20 Μαρτίου 2014

Γιατί αποχωρώ από τους Οικολόγους Πράσινους

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΥ

Γιατί συμμετέχω στις ευρωεκλογές με το νέο ψηφοδέλτιο 

ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία

 

Η σημερινή ημέρα 20 Μάρτη 2014, είναι  δύσκολη, αλλά ελπιδοφόρα.  Ένας κύκλος ολοκληρώνεται κι ένας άλλος ανοίγει. Για να συνεχίσω το δραστήριο και δημιουργικό μου ταξίδι με το κίνημα της Πολιτικής Οικολογίας χρειάζεται να αλλάξω τρένο. Να κατέβω από αυτό των Οικολόγων Πράσινων και να ανέβω σε ένα άλλο, πραγματικά σύγχρονο πράσινο τρένο, με συνεπιβάτες ενεργούς πολίτες που σηματοδοτούν με τη στάση ζωής και με την κοινωνική τους προσφορά το όραμα για μια διαφορετική Ελλάδα και Ευρώπη.

Αποχωρώ από τους Οικολόγους Πράσινους για να μπορέσω να υπερασπιστώ τις πράσινες ιδέες και αξίες, καθώς και τη δουλειά 30 ετών στο χώρο της πολιτικής οικολογίας.

Αποχωρώ για ηθικούς και πολιτικούς λόγους γιατί βλέπω να απαξιώνεται η ποιοτική δουλειά ετών από εκατοντάδες ενεργά άτομα στην κοινωνία και τους θεσμούς, από μία μικρή μειοψηφία, που με ίντριγκες, μηχανισμούς και πελατειακές σχέσεις έχει οδηγήσει τους Οικολόγους Πράσινους ένα βήμα πριν τη διάλυση.

Πήρα την  οριστική  μου απόφαση στο συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων στη  Θεσσαλονίκη 15- 16 Μαρτίου. Εκεί, με λύπη μας, συνειδητοποιήσαμε ότι παρά τους πολλούς αξιόλογους ανθρώπους που υπάρχουν στους Οικολόγους Πράσινους και παρά τις πλειοψηφίες στα συνέδρια, τελικά επιβάλει τις απόψεις της μια ανίερη συμμαχία, που απαξιώνει τη μέχρι σήμερα δράση του οικολογικού κινήματος και τις αποφάσεις των συνεδρίων και αντιτίθεται στις προσδοκίες της πλειοψηφίας των μελών. Ένας κομματικός μηχανισμός - τον οποίο ως συνήθως αποτελούν άτομα χωρίς κοινωνική αναφορά και δράση – μαζί με κάποιους που προσχώρησαν ή ενεργοποιήθηκαν στους Οικολόγους Πράσινους μόλις πριν από ελάχιστους μήνες με διακηρυγμένο στόχο να επιβάλλουν τη δική τους πολιτική ατζέντα, διαφορετική από αυτή που είχαμε συνδιαμορφώσει ως Οικολόγοι Πράσινοι.

Η αποχώρησή μου από τους Οικολόγους Πράσινους, που για ένα σημαντικό διάστημα αποτέλεσαν την ελπίδα για κάτι καινούργιο στο γκρίζο πολιτικό τοπίο, δεν είναι ούτε ευχάριστη, ούτε εύκολη. Είναι όμως μονόδρομος από την στιγμή που το συγκεκριμένο σχήμα αποκτάει άσχημα χαρακτηριστικά που τα έχουμε δει και σε άλλα κόμματακαι περιθωριοποιεί ή σπρώχνει στην έξοδο τους εξαιρετικούς ανθρώπους που έκαναν τους Οικολόγους Πράσινους να φαντάζουν ως ελπίδα.

Η προσωπική μου στάση και διαδρομή παραμένει η ίδια. Δεν ήμουν ποτέ και δεν πρόκειται να γίνω επαγγελματίας πολιτικός. Δεν πρόκειται να μεταγραφώ σε άλλο κόμμα για να κερδίσω μια θέση στο ευρωκοινοβούλιο. Δεν προτίθεμαι να κάνω καμία έκπτωση σε αξίες και οράματα. Θα παραμείνω ενεργός πολίτης που παρεμβαίνει πολιτικά και κοινωνικά.

