19 Νοεμβρίου 2012

Ποσοστώσεις για τις γυναίκες στα Διοικητικά Συμβούλια και στις εκτελεστικές επιτροπές των επιχειρήσεων;

 

Σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση ενός σημαντικού εμποδίου στην ισότητα των φύλων


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μια πρόταση με στόχο τη θέσπιση ποσόστωσης στην ΕΕ για την εκπροσώπηση των γυναικών σε συμβουλευτικές επιτροπές αλλά και στα Διοικητικά Συμβούλια επιχειρήσεωνσε ποσοστό 40%. Οι Πράσινοι χαιρέτισαν την πολυαναμενόμενη πρόταση ως ένα πρώτο βήμα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να ενισχυθούν ορισμένες διατάξεις. Σχολιάζοντας τις προτάσεις, η εκπρόσωπος για την πράσινη ισότητα Marije Cornelissen, δήλωσε:

«Οι σημερινές προτάσεις αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση ενός από τα κυριότερα παραμένοντα εμπόδια για την ισότητα των φύλων στην Ευρώπη. Παρόλο που οι Πράσινοι είχαν περισσότερες φιλοδοξίες, όπως το να εξασφαλίζεται ότι η ποσόστωση θα ισχύει για τις εκτελεστικές επιτροπές καθώς και όσον αφορά αυτή καθεαυτή την επιβολή της ποσόστωσης, είμαστε ευτυχής πως έχει ήδη ξεκινήσει η νομοθετική διαδικασία και θα εργαστούμε στο να ενισχυθούν οι προτάσεις της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο τέλος θα πρέπει να στοχεύει για ισοτιμία στις αίθουσες συνεδριάσεων των επιτροπών, αλλά τουλάχιστον τώρα κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση."

Η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας Rebecca Harms συνέχισε:

«Παρ 'όλα τα μεγάλα λόγια, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, με το ποσοστό των γυναικών στα υψηλότερα όργανα λήψης αποφάσεων στις μεγαλύτερες δημόσια-εισηγμένες εταιρείες να βρίσκεται σε ένα αχνό 14%. Αυτό δεν είναι λόγω της έλλειψης ειδικευμένων γυναικών, με το 60% των πτυχιούχων πανεπιστημίου στην ΕΕ να είναι γυναίκες, αλλά επειδή η εθελοντική προσέγγιση έχει δυστυχώς αποτύχει. Οι δεσμευτικές ποσοστώσεις έχουν ήδη αποδειχθεί επιτυχής στην αντιμετώπιση αυτού του κενού της ισότητας των ευρωπαϊκών χωρών και είναι καιρός να στηριχτούμε σε αυτή την επιτυχία με την εισαγωγή ποσόστωσης σε επίπεδο ΕΕ."
 

 

 

 
 
 

 


Last modified on Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012 10:46