19 Σεπτέμβριος 2015

Σαχζάτ Λούκμαν, άλλη μια ρατσιστική δολοφονία. Όπως και ο Παύλος Φύσσας, θύμα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

luqman1

Μέχρι σήμερα 20 καταδίκες στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής για ρατσιστικές επιθέσεις, ανθρωποκτονίες, δολοφονίες, παράνομη οπλοφορία,  προτροπή σε πράξεις ρατσιστικής βίας, εμπρησμούς,  http://goldendawnwatch.org/?p=1333

Συμπληρώθηκαν δυο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Είναι αλήθεια ότι η δολοφονία του Παύλου έκανε τη διαφορά. Η μεγάλη ανοχή την οποία έδειχναν τμήματα του πολιτικού συστήματος αλλά και οι αρχές όχι απλώς στην ρατσιστική ρητορική της ΧΑ αλλά και στην ρατσιστική και εγκληματική πρακτική της άρχισε να μην γίνεται ανεκτή από τμήματα της κοινωνίας. «Είχαν ξεπεραστεί τα …όρια».

Μπορεί, όμως, ο ρατσισμός να γίνεται ανεκτός «μέχρι κάποιων ορίων»; Η απάντηση είναι απλούστατα ΟΧΙ. Γιατί όταν ριζώσει ο ρατσισμός, δύσκολα ξεριζώνεται. Της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα είχαν προηγηθεί ρατσιστικές επιθέσεις με μαχαίρια και ρόπαλα, επιθέσεις σε μεμονωμένους κυρίως μετανάστες (τους χάραζαν στο στήθος τη σβάστικα ή άλλα σύμβολα των νεοναζί και τους πέταγαν στο δρόμο), οργάνωναν επιθέσεις σε σπίτια, στέκια, στο δρόμο κακοποιώντας όποιον κι όποια θεωρούσαν ότι δεν ήταν «καθαρός» έλληνας.

Παρά τις καταγγελίες – όχι εύκολο πάντως με δεδομένο ότι τα θύματα φοβόντουσαν – οι αρχές αλλά και μέρος του κομματικού συστήματος έκλεινε τα μάτια. Θεωρούσαν ότι η ΧΑ και οι ρατσιστές «έκαναν μια βρώμικη δουλειά που ήταν όμως απαραίτητη για να φοβούνται οι μετανάστες και να μην έρχονται πολλοί από αυτούς στη χώρα μας». Ε, καμιά φορά τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων «μπορούν …προσωρινά να παραβλέπονται», θεωρούσαν οι ανόητοι…

Το τέρας μεγάλωσε  επειδή γύρω οι πολλοί αδιαφορούσαν, μετανάστες είναι τα θύματα σου έλεγαν. Ακόμα και όταν χτυπούσαν έλληνες (για παράδειγμα έναν κρητικό γιατί τον πέρασαν για πακιστανό επειδή ήταν πολύ μαυρισμένος, μια ξανθιά κυρία γιατί την πέρασαν για βορειο-ευρωπαία κα), οι νεοναζιστικές και ρατσιστικές αυτές επιθέσεις αντιμετωπίστηκαν ως ένα «μικρό λάθος».

Με αυτά κι αυτά, ακόμα και η ανακάλυψη όπλων σε σπίτια ή αυτοκίνητα χρυσαυγιτών αντιμετωπίστηκε ως μια υπόθεση «ρουτίνας». Ε, και τι έγινε. Οι αποκαλύψεις για διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο και με μπράβους που πουλάνε προστασία δεν άλλαξαν την ατμόσφαιρα.

