03 Οκτωβρίου 2012

Οι Γάλλοι Πράσινοι εναντιώνονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας

 

Την περασμένη εβδομάδα οι Γάλλοι Πράσινοι του Europe Écologie - Les Verts καταψήφισαν την επικύρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, Συντονισμού και Διακυβέρνησης (TSCG) από την Γαλλική κυβέρνηση. Σε μια συνάντηση του ομοσπονδιακού συμβουλίου του κόμματος (είναι το σώμα εκείνο που διαμορφώνει τις πολιτικές και τα μέλη του προέρχονται από όλη την χώρα) που διεξήχθη σε δραματικούς τόνους, σημαντική πλειοψηφία ψήφισε ενάντια στην υποστήριξη του Συμφώνου από τους Πράσινους, εξαιτίας της έλλειψης προοπτικών για πράσινη ανάπτυξη και την εκτίμηση ότι οδηγεί στη λιτότητα.

 

Το κόμμα των EEVL συμμετέχει στην νέα Γαλλική κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Hollande (Η πρώην γραμματέας του κόμματος Cecile Duflot είναι η τρέχουσα Υπουργός Στέγασης, ενώ ο πρώην ευρωβουλευτής Pascal Canfin  είναι υφυπουργός Ανάπτυξης), και οι σύμμαχοι του σοσιαλιστικού κόμματος έχουν ήδη δεσμευθεί να στηρίξουν το Σύμφωνο. Παρά το ότι οι βουλευτές του EEVL δεν υποχρεούνται να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Συμβουλίου, πιστεύεται πως όλοι εκτός από 2 ή 3 θα το πράξουν ευχαρίστως, καθώς είναι αντίθετοι στις προτάσεις του Συμφώνου που σχετίζονται με τον ESM. Με την στάση τους αυτή στο συγκεκριμένο θέμα έρχονται πιο κοντά και σε άλλα αριστερά και δεξιά κόμματα της πολιτικής σκηνής.

 

Το κόμμα δε είναι ενωμένο γύρω από αυτό το ζήτημα. Το Συμβούλιο ζήτησε την αποχώρηση των υπουργών του από την κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, κάτι πολύ απίθανο να συμβεί, μετά από 100 μέρες συμμετοχής σε αυτή, με σημαντική πρόοδο στους τομείς που έχουν αναλάβει και πολλά άλλα που ακολουθούν στο μέλλον.  Ο ιδρυτής της Europe Écologie και συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Daniel Cohn-Bendit ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη συνεργασία του με το κόμμα και διαφώνησε με τον τρόπο με τον οποίο λήφθηκε η απόφαση αλλά και με την αντίφαση που δημιουργείται αν οι Πράσινοι ψηφίσουν τον προϋπολογισμού του 2013 ή συνεχίσουν να παραμένουν στην κυβέρνηση. Η (προσωρινή) αποχώρησή του από το κόμμα αποτελεί χτύπημα για ένα κίνημα που οφείλει μεγάλο μέρος της επτυχίας του στο παράδειγμα και το χαρακτήρα του.

 

Ο εκπρόσωπος του EELV Jean-Philippe Magnen, μιλώντας στην γαλλική Le Nouvel Observateur δήλωσε σχετικά:

«Είχαμε μια ουσιαστική διαβούλευση γύρω από το ευρωπαϊκό σχέδιο η οποία κατέληξε στην απόφαση να σταθούμε ενάντια στο TSCG. Είμαι χαρούμενος και περήφανος τόσο για την μεθοδολογία όσο και για την απόφαση […] Πρόκειται για ένα στρατηγικό «Όχι» γιατί είμαστε περισσότερο αποφασισμένοι από ποτέ να στρέψουμε την Eυρώπη σε μια αλληλέγγυα ομοσπονδία, κάτι που το Σύμφωνο δεν προβλεπεται να κάνει.

 

Μένει να δούμε πως θα διαπραγματευτεί η Γαλλική κυβέρνηση την διαφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές. Φαίνεται πιθανό το σοσιαλιστικό κόμμα να στραφεί προς το κεντροδεξιό κόμμα UMP για να λάβει την πλειοψηφία υπέρ του Συμφώνου. Η εσωτερική διαμάχη στο EELV ενδέχεται να κρατήσει λίγο ακόμα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΕΕLV.

 

 

 

Last modified on Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012 16:36