Ευτυχώς, στο καινούριο ταξίδι που ξεκινάει σήμερα δεν είμαι μόνος. Είμαστε πολλοί που μοιραζόμαστε το όραμα της πράσινης πολιτικής με αξίες, βιώσιμες λύσεις και δημιουργικές ανατροπές προς όφελος της κοινωνίας. Πιστεύουμε στη δυναμική και τη χρησιμότητα του χώρου της Πολιτικής Οικολογίας και δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυσή του. Θέλουμε να του δώσουμε μια νέα πνοή. Γι αυτό το λόγο συναντηθήκαμε ενεργοί πολίτες, άνθρωποι που γνωριζόμαστε μέσα από διαδρομές κοινωνικής προσφοράς και αποφασίσαμε την ίδρυση της πολιτικής και κοινωνικής κίνησης «ΠΡΑΣΙΝΟΙ - Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία».

 

Ποιοι είμαστε – Γιατί κατεβαίνουμε στις ευρωεκλογές

Είμαστε πολίτες με κοινές ανησυχίες και όραμα. Να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο βιώνοντας εμείς πρώτοι την αλλαγή που θέλουμε να δούμε. Μετατρέπουμε την αγανάκτηση μας για αυτά που συμβαίνουν σε συνειδητή προσπάθεια δημιουργίας ενός άλλου κόσμου. Άνθρωποι που δραστηριοποιούμαστε χρόνια στο οικολογικό και κοινωνικό κίνημα, στις οργανώνεις της κοινωνίας των πολιτών, στα δίκτυα αλληλεγγύης, στον πανεπιστημιακό χώρο. Στο ευρωψηφοδέλτιό μας συμμετέχουν πολλοί νέοι άνθρωποι, εργαζόμενοι και άνεργοι, που δεν εκφράζονται από τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα και αναζητούν μια εναλλακτική πολιτική λύση. Επιδιώκουμε μια πολιτική ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Δεν ξεκινάμε από την αρχή. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επεξεργαστεί και προτείνουμε πολύ συγκεκριμένες λύσεις στην Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της αυξανόμενης φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού,  της  περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της κλιματικής- ενεργειακής κρίσης. Συμμετέχουμε ενεργά στην ανάπτυξη του κινήματος και των νέων θεσμών της Αλληλέγγυας, Κοινωνικής και Συνεργατικής Οικονομίας. Στον αγώνα ενάντια στη λεηλασία των φυσικών κοινόχρηστων πόρων, ενάντια στις διακρίσεις και τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών.

 

Αύριο, 21 Μαρτίου 2014 θα παρουσιάσουμε τα πρώτα ονόματα υποψηφίων ευρωβουλευτών με τη νέα δυναμική, ευρεία, πράσινη, κοινωνική λίστα για τις ευρωεκλογές. 

Στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε το πιο δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας  που δεν εκπροσωπείται σήμερα πολιτικά. Συμπορευόμαστε με όσους, όσες επιθυμούν να αλλάξει προς το καλύτερο η Ελλάδα και η Ευρώπη, με ενεργούς πολίτες που προσπαθούν να αλλάξουν τα πράγματα από τα κάτω.

 

Σας καλούμε σε μια ειρηνική επανάσταση, σε ένα δημιουργικό κύμα ανατροπών που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο. Ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον κρατισμό, προτείνουμε ριζική αλλαγή θεσμών, πολιτικών, αξιών και πρακτικών που θα αλλάξουν την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σε μια εποχή αδιέξοδων ακροτήτων, αντιτάσσουμε μια νέα οραματική, εναλλακτική αλλά και ρεαλιστική πολιτική. Που θα την συνδιαμορφώσουμε μαζί. Eχουμε την εμπειρία της κοινωνικής δράσης, γνώσεις από την δουλειά μας στο Ευρωκοινοβούλιο και δεσμευόμαστε να δουλέψουμε μαζί με την κοινωνία για λύσεις.

 

Θα μας βρείτε αύριο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. θα συναντηθούμε τις επόμενες μέρες και στο δρόμο. Ελάτε μαζί να δώσουμε φωνή σε όσους έχουν λόγο στην κοινωνία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: 210 3223867

www.chrysogelos.gr

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Last modified on Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014 17:28