02 Οκτωβρίου 2013

Υγεία, περιβάλλον και κοινωνική συνοχή οι βάσεις για μια βιώσιμη οικονομία

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος στην Πάρο, για το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου και συναντήσεις με φορείς και ενεργούς πολίτες από Πάρο και Αντίπαρο

 

Στη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου Ν Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στην Πάρο στις 30 Σεπτεμβρίου συμμετείχε οΝίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων /  Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Οικολογικό ‘Άνεμο Ν. Αιγαίου.Ο Νίκος Χρυσόγελος ήταν εισηγητής για το θέμα της τηλε-ιατρικής / ψυχικής υγείας και υπέβαλεδύο προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας στην Περιφέρεια:

- Τη δημιουργία μιας Επιτροπής για την Υγεία στο Νότιο Αιγαίο, Το Περιφερειακό Συμβούλιο υπερψήφισε κατά πλειοψηφία (καταψήφισε μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση) την πρόταση για τη δημιουργία της Επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν 3 Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωπος του συντονιστικού για την υγεία από την Πάρο και εκπροσώποι από τα νοσοκομεία στο Ν.Αιγαίο. Η Επιτροπή μέσα σε ένα τετράμηνο πρέπει να παρουσιάσει στο ΠΣ έκθεση σχετικά με την κατάσταση των υπηρεσιών υγείας στο Ν.Αιγαίο αξιοποιώντας και όποια προεργασία έχει προϋπάρξει, προτάσεις για αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας, καθώς και την οικονομική διάσταση και το οικονομικό όφελος από την αναδιοργάνωση και βελτίωση του συστήματος υγείας για το Νότιο Αιγαίο.  που υπερψηφίστηκε

- Τη δρομολόγηση μήνυσης ή άλλης νομικής ενέργειας ενάντια στον Υπουργό Υγείαςαπό την Περιφέρειαμαζί με άλλους κοινωνικούς κι αυτοδιοικητικούς  φορείς για στέρηση των δικαιωμάτων των νησιωτών στην υγεία στη βάση της συνταγματικής πρόβλεψης, της παραβίασης της ευρωπαϊκής χάρτας δικαιωμάτων του ανθρώπου καθώς και της ευρωπαϊκής χάρτας για τα δικαιώματα των ασθενών: η πρόταση συγκέντρωσε 10 ψήφους αλλά όχι την απαραίτητη πλειοψηφία (με 4 κατά και 14 λευκά).Την πρόταση υποστήριξαν Περιφερειακοί Σύμβουλοι από όλες σχεδόν τις παρατάξεις, αλλά δεν την υποστήριξαν ο Περιφερειάρχης Γ. Μαχαιρίδης, οι αντιπεριφερειάρχες και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μ. Κόκκινος, ενώ την καταψήφισαν οι 4 εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης. Λευκό ψήφισαν ορισμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις του κ, Μαχαιρίδη και του κ  Κόκκινου.

 

Στην ομιλία του στην έναρξη της συνεδρίασης για τα γενικότερα προβλήματα Πάρου –Αντιπάρου, ο Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε:

- στη σημασία της ανάληψης πρωτοβουλιών από την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες ώστε να διαμορφωθεί και προωθηθεί άμεσα ένα εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση που θα βασίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, στη μείωση των ανισοτήτων στο εσωτερικό της κοινωνίας και κάθε περιφέρειας και στην άμεση αξιοποίηση των όποιων πόρων υπάρχουν για τη δημιουργία βιώσιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε τομείς κοινωνικών υπηρεσιών, περιβαλλοντικής προστασίας και οικολογικής και κοινωνικής καινοτομίας και παραγωγής.

- στην ανάγκη συνολικής πρότασης για το φορολογικό στα νησιά, παράλληλα με την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

- στην ανάγκη για διάλογο για ένα μοντέλο βιώσιμης οικονομικής πολιτικής τόσο για την Πάρο όσο και για όλο το Νότιο Αιγαίο, αλλά και για ουσιαστική συζήτηση της Στρατηγικής για την απασχόληση και την αντιμετώπιση της φτώχειας

-  στις προϋποθέσεις για βιώσιμες ακτοπλοϊκές συνδέσεις όλο το χρόνο για τις ανάγκες των νησιών (διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, μείωση κρατήσεων υπερ τρίτων, πρασίνισμα της ακτοπλοίας). Και για να μειωθεί το κόστος καυσίμων των πλοίων, απαιτούνται αλλαγές στα πλοία που εκτελούν ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Χρειαζόμαστε νέα,  ενεργειακά αποτελεσματικά πλοία που θα αξιοποιούν και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να έχουν μειωμένο κόστος λειτουργίας και καυσίμων. Σχετικά υπενθύμισε τις αναλυτικές προτάσεις που έχει καταθέσει για αξιοποίηση της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα, που προβλέπει χρηματοδότηση σχεδίων κατασκευής παρόμοιων πλοίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω συμπράξεων ναυπηγείων, περιφέρειας και φορέων ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών (συνεταιριστικών ή υπό όρους και ιδιωτικών).

