08 Φεβρουαρίου 2013

Όχι αναδιάρθρωση της βιομηχανίας σε βάρος των εργαζομένων και του περιβάλλοντος!

 

Συνάντηση εργαζομένων Χαλυβουργίας με Πράσινους στο Στρασβούργο.

Ο Νίκος Χρυσόγελος συζήτησε μαζί τους τις απολύσεις εργαζομένων της πρώην ΚΟΝΤΙ και τα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας

 

 

Μεταξύ 2000 και 2010, περισσότερες από 11000 περιπτώσεις αναδιάρθρωσης καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Αναδιάρθρωσης στην Ευρώπη. Καταστράφηκαν 1,8 θέσεις εργασίας για κάθε μία θέση εργασίας που δημιουργήθηκε. Η αναλογία αυξάνεται σε 2,5 (καταστρέφονται) - 1 (δημιουργείται) μεταξύ του 2008 και του 2010!

 

Στην Ευρώπη τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη βιομηχανία έχουν εξαφανιστεί από την αρχή της κρίσης.

 

Στη Γαλλία, το φαινόμενο έχει μεγαλύτερη διάρκεια, δεδομένου ότι μεταξύ των ετών 1991 και 2010, εξαφανίστηκαν 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

 

Η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη ανάσα τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στον όμιλο της ArcelorMittal, της μεταλλουργίας - χαλυβουργίας που έχει αποφασίσει να κλείσει πολλές μονάδες της στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αν και δραστηριοποιείται παγκόσμια. Δυστυχώς, η προσπάθεια της ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια από την Ελλάδα, από την μονάδα της ARCELOR MITTAL CONSTRUCTION HELLAS A.E. (πρώην ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ) στο Βόλο, μόνο που τότε δεν υπήρξε κινητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των εργαζομένων του Βόλου

Δείτε σχετικές παρεμβάσεις, επισκέψεις στο Βόλο και ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου προς την Κομισιόν για την ARCELOR MITTAL CONSTRUCTION HELLAS A.E.) (1),(2), (3).

 

 

Η συνάντηση Πράσινων Ευρωβουλευτών και εργαζομένων στη χαλυβουργία

 

Οι εργαζόμενοι στη βαριά βιομηχανία δεν είχαν πάντα τις καλύτερες σχέσεις με τους Πράσινους, αλλά τώρα έχουν αναπτύξει ένα ουσιαστικό διάλογο μαζί τους σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου εκπρόσωποι των συνδικάτων της ArcelorMittalσυμμετείχαν στη συνεδρίαση των πράσινων ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο και συζήτησαν μαζί τους αφενός για την προσπάθεια της ιδιοκτησίας του ομίλου να κλείσει μονάδες που έχει σε Γαλλία, Βέλγιο, Ρουμανία και Λουξεμβούργο (ενώ έχει κλείσει ήδη την μονάδα της στον Βόλο) και αφετέρου για τις προοπτικές του κλάδου της χαλυβουργίας στην Ευρώπη.

 

Οι εργαζόμενοι στην ArcelorMittalπαραδέχτηκαν ότι στο παρελθόν οι σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων στην χαλυβουργία και των Πράσινων δεν ήταν πάντα οι καλύτερες, αναγνώρισαν όμως ότι έχουν πολλά κοινά που μπορεί να συζητήσουν, όχι μόνο για τις ευθύνες της αστυνομίας για την πυροδότηση της έντασης αλλά και επί της ουσίας.

 

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, εδώ και 8 μήνες η ιδιοκτησία του μεγάλου αυτού ομίλου που δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο καταστρέφει αξίες και γνώσεις αντί να επιδιώξει να επιλύσει τυχόν προβλήματα μέσα από ολοκληρωμένες λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη οι Ρουμάνοι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει μεγάλο κόστος, το εργοστάσιο στον Βόλο (πρώην ΚΟΝΤΙ) έχει κλείσει παρά το γεγονός ότι ήταν βιώσιμο, ενώ ο όμιλος σχεδιάζει να απολύσει πάνω από 40.000 εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις του σε Γαλλία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ενώ υπήρχε συμφωνία με την ιδιοκτησία να μοιραστεί η εργασία σε όλες τις εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, προχωράει μονομερώς σε κλείσιμο μονάδων, με μόνο λόγο την τεχνητή αύξηση της τιμής του χάλυβα, ενώ παράλληλα θα μειώσει τις δαπάνες όχι μόνο απολύοντας μαζικά εργαζόμενους αλλά κόβοντας σημαντικά κεφάλαια από την έρευνα σε καινοτόμους τομείς. Τα κέρδη του ομίλου συνεχίζουν παρά την κρίση να είναι υψηλά, μπορεί να μην είναι της τάξης του 15% σήμερα, αλλά αποδόσεις 6% ετησίως δεν είναι χαμηλές. Επίσης, ο όμιλος επωφελείται από την δωρεάν παραχώρηση από την ΕΕ προς αυτόν δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αξίας πολλών δισεκατομμυρίων Ευρώ. 

 

Οι εργαζόμενοι κατηγορούν την ιδιοκτησία, που έχει στον έλεγχό της και άλλες μονάδες εκτός Ευρώπης, ότι σχεδιάζει να καταστρέψει την παραγωγική βάση της χαλυβουργίας στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που αγοράζει ορυχεία εκτός Ευρώπης και εντείνει την παραγωγή της σε άλλες χώρες, ώστε να πλημμυρίσει την Ευρώπη με ημιτελή προϊόντα που θα παράγονται σε άλλες περιοχές του κόσμου. Προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών τους αναφέρουν το γεγονός ότι η ιδιοκτησία δεν πουλάει τις μονάδες αλλά τις κλείνει ώστε να μην υπάρχουν ανταγωνιστές.  

 

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τους Πράσινους να συνεχίσουν τον διάλογο μαζί τους, ιδιαίτερα στα θέματα βιομηχανικής πολιτικής και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ενώ παρουσίασαν πράσινα προϊόντα που αναπτύσσουν οι ερευνητές της χαλυβουργίας και που κατά τη γνώμη τους μπορούν να αναζωογονήσουν τη χαλυβουργεία και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας: ανάπτυξη νέων εφαρμογών του χάλυβα συνδυάζοντας τους σωλήνες χάλυβα για θέρμανση κτιρίων με φωτοβολταϊκά, αξιοποίηση του χάλυβα σε εφαρμογές ΑΠΕ και ιδιαίτερα ανεμογεννητριών, ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών στον χάλυβα οχημάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την ηλεκτροκίνησή τους καθώς και προώθηση του ¨καθαρού” χάλυβα με αντι-μικροβιακές ιδιότητες σε εφαρμογές για νοσοκομεία και μικροσυσκευές, ώστε να μην χρειάζεται η χρήση απορρυπαντικών.

 

 

 

Συζήτηση και για την Ελλάδα –το κλείσιμο της μονάδας στον Βόλο

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος έθεσε στη συζήτηση με τους εργαζόμενους τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα, το κλείσιμο της μονάδας ARCELOR MITTAL CONSTRUCTION HELLAS A.E. (πρώην ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ) στον Βόλο αλλά και τις δυνατότητες να αναζωογονηθεί η βιομηχανία μετάλλων (χαλυβουργεία, ναυπηγεία κα) μέσα από τη στροφή τους σε πράσινα προϊόντα και τεχνολογίες. Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων παραδέχτηκαν ότι δεν μπόρεσαν να στηρίξουν στο παρελθόν τους συναδέλφους τους εργαζόμενους στην πρώην ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ και διαβεβαίωσαν ότι θα έχουν πιο σταθερή συνεργασία με τους έλληνες εργαζόμενους, ιδιαίτερα στο χώρο του μετάλλου, για να αντιμετωπίσουν από κοινού τα προβλήματα.

 

 

Η περιπέτεια μιας συνάντησης

 

Το ραντεβού των Πράσινων ευρωβουλευτών με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη χαλυβουργία είχε κανονιστεί στις 15.00 η ώρα, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η προγραμματισμένη συνάντηση, όμως, αναβλήθηκε για μερικές ώρες λόγω των σοβαρών επεισοδίων έξω από το Ευρωκοινοβούλιο. Μια ομάδα Πράσινων ευρωβουλευτών βγήκε μαζί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων έξω από το κτίριο και παρενέβη στην αστυνομία για να σταματήσει η χρήση βίας εναντίον των απεργών.

 

Η συνάντηση των Πράσινων Ευρωβουλευτών και εκπροσώπων των εργαζομένων έγινε τελικά το βράδυ, στη διάρκεια της συνεδρίασης των Πράσινων για τα θέματα της Ολομέλειας.

 

 

 

Οι Πράσινοι για την στάση της αστυνομίας

 

Οι Πράσινοι ευρωβουλευτές διαμαρτυρήθηκαν προς την γαλλική αστυνομία για τη στάση της που προκάλεσε αδικαιολόγητη ένταση με τους εργαζόμενους χαλυβουργούς: σταμάτησε για έλεγχο 25 χιλιόμετρα μακριά από το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου τους 1200 εργαζόμενους της βιομηχανίας που έφταναν με πούλμαν από το Βέλγιο, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο για να συναντήσουν τους ευρωβουλευτές και τις πολιτικές ομάδες και να συζητήσουν μαζί τους, δεν επέτρεψε να συγκεντρωθούν οι εργαζόμενοι έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, αποκλείοντας όλες τις οδούς πρόσβασης, ενώ χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες εναντίον τους, προκαλώντας τον σοβαρό τραυματισμό κάποιων εργαζόμενων. Οι Πράσινοι επισήμαναν ότι το Ευρωκοινοβούλιο (πρέπει να) είναι ανοικτό στους πολίτες για να συναντιόνται με τους ευρωβουλευτές, η αστυνομία δεν πρέπει να προκαλεί ένταση χωρίς λόγο και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αποφασίζει από μόνη της την απαγόρευση προσέγγισης των πολιτών στο κτίριο.

 

 

 

Δήλωση Νίκου Χρυσόγελου

Η αναδιάρθρωση της βιομηχανίας στην Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει σε βάρος των εργαζομένων και του περιβάλλοντος” δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή τη συνάντηση των Πράσινων Ευρωβουλευτών με τους εργαζόμενους του ομίλου χαλυβουργίας ArcelorMittal. “Αποκτάει ιδιαίτερη σημασία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές να αναπτυχθεί μια πανευρωπαϊκή στρατηγική για μεταρρύθμιση της βιομηχανίας που θα διασφαλίζει και τους εργαζόμενους και το περιβάλλον.

 

 

 

Μέρος της ευρωπαϊκής βαριάς βιομηχανίας έχει αναπτύξει μια καλά οργανωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο να αποδομήσει την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική, την ίδια στιγμή που διεκδικεί και λαμβάνει σχεδόν όλα όσα ζητάει. Ενώ επωφελείται από επιδοτήσεις αλλά και δωρεάν παραχώρηση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ύψους δισεκατομμυρίων Ευρώ, πιέζει για μείωση της προστασίας των εργαζομένων, μείωση των μισθών τους, κατάργηση της κλιματικής πολιτικής, ενώ αντιτίθεται στην αποτελεσματική χρήση ενέργειας και πρώτων υλών που θα ήταν και προς δικό της οικονομικό όφελος. Επιδιώκει να προωθήσει ξανά τη βρώμικη όψη της βιομηχανίας, με την ενίσχυση μάλιστα χρημάτων των ευρωπαίων πολιτών, σε βάρος της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και των εργαζόμενων.

 

 

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιανουάριο 2013, έκθεση Cercas (A7-0390/2012) είναι ένα ασθενές μεν αλλά πολύ αναγκαίο βήμα για να τεθεί φραγμός σε προσπάθειες ορισμένων κλάδων της βιομηχανίας για αναδιαρθρώσεις που απλώς θα συνεχίσουν την κερδοφορία τους σε βάρος όμως του κόσμου της εργασίας και του περιβαλλοντικού – κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο που ορισμένοι όμιλοι εργοδοτών, μαζί με τμήματα της ακροδεξιάς και των συντηρητικών, επέκριναν με δριμύτητα την υιοθέτηση της έκθεσης Cercas από την Ολομέλεια, μιας έκθεσης που περιλαμβάνει και μερικές σημαντικές παρεμβάσεις – προτάσεις των Πράσινων (4). Σημαντική είναι και η έκθεση "σχετικά με το ευρωπαϊκό εξάμηνο για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών: απασχόληση και κοινωνικές πτυχές στην ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης 2013 (2012/2257(INI))" που υπερψηφίστηκε την Πέμπτη 7/2/2013 από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. (5)

 

 

Είναι ενδεικτικό της αδιέξοδης πολιτικής του, ότι το ΚΚΕ ταυτίστηκε με εκείνες τις δυνάμεις που κανονικά έπρεπε να επικρίνει, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και κατηγορώντας (και) τους πράσινους ότι δήθεν ψήφισαν διατάξεις που φέρνουν τον εργασιακό μεσαίωνα στην Ευρώπη. Αν πράγματι η Κομισιόν προχωρήσει στις πρωτοβουλίες που ζητάει το ευρωκοινοβούλιο, τότε θα υπάρξουν εργαλεία προστασίας των εργαζομένων από αυθαίρετες αποφάσεις των επιχειρήσεων, κάτι που ζητάνε τα ευρωπαϊκά συνδικάτα αλλά και οι εργαζόμενοι στην ArcelorMittal, όπως συζητήσαμε μαζί τους. Ένα από τα αιτήματα των ευρωβουλευτών είναι η συμμετοχή των εργαζομένων αλλά και των περιφερειακών – τοπικών αρχών στις όποιες συζητήσεις για αναδιάρθρωση βιομηχανιών, ώστε να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες, αλλά και η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, όπως η εκπαίδευση των εργαζομένων, αντί για την “εύκολη λύση” των απολύσεων. Αυτή την στιγμή που απολύονται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι χωρίς καν να υπάρχει στοιχειώδης ενημέρωση ή εναλλακτική λύση, θα ήταν "επανάσταση" να υποχρεώνονταν οι εταιρίες να συζητάνε με τους εργαζόμενους την όποια αναδιάρθρωση.

 

 

Στις επαφές και συζητήσεις που είχα το τελευταίο διάστημα με εκπροσώπους ευρωπαϊκών συνδικάτων υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για συνεργασία με τους ελληνικούς φορείς και έχουμε συμφωνήσει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Εξάλλου μέσα στις προτεραιότητές μου το επόμενο διάστημα της θητείας μου στο Ευρωκοινοβούλιο είναι τα θέματα των εργαζομένων στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής, του μετάλλου αλλά και των εργαζομένων της πρώην ΚΟΝΤΙ”.

 

 ________________________________________

(1) Δείτε την απάντηση της Κομισιόν στην ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου σχετικά με την ARCELORMITTALCONSTRUCTIONHELLASA.E. (πρώην ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ) στο ΒόλοΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ στο Βόλο: Σε αναζήτηση απαντήσεων

(2) Επίσκεψη στον Βόλο και συνάντηση με Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Μαγνησίας και εργαζόμενους πρώην ΚΟΝΤΙ ΑΕΒΕ με θέμα: Σχέδιο για την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την πράσινη αναζωογόνηση της οικονομίας στις περιφέρειες

(3) Αναξιοποίητοι από την Ελλάδα πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση

(4) Δήλωση των Πράσινων σχετικά: "Οι συστάσεις που εγκρίθηκαν με την έκθεση Cercas είναι μια αναγκαία απάντηση στους κινδύνους της παγκοσμιοποίησης, η οποία απειλεί τις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων στην Ευρώπη και τη Γαλλία. Για να σταματήσει η αιμορραγία, θα πρέπει πρώτα να περιλαμβάνονται στις συζητήσεις για τυχόν αναδιάρθρωση οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποι τους, για την προστασία των θέσεων εργασίας και των οικονομικών δραστηριοτήτων. Θα πρέπει επίσης να συμμετέχουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές γιατί οι αποφάσεις τους έχουν επιπτώσεις στη δραστηριότητα μιας εταιρείας. Για το λόγο αυτό, μεταξύ των 14 συστάσεων της έκθεσης περιλαμβάνονται η απαίτηση η εταιρεία να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τυχόν απόλυση, όπως μείωση του χρόνου εργασίας και χρήση της μερικής απασχόλησης. Οι εταιρίες θα πρέπει να μάθουν να σκέφτονται μακροπρόθεσμα, θέτοντας σε εφαρμογή στρατηγικές διαχείρισης, με ενεργοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης για τους εργαζομένους.

Η ευρωπαϊκή προσέγγιση και διάσταση είναι καλή γιατί η δίκαιη αντιμετώπιση της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς επιτρέπει να οργανωθεί η προστασία της απασχόλησης και η δραστηριότητα κατά την μετεγκατάσταση. Ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να είναι προτεραιότητα. Οι οικονομικές δραστηριότητες που σέβονται τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις πρέπει να προωθούνται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να προωθήσει μια πιο δίκαιη Ευρώπη και προστατεύσει τους εργαζόμενους μετατρέποντας αυτές τις συστάσεις σε δεσμευτική ευρωπαϊκή νομοθεσία"

(5) http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A7-2013-0024&language=EL&mode=XML

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

Last modified on Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2013 12:00