12 Μάρτιος 2013

Κοινή Αγροτική Πολιτική, Οικονομία και έξοδος από την κρίση...

Ο Νίκος Χρυσόγελος σε εκδηλώσεις σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα

 
Σε εκδηλώσεις για την οικονομία, τη γεωργία, την έξοδο από την κρίση, τις εξορύξεις χρυσού, σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα συμμετείχε το διήμερο 8 και 9 Μαρτίου ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013, συμμετείχε σε συζητήσεις με φορείς των δύο περιοχών για την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
 
Στη Θεσσαλονίκη συμμετείχε, επίσης, στη
μεγάλη πορεία ενάντια στις εξορύξεις χρυσού καθώς και σε εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων για την οικονομία.
 
Στην Αθήνα, το Σάββατο 9 Μαρτίου, συμμετείχε ως ομιλητής σε διημερίδα που διοργάνωσε το ΙΝΕΡΠΟΣΤ σε συνεργασία με το Levy Economics Institute, με θέμα: «Έξοδος από την κρίση: Η Πρόκληση της Εναλλακτικής Πορείας». Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε σε πολιτικό πάνελ με τoν Αλέξη Τσίπρα, Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τον James Galbraith, Senior Scholar, Levy Economics Institute of Bard College and Lloyd M. Bentsen Jr. Chair, University of Texas και τη Λούκα T. Κατσέλη, Πρόεδρο Κοινωνικής Συμφωνίας, Καθηγήτρια Οικονομικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υπουργό.
 
Στην Λάρισα για αγροτική πολιτική αλλά και νέα αρχή των Οικολόγων Πράσινων
Την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στη Λάρισα, συμμετείχε σε ημερίδα των Οικολόγων Πράσινων στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για να συζητηθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής των αρχηγών κρατών μελών ή αναμένεται να ληφθούν από το Ευρωκοινοβούλιο την εβδομάδα 11-14 Μαρτίου για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ενημέρωσε για τις συζητήσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο γύρω από τις αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική για την περίοδο 2014-2020. Παρουσίασε στους συμμετέχοντες τις βασικές προτάσεις των Πράσινων για μια μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ώστε να είναι πράσινη, δημοκρατική, προς όφελος των μικρών και μεσαίων αγροτών, των πολιτών, της βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης και του περιβάλλοντος. 
Δείτε πιο αναλυτικά πληροφορίες για την εκδήλωση εδώ: http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=4239:2013-03-08-17-44-41&catid=33:2009-03-18-07-39-11&Itemid=51
 
Μετά την ημερίδα, συναντήθηκε με στελέχη των Οικολόγων Πράσινων από διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας. Συζήτηθηκε η πορεία προς το Συνέδριο επανεκκίνησης των ΟΠ που θα γίνει τέλη Ιουνίου καθώς και το πώς θα συμμετάσχουν και ενεργοί πολίτες της Θεσσαλίας στην προσπάθεια δημιουργίας ενός ανοικτού, αποτελεσματικού, δημοκρατικού πράσινου κόμματος που θα συμβάλλει σε βαθιές αλλαγές στις πολιτικές, στην οικονομία και στην κοινωνική οργάνωση της χώρας μας. Συζητήθηκαν, επίσης, πρωτοβουλίες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο σε θέματα αγροτικής πολιτικής, δημιουργίας θέσεων εργασίας, κοινωνικής αλληλεγγύης.
 
Τέλος, στη Λάρισα ο Νίκος Χρυσόγελος παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ για θέματα αγροτικής πολιτικής αλλά και για τα γενικότερα πολιτικά θέματα της χώρας. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dgo5Alquy1k
 
Στη Θεσσαλονίκη για αγροτική πολιτική, χρυσό, οικονομία
 
Στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 9 Μαρτίου, ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε σε διαβούλευση με εκπροσώπους φορέων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αντάλλαξε απόψεις για το ρόλο και τις ανάγκες των νέων αγροτών, για το πώς βλέπουν οι ενώσεις καταναλωτών τις αλλαγές στην ΚΑΠ καθώς και για τα προβλήματα των μελισσοκόμων. Ο Νίκος Χρυσόγελος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις προτάσεις των Πράσινων, πολλών οργανώσεων αγροτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων που ζητάνε μια πράσινη, δημοκρατική, μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε, το Σάββατο 9/3, στην εντυπωσιακή συγκέντρωση κατά των εξορύξεων χρυσού σε Χαλκιδική, Θράκη και αλλού, που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, και η οποία κατέδειξε ότι οι αντιδράσεις για τις εξορύξεις δεν περιορίζονται στις περιοχές που πλήττονται άμεσα αλλά είναι μια υπόθεση που εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει κινητοποιεί πολλές χιλιάδες πολιτών ευρύτερα. 
 
