08 Ιουνίου 2015

Τήλος: στο δρόμο ξεχάσαμε και τα μικρά νησιά...

phoca thumb l PH7F0163
 
Το άρθρο μου δημοσιεύθηκε στο Protagon.gr

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=41346

SOS από το ακριτικό  νησί της Τήλου!

Η Τήλος είναι ένα ωραίο, μικρό νησί στα Δωδεκάνησα με σημαντική βιοποικιλότητα, πολιτισμό, περιοχή Natura και πολλές ομορφιές. Η τοπική κοινωνία προσπαθεί να επιβιώσει αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες. Να αναδείξει την περιοχή Naturaκαι την βιοποικιλότητα, να προσελκύσει ποιοτικό τουρισμό, να λειτουργήσει φωτοβολταϊκό πάρκο. Η δήμαρχος Μαρία Κάμμα-Αλιφέρη είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις τοπικών αρχόντων που εξέφρασε, με την υποστήριξη των ντόπιων, την επιθυμία δημιουργίας στο νησί κέντρου πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, επιδιώκοντας όμως να εξασφαλιστούν και οι αναγκαίες υποστηρικτικές δομές και υποδομές.  

Η τοπική κοινωνία έχει αποδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της σε μετανάστες και πρόσφυγες που βγήκαν στο νησί, μέσα από το υστέρημά της. Υπάρχει συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου, αλλά δεν έχει καταφέρει να έχει την πρακτική υποστήριξη της κεντρικής διοίκησης αλλά ούτε του μητροπολίτη, που αρνήθηκε την παραχώρηση χώρου για να δημιουργηθεί χώρος πρώτης υποδοχής για τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Η τοπική κοινωνία φτάνει, όμως, στα όρια των αντοχών της. Το Δημοτικό Συμβούλιο υπέβαλε προσφάτως ομόφωνα την παραίτησή του, στην Δήμαρχο, ως μια έκφραση διαμαρτυρίας για την απουσία υποδομών για την υγεία και την κοινωνική φροντίδα των κατοίκων αλλά και για τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί.

Όπως κι άλλα μικρά νησιά, η Τήλος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ως αποτέλεσμα της απουσίας διαχρονικά μιας πολιτικής για μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών αλλά και στο εσωτερικό κάθε περιφέρειας. Σε μια εποχή κρίσης και οριζόντιας λιτότητας, τα προβλήματα των μικρότερων νησιών αποκτούν εκρηκτική διάσταση. Η Τήλος μένει χωρίς γιατρό – αυτή την περίοδο έχει έναν από την Ρόδο αλλά μόνο για 2-3 μήνες, μένει από ακτοπλοϊκές συνδέσεις, καταρρέει η τοπική οικονομία λόγω της «απομόνωσής» της. Το κρίσιμο πρόβλημα, όπως και για άλλα νησιά, είναι οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις με την Ρόδο και τα άλλα νησιά. ΟΙ συνδέσεις μεταξύ των νησιών είναι το οξυγόνο, η βάση για όλες τις άλλες λειτουργίες που κρατούν τα νησιά ζωντανά. Χωρίς αξιόπιστες και βιώσιμες ακτοπλοϊκές συνδέσεις όλα καταρρέουν. Η απουσία μιας περιφερειακής στρατηγικής για βιώσιμες και όλο το χρόνο συνδέσεις των νησιών μεταξύ τους (και με την πρωτεύουσα του νομού φυσικά) έχει σήμερα καταστροφικά αποτέλεσμα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Με πρωτοβουλία του Δήμου και των κατοίκων δημιουργήθηκε η ναυτιλιακή εταιρεία 21ος αιώνας με σκοπό όχι την κερδοφορία, αλλά ως «γραμμή ζωής» για το νησί, όπως λένε οι κάτοικοι.  Αυτή η σύνδεση δεν υπάρχει πλέον φέτος και έτσι το νησί βιώνει μεγαλύτερη απομόνωση.  Το πρόβλημα παραμένει άλυτο, παρά τις προσπάθειες τόσο της  Δημοτική  αρχής, όσο και τις πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, με  αποτέλεσμα να καταρρέει και οικονομικά η Τήλος.  Όπως αναφέρει η δήμαρχος, η τουριστική κίνηση έχει μειωθεί κατά 60% , τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία το ένα μετά το άλλο εγκαταλείπουν  το νησί μας (TΗOMASCOOK, APOLLO) όχι μόνο για φέτος αλλά  ίσως και για το μέλλον .

Σε ανοικτή αποστολή της η δήμαρχος Τήλου επισημαίνει ότι προσπάθειες δεκαετιών τείνουν να πεταχτούν στον κάλαθο  των αχρήστων και μάλιστα σε μια συγκυρία η οποία είναι  πολύ σημαντική για τη χώρα.  

Ακούει κανείς από κυβέρνηση και περιφέρεια που να μπορεί να βοηθήσει;

tilos3