02 Ιουλίου 2011

Τι κάναμε μέσα στον Ιούνιο του 2011

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για το τι έκαναν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο το μήνα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου.
Περιεχόμενα:
  1. Ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
  2. Άλλες παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
  3. Εκτός Ευρωβουλής: Περιοδείες – συναντήσεις - παρεμβάσεις
  4. Άρθρα – Συνεντεύξεις
  5. Προγραμματισμένα τις επόμενες μέρες
 
1. Ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
 
Μείωση της συγχρηματοδότησης στα προγράμματα της Ε.Ε. αλλά και μικρότερο ΕΣΠΑ

Σύμφωνα με απάντηση του Επιτρόπου Hahn στον Μ. Τρεμόπουλο, συζητείται αύξηση συμμετοχής της ΕΕ μέχρι το 85% στα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα την περίοδο μέχρι το 2013, για την περιφερειακή πολιτική. Θα πρέπει όμως να μειωθούν τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν, απάντησε, σε ειδική συνεδρία της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ευρωκοινοβουλίου, στον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων και αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μ. Τρεμόπουλο. "Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η συνολική χρηματοδότηση σε απόλυτα μεγέθη της ΕΕ μένει σταθερή και μειώνεται η ελληνική, οπότε αλλάζει η αναλογία και μειώνεται το συνολικό ύψος του προγράμματος. Αυτό σημαίνει λιγότερα έργα ή επενδύσεις", δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος.
Δείτε το σχετικό βίντεο
 
Τερατογενέσεις από το πιο γνωστό φυτοφάρμακο

Από τις δεκαετίες του 1980 και 1990 γνώριζαν τόσο η χημική βιομηχανία, όσο και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές τις συγγενείς δυσπλασίες σε βρέφη (τερατογενέσεις) που προκαλεί ένα από τα παγκοσμίως γνωστά και πρώτα σε πωλήσεις ζιζανιοκτόνα, το Roundup. Παρόλα αυτά κράτησαν τους πολίτες στο σκοτάδι, όπως αποκαλύφθηκε σε πρόσφατη έκθεση διεθνών επιστημόνων. Τα συμπεράσματα της έρευνας και ζωτικής σημασίας ερωτήματα, έφερε με ερώτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.
 
Αντιστροφή της λογικής η δίκη των μαρτύρων εναντίον του βιβλίου του Κ. Πλεύρη

Σε μια δίκη που είχε διεξαχθεί με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο 927/79 και κράτησε τρία χρόνια, υπήρξαν δικαστικοί που χαρακτήρισαν τον Κ. Πλεύρη «επιφανή ιστορικό και επιστήμονα», υιοθέτησαν τον αντισημιτισμό, την άρνηση του Ολοκαυτώματος και το θαυμασμό του ναζισμού και προχώρησαν σε πειθαρχική δίωξη άλλου δικαστικού, αναζητώντας ευθύνες για την αρχική δίωξη που είχε ασκήσει εναντίον του ρατσιστή συγγραφέα. «Δε δεχόμαστε την αντιστροφή της λογικής, γι’ αυτό και οι δικαζόμενοι έχουν όλη τη συμπαράστασή μας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος που έφερε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Κύπρος: Ζητήματα της Καρπασίας στο Ευρωκοινοβούλιο

Έπειτα από έκκληση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος κατέθεσε γραπτή ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τις προσβλητικές και προκλητικές ενέργειες των κατοχικών αρχών κατά του επισκόπου Καρπασίας Χριστόφορου.
 
