27 Απριλίου 2012

ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ στο Βόλο: Οι εργαζόμενοι στο δρόμο και η κοινωνική ευθύνη στο ναδίρ! Θα μπει ένα τέλος;

Ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου για τις ομαδικές απολύσεις της πρώην ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ στο Βόλο και την κοινωνική ευθύνη της μητρικής εταιρείας στη Γαλλία

 

Με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρεμβαίνει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος για το θέμα της ARCELOR MITTAL CONSTRUCTION HELLASA.E. (πρώην ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ) στο Βόλο, μετά από καταγγελία που έγινε προς τους Οικολόγους Πράσινους από το Σωματείο Εργαζομένων “ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ ARCELOR MITTAL CONSTRUCTION” και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου.

 

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αναφέρεται ότι η εταιρεία στο διάστημα 10.2010-01.2012 προέβη σε ομαδικές απολύσεις εργαζομένων, ενώ προηγουμένως είχε εξαγγείλει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Όμως παρά το ότι η εταιρεία επικαλείται τη δυσχερή οικονομική της κατάσταση που την οδήγησε σε κλείσιμο, πρόσφατα επαναπροσέλαβε πρώην εργαζόμενους που είχαν δεχτεί την εθελούσια έξοδο. Παράλληλα, ασκεί πίεση με διάφορες πρακτικές στους απεργούς και λοιπούς απολυμένους, ενώ φαίνεται να ιδρύει και νέα εταιρεία με το όνομα ΑRCELOR MITAL FLAT CARBON S.A. και έδρα στην Αττική, με τον ίδιο σκοπό και τμήμα του παλιού της προσωπικού, όπως επιβεβαιώνεται από την απάντηση του περιφερειάρχη Αττικής κ.Σγουρού σε επιστολή του δημάρχου Βόλου κ.Σκοτινιώτη.

 

Οι πρακτικές της θυγατρικής εταιρείας που εκτός όλων των άλλων, παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων της, δεν περιορίζονται μόνο εντός των Ελληνικών συνόρων. Και η μητρική εταιρεία ARCELOR MITTAL με έδρα στη Γαλλία έχει προβεί σε ομαδικές απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων σε πολλές ευρωπαïκές χώρες, ενώ όπως επισημαίνεται σε έκθεση της Greenpeace, είναι ανάμεσα στις εταιρείες που εµποδίζουν την πρόοδο στη μείωση των εκπομπών CO2, παρά τις αµέτρητες οικονοµικές αναλύσεις που καταδεικνύουν τα μεγάλα οικονοµικά οφέλη από µια πιο φιλόδοξη κλιµατική πολιτική.

 

Η ερώτηση εστιάζει στην αναζήτηση πιθανών χρηματοδοτήσεων της εταιρείας από κοινοτικά κονδύλια που τη δεσμεύουν για θέσεις εργασίας, τρόπων επανένταξης των απολυμένων στην αγορά εργασίας και κοινωνικών ευθυνών της.

 

«Πέρα από την κατάφωρη παραβίαση της εθνικής εργατικής νομοθεσίας, που έχει οδηγήσει τους απολυμένους της πρώην ΚΟΝΤΙ στα ελληνικά δικαστήρια, ενδέχεται να έχει παραβιαστεί και ευρωπαϊκή νομοθεσία, ειδικά αν η εταιρεία δεν έχει τηρήσει όρους και προϋποθέσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε προκειμένου να στηριχθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να συμβάλλει στην αποκατάσταση των ανέργων που βρέθηκαν παράνομα στον δρόμο και στην επανένταξή τους στην εργασίακαθώς και να αντιμετωπίσει την τακτική της εταιρείας να εμποδίσει τη στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια πιο πράσινη κατεύθυνση με τη δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το παράδειγμα της συγκεκριμένης εταιρείας αναδεικνύει όμως κι ένα ευρύτερο ζήτημα: αυτό της ανάπτυξης ενός κώδικακοινωνικήςευθύνηςγιατιςπολυεθνικέςεταιρείες, μια κατεύθυνση στην οποία εργαζόμαστε στην ομάδα των Πράσινων»

