11 Απριλίου 2018

Πόλεμος γίνεται στην περιοχή. Να τελειώνουμε με τις ψευδαισθήσεις και την εσωστρέφεια

 
Χοντραίνει το γεωπολιτικό παιχνίδι στην ευρύτερη γειτονιά μας και εμείς μάλλον αρμενίζουμε με πλήρη άγνοια κινδύνων. Και με ψευδαισθήσεις
- Ο Πούτιν θα πήγαινε να συναντήσει τον Ερντογάν και "περιμέναμε" να μιλήσει για τους 2 στρατιωτικούς!!! Εκείνος έκλεισε συμφωνίες για πώληση πυραύλων S-4000 και επιταχύνει την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου. Θα προσφέρει 22 δις για την κατασκευή του πυρηνικού και θα αναλάβει και την λειτουργία του.
- Γίνονταν ασκήσεις γαλλικών και αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και θεώρησαν πολλοί ότι οι στόλοι είναι έτοιμοι να τα βάλουν με τον ...Ερντογάν αν τολμήσει να ενοχλήσει τις γεωτρήσεις. Μόνο που στην πραγματικότητα οι ασκήσεις αφορούν στην Συρία και την εκεί κλιμάκωση της αντιπαράθεσης. Μάλιστα πληροφορίες λένε ότι γαλλικά και αμερικάνικα σκάφη πλέουν κοντά-κοντά ενώ ρωσικά αεροσκάφη κάνουν διερευνητικές πτήσεις αλλά είναι πλέον οπλισμένα.
- Οι Ρώσοι κάνουν ασκήσεις σε μια ζώνη ανοικτά της Συρίας που άπτεται των περιοχών ερευνών για υδρογονάθρακες και φαίνεται ότι και η εξόρυξη αυξάνει την ένταση και την συγκέντρωση στρατιωτικών, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων στην περιοχή αλλά δεν είναι η κύρια αιτία συγκέντρωσης αυτής της μεγάλης δύναμης
- Στις ελληνικές ειδήσεις αναφέρουν ότι ο Άσαντ ζήτησε να ...πάει αποστολή του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων στην Douma για να συγκεντρώσει στοιχεία για την επίθεση με χημικά, αν και φυσικά συνέβη ακριβώς το αντίθετο όπως επιβεβαιώνει η σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού. Χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι θα διαπιστωθεί αυτή τη φορά ο ένοχος της χρήσης των χημικών (έχουν χρησιμοποιηθεί για πολλοστή φορά στον πόλεμο της Συρίας). Και ενώ μαίνεται ο πόλεμος προπαγάνδας από τις δύο πλευρές για το ποιος έριξε τα χημικά...
Η φωτιά του βάρβαρου πολέμου στη Μ. Ανατολή φουντώνει και εμείς χαμένοι στις ψευδαισθήσεις μας και στην εσωστρέφεια, ούτε καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει και σε τι κινδύνους εισερχόμαστε. H γειτονιά μας φλέγεται όλο και περισσότερο και η χώρα κάνει ενεργειακές επιλογές και δημιουργεί συμμαχίες ευκαιρίας χωρίς να έχει αναλύσει τους κινδύνους που μπορεί να φέρει μέσα στο σπίτι μας, με την άτσαλη εμπλοκή της σε διάφορα στρατόπεδα. Με την φαντασίωση μάλιστα ότι όλος αυτός ο στόλος μαζεύτηκε εδώ κοντά για να υπερασπιστεί τις ...εξορύξεις υδρογονανθράκων προς όφελος της Κύπρου!
 
Αν από κάπου μπορούμε να "πιαστούμε" σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, αυτή είναι η ΕΕ που όμως κι αυτή δεν ξέρει πια που πατάει και που πηγαίνει (εξαιτίας κυρίως των παιχνιδιών που παίζουν οι διάφορες κυβερνήσεις των κρατών μελών και όχι η "Ευρώπη" ως "θεσμός").
Πύραυλοι εκτοξεύονται εκ νέου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Συρία, πολεμικά αεροσκάφη της Ρωσίας πετάνε εξοπλισμένα με αντιπυραυλικά συστήματα και πυραύλους, έχουν συγκεντρωθεί ήδη πολλά πολεμικά σκάφη στην περιοχή, ενώ και οι Ρώσοι ξεκινάνε τις δικές τους ασκήσεις, μετά τους Αμερικάνους και τους Γάλλους.
Χρειάζεται πολύ πιο σοβαρή ανάλυση και συζήτηση σε βάθος για τις επιπτώσεις από τις επιλογές που γίνονται (γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή, κλιμάκωση φραστικού πολέμου με Ερντογάν αλλά κι ανταγωνισμού εξοπλισμών, σχεδιασμός αγωγών μεταφοράς υδρογονανθράκων και ηλεκτρικού ρεύματος από την Μ. Ανατολή προς την Κρήτη και την υπόλοιπη Ευρώπη κα).
Και ψύχραιμη αντιμετώπιση χωρίς φραστικούς λεονταρισμούς.
Δεν είναι video games…Δεν ρίχνουμε τουφεκιές στον αέρα νομίζοντας ότι είναι πυροτεχνήματα.
http://prasinoi.gr/mewar18/