12 Νοεμβρίου 2012

Επίσκεψη «Πράσινων» Ευρωβουλευτών στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας πολιτών του δήμου Αθηναίων

 

Στο περιθώριο του 17ου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στη Αθήνα 9-11 Νοεμβρίου

Επίσκεψη στο νεοσύστατο Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων, που λειτουργεί σε πιλοτική μορφή στο παλιό Φρουραρχείο, απέναντι από το σταθμό Λαρίσης, πραγματοποίησε ομάδα των Πρασίνων που συμμετείχαν στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Αθήνα, με επικεφαλής την συμπρόεδρο Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ρεμπέκα Χάρμς, και με τη συμμετοχή του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκου Χρυσόγελου και στελεχών της ευρωομάδας, τους οποίους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Ο δήμαρχος Αθηναίων ξενάγησε τους Πράσινους στις εγκαταστάσεις του Κόμβου Αλληλοβοήθειας, εξήγησε ότι αποτελεί μια νέα δομή Κοινωνικής Μέριμνας του δήμου Αθηναίων, με αποστολή τον συντονισμό όλων των φορέων για τη διανομή αγαθών στους δημότες, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν όσα είναι απαραίτητα για τη διαβίωσή τους και ενημέρωσε ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως συντονιστικό κέντρο για όλες τις προσπάθειες και όλα αυτά τα εγχειρήματα αλληλεγγύης, τα οποία εκδηλώνονται στην πόλη». Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι «η επίσκεψη της ομάδας των ευρωβουλευτών των Πρασίνων στην Αθήνα, για το 17ο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Πρασίνων, είναι επίσκεψη έμπρακτης συμπαράστασης την πόλη των Αθηνών». Η συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πράσινων Ρεμπέκα Χάρμς, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση της για την λειτουργία του νέου θεσμού αλληλεγγύης του δήμου της Αθήνας, δήλωσε: «Η φτώχεια τόσα χρόνια ήταν στην γωνία, σήμερα με αφορμή την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ήρθε στο επίκεντρο της συζήτησης σε όλη την Ευρώπη».Ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε να οργανώνονται στον χώρο ενημερωτικές εκδηλώσεις για θέματα κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και προσφέρθηκε να βοηθήσει μέσα από τον θεσμικό του ρόλο σε παρόμοιες πρωτοβουλίες του Δήμου.

 

Οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, κατά την επίσκεψη τους, διαπίστωσαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί αυτός ο νέος θεσμός αλληλεγγύης, καθώς και το μέγεθος των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η κρίση στην Ελλάδα. Συζήτησαν με πολίτες που ήδη βοηθούνται από τον Κόμβο Αλληλεγγύης – ξεπερνούν τις 3.000 – καθώς και με όσους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, είτε ως υπάλληλοι του Δήμου, είτε εθελοντικά, διαπιστώνοντας από πρώτο χέρι τις πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την κρίση.

Ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών, αποτελεί μια νέα δομή Κοινωνικής Μέριμνας του δήμου Αθηναίων, με αποστολή τον συντονισμό όλων των φορέων για τη διανομή αγαθών στους δημότες, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν όσα είναι απαραίτητα για τη διαβίωσή τους. Το τηλεφωνικό κέντρο του Κόμβου, με αριθμό κλήσης το πενταψήφιο15422, με 30 τηλεφωνικές γραμμές, αποτελεί το δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στα μέρη του δικτύου και λειτουργεί σε καθημερινή βάση από τις 9.00 το πρωί έως τις 5.00 το απόγευμα. Το τηλεφωνικό κέντρο ενημερώνει του πολίτες για όλες τις υπηρεσίες του Δήμου με Κοινωνικό Σκοπό.

Για να εγγραφεί κάποιος στη βάση δεδομένων του Κόμβου, δηλαδή για να γίνει κάποιος δικαιούχος, δίνει τις εξής πληροφορίες:

• τη διεύθυνση διαμονής του,
• την οικογενειακή του κατάσταση,
• το ύψος των εισοδημάτων του,
• την εργασιακή κατάστασή του,
• την κατάσταση της υγείας του.

Συγκεκριμένα, είναι απαραίτητη η προσκόμιση ενός λογαριασμού ΔΕΚΟ, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι κάποιος είναι είτε δημότης είτε κάτοικος του Δήμου Αθηναίων. Εν συνεχεία, οφείλει να προσκομίσει είτε φορολογική δήλωση είτε εκκαθαριστικό σημείωμα του οικονομικού έτους 2010ή 2011 που θα προκύπτει ότι το ατομικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδημα τις 12.000, ή βιβλιάριο Απορίας ή Πιστοποιητικό Οικονομικής Αδυναμίας.

Last modified on Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 01:02