Όχι αναστολή "πόθεν έσχες" για αγορές ακινήτων

Στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα της ευρωπαϊκής νομιμότητας της αναστολής του «Πόθεν Έσχες» για την αγορά κατοικιών, μέτρο που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Με το μέτρο αναστέλλονται για τα επόμενα δύο χρόνια οι έλεγχοι για τη νόμιμη προέλευση και φορολόγηση των χρημάτων που διατίθενται για την αγορά διαμερισμάτων και άλλων κατοικιών. Το μέτρο προβάλλεται ότι θα στηρίξει τον κλάδο των κατασκευαστών οικοδομών, που τα προηγούμενα χρόνια είχε υπερθερμανθεί πέρα από κάθε λογικό όριο, συμβάλλοντας σημαντικά στην υποβάθμιση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος, την άνοδο των τιμών της γης και την τελική κατάρρευση της οικονομίας. Παράλληλα αποτελεί μια ακόμη πράξη συνθηκολόγησης με το μαύρο χρήμα, ιδίως από φοροδιαφυγή και διαφθορά.
 
Να διατίθενται και βιολογικά προϊόντα στα σχολεία

Ερώτηση για την ύπαρξη φυτοφαρμάκων σε σταφίδες κατέθεσε στο ευρωκοινοβούλιο ο Μ. Τρεμόπουλος καθώς υπάρχουν νομοθετικά κενά, παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά και της σχετικής ΚΥΑ. Οι σταφίδες που διανέμονται σύμφωνα με το πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων από μαθητές, είναι Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης και όχι Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, και στα πακέτα που φθάνουν στα σχολεία είναι συσκευασμένες σε πλαστικό διαφανές σακουλάκι, χωρίς να αναφέρεται η ημερομηνία παραγωγής, χωρίς να υπάρχει lot number ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα ιχνηλασιμότητας που θα δείξει ακριβώς την προέλευση του προϊόντος και τη διαδρομή που ακολούθησε.
 
Να αναθεωρηθεί η ευρωπαϊκή πολιτική για τα Μεταλλαγμένα, μετά τα νέα ευρήματα για μεταφορά τοξινών στον άνθρωπο

Τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης, σύμφωνα με την οποία ανιχνεύτηκε η πρωτεΐνη CryΑb1 στο αίμα εγκύων γυναικών αλλά και των εμβρύων τους, σε ποσότητες που εγείρουν θέμα ασφάλειας της χρήσης γενετικά τροποποιημένων φυτών με γονίδια εισαγμένα από το Βάκιλο της Θουριγγίας (Bt), έφερε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων.
 
Μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις

Το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των ευρωπαϊκών πόλεων και της πολιτικής για την ποιότητα του αέρα έφερε στο ευρωκοινοβούλιο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, με την ευκαιρία και της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Η ερώτηση έχει και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς πολλές πόλεις στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και ο Βόλος, παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση μικροσωματιδίων στον αέρα. Oι δύο τύποι μικροσωματιδίων (ΡΜ10 και ΡΜ2,5) προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ θεωρούνται υπεύθυνοι για συνολικά 350.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στις χώρες της Ε.Ε.
 
Συνένοχη και η Κομισιόν στην επιβράβευση των αυθαιρέτων

Από την πρώτη στιγμή του Μνημονίου είχε αποφασιστεί η μαζική νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και των πολεοδομικών αυθαιρεσιών, με τις ευλογίες μάλιστα της ίδιας της Κομισιόν, που είχε υπογράψει εκ μέρους των χωρών της ευρωζώνης τη Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης με την Ελλάδα. Το θέμα ετέθη στο ευρωκοινοβούλιο από τους Οικολόγους Πράσινους με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου. Στη Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης, που υπογράφηκε το Μάιο του 2010 αλλά δεν κυρώθηκε από τη Βουλή, προβλέπεται μεταξύ άλλων είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ τη διετία 2011-2013 από "κίνητρα για τη ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης".
 
Τί συμβαίνει με τις επεκτάσεις του μετρό της Αθήνας;

Οι επεκτάσεις προς τα δυτικά (Χαϊδάρι και Περιστέρι-Ανθούπολη) και τα νοτιοανατολικά (από Ηλιούπολη μέχρι Ελληνικό) έπρεπε να είχαν ανοίξει για το κοινό από τα τέλη του 2008. Το χρονοδιάγραμμα όμως μετατίθεται διαρκώς, καθώς οι σταθμοί και οι γραμμές είναι έτοιμες αλλά δεν τίθενται σε λειτουργία λόγω καθυστερήσεων στην προμήθεια και εγκατάσταση άλλων συστημάτων. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων επισημαίνει ότι το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο και ρωτά την Κομισιόν κατά πόσο οι καθυστερήσεις αυτές είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς και τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για την επιτάχυνση και ολοκλήρωση του έργου.
 
2. Άλλες παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
 
Μεγάλη εκδήλωση για την κρίση και τις εναλλακτικές λύσεις

Εξαιρετική ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου, για την κρίση και τις εναλλακτικές λύσεις, με σημαντικούς ομιλητές διεθνούς ακτινοβολίας (Eric Toussaint, Serge Latouche, Sven Giegold, Alain Lipietz, Guillaume Duval). Στόχος της ήταν να αναλύσει τις εξελίξεις της κρίσης στην Ευρωζώνη, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του ελληνικού δημοσίου χρέους και να δοθούν συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις στα μέτρα λιτότητας και τις νεοφιλελεύθερες στρατηγικές.

Δείτε ΟΛΟ το βίντεο με τις τοποθετήσεις
 
Διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες για το Μεσοπρόθεσμο

Συμβολική διαμαρτυρία μπροστά στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε την ημέρα ψήφισης από τη Βουλή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ομάδα μελών των Οικολόγων Πράσινων, που συμμετείχαν στην εκδήλωση του ευρωβουλευτή. Τα μέλη της ομάδας ύψωσαν πανό θέλοντας με τον τρόπο αυτό να ενωθούν με όλους τους διαμαρτυρόμενους Έλληνες πολίτες.
 
Όχι θυσία στη λιτότητα, οι πολιτικές για το κλίμα

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποίησε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος για τις εγγυημένες τιμές παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και για τους κλιματικούς στόχους των χωρών με οικονομικά προβλήματα. Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων στιγμάτισε τη στάση της Κομισιόν να περιλάβει στο πορτογαλικό Μνημόνιο όρο περικοπής των εγγυημένων τιμών και επισήμανε την ανάγκη να ανανεωθεί και από τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος η δέσμευση της προκατόχου του ότι δεν θα υπάρξουν ανάλογες περικοπές στην Ελλάδα.

Δείτε το σχετικό βίντεο
 
Δεν μπορούμε να έχουμε Πολιτική Συνοχής δύο και τριών ταχυτήτων

Στην ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας στην παροχή στοιχείων, εστίασε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος στην παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση για την Έκθεση Εφαρμογής της Πολιτικής Συνοχής τη χρονιά που μας πέρασε. Τόνισε ότι «είναι αδύνατο να έχουμε μια συνολική εικόνα σε επίπεδο ΕΕ, καθώς μόλις 19 χώρες έχουν δώσει τους βασικούς δείκτες που απαιτούνται για να γίνει η σύγκριση. Ενώ λοιπόν ζητάμε από την Κομισιόν να ενισχύσει την συνεκτικότητα και την ποιότητα των πληροφοριών που λαμβάνει, διαπιστώνουμε ένα κενό διαφάνειας, ένα έλλειμμα διαθέσιμων δεδομένων.
 
Για τους Ευρωπαϊκούς Περιβαλλοντικούς Λογαριασμούς

Τοποθέτηση του Μ. Τρεμόπουλου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τους Ευρωπαϊκούς Περιβαλλοντικούς Λογαριασμούς (στατιστικά δεδομένα). Μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων είπε: "...Χρειαζόμαστε την υποχρεωτική και εναρμονισμένη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων. Όμως οι συμβατικοί εθνικοί λογαριασμοί εστιάζουν συνήθως στις συναλλαγές της αγοράς και σε δείκτες που αντιστοιχούν σε σημαντικούς μεν παράγοντες στη δημιουργία ευημερίας αλλά δεν μετρούν την ίδια την ευημερία."
Δείτε το σχετικό βίντεο
 
