12 Φεβρουάριος 2014

Πρόταση μομφής των Πράσινων στην Κομισιόν αν επιβάλει αντιδημοκρατικά μεταλλαγμένη ποικιλία καλαμποκιού!

 

"Η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο θα υποβάλει πρόταση μομφής στην Κομισιόν αν αυτή προχωρήσει στην έγκριση καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένης (ΓΤ) ποικιλίας καλαμποκιού. Παρά την  απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην οποία ένας αριθμός ρεκόρ κρατών-μελών της ΕΕ αντιτάχθηκε στην προτεινόμενη έγκριση της ποικιλίας ΓΤ αραβόσιτου 1507, - αν και δεν συγκεντρώθηκε η αυξημένη πλειοψηφία που απαιτούνταν για την απόρριψη- ο ευρωπαίος Επίτροπος  για την υγεία και την πολιτική καταναλωτών, Tonio Borg, δήλωσε ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει ούτως ή άλλως. Αυτό δεν θα περάσει, δεν θα αφήσουμε την Κομισιόν μερικούς μήνες πριν τη λήξη της θητείας της να ανοίξει την πόρτα στα μετραλλαγμένα. Αποτελεί πρωτοφανή αντιδημοκρατική κίνηση η επιμονή της να δώσει έγκριση σε μια γενετικά τροποποιημένη ποικιλία, στην οποία αντιτίθεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Ευρώπης, των ευρωβουλευτών και των κυβερνήσεων. Η εξόφθαλμη παρέμβαση εξωθεσμικών επιχειρηματικών συμφερόντων που επιδιώκουν να εξαναγκάσουν τα μέλη της Κομισιόν σε μια βαθιά αντιδημοκρατική κίνηση πρέπει να καταδικαστεί όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς ή υγείας αλλά και δημοκρατίας",  δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο συμπρόεδρος των Πράσινων Ντάνυ κον Μπεντίτ δήλωσε: «Τυχόν έγκριση της εν λόγω ΓΤ ποικιλίας, παρά τη σαφή αντίθεση στο Συμβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο, θα επιδείξει μια περιφρόνηση για τη δημοκρατική διαδικασία από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πολύ περισσότερο, όταν είναι γνωστή η αποφασιστική αντίθεση της κοινής γνώμης στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς στην Ευρώπη. Το θέμα αυτό αποτελεί δοκιμασία για την ευρωπαϊκή δημοκρατία και, αν η Επιτροπή επιδιώξει πεισματικά την έγκριση του ΓΤ αραβόσιτου 1507, οι Πράσινοι θα καταθέσουν πρόταση μομφής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο [1]».


Η συν- πρόεδρος των Πράσινων Ρεβέκκα Χαρμς συνέχισε: «Υπάρχει ισχυρή και δημόσια αντίθεση στην έγκριση της εν λόγω γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας καλαμποκιού. Αντίθεση εξέφρασαν στο Συμβούλιο οι 19 κυβερνήσεις των κρατών μελών που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία του πληθυσμού της ΕΕ ενώ 4 απείχαν. Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο, με πλειοψηφία δύο τρίτων, ψηφίσματος κατά της έγκρισης της καλλιέργειας. Θα ήταν, λοιπόν, κυνικό εκ μέρους της Επιτροπής να προχωρήσει και να εγκρίνει για καλλιέργεια τη ΓΤ ποικιλία αραβόσιτου 1507. Καλούμε την Κομισιόν να αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα και να αποσύρει την πρότασή της,  αλλιώς θα αντιμετωπίσει  πρόταση μομφής. Η διαδικασία της ΕΕ για την έγκριση των ΓΤΟ είναι σαφές ότι είναι ακατάλληλη για τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Δεν πρέπει να προχωρήσει η σημερινή Κομισιόν σε περαιτέρω εγκρίσεις μέχρι η διαδικασία να αναθεωρηθεί και να ληφθεί υπόψη η συνεχής και νόμιμη αντίθεση σε αυτή την αμφιλεγόμενη τεχνολογία».

1. Μια πρόταση μομφής μπορεί να ξεκινήσει από το ένα δέκατο των μελών που απαρτίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (δηλαδή 77 ευρωβουλευτές)