρισης.
 
Μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα στα ποτάμια των Βαλκανίων: Ο κίνδυνος για το περιβάλλον είναι υπαρκτός
Απάντηση, αν και όχι ικανοποιητική, σε μια σειρά από θέματα που προκύπτουν από το σχεδιασμό 573 υδροηλεκτρικών φραγμάτων, μερικά από τα οποία όμως μεγάλα, σε ποτάμια των Βαλκανίων και που ανέδειξε η ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου, έδωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Potočnik. Η Οδηγία 2000/60 για τα Νερά, καθορίζει ένα πλαίσιο για τη πραγματοποίηση επεμβάσεων στα υδάτινα συστήματα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ελάχιστη δυνατή υποβάθμισή τους. Τα στοιχεία από τις 2 μελέτες που αναφέρονται στην ερώτηση προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για το κατά πόσον οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί είναι συμβατοί με το πνεύμα της Οδηγίας 2000/60. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο άρθρο της Οδηγίας το οποίο χρησιμοποιεί ο Επίτροπος στην απάντησή του, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η υποβάθμιση των υδάτινων σωμάτων είναι αποδεκτή μόνο όταν «οι ευεργετικοί στόχοι τους οποίους εξυπηρετούν οι τροποποιήσεις ή οι μεταβολές των υδάτινων συστημάτων δεν μπορούν για τεχνικούς λόγους ή λόγω υπέρμετρου κόστους να επιτευχθούν με άλλα μέσα που συνιστούν πολύ καλύτερη περιβαλλοντική επιλογή». Δεν προκύπτει, όμως, από πουθενά ότι τα 573 σχεδιαζόμενα φράγματα και ειδικά τα 73 με ισχύ άνω των 50 MW σε περιοχές με μεγάλη οικολογική αξία πληρούν αυτή την προϋπόθεση και δεν παραβιάζουν την Οδηγία 2000/60.
 
 
Αντιπροσωπεία Πράσινων ευρωβουλευτών στην Κύπρο για κυπριακή προεδρεία και αναζωογόνηση της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού
Σημαντικές επαφές είχε στην Κύπρο αντιπροσωπεία των Πράσινων ευρωβουλευτών που επισκέφθηκε το νησί το τριήμερο 30, 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Ευρωπαίων Πράσινων για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, η Rebecca Harms, συμπρόεδρος των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, η Ska Keller, ευρωβουλευτής, η Helene Flautre, ευρωβουλευτής, και η Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Την αντιπροσωπεία των Πράσινων ευρωβουλευτών δέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας, με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την κυπριακή προεδρεία της ΕΕ καθώς και την ανάγκη απάντησης της Ευρώπης στην κρίση, με διατήρηση των ευρωπαϊκών αξιών και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Οι πράσινοι ευρωβουλευτές συνάντησαν υπουργούς της Κυπριακής κυβέρνησης, 4 εκπροσώπους τουρκοκυπριακών κομμάτων, τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων κ Ταλάτ, εκπροσώπους κοινωνικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων καθώς και την Επιτροπή Κυπρίων Αγνοουμένων. Είχαν επίσης γεύμα εργασίας με τους Κύπριους Οικολόγους Περιβαλλοντιστές.
 
 
Μεταρρύθμιση των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα σε 24 χώρες του ΟΟΣΑ
Η έκθεση του Γάλλου Ευρωβουλευτή Yves Cochet και της Elise Buckle, Manager του SustainEnergy, παρέχει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μια επισκόπηση σχετικά με το πόσα χρήματα θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από τη μεταρρύθμιση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα σε 24 χώρες του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την έκθεση, μια τέτοια μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αποδεσμεύοντας ταυτόχρονα χρήματα ώστε να επενδυθούν στην “καθαρή” ενέργεια, σε πράσινες θέσεις εργασίας καθώς και σε άλλα δημόσια αγαθά.
 