Η ταπείνωση δεν μπορεί να αποτελεί όρο για την Αλληλεγγύη

Κατά της πιθανότητας, που προκύπτει από την έκθεση της Τρόικα για την Ελλάδα, ότι ο φορέας που θα δημιουργηθεί για να διαχειριστεί τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, θα πρέπει να περιλαμβάνει υπηκόους άλλων κρατών μελών και να εποπτεύεται από αυτούς, τοποθετήθηκε ο Φίλιπ Λάμπερτς, ευρωβουλευτής, συν-πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Πράσινων και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
3. Εκτός Ευρωβουλής: Περιοδείες – συναντήσεις - παρεμβάσεις
 
Στη Μάλτα για τη μετανάστευση και το άσυλο

Στη Μάλτα ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος ως εισηγητής σε επίκαιρη συζήτηση για τη μετανάστευση και το Άσυλο σε Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρο. Η συζήτηση πραγματοποιείται στη Βαλέτα, με κοινή πρωτοβουλία των γραφείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα και έχει θέμα «Η Νέα Μεσογειακή Πραγματικότητα της Ευρώπης: Η Μετανάστευση και το Άσυλο στη Μάλτα, την Ελλάδα και την Κύπρο»
Διαβάστε την ομιλία του Μ. Τρεμόπουλου
 
28 χρόνια από την 1η ποδηλατοπορεία στην Ελλάδα

Συμμετοχή στην εκδήλωση με αφορμή τα 28 χρόνια μετά την πρώτη ποδηλατοπορεία που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ήταν εκεί για να θυμηθεί, μαζί με άλλους, πως εξελίχθηκε επεισοδιακά εκείνη η διαμαρτυρία (με συλλήψεις, χειροπέδες και δικαστήρια) και να συζητήσουν για την εξέλιξη του κινήματος των ποδηλατών σήμερα.
 
«Το πρόγραμμά μας είναι οι αγώνες μας» -εκδήλωση για τις πράσινες πολιτικές απέναντι στην κρίση

Τοποθέτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου στην εκδήλωση – συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα με θέμα την πράσινη πρόταση των Οικολόγων Πράσινων για τη διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Συμμετείχαν πανεπιστημιακοί και ειδικοί ερευνητές.
Δείτε το σχετικό βίντεο
 
Παρουσίαση της Πρωτοβουλίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Ενεργοί πολίτες συγκροτούν με κέντρο τη Θεσσαλονίκη την Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία – ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. – με στόχο τη δημιουργική και κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση. «Ήδη στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν πολλά ελπιδοφόρα παραδείγματα αλληλέγγυας οικονομίας, δίκαιου εμπορίου και αυτοδιαχειριζόμενων επιχειρήσεων», τόνισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Διαβάστε την εισήγηση του Μ. Τρεμόπουλου
 
Για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και το trafficking

Το Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό "Αντιγόνη" στο πλαίσιο της υλοποίησης δράσεων για την πρακτική εφαρμογή των “Κοινών βασικών αρχών για την πολιτική ένταξης των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση” διοργάνωσε ημερίδα για πολιτικές και μέτρα στην κατεύθυνση καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και του trafficking στη Θεσσαλονίκη. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος
Διαβάστε την ομιλία του Μ. Τρεμόπουλου
 
«Παράθυρο σε ένα Σκοτεινό Δωμάτιο» - απόφαση των Οικολόγων Πράσινων

Σημαντικές αποφάσεις για την πολιτική, τις επιδιώξεις, αλλά και για την εσωτερική τους λειτουργία, πήραν οι Οικολόγοι Πράσινοι στις πολιτικές τους διαδικασίες στο Καταστατικό συνέδριο και το Πανελλαδικό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του ευρωβουλευτή.
 