 

Συναντήσεις με ενεργούς πολίτες στην Πάρο

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του στην Πάρο το διήμερο 29 και 30 Σεπτεμβρίου, ο Νίκος Χρυσόγελος είχε σειρά επαφών με φορείς και ενεργούς πολίτες της Πάρου κι Αντιπάρου για μια σειρά σημαντικά θέματα, ιδιαίτερα για:

- την προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ να εκποιήσει φυσικές περιοχές των νησιών του Ν. Αιγαίου

 - θέματα υγείας που απασχολούν την Πάρο αλλά και σχεδόν όλα τα νησιά

- την ενίσχυση της  γεωργικής δραστηριότητας και την είσοδο νέων στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή

- τις δραστηριότητες και τα σχέδια του Περιβαλλοντικού Πάρκου στον  Αη Γιάννη

- πολιτιστικές δραστηριότητες,

ενώ συμμετείχε και στο φεστιβάλ πνευστών μουσικών οργάνων.

 

Πιο αναλυτικά για το θέμα της υγείας

 

Στην ομιλία του οΝίκος Χρυσόγελος στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με τα θέματα υγείας  και στην εισήγησή του για την  τηλε- ιατρική επισήμανε:«Στα νησιά και σε ορεινές περιοχές η τηλειατρική σε συνδυασμό με την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας σε κοινοτική βάση θα μπορούσαν να βελτιώσουν την υγεία των πολιτών και τις υπηρεσίες υγείας, παράλληλα με την βελτιστοποίηση των δημόσιων και οικογενειακών δαπανών για θέματα υγείας . Φυσικά στο Ν. Αιγαίο, λόγω της διαχρονικής παραμέλησης των νησιωτών από την κεντρική εξουσία αλλά και του τουρισμού,  υπάρχουν μεγαλύτερες προκλήσεις στα θέματα υγείας και ανάγκη να  επεκταθούν οι εφαρμογές της τηλε-ιατρικής ώστε να αναβαθμιστεί το σύστημα υγείας και η υγεία των νησιωτών αλλά και να ανταποκριθούν οι αδύναμες υπηρεσίες υγείας στις ιδιαίτερες συνθήκες και πιέσεις που δημιουργούνται λόγω και της μαζικής προσέλευσης τουριστών

 

Η ψηφιακή υγεία (e-health) μπορεί να ωφελήσει ταυτοχρόνως τους πολίτες, τους ασθενείς, τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και της περίθαλψης, αλλά και τους δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, τις δημόσιες αρχές και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ανάπτυξη και σωστή εφαρμογή της μπορεί να οδηγήσει σε στοχευμένη και εξατομικευμένη - δηλαδή ανάλογα με τις ανάγκες του πολίτη - πρόληψη, φροντίδα αλλά και υγειονομική περίθαλψη, να είναι δηλαδή μια υπηρεσία προσανατολισμένη προς τον πολίτη και όχι προς την γραφειοκρατία, εστιασμένη, αποτελεσματική και αποδοτική και να συμβάλει στη μείωση των σφαλμάτων καθώς και του χρόνου νοσηλείας. Μπορεί επίσης, να «διευκολύνει την κοινωνικο-οικονομική ένταξη και την ισότητα, την ποιότητα ζωής και το δικαίωμα επιλογής των ασθενώνμέσω μεγαλύτερης διαφάνειας, πρόσβασης σε υπηρεσίες και πληροφορίες και της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την υγεία»

 Διαβάστε για την εισήγηση  του Νίκου Χρυσόγελου σχετικά με την τηλε-ιατρική στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου στις 30-9-2013: http://www.chrysogelos.gr/images/Documents/ehealth-PSNAegean30092013.doc

Δείτε την ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου για την τηλε-ιατρική στο ΕΚ  

https://docs.google.com/document/d/1Fb9tDIWsvJ9-mgSChl2zF4lHGk98L73juG_zliy2YzA/edit?usp=drive_web

 

Για τα γενικότερα θέματα που συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο:

 

Ειδικότερα για τα θέματα της Πάρου και Αντιπάρου, ο Νίκος Χρυσόγελος:

-     Κάλεσε όλους τους παριανούς φορείς να συμμετάσχουν σε ένα ουσιαστικό διάλογο για να συμφωνηθεί ένα σχέδιο βιώσιμης πολιτικής για το οικονομικό μοντέλο που μπορεί να ακολουθήσει η Πάρος, μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου περιφερειακής ανάπτυξης για το ν. Αιγαίο, που θα περιλαμβάνει θέματα οικονομίας, απασχόλησης, στρατηγικής για τουρισμό, γεωργία και κτηνοτροφία, ενέργεια, απορρίμματα, πολιτισμός, αλιεία κα. Πρότεινε επίσης ουσιαστική συζήτηση της Στρατηγικής για την απασχόληση και την αντιμετώπιση της φτώχειας και στην Πάρο και σε ολόκληρο το Ν.Αιγαίο.

-     Στάθηκε θετικά στις προτάσεις για αξιοποίηση υπαρχόντων σχολικών κτιρίων και χώρων για αθλητικές δραστηριότητες όχι μόνο των μαθητών αλλά και παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταικά.

-     Ζήτησε από την περιφερειακή αρχή να μην μένει παρατηρητής αλλά να στηρίξει την πρωτοβουλία των πολιτών δικαστικής προσφυγής για την   καταγγελία εκποίησης φυσικών περιοχών Πάρου, Αντιπάρου, Νάξου κι άλλων περιοχών από το ΤΑΙΠΕΔ.

-     Ζήτησε από όλους τους φορείς να πιέσουν πιο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον αγροτικό συνεταιρισμό που προκύπτουν από την στάση της αγροτικής τράπεζας τόσα χρόνια.