10 Δεκεμβρίου 2012

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ στην ΕΕ είναι ώρα για ανάληψη ευθύνης και όχι πανηγυρισμών

 

 

Δήλωση Νίκου Χρυσόγελου για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ στην ΕΕ

 

 

“Η απόφαση της Επιτροπής Απονομής του Βραβείου Νόμπελ και η τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Όσλο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κυβερνήσεων, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου, είναι μια ευκαιρία αφύπνισης των πολιτών και ιδιαίτερα των ευρωπαίων ηγετών για να αναζωογονηθεί η ευρωπαϊκή ιδέα και διαδικασία. Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση προέκυψε από τα ερείπια δυο παγκοσμίων πολέμων, τα ποτάμια αίματος, τα δεκάδες εκατομμύρια  θυμάτων. Αν και δεν είναι τέλεια τόσο στο εσωτερικό της όσο και στις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο, η ΕΕ αποτελεί ακόμα και σήμερα - παρά τα λάθη, τις αδυναμίες και αρκετές λανθασμένες πολιτικές επιλογές κατά καιρούς - παράδειγμα συγκρότησης ενός ειρηνικού κόσμου.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραλαμβάνει το βραβείο αλλά θα πρέπει να πάρει σοβαρά αυτή την απονομή για να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες και να δώσει έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην κοινωνική ειρήνη και συνοχή στην ίδια την ήπειρο, στην ειρήνη με το περιβάλλον. Απαιτούνται, γι αυτό, πολιτικό θάρρος, όραμα και δημοκρατική νομιμοποίηση για να προχωρήσουμε σε βαθιές αλλαγές, σε οικονομική, φορολογική, δημοσιονομική, κοινωνική και πολιτική ενοποίηση στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Πολιτών, σε μια πραγματικά ενιαία Ευρώπη. Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να σταματήσουν να διαχειρίζονται τις ευρωπαϊκές υποθέσεις με λογική λογιστών, να υπερβούν τους εθνικούς εγωισμούς και περιορισμούς. Οι δημοκρατικοί θεσμοί, τα κοινοβούλια και η κοινωνία των πολιτών χρειάζεται να συμβάλλουν από κοινού στη διαμόρφωση ενός νέους οράματος για την Ευρώπη, για να ξανακερδίσει η Ευρώπη το μυαλό και τις καρδιές των πολιτών”  τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.

 

"Η δημοσιονομική και οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη, ιδιαίτερα τις χώρες του νότου, είναι μια ευκαιρία να δείξει η Ευρώπη ότι μαθαίνει από τα λάθη και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση της κρίσης με κοινωνικά δίκαια μέτρα, με αναβάθμιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατίας,με υιοθέτηση μιας νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης με τη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου, των εθνικών κοινοβουλίων και της κοινωνίας των πολιτών, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014".

Last modified on Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012 18:53