17 Δεκεμβρίου 2013

Επέκταση της «αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής

 

«Παράθυρα» στην νέα νομοθεσία – Αποχή των Πράσινων από την ψηφοφορία- Δηλώσεις του Νίκου Χρυσόγελου

Η φοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή έχουν αυξηθεί σημαντικά και σύμφωνα με εκτιμήσεις αγγίζουν το 1 τρις ευρώ ετησίως. Η δυναμική, δε, είναι τέτοια που επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει. Oι Πράσινοι, έχουμε προωθήσει έντονα το θέμα της αντιμετώπισής τους εδώ και χρόνια και έχουμε προκαλέσει σειρά αποφάσεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Μεγάλη ώθηση στις προσπάθειες δόθηκε μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ης Μαΐου 2013 [1].

Προκειμένου να καταπολεμηθεί η απάτη και η φοροδιαφυγή εύπορων ιδιωτών, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει την «αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών» ως το μόνο αποτελεσματικό μέσο για την απόκτηση πληροφοριών. Η διαδικασία εφαρμόζεται στα έσοδα από τόκους. Αν και το Λουξεμβούργο και η Αυστρία ακόμη αρνούνται την εφαρμογή της Οδηγίας, πιθανότατα στο επόμενο διάστημα θα ευθυγραμμιστούν με τα υπόλοιπα κράτη. Η ανταλλαγή πληροφοριών στο  μέλλον θα εφαρμοστεί σε πέντε κατηγορίες εισοδήματος και κεφαλαίου : την απασχόληση, τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, την ασφάλιση ζωής, τις συντάξεις και το εισόδημα από ακίνητη περιουσία.

Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθέτησαν νομοθεσία που υποχρεώνει τα Κράτη-Μέλη να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν αυτόματα πληροφορίες για το εισόδημα από τις πέντε αυτές κατηγορίες, από το 2017.

«Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής αφού επεκτείνεται και καθίσταται υποχρεωτική η εφαρμογή της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών. Περιλαμβάνει επίσης αρκετές θετικές αναφορές όπως το ότι «μόνον η Επιτροπή διαπραγματεύεται τη σύναψη συμφωνιών με τρίτες χώρες σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών (ΑΑΠ) εξ ονόματος της Ένωσης».  Όμως, μία κεντρική διάταξη της νέας νομοθεσίας αφήνει «παράθυρα» στην εφαρμογή, δίνοντας σε όσα Κράτη-Μέλη το επιθυμούν, τη διακριτική ευχέρεια να ορίσουν εξαιρέσεις στις εθνικές τους νομοθεσίες. Κατόπιν αυτής της πρότασης, οι Πράσινοι απείχαμε από την ψηφοφορία» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής  των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

[1] http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/el/ec/137216.pdf