12 Νοεμβρίου 2012

Επίσκεψη "Πράσινων" ευρωβουλετών και μελών του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα

Στο πλαίσιο του 17ου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στη Αθήνα 9-11 Νοεμβρίου

 

Αντιπροσωπεία των πράσινων με επικεφαλής την Ρεμπέκα Χαρμς, συμπρόεδρο της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και με τη συμμετοχή πράσινων ευρωβουλευτών και στελεχών που ασχολούνται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισκέφθηκε το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Αν και η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με άλλα κέντρα, η αντιπροσωπεία σοκαρίστηκε ιδιαίτερα με το γεγονός της κράτησης μεγάλου αριθμού (ασυνόδευτων) παιδιών. Η αντιπροσωπεία ετοιμάζει επιστολή προς τους έλληνες υπουργούς που εμπλέκονται στο θέμα.
 
.
 
 

 Δείτε το σχετικό βίντεο από την επίσκεψη που δημοσίευσε η ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπϊκό Κοινοβούλιο πατώντας με το ποντίκι σας στην παραπάνω εικόνα.

 

«Μετανάστευση στην Ελλάδα και την Ευρώπη»

Το πρωί του Σαββάτου 10 Νοεμβρίου, διεξήχθη η συζήτηση γύρω από τη μετανάστευση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με τη συμμετοχή του Γιώργου Τσαρμπόπουλου (επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες), της Γιούντιθ Σαρτζεντίνη (ευρωβουλευτής των Πράσινων), της Μαρίας Καλλή-Πίνιου (ακτιβίστρια σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων) και της Λορέτα Μακόλεϊ (Προέδρου της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών). Την συζήτηση συντόνισε η Ιζαμπελ Ντουράντ, πράσινη ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 

Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι μεταναστών, κοινωνικοί λειτουργοί, εργαζόμενοι σε δομές πρόνοιας και απλοί πολίτες, αναφέρθηκαν στην ανάγκη μίας νέας μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη η οποία θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Η συζήτηση έριξε φως σε πτυχές των προβλημάτων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, τονίζοντας την αναγκαιότητα άμεσων λύσεων, με την στήριξη και αλληλεγγύη όλων των μελών της ΕΕ.
 
Αναφορά έγινε τόσο στην αδυναμία των ελληνικών κυβερνήσεων, επί σειρά ετών, να υιοθετήσουν αποτελεσματικές πολιτικές προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων, όσο και στην εξαιρετικά δυσχερή χρονική συγκυρία, όπου η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα καλλιεργεί ξενοφοβικές συμπεριφορές οι οποίες οδηγούν σε αυξανόμενες ρατσιστικές επιθέσεις. Αναγνωρίστηκε η ανάγκη για ουσιώδεις ευρωπαϊκές πολιτικές και η ολιγωρία των εταίρων πάνω στο ζήτημα, αλλά τονίστηκε και η αδυναμία αξιοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ελλάδα.

 

 

 

 

Last modified on Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 02:04