04 Απριλίου 2014

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ - Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία στη Θεσσαλονίκη

 

Συνέντευξη Τύπου επτά υποψηφίων  

.Οι Ζωή ΒολιώτηΧρήστος Ζουμπουλίδης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Κυριακή Μεταξά,Καμίλο Νόλλας, Μαρία Παναγιωτοπούλου και Νίκος Χρυσόγελος, συνυποψήφιοι με το ευρωψηφοδέλτιο ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία, βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και παραχώρησαν σήμερα, 4 Απριλίου 2014 Συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο για τα τοπικά και περιφερειακά Μέσα. Οι επτά από τους είκοσι οκτώ υποψηφίους που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, συστήθηκαν στο κοινό, παρουσιάζοντας το πολιτικό στίγμα της κίνησης, αλλά και τις θέσεις και τις προτάσεις τους για έξοδο από την κρίση.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, παρουσιάζοντας την κίνηση ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία και τους υποψηφίους του ευρωψηφοδελτίου, δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να μένουμε εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές και τον λαϊκισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης που στερούνται σχεδίου εξόδου από την κρίση; Θα αφήσουμε νεο-φιλελεύθερους διαχειριστές της Ευρώπης και  ευρωσκεπτικιστές, νεοναζί και εθνικιστές να κατεδαφίσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα; Οι "ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία" λέμε ΟΧΙ! Να μην αφήσουμε Ελλάδα και Ευρώπη, το σπίτι μας, στα χέρια τους! Δεν δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις ότι μόνοι/ες μας θα λύσουμε όλα τα προβλήματα της κοινωνίας, δεσμευόμαστε, όμως, να συνεργαστούμε με την κοινωνία των πολιτών και να δώσουμε αγώνες με όλες τις δυνάμεις μας για να λύσουμε μαζί, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, τα προβλήματα. Αντιπροσωπεύουμε μια νέα αντίληψη για την πολιτική, μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Στείλτε ένα ισχυρό μήνυμα, ψηφίζοντάς μας, αλλά και συμμετέχοντας ενεργά στις αλλαγές που απαιτούνται.»

Η Ζωή Βολιώτημε διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές, καθώς και περιβαλλοντικές και σπουδές στην επιστήμη της αειφορίας, εργάζεται από το 2012 στις Βρυξέλλες σε εταιρία για την υπεύθυνη και αξιόπιστη περιβαλλοντική επικοινωνία. Είναι ιδρυτικό μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ που εκδίδει το δίγλωσσο ηλεκτρονικό περιοδικό ARTIVIST που προβάλλει τις ιδέες και το έργο δημιουργικών ανθρώπων με κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Κατά την τοποθέτησή της δήλωσε: «Μέχρι τώρα δεν ήμουνα σε κάποιο κόμμα, αλλά όπως πολλοί νέοι είμαι πολιτικά ενεργή σε θέματα περιβάλλοντος, πολιτισμού και νεολαίας. Θέλουμε μια πιο συμμετοχική δημοκρατία και πολιτικές που θα βοηθούν ουσιαστικά τους νέους ανθρώπους να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους, όχι να τους θέτει στο περιθώριο και να τους αποκλείει από τις εξελίξεις. Η ανεργία δεν είναι ευθύνη των ανέργων, αλλά ένδειξη αποτυχίας του πολιτικού συστήματος. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, πολιτικές που θα διαμορφώσουν ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Προϋπόθεση, όμως, είναι και η ενεργή συμμετοχή των ίδιων των ανέργων και ιδίως των νέων στη διαμόρφωση αυτών των πολιτικών.»  

Ο Χρήστος Ζουμπουλίδης, νομικός, με συμμετοχή στα κινήματα ελεύθερου λογισμικού και ψηφιακών δικαιωμάτων και δραστήριος σε πρωτοβουλίες καταπολέμησης της φτώχειας και εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών στην Ευρώπη, σημείωσε: «Σε μια οικονομία που φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης κρίσης και οι παραδοσιακές μέθοδοι αντιμετώπισης της ανεργίας δεν έχουν πια κανένα αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να βρούμε καινούργιους τρόπους για να διασώσουμε τα κομμάτια εκείνα της κοινωνίας που κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο. Η τεχνολογική πρόοδος, οι καταχρηστικές εργοδοτικές συμπεριφορές και ο ανταγωνισμός στο εργατικό κόστος με τις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν εκμηδενίσει την οικονομική αξία της εργασίας σε πάρα πολλά επαγγέλματα και ιδίως στους νέους που σχεδόν κατά πλειοψηφία αποτυγχάνουν να μπουν στην αγορά εργασίας. Πρέπει λοιπόν να δοθεί βάρος και σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε πολιτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης και καταπολέμησης της φτώχειας, αναγνωρίζοντας ως αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα το δικαίωμα σε ένα ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.»