Δείτε αναλυτικά πληροφορίες για την εκδήλωση εδώ:
 
Επίσης, στη Θεσσαλονίκη ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων συμμετείχε σε εκδήλωση που οργάνωσε η Θεματικής Ομάδα Οικονομίας του κόμματος με θέμα: «Πράσινη πρόταση για βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Πράσινες θέσεις εργασίας». Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προτάσεις που έχουν οι Πράσινοι για αλλαγές στην οικονομία την περίοδο της κρίσης, ώστε να αναζωογονηθεί μέσα από την στροφή σε πράσινες κατευθύνσεις. Βασικοί τομείς με σημαντικό δυναμικό πράσινων αλλαγών και δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, η οικολογική αναζωογόνηση γειτονιών, η περιφερειακή παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, η μεταστροφή των ναυπηγείων σε πράσινες τεχνολογίες, η γεωργία, οι βιώσιμες μεταφορές κα. Αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη πλέον εμπειρία τους από την συμμετοχή τους στο Ευρωκοινοβούλιο και στα Περιφερειακά Συμβούλια καθώς και τη γνώση από καλά παραδείγματα που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα από περιοχές όπου οι Πράσινοι έχουν πλέον σημαντική επιρροή, ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στις βαθιές αλλαγές που απαιτούνται στην οικονομία, την πολιτική, την κοινωνική οργάνωση, την κοινωνική συνοχή, τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
 
Στην Αθήνα σε πολιτικό πάνελ για έξοδο από την κρίση
Τέλος, στην Αθήνα, το απόγευμα του Σαββάτου 9 Μαρτίου, ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε στη συζήτηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της διημερίδας του ΙΝΕΡΠΟΣΤ και του Levy Economics Institute, με θέμα: «Για τη Συγκρότηση ενός Κοινωνικού Μετώπου Ανατροπής: Αναγκαίες προϋποθέσεις και βήματα».
 
Στην ομιλία του ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε, μεταξύ άλλων: “Οι πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα αποδείχτηκαν άστοχες και αδιέξοδες, διαλύουν την κοινωνική συνοχή, καταστρέφουν την πραγματική οικονομία, οδηγούν σε εκρηκτικά επίπεδα ανεργίας και κοινωνικής φτώχειας. Για να βγούμε, όμως, από την κρίση απαιτείται ένα συνεκτικό εναλλακτικό σχέδιο που θα επιτυγχάνει την σταδιακή δημοσιονομική εξυγίανση με ισορροπημένο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο, ενώ θα αναζωογονεί και θα αλλάζει την οικονομία, θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή και θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Η οργή πρέπει να μετατραπεί σε συνειδητή απόφαση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών”.
 
“Οι όποιες μετεκλογικές συνεργασίες πρέπει να βασίζονται σε αναλυτικές πολιτικές συμφωνίες. Υπάρχει δυνατότητα εναλλακτικής πρότασης αλλά αυτή θα προκύψει από τα κάτω, μέσα από ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο στην κοινωνία, στην αυτοδιοίκηση, μεταξύ των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων αλλά και μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Μέσα από αυτόν τον διάλογο μπορεί να διαμορφωθεί ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, που θα είναι ταυτοχρόνως Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο”.
 
 
“Δεν πρέπει να δίνονται υποσχέσεις από τα κόμματα που δεν μπορούν να τηρηθούν, όπως πχ σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι και με κατεστραμμένη την οικονομία. Η βιώσιμη ευημερία δεν μπορεί -τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια- να στηριχθεί σε μεγάλη αύξηση εισοδημάτων αλλά σε βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών και υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και των δημόσιων αγαθών. Ρεαλιστικό είναι – αντί για αποπροσανατολιστικές υποσχέσεις που θα προκαλέσουν μεγαλύτερη απογοήτευση όταν διαψευσθούν - να διαμορφωθεί μέσα από ευρύτερες συμφωνίες μια πολιτική που διασφαλίζει ότι αφενός όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, κοινωνικές υπηρεσίες και σε ένα βασικό εισόδημα που εξασφαλίζει την αξιοπρεπή επιβίωσή τους, με πόρους που θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κι αφετέρου διαμορφώνεται συνεκτικό πλαίσιο για δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας και αναζωογόνηση της οικονομίας μέσα από πράσινες, κοινωνικές καινοτομίες”
 
Η λύση δεν μπορεί να προκύψει παρά με πρωτοβουλία της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας αλλά με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει αλλά και η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Η διέξοδος από την κρίση για την Ελλάδα αλλά και την Ευρω-Ζώνη περνάει μέσα από περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη κοινωνική Ευρώπη, οικονομική, πολιτική, φορολογική και κοινωνική ολοκλήρωση της Ευρώπης. Να προχωρήσουμε σε μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία με ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση μέσα από αυξημένες εξουσίες του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων. Καμία χώρα δεν μπορούν να επιβιώσει μόνη της στον σημερινό κόσμο”.
 
“Η διέξοδος από την κρίση απαιτεί πολιτικές λύσεις, αναζωογόνηση της δημοκρατίας και διαμόρφωση ενός συμμετοχικού μοντέλου λήψης αποφάσεων, δημιουργική αλλαγή σε βάθος του πολιτικού συστήματος. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε εποχές βαρβαρότητας κι αυταρχισμού.

 

Last modified on Παρασκευή, 15 Μάρτιος 2013 10:28