 

(Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης)

 

Θέμα: «Για τις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων της Arcelor Mittal Construction Hellas A.E (πρώην ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ) και την κοινωνική ευθύνη της Arcelor Mittal»

 

Η εταιρεία Arcelor Mittal Construction Hellas A.E. (πρώην ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ), θυγατρική της Arcelor Mittal με έδρα τη Γαλλία, που έχει προβεί σε ομαδικές απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων σε ευρωπαϊκές χώρες, προέβη σε ομαδικές απολύσεις εργαζομένων στο εργοστάσιο Βόλου μεταξύ 10.2010-01.2012 και ενώ προηγουμένως είχε εξαγγείλει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Η εταιρεία δικαιολογεί τις απολύσεις λόγω δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που την οδηγεί σε κλείσιμο, κατάσταση που δε στοιχειοθετείται από τα οικονομικά της στοιχεία. Απεναντίας, πρόσφατα η εταιρεία προέβη σε επαναπροσλήψεις[1] πρώην εργαζομένων που είχαν δεχτεί την εθελούσια έξοδο, ασκεί πίεση με διάφορες πρακτικές στους απεργούς και λοιπούς απολυμένους, ενώ φαίνεται να ιδρύει νέα εταιρεία με το όνομα ΑRCELORMITAL FLAT CARBON S.A. και έδρα στην Αττική, με τον ίδιο σκοπό και τμήμα του παλιού της προσωπικού, όπως επιβεβαιώνεται από την απάντηση του περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρού σε επιστολή του δημάρχου Βόλου κ. Σκοτινιώτη[2]. Σε βάρος της εταιρείας εκκρεμεί δικαστήριο για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και κακουργηματική απάτη για εξαπάτηση του Ελληνικού Δημοσίου κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του Σωματείου Εργαζομένων [3] και του ΕΚΒ [4], καθώς και δικαστήριο για τις ομαδικές απολύσεις κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς της Επιθεώρησης Εργασίας. Το 2010 διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία παραβιάζει τη νομοθεσία για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, ενώ όπως επισημαίνεται σε έκθεση της Greenpeace [5], η Arcelor Mittal είναι ανάμεσα στις εταιρείες που εµποδίζουν την πρόοδο στη μείωση των εκπομπών CO2, παρά τις αµέτρητες οικονοµικές αναλύσεις που καταδεικνύουν τα μεγάλα οικονοµικά οφέλη από µια πιο φιλόδοξη κλιµατική πολιτική. Ερωτάται η Επιτροπή:

 

  1. Έχει λάβει η εταιρεία Arcelor Mittal Construction Hellas A.E. κοινοτικές ενισχύσεις και αν ναι, ποιες; Δεσμεύτηκε για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στοπλαίσιοαυτών;

 

  1. Ποιες κοινοτικές ενισχύσεις έχει λάβει η μητρική Arcelor Mittal πανευρωπαϊκά;

 

  1. Αν και πώς μπορεί να δοθεί στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) για την επανένταξη στην εργασία των απολυμένων από την εταιρεία;

 

  1. Σκοπεύει να αναπτύξει δεσμευτικό κώδικα κοινωνικής ευθύνης για τις πολυεθνικέςεταιρείες, ιδιαίτερα αυτές που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες;

 

[1]http://www.taxydromos.gr/article.php?id=43734&cat=1

[2]http://www.taxydromos.gr/article.php?id=42712&cat=88

[3] Σωματείο Εργαζομένων «ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ ARCELOR MITTAL HELLAS»

[4] Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βόλου

[5] http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/report/2011/climate/holdback.pdf

Last modified on Κυριακή, 29 Απριλίου 2012 11:59