 Ήρθε έτσι η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, ενός πακιστανού που επέβαινε σε ποδήλατο και χτυπήθηκε με στιλέτα μέχρι θανάτου από δυο παλληκαράδες, τον Λιακόπουλο και τον Στεργιόπουλο, που αποδείχτηκε ότι είχαν κι αυτοί σχέση με την ΧΑ. Οι δυο τους επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα, έκλεισαν τον Σαχζάτ Λουκμάν και τον ανάγκασαν να κατέβει από το ποδήλατο και τον μαχαίρωσαν πολλές φορές σε σημεία που δεν άφηναν αμφιβολία ότι θα τον άφηναν νεκρό. Μετά προσπάθησαν να εξαφανιστούν. Για άλλη μια φορά είχε γίνει απόπειρα να παρουσιαστεί η υπόθεση  ως μια συμπλοκή μετά από τροχαίο και «διαπληκτισμό»!

Μετά από 17 μήνες, δημοσιεύτηκε στις 17/9/2015, η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν που αποφαίνεται  ότι το κίνητρο των 2 δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν, δηλαδή του Λιακόπουλου και του Στεργιόπουλου, ήταν ρατσιστικό. Το δικαστήριο κάνει χρήση της διάταξη του άρθρου 79 παρ. 3 ΠΚ που ορίζει το ρατσιστικό κίνητρο ως επιβαρυντική περίσταση κατά την επιμέτρηση της ποινής (πλέον άρθρο 81Α για το “ρατσιστικό έγκλημα”).

 Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών αναφέρει:

“Οι κατηγορούμενοι αντιλαμβανόμενοι την αλλοδαπότητα του προπορευόμενου ποδηλάτη και εμφορούμενοι από ρατσιστικό μένος εναντίον του προσπέρασαν ελαφρώς από δεξιά το ποδήλατο στο οποίο επέβαινε, αποκόπτοντάς του την πορεία. Ο αλλοδαπός σταμάτησε και κατέβηκε από το ποδήλατό του και ο εκ των κατηγορουμένων Διονύσιος Λιακόπουλος, συνοδηγός στην προαναφερόμενη μοτοσικλέτα, κινήθηκε προς το μέρος του και με ένα στιλέτο πεταλούδα που έφερε μαζί του έπληξε τον ως άνω αλλοδαπό με ένα θανατηφόρο χτύπημα στο στήθος. Ακολούθως, ο δεύτερος κατηγορούμενος, Χρήστος Στεργιόπουλος, με ένα στιλέτο που έφερε μαζί του κινήθηκε προς τον αλλοδαπό, που ήδη τραυμάτισε θανάσιμα ο συγκατηγορούμενός του, και τον έπληξε και αυτός με έξι χτυπήματα στη σπονδυλική στήλη, την πλάτη, τη δεξιά περιμασχαλιαία χώρα και το δεξιό βραχίονα…

Επιπλέον, η ανθρωποκτόνος πρόθεση των κατηγορουμένων, οι οποίοι από κοινού αφαίρεσαν τη ζωή του LUQMAN SHEHZAD  γνωρίζοντας την πράξη στην οποία προβαίνουν με την πλήξη του θύματος 7 φορές σε ευαίσθητα και ζωτικά σημεία του σώματος του και επιθυμώντας την καταστροφή της ζωής ενός αγνώστου σε αυτούς ανθρώπου λόγω της διαφορετικότητας των εξωτερικών του χαρακτηριστικών, της εθνικής του καταγωγής και της θρησκείας του επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι δεν υπήρξε εκ μέρους του θύματος οποιαδήποτε μορφή πρόκλησης είτε λεκτική… είτε έμπρακτη…

