07 Αυγούστου 2017

Ο ρόλος των εθελοντών στο WELCOMMON

Ο ρόλος των εθελοντών είναι πολύ σημαντικός στο #WELCOMMON, στο πρότυπο κέντρο υποδοχής, προσωρινής φιλοξενίας και ένταξης προσφύγων #withrefugees. Συμβάλλουν καθοριστικά στο να ανανεώνεται συνεχώς η δουλειά των 30 επαγγελματιών αλλά και να επεκτείνεται σε τομείς που είναι στο κέντρο του σχεδιασμού και του ενδιαφέροντός μας αλλά δεν έχουμε πόρους για να τους χρηματοδοτήσουμε (όπως μη τυπική εκπαίδευση, κοινωνικοποίηση, καλλιτεχνική δημιουργία, κοινωνική ένταξη, επαγγελματική ένταξη κα).

Ήδη από το 2016, όταν ο Άνεμος Ανανέωσης (που σχεδίασε και λειτουργεί το πρότυπο κέντρο υποδοχής, προσωρινής φιλοξενίας και ένταξης προσφύγων) ξεκίνησε την προσπάθεια για το WELCOMMON επέλεξε να αναπτύξει σε οργανωμένη βάση τη συνεργασία με τους εθελοντές από διάφορες χώρες.

Μεταξύ άλλων προβλέψαμε χώρο φιλοξενίας ενός αριθμού εθελοντών μέσα στο κτίριο όπου στεγάζεται το WELCOMMMON.

Επίσης, αναπτύξαμε συστηματική συνεργασία με διάφορους φορείς, μεταξύ των οποίων οργανώσεις από την Ευρώπη (RESPECT for GREECE-Γερμανία, mSocial και ACSAR Fundacio - Καταλονία), κοινωνικές οργανώσεις από την Μέση Ανατολή (Humanity Crew-Παλαιστίνη), την Αίγυπτο (Egypt Foundation for Youth and Development), πανεπιστήμια από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ώστε να έρχονται εθελοντές με υψηλές ικανότητες και διάθεση προσφοράς.

Ήδη από την έναρξη λειτουργίας του WELCOMMON έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε αλλά και να συνεργαστούμε - για 2 εβδομάδες μέχρι 6 μήνες - με πάνω από 140 εθελοντές από διάφορες χώρες. Η μικρή κοινότητά μας επεκτείνεται. Και θέλουμε να βελτιώνουμε συνεχώς την συνεργασία με εθελοντές, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδέες, τις εμπειρίες και τις προτάσεις τους ώστε να υπάρχει συνέχεια και να επωφελούνται όχι μόνο οι πρόσφυγες και το προσωπικό μας αλλά και οι εθελοντές που θα έρθουν στο μέλλον.
Από τo φθινόπωρο θα έχουμε και την ηλεκτρονική κοινότητα των εθελοντών μας