25 Μαρτίου 2020

Ευρωκοινοβούλιο: τα μέτρα προστασίας πρέπει να διασφαλίζουν και την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρωπιστικές αξίες

Η εικόνα ίσως περιέχει: φαγητό
 
"Συμφωνούμε ότι τα κράτη μέλη έχουν ευθύνη να πάρουν μέτρα προστασίας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, αλλά τα μέτρα αυτά θα πρέπει να διασφαλίζουν πάντοτε την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών αξιών".
H δημοκρατία είναι απαραίτητη και εφικτό να λειτουργεί παντού, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στα κράτη μέλη, στις περιφέρειες και στους δήμους ακόμα και στα δύσκολα, την εποχή του κοροναϊού. Το Ευρωκοινοβούλιο το απαιτεί και το αποδεικνύει στην πράξη. Είμαι υπερήφανος που υπηρέτησα και εγώ για 2,5 χρόνια αυτόν τον θεσμό.
Το ΕΚ υπερασπίζεται την δημοκρατία στην Ουγγαρία στον καιρό του COVID-19
Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας υπέβαλε σχέδιο νόμου τη Δευτέρα 23 Μαρτίου το οποίο αποσκοπεί να της δώσει την εξουσία να κυβερνήσει μέσω διαταγμάτων. Αν και το νομοθετικό σώμα της χώρας δεν ενέκρινε την πρόταση, ο κυβερνητικός συνασπισμός Fidesz-KDNP αναμένεται να πιέσει έντονα για να αποσπάσει έγκριση για τη νέα νομοθεσία.
Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου ανησυχεί για την επέκταση των μέτρων που αφορούν την «κατάσταση κινδύνου» και τις προτεινόμενες αλλαγές της ποινικής νομοθεσίας και ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την συμβατότητα των προτεινόμενων μέτρων με τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ
Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών τονίζει ότι όλα τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης της Ουγγαρίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα πρέπει να σέβονται τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.
Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουγγαρία, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει την ισχύ της εκτελεστικής εξουσίας για να κυβερνήσει μέσω διαταγμάτων ενόσω η χώρα παραμένει σε «κατάσταση κινδύνου», ο Juan Fernando López Aguilar (Σοσιαλιστές, Ισπανία), προέβη στις παρακάτω δηλώσεις με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Εκ μέρους της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, θέλω να εκφράσω την ανησυχία μας για την προσπάθεια να ψηφιστεί στο κοινοβούλιο της Ουγγαρίας η επέκταση της ‘κατάστασης κινδύνου’ και των σχετικών μεταρρυθμίσεων του Ποινικού Κώδικα της χώρας. Κατανοούμε ότι τα κράτη μέλη έχουν ευθύνη να πάρουν μέτρα προστασίας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, αλλά τα μέτρα αυτά θα πρέπει να διασφαλίζουν πάντοτε την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών αξιών.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη συμβατότητα της προτεινόμενης νομοθεσίας με τις αξίες του Άρθρου 2 της Συνθήκης για την ΕΕ και να υπενθυμίσει στα κράτη μέλη την υποχρέωσή τους να σέβονται και να προστατεύουν τις κοινές αυτές αξίες».
Όλα τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν και να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αξίες, ακόμα και σε δύσκολες περιόδους. Θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη και στην Ελλάδα όπου έχουμε δώσει ελάχιστη προσοχή στην συνέχιση λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και επέκταση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο (Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου) όσο και σε επίπεδο Δήμων ("αποφάσεις δια περιφοράς") αντί να υπάρχει ψηφιακή εξ αποστάσεως λειτουργία και λήψη αποφάσεων εκ μέρους του κοινοβουλίου, των συμβουλίων κι επιτροπών.
#ευρωκοινοβούλιο #IamEuropean #coronavirus #υγεία #δημοκρατία #COROVID19
Last modified on Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020 11:23