Πολιτισμός και Διαρθρωτικά Ταμεία στην Ευρώπη
Ολοένα και περισσότερο, τα τελευταία χρόνια, οι πολιτικές της ΕΕ κινούνται προς μια ολοκληρωμένη κατανόηση του πολιτισμού ως εργαλείου για τη συμβολή στην αστική ανάπλαση, την ελκυστικότητα, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την απασχόληση και την αειφορία. Η έκθεση «USE OF STRUCTURAL FUNDS FOR CULTURAL PROJECTS» που συντάχθηκε για την Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Πολιτικών της ΕΕ, από την KEA European Affairs: Marìa Iglesias, Philippe Kern, Valentina Montalto, τον Ιούλιο του 2012, αναλύει τη χρήση των Διαρθρωτικών Ταμείων (ΔΤ) κατά την περίοδο 2007-2013, σχολιάζει τις μέχρι σήμερα προτάσεις Κανονισμών των ΔΤ της νέας περιόδου 2014-2020 και καταλήγει σε προτάσεις για το πώς μπορεί να διευκολυνθεί η πρόσβαση του πολιτισμού σ΄αυτά. Διαβάστε την έκθεση.
 
 
Μεταρρύθμιση κι αναζωογόνηση της οικονομίας, δημιουργία θέσεων εργασίας, έλεγχος περιουσιών
Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 77ης ΔΕΘ έδωσαν τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, συν- εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Στις εισηγήσεις τους αναφέρθηκαν στο αδιέξοδο και την κρίση που οδήγησε τη χώρα η πολιτική όλων των προηγουμένων ετών, και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις αναγκαίες πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με κάθε τρόπο αλλά και για τις δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ελληνική οικονομία με προσανατολισμό τη βιώσιμη ανάκαμψή της, τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.
 
Η κυκλαδική γαστρονομία και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στο προσκήνιο
Στο πολύ ενδιαφέρον, ζωντανό και δημιουργικό Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» που οργάνωσε για 6η συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου με τη συνεργασία του Δήμου του νησιού και με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 19 νησιά και πολλούς συμμετέχοντες πολίτες, συμμετείχαν το τριήμερο 7-9 Σεπτεμβρίου, ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, η Χριστίνα Ευθυμιάτου Καρυστιναίου και ο Νικόλας Στεφάνου, στελέχη των Οικολόγων Πράσινων στις Κυκλάδες, από τη Νάξο και την Πάρο, αντίστοιχα.
 
Το τρένο μπορεί να μας πάει στο μέλλον αν το στηρίξουμε!
Συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Θανάση Ζηλιασκόπουλο είχε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο σύμβουλος του κ. Ζηλιασκόπουλου, Χρήστος Τόλης, ο επιστημονικός συνεργάτης του ευρωβουλευτή Νίκος Μάντζαρης και ο συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Φλώρινας και μέλος της Κίνησης Φίλων του Τρένου Φλώρινας, Μιχάλης Πετράκος. Συζήτησαν αναλυτικά την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, τις προσπαθειές για προσιτές τιμές στο κόστος των εισιτηρίων, την μείωση της εισιτηριοδιαφυγής και για αύξηση του μεταφορικού της έργου τόσο σε επιβάτες όσο και σε εμπορεύματα, την επέκταση του δικτύου, την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου του σιδηροδρόμου τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στα Βαλκάνια.
 
Να προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ζητά ο Νίκος Χρυσόγελος από τον υπουργό Εργασίας
Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ιωάννη Βρούτση, ζήτησε με επιστολή του ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ELIH_MED, το οποίο κινδυνεύει να χάσει η Ελλάδα, εξαιτίας της κατάργησης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και τη μεταφορά των υποχρεώσεών του στον ΟΑΕΔ.
 
Η Ευρώπη να γίνει πρότυπο κοινωνικής και πράσινης ευημερίας
Για την κρίση στην Ελλάδα αλλά και για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη μίλησε, την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, συμμετέχοντας ως εισηγητής στο 3ο Θερινό Πανεπιστημιο με θέμα “Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία / Green New Deal, μια κοινωνική, οικολογική και δημοκρατική απάντηση στην κρίση” που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ινστιτούτο σε συνεργασία, φέτος, με το Ισπανικό Πράσινο Ινστιτούτο EQUO.
 
