10 Απριλίου 2017

Οι Φινλανδοί Πράσινοι σε άνοδο και η ανάγκη για ένα πραγματικά πράσινο κόμμα στην Ελλάδα

 
Οι Πράσινοι στη Φινλανδία αναδείχθηκαν στις τοπικές εκλογές στο 4ο μεγαλύτερο κόμμα, αυξάνοντας τα ποσοστά τους στο 12,4% (άνοδος +3,9%), ενώ αντιθέτως το ξενοφοβικό Finn (Αληθινοί Φινλανδοί) μείωσε την δύναμή του κάτω από το 10%. Σε ορισμένες περιοχές οι Πράσινοι ξεπέρασαν το 20%.
 
Διαψεύδεται τώρα για άλλη μια φορά - και μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στην Αυστρία, στο Βερολίνο, στην Ολλανδία - η εκτίμηση ότι οι Πράσινοι αυξάνουν την δύναμή τους σε εποχή ευημερίας και σήμερα, σε μια εποχή κρίσης, είναι σε εκλογική πτώση. Να σημειωθεί ότι τα κεντρικά θέματα των Πράσινων στην εκλογική αντιπαράθεση ήταν η πράσινη οικονομία, η εκπαίδευση, η καινοτομία απέναντι στην λιτότητα και την κρίση.
 
Καιρός δεν είναι να συγκροτηθεί και στην Ελλάδα ένα πραγματικό, αξιόπιστο, καινοτόμο, με νέες ιδέες και αξίες πράσινο κόμμα που θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών δυνάμεων και πολιτικών ρευμάτων που θα συναντηθούν όμως γύρω από την πράσινη πολιτική; Ένα κόμμα που θα θέσει ως προτεραιότητα την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών, όχι το προσωπικό βόλεμα. Ένα πράσινο κόμμα που δεν θα ετεροκαθορίζεται, δεν θα χρηματοτοδείται από άλλα κόμματα για να υπάρξει, δεν θα επιβιώνει χάρη στους διορισμούς και το πελατειακό σύστημα των κυβερνώντων, δεν θα ανέχεται τον τυχοδιωκτισμό για να μπορεί να επιβιώνει.
Είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ φανερή η έλλειψη ενός τέτοιου πράσινου κόμματος, τώρα που τέλειωσαν οι ψευδαισθήσεις και οι κυβερνώντες κατάφεραν να γκρεμίσουν την διάθεση, την όποια διάθεση για βαθιές πολιτικές αλλαγές, τώρα που οι κυβερνώντες κατάφεραν να κάνουν πιο δημοφιλείς από αυτούς τους "αντιμνημονιακούς" τις προηγούμενες κυβερνήσεις των μνημονίων!
 
Χρειάζεται, όμως, αρετή, τόλμη, καινούριες ιδέες, δέσμευση για το κοινό καλό, αυτοπροσδιορισμός των πράσινων πολιτικών. Και ξεκάθαρη απόσταση από όσα οδήγησαν στην χρεοκοπία....
 
Last modified on Τρίτη, 11 Απριλίου 2017 00:00