29 Νοεμβρίου 2010

Ισχυρό μήνυμα από το ευρωκοινοβούλιο ενόψει της Συνόδου για το κλίμα στο Κανκουν

Δηλώσεις των Πράσινων για τη διάσκεψη που αρχίζει σήμερα

Ψήφισμα για τη στάση της ΕΕ στην Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που ξεκινάει σήμερα στο Κανκούν του Μεξικό υιοθέτησε η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Το ψήφισμα ζητά εντονότερη δράση της ΕΕ για μειώσεις εκπομπών και επίλυση των αντιφάσεων στη διαπραγματευτική θέση της Κομισιόν, ώστε η Ευρώπη να συμβάλλει σε θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Μετά την ψηφοφορία, ο Ολλανδός Πράσινος ευρωβουλευτής και εισηγητής της τροπολογίας για αύξηση του στόχου μείωσης εκπομπών της ΕΕ στο 30% Bas Eickhout δήλωσε:

«Είναι καθοριστικής σημασίας ότι οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την ΕΕ να αναβαθμίσει το σημερινό στόχο μείωσης εκπομπών για το 2020 στο 30%. Πρόσφατες αναλύσεις έχουν δείξει πόσο ξεπερασμένος και ανεπαρκής είναι ο σημερινός στόχος για μείωση μόνο 20%. Ουσιαστικά λειτουργεί ως εμπόδιο στην έγκαιρη προσπάθεια μείωσης των εκπομπών και στις επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες. Η εμμονή στο στόχο του 20% αποτελεί επίσης ντροπή για τη διαπραγματευτική στάση της Ευρώπης, ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι δεσμεύσεις άλλων χωρών βρίσκονται μπροστά από εκείνους της ΕΕ. Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών οφείλουν  να αναβαθμίσουν τον ευρωπαϊκό στόχο τώρα».

Η Φιλανδή Πράσινη ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου Satu Hassi πρόσθεσε:

«Η προθυμία της ΕΕ να συμφωνήσει εν δυνάμει σε δεύτερη δεσμευτική περίοδο του Πρωτοκόλλου του Κιότο (για μετά το 2012) αποτελεί βασικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα. Για το λόγο αυτό, το ευρωκοινοβούλιο κάλεσε την ΕΕ να σηματοδοτήσει σαφώς την πρόθεσή της να συνεχίσει τις δεσμεύσεις του Κιότο, και όχι να παραβλέπει το θέμα όπως κάνει σήμερα. Τα κράτη μέλη εξακολουθούν να μην μπορούν να συμφωνήσουν για την επίλυση προβλημάτων στον πυρήνα του Πρωτόκολλου του Κιότο (όπως οι εικονικές περίσσειες δικαιωμάτων εκπομπής και η παρακολούθηση και καταγραφή των εκπομπών από τα δάση), όμως τα προβλήματα αυτά χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα κατά της συνέχισης του πρωτοκόλλου. Αυτή η υποκριτική προσέγγιση απειλεί να βλάψει ξανά τις σχέσεις με τις αναπτυσσόμενες χώρες στις συνομιλίες.

Η θέση της ΕΕ για την κλιματική βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες απειλεί επίσης να κάνει ζημιά στις προοπτικές των διαπραγματεύσεων. Όχι μόνο η ΕΕ υστερεί στη βοήθεια που είχε υποσχεθεί πέρσι στην Κοπεγχάγη, αλλά χρησιμοποιεί δάνεια και λογιστικά τεχνάσματα για να καλύψει μεγάλο μέρος των υποσχέσεών της. Για το λόγο αυτό, το ευρωκοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για χρηματοδότηση ταχείας εκκίνησης και να διασφαλίσει ότι πρόκειται για νέα και πρόσθετη ενίσχυση, όχι δάνεια ή ανακυκλωμένη ενίσχυση από προϋπολογισμούς αναπτυξιακής βοήθειας».

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 20:35