03 Οκτωβρίου 2012

Οι Ιάπωνες Πράσινοι ζητούν την πλήρη, σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα τους.

Οι Ιάπωνες Πράσινοι αντέδρασαν στην ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης για ενδεχόμενη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης της χώρας από την πυρηνική ενέργεια. Η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να κηρύξει το κλείσιμο όλων των πυρηνικών σταθμών πριν από το τέλος της δεκαετίας του 2030, αλλά λόγω της πίεσης που δέχθηκε (σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης) από την επιχειρηματική κοινότητα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση απέτυχε να εγκρίνει αυτή την πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο. Οι Ιάπωνες Πράσινοι επισημαίνουν ότι η προθεσμία για το τέλος του 2030 είναι ήδη πολύ μακρινή ως στόχος για την εξάλειψη των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα.

O Uiko Hasegawa, συν-εκπρόσωπος των Πρασίνων της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι η κοινή γνώμη υποστηρίζει ευρέως την παύση της λειτουργίας όλων των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, και θα πρέπει να συνεχίσει να πιέζει σκληρά την ιαπωνική κυβέρνηση για να υποστηρίξει την πλήρη κατάργηση της χρήσης της ατομικής ενέργειας, το συντομότερο δυνατό.

Το πρόβλημα είναι ότι  βασική θέση της ιαπωνικής κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι ότι εμμένει στην "πρόταση" (και όχι "απόφαση") για την κατάργηση των πυρηνικών εργοστασίων. Επιπλέον, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα συνεχίσει την επανεπεξεργασία και χρήση των πυρηνικών καυσίμων.

Παραμένει λοιπόν αμφιλεγόμενο το εάν η Ιαπωνία θα καταργήσει σταδιακά όλους τους πυρηνικούς σταθμούς της. Η στάση της ιαπωνικής κυβέρνησης είναι γεμάτη αντιφάσεις. Οι Ιάπωνες Πράσινοι επικρίνουν αυτή τη στάση της και ζητούν να παρθεί απόφαση για τη σταδιακή κατάργηση όλων των πυρηνικών εργοστασίων τώρα.


Μπορείτε να δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα των Πράσινων της Ιαπωνίας.

Last modified on Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012 16:34