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, αριστούχος ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στην προαγωγή ψυχικής υγείας - πρόληψη ψυχιατρικών διαταραχών, δραστήριος σε θέματα  Ανεξάρτητης Διαβίωσης των ΑΜΕΑ, δήλωσε: «Σε ένα κόσμο που αλλάζει, πρέπει να αναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες μας. Με ένα πιο ανθρώπινο πρίσμα, είναι η στιγμή που χρειάζεται μια δομική αλλαγή για να οικοδομήσουμε την Ευρώπη που θέλουμε, την Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Δεν είναι μια ουτοπία, είναι ένα όνειρο που με πείσμα και θέληση μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Το πολιτικό μοντέλο πρέπει να αλλάξει. Η κοινωνία των πολιτών, των δικαιωμάτων και του ανθρωπισμού πρέπει να αναδυθεί.»

ΗΚυριακή Μεταξά,αρχιτέκτονας με μεταπτυχιακό σε θέματα ενεργειακών συστημάτων και ενεργειακός επιθεωρητής κτιρίων, με εθελοντική δράση σε κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα σε Ελλάδα και Ιταλία και μέλος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε: «Ανήκω σε μια γενιά που κατά κύριο λόγο αδιαφορεί για την πολιτική. Κι αυτή η αδιαφορία έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να φτάσουμε σήμερα να μιλάμε για μια χαμένη γενιά. Είμαστε δύσπιστοι προς τα παραδοσιακά κόμματα, αλλά δραστήριοι στο χώρο των κινημάτων. Αρκεί όμως μόνο αυτό; Συμμετέχω στη λίστα των Πρασίνων, γιατί πιστεύω πως δεν αρκεί. Αν θέλουμε την αλλαγή πρέπει να δουλέψουμε όλες οι γενιές από κοινού, για να διεκδικήσουμε αξιοπρεπή εργασία, ασφάλιση, συνταξιοδότηση, υγεία, ουσιαστική εκπαίδευση, οικογένεια, προσωπική εξέλιξη, το μέλλον μας!»

Ο Καμίλο Νόλλας σπούδασε την τέχνη της φωτογραφίας σε Λιέγη, Λυών και Αθήνα. Παράλληλα με την προσωπική του εργασία, από το 1992 εργάζεται ως Freelance φωτογράφος και ως δάσκαλος φωτογραφίας. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις και έργα του περιλαμβάνονται σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Είναι μέλος της ομάδας phasma2 από το 2011. Κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε: «Η Ευρώπη, βρίσκεται σε κρίση. Τόσο και η Ελλάδα που η συχνή τσαλαπάτηση των θεσμών τίποτα καλό δε προοιονίζει. Αυτό το αντιλαμβάνεται η κοινωνία και ένα μεγάλο μέρος της ψάχνει να βρει τρόπο να ακουστεί και να συμβάλει στη διαμόρφωση των αποφάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο αποδέχθηκα την πρόταση των Πρασίνων. Για μια Ευρώπη με σεβασμό στη διαφορετικότητα, τα εργασιακά, τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και το περιβάλλον, στο οποίο ζούμε. Δραστηριοποιήθηκα έντονα στην περιοχή της Βόρειας Πίνδου (τόπο καταγωγής μου) και συγκεκριμένα στην υπόθεση κατασκευής φράγματος στον ποταμό Αώο. Πιστεύω πως βρισκόμαστε κοντά στην αποτροπή ενός τέτοιου καταστροφικού έργου. Όμως αυτό δεν είναι παρά μια μικρή κουκκίδα στο "τσουνάμι" φραγμάτων που σχεδιάζεται στην καρδιά των Βαλκανίων, καταστρατηγώντας κάθε κοινοτική νομοθεσία. Ήδη οι γειτονικές χώρες, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Κόσοβο έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται εναντίον αυτής της προοπτικής. Ευελπιστώ πως με τη δική μας συνέργεια αυτό το σχέδιο δε θα πραγματοποιηθεί ποτέ.»

