10 Φεβρουάριος 2016

Δύο αντιπροσωπείες Ευρωκοινοβουλίου στην Τουρκία για το προσφυγικό

Refugees-Turkey
Δύο αντιπροσωπείες του Ευρωκοινοβουλίου επισκέπτονται την Τουρκία για να έχουν μια άμεση εικόνα για την κατάσταση των προσφύγων αλλά και για το πως διατίθενται τα χρήματα που διαθέτει η ΕΕ για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες, η Τουρκία φιλοξενούσε μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2015, περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένους Σύριους πρόσφυγες, γεγονός που την κάνει την χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο. Γιαυτό είναι καλό να σκεφτόμαστε διπλά κάθε φορά που λόγω αυτοματισμών πετάμε το μπαλάκι στην Τουρκία, να κρατήσει δηλαδή τους πρόσφυγες εκεί. Το 90% περίπου των Σύριων προσφύγων στην Τουρκία, μένουν εκτός προσφυγικών καταυλισμών, ενώ υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1 στους 2 είναι παιδιά. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις εργασίας παιδιών σε βιομηχανίες και άλλες οικονομικές δραστηριότητες, κάτω από την πίεση των αναγκών επιβίωσης αλλά και των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης. Με τη σύγκρουση στη Συρία να συνεχίζεται, η Τουρκία έχει γίνει ο τόπος διέλευσης των προσφύγων. Το περασμένο έτος καταγράφηκαν τουλάχιστον 850.000 αφίξεις προσφύγων από τη θάλασσα, στην Ελλάδα από την Τουρκία, στην πλειονότητά τους Σύριοι.
 
Στις 3 Φεβρουαρίου 2016, τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν χρηματοδότηση ύψους 3 δισεκατομμυρίων, προκειμένου να βοηθήσουν την Τουρκία να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανάγκες των προσφύγων.
 
Της 7μελούς αντιπροσωπείας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών ηγείται η αντιπρόεδρος του ΕΚ Σιλβί Γκιγιόμ (Σοσιαλιστές, Γαλλία). Η επιτροπή θα επισκεφτεί προσφυγικούς καταυλισμούς και θα συνομιλήσει με ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις που βρίσκονται στην περιοχή. Σκοπός αυτής της αποστολής είναι να καταλάβουν καλύτερα την κατάσταση για να μπορέσουν να δράσουν καλύτερα. Η κα Γκιγιόμ δήλωσε ότι "ο κατάλογος αυτών που πρέπει να συζητηθούν είναι μακρύς: η προστασία, η υποδοχή και η ενσωμάτωση των προσφύγων, η μετεγκατάσταση, η διαχείριση των συνόρων , η επανεισδοχή, η απελευθέρωση της βίζας, η καταπολέμηση των λαθρεμπόρων και ούτω καθεξής".
 
11μελής αντιπροσωπεία της Επιτροπή Προϋπολογισμών επισκέπτεται επίσης, την Τουρκία για να παρακολουθήσει την εφαρμογή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από τις τουρκικές αρχές και να ερευνήσει τη χρήση των ευρωπαϊκών μέσων στήριξης για τους πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ.
 
Ο πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμών Αρτουί Ζαν (Φιλελεύθεροι, Γαλλία), δήλωσε ότι "πηγαίνουμε στην Τουρκία για να ακούσουμε τα ενδιαφερόμενα μέρη, να εξετάσουμε πως εφαρμόζονται τα, χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, έργα και να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα τους. Αυτή η κρίση χρειάζεται μια φιλόδοξη και συντονισμένη αντιμετώπιση, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, τα κράτη μέλη, τις ΜΚΟ και φυσικά τις τουρκικές αρχές".