13 Απριλίου 2012

Απαλλαγή της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (ΕΑΑΤ)

Στις 27 Μαρτίου, η Επιτροπή Ελέγχου Προϋπολογισμού (Cocobu) ψήφισε να αναβάλει τη χορήγηση απαλλαγής τόσο στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA - European Food Safety Authority) για το 2012, όσο και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) αλλά και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). Όλες οι τροπολογίες των Πρασίνων εγκρίθηκαν. Η ψηφοφορία στην ολομέλεια θα γίνει τον Μάιο. Είναι η πρώτη φορά που η απαλλαγή της EFSA έχει αναβληθεί και είναι ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μύνημα προς την ΕΑΑΤ, η οποία επικρίθηκε πολύ για την έλλειψη ανεξαρτησίας και τους δεσμούς της με τη βιομηχανία (βλέπε GMOIn(digest) 2). Πρέπει να ελπίζουμε ότι αυτά τα θέματα θα αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Πλέον, η Επιτροπή βρίσκεται στη διαδικασία ανανέωσης των 7 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της EFSA.

Παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει εξουσία επί της αποφάσεως, του διαβιβάστηκε μια λίστα 14 υποψηφίων του καταλόγου για γνωμοδότηση από τη Κομισιόν. Η επιτροπή ENVI έχει υποβάλει έναν κατάλογο με 6 επικρατέστερους υποψηφίους προς τον Πρόεδρο του ΕΚ. Το πιο αμφιλεγόμενο πρόσωπο στο κλειστό κατάλογο της Επιτροπής είναι η Mella Frewen, πρόεδρος της Food Drink Europe, μιας ομάδας λόμπι που εδρεύει στις Βρυξέλλες, η οποία στο παρελθόν εργαζόταν για την εταιρεία Monsanto. Αν επιλεγεί, θα κρατήσει τη θέση της στη Food Drink Europe. Ωστόσο, η διευθυντρια επικοινωνιών στη Food Drink Europe, Λίζα McCooey, είπε ότι δεν βλέπει κάποια σύγκρουση συμφερόντων: «Εάν εκλεγεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΑΤ ...  η κα Frewen θα συμμετάσχει στις εργασίες της, υπό την προσωπική τους ιδιότητα και όχι εξ ονόματος των κάθε είδους συμφερόντων - βιομηχανικών ή άλλων."
 

Ένα άλλο κρίσιμο βήμα για την EFSA είναι η ανανέωση των 8 από 10 επιστημονικές ομάδες της. Όπως έχει τεκμηριωθεί σε μια σειρά από εκθέσεις διαφόρων ΜΚΟ, οι επιστημονικές ομάδες ήταν οτιδήποτε εκτός από ανεξάρτητες από τις βιομηχανίες της βιοτεχνολογίας, τροφίμων ή φυτοφαρμάκων. Για παράδειγμα, μια έκθεση από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σημειώνει ότι ένα μέλος της ειδικής ομάδας της ΕΑΑΤ που εργάστηκαν για την Kraft Foods, ο Albert Flynn, είχε εμπλακεί στο να πάρει μια θετική απόφαση για μία αξίωση της Kraft Foods. Ένας άλλος, ο Carlo Agostoni, πληρώθηκε από τις εταιρείες τροφίμων Nestle, Danone,  Heinz, Hipp, Humana και Mead Johnson για να μιλήσει σε συνέδρια. Σε μια ξεχωριστή επιτροπή της EFSA που ασχολείται με τις επιπτώσεις των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων, 10 από τους 13 εμπειρογνώμονες είχαν δεσμούς με τη βιομηχανία. Το Ελεγκτικό Συνέδριο πρόκειται να εκδώσει έκθεση σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων στην EFSA και τρεις άλλους οργανισμούς της ΕΕ μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Στις 5 Μαρτίου, η ΕΑΑΤ δημοσίευσε νέα ρύθμιση για τις «ανεξάρτητες» ομάδες. Θα δούμε σύντομα τα αποτελέσματα αυτών των κανονισμών, και εάν δεν υπάρχει μια βαθιά αλλαγή στο διορισμό ανεξάρτητων επιστημόνων στις ομάδες της ΕΑΑΤ, θα υπάρξει μικρή για να γιορτάσουμε στο 10η επέτειο της ΕΑΑΤ το φθινόπωρο.

 

 

Last modified on Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012 19:41