… η κατοχή 4 σελίδων με την αναγραφή ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ www.XAgr.net – ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και 117 φυλλαδίων με την αναγραφή “ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ” εκ μέρους του πρώτου κατηγορουμένου και συνακόλουθα η ύπαρξη των ακραίων πολιτικών πεποιθήσεών του δεν αρκεί από μόνη της για να προσδοθεί ρατσιστικός χαρακτήρας στην αξιόποινη συμπεριφορά αμφοτέρων των κατηγορουμένων, όμως οι ειδικές περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκε το έγκλημα (επίθεση από υπέρτερους αριθμητικά δράστες – μεταμεσονύκτια ώρα – κατά αγνώστου ανθρώπου που στοχοποιήθηκε ως Πακιστανός μετανάστης, με τη χρήση μαχαιριών, σε περιοχή που συχνάζουν αλλοδαποί μετανάστες και είναι ευχερής ο εντοπισμός του θύματος, χωρίς προηγούμενη πρόκληση από αυτό, πλήξη με αλλεπάλληλες μαχαιριές, διαφυγή με λήψη των πειστηρίων και απόκρυψη των διακριτικών γνωρισμάτων του μεταφορικού μέσου, κίνηση χωρίς το φόβο του εντοπισμού και της σύλληψης, όπως αναπτύχθηκαν ανωτέρω) δεν καταλείπουν καμία αμφιβολία στο Δικαστήριο για τη διάπραξη του εγκλήματος υπαγορευόμενου από αισθήματα ρατσιστικού μίσους…

… η πράξη τους τελέστηκε από μίσος προκαλούμενο λόγω της διαφορετικότητας των εξωτερικών χαρακτηριστικών του θύματος, της θρησκείας του, της εθνικής και εθνοτικής του καταγωγής, σύμφωνα με το άρθρο 79 παρ. 3 εδ. τελ. ΠΚ, όπως ισχύει”.

Ο Παύλος Φύσσας και ο Σαχζάτ Λούκμαν είναι δύο μόνο από τα θύματα της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής. Ο αρχηγός της ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την δολοφονία του Π. Φύσσα. Παρά τις δόλιες προσπάθειές του για να εξοικειώσει την κοινωνία με δολοφονίες όπως αυτή, αναγνωρίζει με αυτή την ομολογία τους και την ποινική ευθύνη που έχουν τόσο οι δολοφόνοι που εκτέλεσαν τις εντολές του όσο κι αυτοί (η ηγεσία της ΧΑ) που κήρυξαν τον πόλεμο και οδήγησαν τα φονικά χέρια να σκοτώσουν. Και δεν ήταν μόνο προφορικές οι εντολές, είχαν το θράσος να μοιράζουν και φυλλάδια, όπως αποδεικνύεται και από το υλικό που περιλήφθηκε στην δικογραφία για την δολοφονία του Σαχζάτ Λούκμαν.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν 20  καταδικαστικές αποφάσεις στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής http://goldendawnwatch.org/?p=1333

Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την πολύ αργή εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, δυο χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Μήνες μετά την έναρξη της δίκης – Απρίλιος 2015 - έχουν γίνει μόνο 21 συνεδριάσεις και αυτές αφορούσαν διαδικαστικά θέματα. Ενώ θα έπρεπε οι δικαστές που ασχολούνται με την τόσο σημαντική απόφαση να απασχολούνται αποκλειστικά με αυτήν μέχρι να ολοκληρωθεί.

Μήπως για άλλη μια φορά, δεν γίνονται όσα θα έπρεπε να γίνουν τη σωστή στιγμή; Γιατί δεν έχει μπει η δίκη στην ουσία της υπόθεσης σε μια εποχή που ήταν απαραίτητο η δικαιοσύνη να φέρει στο προσκήνιο μεγάλο μέρος των εγκλημάτων που έχει διαπράξει αυτό το μόρφωμα που κρύβεται πίσω από μια κομματική μάσκα;  

http://goldendawnwatch.org/

Τον Σεπτέμβριο του 2013, αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, καθώς και δεκάδες στελέχη και μέλη της τα οποία εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στην τεράστια δικογραφία.

Έπειτα από μια μακρά ανακριτική διαδικασία που κράτησε 9 μήνες, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε με αμετάκλητο βούλευμά του την παραπομπή 69 προσώπων, μεταξύ αυτών σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, όπως αυτή αναδείχθηκε στις εκλογές του 2012, με τη βαριά κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Στις 1109 σελίδες του βουλεύματος περιγράφονται όλα τα αδικήματα που διαπράχτηκαν από στελέχη και μέλη της οργάνωσης της Χρυσής Αυγής από το 2008.