Η Μαρία Παναγιωτοπούλου, με σπουδές στη δασολογία, το φυσικό περιβάλλον, τη βιολογία και την οικολογία και σημαντική επιστημονική δουλειά και δράση σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προστασίας υγροτόπων, καταγραφής και προστασίας της ορνιθοπανίδας, τόνισε: «Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά το μέλλον για τη διάχυση των πράσινων θέσεων εργασίας μακριά από τις πόλεις, στην ελληνική ύπαιθρο, εκεί όπου οι άνθρωποι ζουν και παράγουν από την ελληνική φύση. Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν στο μέλλον να έχουν μία καλύτερη ζωή, προωθώντας τον ποιοτικό εναλλακτικό τουρισμό στη φύση και τα παραδοσιακά προϊόντα διατροφής.»

Αν και δεν κατάφερε να παρευρεθεί στη Συνέντευξη Τύπου, ο Πάνος Γρέδης, ειδικός σε  Διεθνείς Σχέσεις, Αναπτυσσόμενες Χώρες και Δημόσια Διοίκηση, με σπουδές Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, δραστήριος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Βρυξέλλες, δήλωσε αναφορικά τη συμμετοχή του στους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ: «Ποτέ ως τώρα το Ευρωπαϊκό εγχείρημα κατά τα τελευταία 50 χρόνια δεν υπέστη τέτοια πίεση και δεν αμφισβητήθηκε τόσο απροκάλυπτα, σε σημείο που να διερωτώνται πολλοί αν έχει νόημα πλέον η συνέχιση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Καθώς πορευόμαστε ήδη προς μία πρωτόγνωρη ενοποιητική παγκοσμιοποίηση,  αύριο και στο άμεσο μέλλον μόνο μία ενωμένη Ευρώπη θα μπορεί να παίζει κάποιον σημαίνοντα ρόλο. Έχουμε ανάγκη από «περισσότερο Ευρώπη» για να διαχειριστούμε τα παγκόσμια προβλήματα και μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι ικανή να τα επεξεργαστεί αποτελεσματικά. Έχουμε ανάγκη ως Ευρωπαίοι πολίτες από μια πραγματική επανάσταση: να δημιουργήσουμε μια μεγάλη Ομοσπονδιακή Ευρωπαϊκή Ένωση με υπερεθνικούς Ευρωπαϊκούς θεσμούς, αρμόδιους να επεξεργάζονται την οικονομική, δημοσιονομική και φορολογική πολιτική για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Εκτός, όμως, από την Ομοσπονδιακή και Οικολογική ΕΕ, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ εργαζόμαστε για ένα εναλλακτικό, δημιουργικό και οικολογικό παραγωγικό μοντέλο για όλη την Ελληνική επικράτεια με έμφαση στις Περιφέρειες και στους Δήμους. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ εργαζόμαστε για ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικολογικής συνοχής μέσω της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής για όλες της Περιφέρειες της Ελλάδας και για την «πράσινη Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση» με τους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ Ευρωβουλευτές στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις 25 Μαΐου 2014.»

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στη Θεσσαλονίκη, οι υποψήφιοι/ες του ευρωψηφοδελτίου "ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία" θα έχουν, επίσης, συναντήσεις με φορείς της πόλης, για να συζητήσουν μαζί τους θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, πολιτισμού, οικολογίας, νεολαίας και απασχόλησης, ενώ θα συμμετάσχουν και σε εκδήλωση με θέμα: «Κοινωνική Οικονομία – Μια εναλλακτική λύση», που θα λάβει χώρα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σήμερα το απόγευμα, 15:00 – 17:30.

Γνωρίστε και τους 28 υποψηφίους μέσω της ιστοσελίδας: www.prasinoi.gr

Για περισσότερες πληροφορίες:

τηλ: 210 3223867, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

facebook.com/prasinoi  twitter.com/greensgr

Last modified on Σάββατο, 05 Απριλίου 2014 13:39