Επίσκεψη σε Λέρο, Πάτμο, Κάλυμνο και Κω του Νίκου Χρυσόγελου
Σε Λέρο, Πάτμο, Κάλυμνο και Κω βρέθηκε στις 26, 27, 28 και 29 Αυγούστου ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, συνεχίζοντας την περιοδεία του σε νησιά του Ν. Αιγαίου. Σε όλες τις συναντήσεις με θεσμικούς φορείς ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε την ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας τους για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 ώστε να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τις ευκαιρίες που προσφέρονται. Είναι, όμως, αναγκαία η συνεχής ενήμερωσή τους αλλά και η συστηματική διαβούλευση όλων των φορέων σε κάθε νησί και συνολικά στην περιφέρεια, με στόχο να συμφωνηθεί μέσα στο 2013 ένα σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης με πυλώνες τη βιώσιμη οικονομία, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τις συζητήσεις με την κεντρική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις χρηματοδοτήσεις της περιόδου 2014-2020. Δείτε το βίντεο.
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο
Την Κάσο και την Κάρπαθο επισκέφτηκε ο Ν. Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, ο Δ. Γρηγοριάδης, συντονιστής της Πολιτικής Κίνησης των Οικολόγων Πράσινων Δωδεκανήσου και ο Μ. Κουλούμπρης μέλος της Πολιτικής Κίνησης, με ενεργή δράση σε θέματα περιβάλλοντος αλλά και τουρισμού. Ο Νίκος Χρυσόγελος και άλλα μέλη των Οικολόγων Πράσινων Ρόδου συμμετείχαν στην ποδηλατική πορεία που οργανώθηκε από φορείς της Ρόδου στο πλαίσιο της επίσκεψης ευρωπαίων ποδηλατιστών. Δείτε το βίντεο από την ποδηλατική εκδήλωση.
 
Επίσκεψη / Συναντήσεις στην Πάρο του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου
Η ανάγκη πρωτοβουλιών από τις τοπικές κοινωνίες για να προωθηθούν λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούν τόσο η βαθιά κρίση, που βιώνει η ελληνική κοινωνία, όσο και οι ακολουθούμενες σήμερα πολιτικές, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης κατά τη συνάντηση του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και Περιφερειακού Συμβούλου Νοτίου Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, με αντιπροσωπεία του Δήμου Πάρου και φορείς και ενεργούς πολίτες του νησιού στις 21 Αυγούστου 2012. Ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε ότι είναι αναγκαίο οι πρωτοβουλίες αυτές να στοχεύσουν στη διαμόρφωση ενός οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμου μοντέλουανάπτυξης της νησιωτικής κοινωνίας της Πάρου, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σημερινό μοντέλο ανάπτυξης, αλλά και τις ευκαιρίες και δυνατότητες που υπάρχουν στις ευρωπαϊκές πολιτικές για την περίοδο 2014-2020, ιδιαίτερα στα θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, πράσινης οικονομίας, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής, εξοικονόμησης ενέργειας κι αξιοποίησης των ΑΠΕ.
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος στη Νάξο για τη συνέλευση των Οικολόγων Πράσινων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
Η Τοπική Πολιτική Κίνηση Οικολόγων Πράσινων Νάξου & Μικρών Κυκλάδων πραγματοποίησε προχθές 19 Αυγούστου, στα γραφεία της, την Ετήσια Γενική Συνέλευσή της, με τη συμμετοχή μελών αλλά και πολλών φίλων από τη Νάξο και την Πάρο καθώς και του Νίκου Χρυσόγελου, Ευρωβουλευτή και Περιφερειακού Σύμβουλου Ν. Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο. Η ατζέντα της Ετήσιας γενικής συνέλευσης περιλάμβανε τον απολογισμό δραστηριοτήτων της Κίνησης, τον προγραμματισμό δράσης στη Νάξο, αλλά και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων και συζήτηση προτάσεων για την ανασυγκρότηση του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων και τη μετατροπή του σε ένα ανοικτό, αποτελεσματικό κόμμα που προσφέρει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.
 
Επίσκεψη /Συναντήσεις σε Σαντορίνη του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου
Στη Σαντορίνη περιόδευσε το τριήμερο 10-12 Αυγούστου, ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ. Είχε συναντήσεις με τον Δήμαρχο κ Ν. Ζώρζο, τη διοίκηση της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, την Επιτροπή Αγώνα για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond, τον πρόεδρο των αλιέων κ. Κ. Πρέκα, δημοτικούς συμβούλους και ενεργούς πολίτες της Σαντορίνης, ενώ συμμετείχε στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι τοπικοί φορείς στο Εμπορείο. Επισκέφθηκε, επίσης, το κλειστό κτίριο του “Γενικού Νοσοκομείου Θήρας” και παραχώρησε συνέντευξη τύπου, το Σάββατο 11/8, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (Santo Wines). Στις συναντήσεις ο Νίκος Χρυσόγελος, συνοδευόταν από τα στελέχη της περιφερειακής κίνησης του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Χριστίνα Ευθυμιάτου, Λέλα Μαγκανάρη και Ξενοφώντα Λιγνό, καθώς και από το μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννη Τσιρώνη και τον ερευνητή - βιολόγο Παναγιώτη Αναστασιάδη.
 
