22 Ιούλιος 2016

1992. Η μαζική σφαγή στην Prijedor που άνοιξε το δρόμο και στην γενοκτονία στην Σρεμπρένιτσα

prijedor-massacre-victims-of-tomasica-mass-grave

Στη γειτονιά μας έχουν συμβεί πολλά μαζικά εγκλήματα πολέμου και γενοκτονίας, δυστυχώς όχι μόνο πριν από πολλές-πολλές δεκαετίες, αλλά και πρόσφατα, μόλις πριν λίγα χρόνια. Δυστυχώς η Ελληνική κοινωνία ενδιαφέρεται ελάχιστα και όταν ενδιαφέρεται το κάνει επιλεκτικά, αν και αυτά συνέβησαν στη γειτονιά μας. 

Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995, μαζικές εκτελέσεις 8000 άμαχων ή αιχμαλώτων νεαρών, κυρίως, Βόσνιων, σε ένα από τα πιο απεχθή εγκλήματα πολέμου Σέρβων στρατιωτικών και παραστρατιωτικών. Στην σφαγή φαίνεται να έχουν εμπλακεί και Έλληνες ακροδεξιοί, μέσω της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς, που διασυνδέονταν με την Χρυσή Αυγή και βρίσκονταν στο πλευρό των στρατιωτικών και παραστρατιωτικών σέρβων που διέπραξαν τα εγκλήματα.
Manjaca-concentration-camp-near-Prijedor-north-west-Bosnia-Isabel-Ellsen-1993-Source-Srebrenica-Genocide-Blog

Όμως είχε προηγηθεί τον Αύγουστο του 1992 μια εξίσου μαζική, απεχθής εκτέλεση αμάχων στην Prijedor. Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 102 μαζικοί τάφοι. Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης που εδρεύει στο Σεράγεβο (IDC), περίπου 5.200 Βόσνιοι και Κροάτες από το Prijedor είναι αγνοούμενοι ή σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της σφαγής, και συνολικά κάπου 14.000 άνθρωποι από την ευρύτερη περιοχή της Prijedor. 

Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Prijedor έχουν παραπεμφθεί σε 13 δίκες ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Το δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε 36 άτομα σε συνολικά 582 χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα πολέμου στην Prijedor.  

Οι επικεφαλής των σερβικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη συμπεριλαμβανομένων του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, του Σερβοβόσνιου προέδρου Ράντοβαν Κάραζιτς, και του προέδρου της Σερβίας Σλόμποταν Μιλόσεβιτς κατηγορήθηκαν για γενοκτονία, και δολοφονική εξόντωση, κράτηση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, βασανιστήρια και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συστηματικές επιθέσεις εναντίον άμαχου πληθυσμού και άλλα εγκλήματα, σε σχέση με την εθνοκάθαρση στην Prijedor. 
5661f7e13b0140eedbb5edd581a1d27e-large

Πόσοι το ξέρουν άραγε στην Ελλάδα, πόσα ΜΜΕ μίλησαν για αυτά τα εγκλήματα, πόσοι δεν θεωρούν ακόμα τον Μλάντιτς, τον Ράντοβαν Κάραζιτς, τον Σλόμποταν Μιλόσεβιτς αδελφούς μας, αγωνιστές ή και ήρωες; Αυτούς τους εγκληματίες πολέμου που πολλοί καλούσαν για να τιμήσουν στη χώρας μας.....