15 Οκτωβρίου 2012

Το μέλλον της Ευρώπης: Πέρα από την κρίση – Ποιου είδους Ευρώπη θα ανοίξει μέλλον στους πολίτες;

Οι πολίτες θα πρέπει να ακούγονται, θα πρέπει να αισθάνονται όχι απλά μέρος της συζήτησης, αλλά ο πιο σημαντικός παράγοντάς της, διότι δεν είναι μιλάμε για κάτι αφηρημένο όταν συμμετέχουμε σε συναντήσεις στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Μιλάμε για τις ζωές των πολιτών, τις δουλειές τους, την οικονομική τους δυνατότητα να φροντίζουν τις οικογένειές τους και να παράσχουν αξιοπρεπή ζωή και μέλλον στα παιδιά τους.

 

Ποιου είδους Ευρώπη θα βοηθήσει τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που πλήττονται από την κρίση να τα βγάλει πέρα μέχρι το τέλος του μήνα; Μπορεί να ακούγεται ακραίο, αλλά η ζωηρή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 2 Οκτωβρίου συνοψίζεται σε αυτό και μόνο το ερώτημα.

 

Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης συγκλήθηκε από τους συμπροέδρους της Ομάδας των Πρασίνων  Daniel Cohn-Bendit και Rebecca Harms  με τη συμμετοχή των ηγετών των εθνικών κομμάτων των Πράσινων καθώς και βουλευτών των εθνικών κοινοβουλίων. Ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές του 2014, οι Πράσινοι εστιάζουν σε λύσεις για έξοδο από τη σημερινή κρίση ενώ ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης  βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης.

 

 

Το σημείωμα προβληματισμού των «επικεφαλής» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Brok, Gualtieri, Verhofstadt και Dany Cohn-Bendit ως αναπληρωτής) "Προς μια πραγματική Οικονομική και Νομισματική Ένωση – Οικοδομώντας την ικανότητα για λήψη αποφάσεων", συζητήθηκε ευρέως. Προτάσεις έκαναν και οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και ιδίως οι συμπρόεδροι Monica Frassoni και Philippe Lamberts, οι οποίοι καταρτίζουν στην παρούσα φάση σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης. Το ψήφισμα έχει συνταχθεί από την ομάδα εργασίας του κόμματος και θα τεθεί υπό ψήφιση στο επικείμενο Συμβούλιο των Πρασίνων στην Αθήνα τον ερχόμενο Νοέμβριο.

 

Ευρείας συναίνεσης έτυχαν τα μέτρα φορολογικής εναρμόνισης που συγκέντρωσαν οι συμμετέχοντες, οι οποίοι συμφώνησαν πως πρόκειται για βασικό σημείο στο οποίο οι Πράσινοι πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους. Επιπλέον, η συζήτηση επικεντρώθηκε και στον αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό που αποτελεί μια παλιά συζήτηση με πολύ αργή πρόοδο μέχρι στιγμής.

 

Αρκετοί συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη για απάντηση των Πρασίνων με επαρκή κοινωνικά μέτρα.

 

Ο Philippe Lamberts επέμεινε στο ότι οι Πράσινοι θα πρέπει να προχωρήσουν με ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα «Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας, τι έχουμε να πούμε για την κοινωνική διάσταση μιας καλύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης; Θέλουμε μια ολοκληρωμένη κοινωνική ένωση; Ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ να είναι η ώρα να πιέσουμε για ελάχιστα κριτήρια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εάν δεν έχουμε σοβαρές απαντήσεις πριν τις εκλογές του 2014, δεν θα πετύχουμε ", τόνισε. Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του Philippe εδώ.

 

Η σημασία της ευρωπαϊκής κοινωνικής διάστασης «αγκαλιάστηκε» και από τους εθνικούς αντιπροσώπους που επιβεβαίωσαν ότι, από εθνικής προοπτικής, αν δεν βλέπουμε σύνδεση της Ευρώπης με την κοινωνική δικαιοσύνη, η αποτυχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι μεγάλη. Το να βάλουμε τα συμφέροντα των ανθρώπων στην ημερήσια διάταξη και όχι μόνο τα συμφέροντα των τραπεζών θα πρέπει να αποτελέσει μια από τις προτεραιότητες των Πρασίνων.

 

Μια επιλογή από συνεντεύξεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και των εθνικών προοπτικών που διατυπώθηκαν είναι διαθέσιμο στο Youtube στη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων. Δείτε τα βίντεο εδώ.

