23 Οκτωβρίου 2013

Εκβιασμός κυβερνήσεων - Κομισιόν για να ψηφίσει το ευρωκοινοβούλιο ελλειμματικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Δήλωση του Νίκου Χρυσόγελου σχετικά με τη «στάση πληρωμών» της ΕΕ

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε σχετικά με το θέμα που προέκυψε για «κίνδυνο στάσης πληρωμών από την ΕΕ»:

"Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Κομισιόν ότι αν το Ευρωκοινοβούλιο δεν ψηφίσει τις προτάσεις του Συμβουλίου για την τροποποίηση του προϋπολογισμού 2013 μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, τότε η ΕΕ θα υποχρεωθεί σε στάση πληρωμών, είναι υποκριτική. Στοχεύει να πιέσει τους ευρωβουλευτές να αποδεχθούν έλλειμμα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2013 ύψους μερικών δισεκατομμυρίων. Το Συμβούλιο και η Κομισιόν διαχωρίζουν δυο διορθωτικές τροποποιήσεις του προϋπολογισμού ύψους 2,7 και 3,9 δισεκατομμυρίων €  με στόχο να ψηφιστεί μόνο η τροποποίηση για τα 2,7 δις. Το συνολικό ποσό είναι, όμως, δέσμευση των κρατών μελών αλλά στην πορεία δεν κατέβαλαν πλήρως τις συνεισφορές  τους.

 

Η βρετανική αλλά και οι περισσότερες κυβερνήσεις αρνούνται, με εντελώς ανεύθυνο τρόπο, να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους  και τις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Αν εγκριθεί μόνο το ποσό των 2,7 δις, θα μεταφερθεί  έλλειμμα μερικών δισεκατομμυρίων από το 2013  στο 2014, και θα προστεθεί στο έλλειμμα της χρονιάς εκείνης.  Αν δεν επιβάλει το Ευρωκοινοβούλιο τη φωνή της λογικής, τότε η περίοδος 2014-2020 είναι πιθανόν ότι θα ξεκινήσει με έλλειμμα πάνω από 20 δις €.

 

Το Ευρωκοινοβούλιο, με μεγάλη πλειοψηφία, είχε εδώ καιρό ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει ελλειμματικό προϋπολογισμό. Για να ξεπεράσει τη θέση αυτή του Ευρωκοινοβουλίου, το Συμβούλιο και η Κομισιόν προσπαθούν με πλάγιο τρόπο να διαχωρίσουν τις δυο τροπολογίες διόρθωσης του προϋπολογισμό μέσω του εκβιασμού για στάση πληρωμών.

 

Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από τους ευρωβουλευτές να μην υποκύψουν στον εκβιασμό των κυβερνήσεων και να απαιτήσουν να καλυφθεί το σύνολο του ελλείμματος, δηλαδή και τα 2,7 και τα 3,9 δις ευρώ, όχι μόνο τα 2,7 δις. Ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο,  ζήτησε, όπως είχαν αποφασίσει στη συνεδρίασή τους οι πράσινοι ευρωβουλευτές, να καταθέσουν η Κομισιόν και το Συμβούλιο τις προτάσεις τους, με την μορφή κατεπείγοντος, για την κάλυψη του συνόλου του ελλείμματος για το 2013, ώστε το Ευρωκοινοβούλιο να ψηφίσει με έκτακτη συνεδρίασή του, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, και όχι με εκβιαστικό κι αποσπασματικό τρόπο την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου. Οι ευρωβουλευτές από τις άλλες πολιτικές ομάδες, ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό  Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές- Δημοκράτες έχουν μεγάλη ευθύνη να μην περάσει ελλειμματικός προϋπολογισμός για το 2013. Κάτι τέτοιο θα είναι μια κακή αρχή για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, δηλαδή για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου».