12 Δεκεμβρίου 2012

Μετανάστες: Η Ελλάδα αδυνατεί, αργεί, δεν αξιοποιεί

 

Επιστολή των Ευρωπαίων Πράσινων στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Συνάντηση με την Επίτροπο Εσωτερικών Σεσίλια Μάλμστρομ

 

Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο ανέλαβαν μια σειρά πρωτοβουλιών για τα θέματα της μετανάστευσης στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Rebecca HARMS, συμπροέδρου της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, της Franziska KELLER, εκπροσώπου μετανάστευσης της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων. Μεταξύ άλλων:
 
 
  • επισκέφθηκαν το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, στις 10 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, στην Αθήνα,
  • έστειλαν επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Ν. Δένδια, στις 30 Νοεμβρίου 2012, για τις συνθήκες κράτησης,
  • συναντήθηκαν πρόσφατα και με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ για τα θέματα μετανάστευσης στην Ελλάδα.
 

 

 

Υπάρχουν λύσεις, καλά παραδείγματα και ευρωπαϊκά χρήματα για μια ορθολογική και με σεβασμό του διεθνούς δικαίου αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Απαιτούνται, φυσικά, αλλαγές στις ευρωπαϊκές πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου καθώς και μια αντίληψη κοινής ευθύνης των 27 κρατών μελών ώστε να μην πέφτει η ευθύνη μόνο στις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα, όμως, παρά το όποια μικρά βήματα έχουν γίνουν γίνει, αδυνατεί ακόμα να έχει συγκροτημένη πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, και, ακόμα κι όταν κινείται προς σωστή κατεύθυνση, το κάνει πολύ αργά, ενώ αδυνατεί να αξιοποιήσει σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους που υπάρχουν για αξιοπρεπείς λύσεις προς όφελος και των μεταναστών και των ελλήνων πολιτών.
 
Τις αδυναμίες και αστοχίες της διοίκησης στο θέμα της μετανάστευσης, τα κενά που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή και στις εθνικές πολιτικές για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, στις διαδικασίες κοινωνικής ένταξης και στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται με βάση το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα αξιοποιούν ακροδεξιές και νεο-ναζιστικές δυνάμεις όχι για να προωθήσουν λύσεις αλλά για να κερδίσουν εκλογική επιρροή.
 
 

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε: “Η Ελλάδα, παρά τα όποια μικρά βήματα προόδου σε θέματα πολιτικών και πρακτικών μετανάστευσης, κινείται πολύ αργά, αδυνατεί να αξιοποιήσει ευκαιρίες που υπάρχουν για ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και ταλαντεύεται σε θέματα υλοποίησης των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όπως προέκυψε τόσο από απαντήσεις της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ σε σχετικές ερωτήσεις μου όσο και από την πρόσφατη συνάντηση μαζί της, η Ελλάδα έχει απορροφήσει μικρό μέρος των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για τα θέματα μετανάστευσης και αιτούντων άσυλο. Η Επίτροπος επιβεβαίωσε επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μου, ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι από τους Δήμους και συνεργαζόμενες δομές – στο πλαίσιο προγραμμάτων - για να ενισχυθούν κοινωνικές υποδομές αλληλεγγύης σε περιοχές που είναι υποβαθμισμένες και στις οποίες κατοικούν πολλοί μετανάστες αλλά κι έλληνες πολίτες από φτωχά στρώματα. Παρόμοιες δράσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν ηλικιωμένους, κοινωνικά αποκλεισμένους που ζουν σε αυτές τις περιοχές καθώς και που να αναβαθμίσουν οικολογικά και κοινωνικά τις περιοχές. Είναι η απουσία κι αναποτελεσματικότητα της ελληνικής διοίκησης καθώς και η αδυναμία της να αξιοποιήσει τις καλές πρακτικές και τις προτάσεις ειδικών και κοινωνικών φορέων καθώς και τους σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους – 309.000.000 ευρώ – που εκτρέφουν τις ακραίες πολιτικές κι αντιλήψεις που στρέφονται τόσο εναντίον των ελλήνων πολιτών όσο και των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο”.

 

 
 

 

Last modified on Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012 14:38