 

Η επείγουσα ανάγκη για συγκεκριμένες δράσεις, η έλλειψη κατάλληλων απαντήσεων προς τους πολίτες και η ανεπάρκεια του ευρωπαϊκού συστήματος να δώσει λύση στην κρίση συνοψίστηκαν από τον ηγέτη της των Πρασίνων της Ιρλανδίας Eamon Ryan:« Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια σχεδία, προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Μέρος της συζήτησης εδώ ισοδυναμεί με το να πούμε πως σε λίγα χρόνια θα οικοδομήσουμε μια σωσίβια λέμβο. Όμως τη χρειαζόμαστε τώρα, όχι σε μερικά χρόνια. Χρειαζόμαστε μέτρα που θα μας επιτρέψουν να πλεύσουμε και πάλι σωστά ».Η συνέντευξη του Eamon είναι διαθέσιμη εδώ.

 

«Οι πολίτες σε χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα πια, δεν έχουν μέσα για να ζήσουν και δεν βλέπουν την Ευρώπη ως λύση. Ακόμη και αν η αντίληψή τους είναι λάθος, ή μεροληπτική, αυτό είναι αυτό που βλέπουν και αν οι Πράσινοι θέλουν να είναι επιτυχείς, θα πρέπει να είναι σε θέση να αλλάξουν την κοινή γνώμη. Το τι σκέφτονται οι πολίτες είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την επίλυση της κρίσης και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», είπε ο Juantxo Lopez De Uralde του EQUO.

 

Στην Ισπανία, για παράδειγμα, με τα ποσοστά ανεργίας να ανέρχονται πάνω από το 24%, οι πολίτες αναζητούν τρόπους για να φύγουν από τη χώρα προς τόπους που μπορούν να ονειρεύονται ένα μέλλον. "Το ισπανικό πλοίο βυθίζεται και πρέπει να κάνουμε κάτι για να αποδείξουμε πως το Ευρωπαϊκό σκάφος βοηθά", δήλωσε ο Uralde.

 

Μέχρι στιγμής η διάσωση βοήθησε τις τράπεζες, όχι τους ανθρώπους. Τεράστια χρηματικά ποσά εγχέονται στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα χωρίς καμία επίδραση στην ποιότητα ζωής του κόσμου.

 

Στην Ισπανία, οι άνθρωποι αισθάνονται αποξενωμένοι από τις πολιτικές τάξεις και την Ευρώπη: «Πρέπει να βρούμε μια πράσινη θέση πολύ πιο κοντά σε αυτό που ο κόσμος χρειάζεται και σκέφτεται. Η ευρωπαϊκή ιδέα είναι σε πολύ μεγάλη κάμψη. Φαίνεται να υπάρχουν δύο είδη Ευρώπης, το ένα υψηλής.. ταχύτητας και το άλλο σε παρακμή. Αν δεν σταθούμε στο πλευρό του κόσμου δεν έχουμε καμία πιθανότητα να περάσουμε το μήνυμα. Μια τραπεζική ... φορολογική ... ένωση, ναι, όλα αυτά είναι καλά αλλά θα πρέπει να μείνουμε στο πλευρό των πολιτών αλλιώς θα χάσουμε το πλοίο ", δήλωσε ο Uralde. Ακούστε τη συνέντευξη του Juantxo ( στα ισπανικά) εδώ.

 

Οι πολίτες πρέπει να ακουστούν, θα πρέπει να αισθάνονται ότι δεν είναι απλά μέρος της συζήτησης, αλλά ο πιο σημαντικός παράγοντάς της, διότι δεν είναι μιλάμε για κάτι αφηρημένο όταν συμμετέχουμε σε συναντήσεις στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Μιλάμε για τις ζωές των ανθρώπων, τις δουλειές τους, την οικονομική τους δυνατότητα να φροντίζουν τις οικογένειές τους και να παράσχουν αξιοπρεπή ζωή και μέλλον στα παιδιά τους. Η σημασία της αναγνώρισης του ρόλου των πολιτών αποτέλεσε το κεντρικό σημείο της απογευματινής συζήτησης, με τον ευρωβουλευτή Gerald Häfner να υπογραμμίζει  ότι οι Πράσινοι «πρέπει να έχουν το πολιτικό θάρρος να δώσουν στους πολίτες περισσότερη δύναμη στη δημοκρατική διαδικασία».

 

Το μέλλον της Ευρώπης, και ιδίως ποιο είδος Ευρώπης θέλουμε και ποια κοινωνική διάσταση, αποτελεί το επίκεντρο ενός ψηφίσματος που αναπτύχθηκε από την ομάδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων. Το ψήφισμα πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στο Φθινοπωρινό Συμβούλιο το Νοέμβριο, ως μέρος μιας συνεχιζόμενης συζήτησης που θα δείξει το δρόμο προς την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές τους 2014.

 

Last modified on Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 19:27