Πλήρης αποτυχία της διοίκησης Ψωμιάδη στην Κορώνεια

Με αφορμή τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου σωτηρίας για τη λίμνη Κορώνεια, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, αναρωτήθηκε: «Εφόσον σύμφωνα με την ενημέρωση όλα έγιναν όπως έπρεπε να γίνουν τότε γιατί παραπέμφθηκε η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;».
Δείτε το σχετικό βίντεο
 
Για το Ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης, την ΕΥΑΘ και τον ΟΛΘ

Η ευκαιρία χάθηκε για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης τόνισε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας ο Μ. Τρεμόπουλος. Τάχθηκε, επίσης, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις ΕΥΑΘ και ΟΛΘ, χαρακτηρίζοντας το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ υποθήκευση των όρων της ίδιας της επιβίωσής μας και το ξεπούλημα του λιμανιού και των τοπικών πόρων ως βορά στο παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για την πόλη.
 
Για τις Υδατοκαλλιέργειες

Δυστυχώς, παρά τη φιλόδοξη απόπειρα εκ μέρους του υπουργείου ΥΠΕΚΑ, για άλλη μια φορά το αποτέλεσμα δεν είναι αντίστοιχο, τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας και έκανε αναλυτική κριτική και προτάσεις.
 
Καθαρά από ραδιενέργεια τα ύποπτα μανιτάρια

Καθαρά από ραδιενέργεια είναι τα μανιτάρια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ, «Δημόκριτος». Aνησυχία είχε προκαλέσει ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων, σύμφωνα με την οποία, οι Βρετανικές αρχές είχαν εντοπίσει και αποσύρει από την αγορά ραδιενεργά μανιτάρια προέλευσης Βουλγαρίας.
 
4η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία

Συμμετοχή στην 4η Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία στη Θεσσαλονίκη, που έστειλε ένα πολύχρωμο μήνυμα: «ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα STOP στην άσεμνη έκθεση των ανθρώπων και του πλανήτη στη ρύπανση και την εξάρτηση από το πετρέλαιο και τις άλλες μορφές μη ανανεώσιμης ενέργειας».
 
4. Άρθρα – Συνεντεύξεις
 
Αναξιόπιστοι οι οίκοι αξιολόγησης

Σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου της Ντόιτσε Βέλλε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων: "Οι οίκοι αξιολόγησης αποτελούν τμήμα της αγοράς ομολόγων (που ενδιαφέρουν κυρίως τα κράτη), το οποίο κατάφερε να αυτονομηθεί από οποιαδήποτε εποπτεία. Πρόκειται για ένα σύστημα αυτοαναφερόμενο, με ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά σε παγκόσμια κλίμακα, όπου οι ίδιοι που αξιολογούν εμπλέκονται ευθέως ή εμμέσως με την αγορά και πώληση ομολόγων και CDS. Η λύση ίσως να ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού αξιολόγησης υπό δημόσιο έλεγχο".
 
Συνέντευξη στην εφημερίδα ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Συνέντευξη του Μ. Τρεμόπουλου σχετικά με την οικονομία και τις πολιτικές εξελίξεις
 
Συνέντευξη στη δημοτική τηλεόραση TV100

Συνέντευξη σχετικά με την κρίση του χρέους, τη μετανάστευση και τα 2 χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Άρθρο στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»

Βιώσιμη ευημερία και αλληλεγγύη –μια αποτίμηση του μνημονίου
 
5. Προγραμματισμένα τις επόμενες μέρες
 
8/7 - Συμμετοχή σε Ημερίδα - Φόρουμ Πολιτών στη Λάρισα με θέμα: "Το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης"

12-15/7 - Επίσκεψη αποστολής της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI Delegation Greece) σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη Ιωάννινα. Επισκέψεις σε έργα και συναντήσεις με εκπροσώπους τοπικών, περιφερειακών και εθνικών αρχών, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Επιτροπής Μ. Τρεμόπουλου.