Είναι η οικονομία... Δεν το βλέπετε;
“Η εμμονή σε περιοριστικά μέτρα και σε μια πολιτική λιτότητας χωρίς στόχο οδηγούν στην καταστροφή της οικονομίας και στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, ενώ αδυνατούν να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά της χώρας”, τόνισε από τα Χανιά Κρήτης όπου βρέθηκε πρόσφατα ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. “Χρειαζόμαστε τόσο μια νέα πολιτική στρατηγική για διέξοδο από την κρίση όσο καιάμεσα μέτρα στήριξης κι ανακούφισης όλων όσοι σήμερα βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, πρακτικέςλύσεις που θααντισταθμίζουν την βίαιη απώλεια εισοδήματος με την αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών και θα βοηθήσουνστην επιβίωση όσων βρίσκονται σήμερα σε οριακή κατάσταση, με ενίσχυση των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής αλλά καιδημιουργία θέσεων εργασίας. Η προσπάθεια να συγκεντρωθούν 11,5 δις επιπλέον δεν μπορεί να βασίζεται σε πνίξιμο των κοινωνικών υποδομών και νέα βίαιη αφαίρεση εισοδημάτων από άτομα που είναι στα όρια της επιβίωσης.
 
 
Συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κύπρου
Συνέντευξη που παραχώρησε στις 5/9/2012, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κατα την επίσκεψή του στην Κύπρο στον ραδιοφωνικό σταθμό Astra και την εκπομπή "Στην αυλή της Γης" που παρουσιάζουν η Ξένια Λουιζίδου και ο Μιχάλης Λουιζίδης.
 
Η αναζωογόνηση και η μεταρρύθμιση της οικονομίας, κλειδί μιας κοινωνικά δίκαιης εξόδου από την κρίση
Άρθρο στο Blog Onlynews.gr.
 
Το ευρωπαϊκό όνειρο πρέπει να αναγεννηθεί
Άρθρο στο περιοδικό Government Gazette που θα διανέμεται στις Open Days στις Βρυξέλλες, αρχές Οκτωβρίου με θέμα την ελληνική κρίση, πολιτική εξόδου από την κρίση και τον ρόλο των διαθρωτικών ταμείων και της πολιτικής συνοχής.
 
 
18 Σεπτεμβρίου:
  • Ομιλία και συνέντευξη στα εγκαίνια του «Sustainable2wheels»
  • Συμμετοχή στην ημερίδα της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) για την υποστήριξη της πολιτικής συνοχής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανταλλαγή απόψεων με τον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Johannes Hahn και τον Επίτροπο Μεταφορών Siim Kallas
 
19 Σεπτεμβρίου:
  • Συμμετοχή στην Υποδοχή του Good Food March καθώς και στην ημερίδα για μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2020
  • Συμμετοχή σε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ΕNVI) για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εξορύξεων σχιστολιθικού φυσικού αερίου και πετρελαίου καθώς και για τις αγροτικές επιδοτήσεις κάτω από τη νέα ΚΑΠ
  • Ψηφοφορίες επί της έκθεσης και των κατατεθειμένων τροπολογιών του προγράμματος LIFE, για ανάπτυξη της υπαίθρου μέσω του αντίστοιχου ταμείου (EAFRD), για τους κανόνες και τα σχέδια μείωσης των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου και άλλα θέματα.
 
20 – 22 Σεπτεμβρίου:
Επίσκεψη στη Βουλγαρία συνοδεία αντιπροσωπείας φορέων από την Βόρεια Ελλάδα με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων και την οργάνωση κοινού μετώπου με τους κατοίκους του Κρούμοβγκραντ της Βουλγαρίας οι οποίοι, όπως και οι κάτοικοι διαφόρων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας (Χαλκιδική, Κιλκίς, Θράκη) αγωνίζονται ενάντια στις καταστροφικές επιπτώσεις από τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις χρυσού.
 
26-27 Σεπτεμβρίου:
Συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου στην επίσκεψη αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου στη Σερβία και συνάντηση με υπουργούς, βουλευτές και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
 
28 Σεπτεμβρίου:
Συμμετοχή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίο στη Σύρο που συνεδριάζει με κεντρικό θέμα τον στρατηγικό προγραμματισμό και τα επιχειρησιακά σχέδια της Περιφέρειας.