22 Νοεμβρίου 2013

Οι Πράσινοι παραμένουν σταθεροί στα θέματα αλληλεγγύης. Το Ευρωκοινοβούλιο υπέκυψε στις πιέσεις των κυβερνήσεων

Δήλωση Νίκου Χρυσόγελου για ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, «μακροοικονομική αιρεσιμότητα» και επιλεκτικές ενισχύσεις για ανέργους

Δείτε το βίντεο με δηλώσεις του: http://youtu.be/MdVeTqZj9Zo και http://youtu.be/MS0jwRTuoqE

 

$this->embedVideo("MdVeTqZj9Zo")

"Χρειαζόμαστε πολιτικές αξιών, ρεαλιστικές αλλά με όραμα. Οι Πράσινοι αποδεικνύουμε ότι παραμένουμε σταθεροί στα θέματα αλληλεγγύης, η πιο συνεκτική ομάδα, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κοινωνιών που βιώνουν την κρίση, των ανέργων, όσων βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, των νέων. Δεν ισχύει το ίδιο για τις κυβερνήσεις ακόμα και των χωρών της κρίσης, δεν ισχύει το ίδιο για τους ακροδεξιούς αλλά και τους ευρωβουλευτές των δυο μεγάλων πολιτικών ομάδων, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές - Δημοκράτες. Κάθε πολίτης μπορεί να κρίνει βλέποντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια αυτή την εβδομάδα για τον «ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», την «μακροοικονομική αιρεσιμότητα» και την «επιπλέον ενίσχυση των ανέργων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο με αφορμή τα αποτελέσματα των 3 κρίσιμων ψηφοφοριών στην Ολομέλεια, την Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου.

«Και οι 28 κυβερνήσεις ευθύνονται για ένα ευρωπαϊκό προϋπολογισμό χωρίς όραμα και χωρίς δυνατότητα να αντιμετωπίσει ριζικά την κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών λύγισε τελικά και υπερψήφισε αυτόν τον κακό συμβιβασμό, αν και στις 13 Μαρτίου είχε καταψηφίσει ένα παρόμοιο σχέδιο. Έχουμε, λοιπόν, έναν μειωμένο προϋπολογισμό 2014-2020, άτολμο σε θέματα ενίσχυσης της απασχόλησης, της καινοτομίας, της βιωσιμότητας.

Και οι 28 κυβερνήσεις συμφώνησαν να εφαρμοστεί η λεγόμενη μακροοικονομική αιρεσιμότητα, η τιμωρία δηλαδή περιφερειών και φορέων με διακοπή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αν οι κυβερνήσεις δεν επιτυγχάνουν δημοσιονομικούς στόχους, ως ένας από τα κριτήρια των Κανονισμών χρηματοδότησης για την περίοδο 2014-2020. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και οι μεγάλες πολιτικές ομάδες μεθόδευσαν τη διαδικασία ώστε να μην μπορέσουν να συζητήσουν οι ευρωβουλευτές την τροπολογία των Πράσινων για καταψήφιση αυτής της διάταξης, επιβάλλοντας με αυτό τον αντιδημοκρατικό τρόπο τις κοινές επιλογές ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων.

$this->embedVideo("MS0jwRTuoqE")

Και οι 28 κυβερνήσεις συμφώνησαν να δοθούν επιπλέον χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τους ανέργους αλλά μόνο αν είναι σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, υποκύπτοντας στις μεθοδεύσεις της Γερμανικής και Βρετανικής κυβέρνησης. Μόνο οι Πράσινοι στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης και μόνο 79 ευρωβουλευτές από ένα σύνολο 766 στην Ολομέλεια στήριξαν την πρόταση των Πράσινων ευρωβουλευτών να επεκταθεί αυτή η χρηματοδότησης και για τους ανέργους στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, έστω ως συμβολική πράξη, αφού εκεί έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων".

Ας κρίνουν οι πολίτες ποιοι υπερασπίζονται πραγματικά τα συμφέροντά τους και ποιοι σκηνοθετούν δήθεν «μάχες» για επικοινωνιακούς λόγους, ενώ στο ημίφως αποδέχονται καταστροφικές επιλογές.

Last modified on Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 03:16