15 Οκτωβρίου 2013

Η άνοδος της ακροδεξιάς βλάπτει σοβαρά τις κοινωνίες.

του Ν. Χρυσόγελου

 

Στη Ελλάδα οι ακροδεξιές και νεοναζιστικές δυνάμεις έχουν μεγάλη ιστορία, αλλά απέκτησαν σημαντική δύναμη και εκλογική επιρροή στο γόνιμο έδαφος της κρίσης και των λανθασμένων πολιτικών της κυβέρνησης και της Τρόικα. Η έλλειψη αισθήματος δικαίου σε συνδυασμό με την απώλεια εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και την οικονομική αστάθεια, ευνόησαν την άνθιση του φασισμού. Ωστόσο, η οικονομική και κοινωνική κρίση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα κηρύγματα μίσους και ρατσισμού και τις νεοναζιστικές αντιλήψεις. Εξάλλου, υπάρχουν παραδείγματα κι άλλων χωρών που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης, χωρίς ωστόσο να παρατηρείται ενίσχυση των ακροδεξιών δυνάμεων. Αλλά και αντιστρόφως,  σε χώρες, όπως η Νορβηγία, που δεν αντιμετωπίζουν κρίση, ρατσιστικές και νεοναζιστικές αντιλήψεις εμφανίζονται με αυξημένη επιρροή.
 

Η πρόσφατη δολοφονία του Παύλου Φύσσα εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων, που συγκλόνισε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και κάθε δημοκρατική κοινωνία, αποτελεί ένα μόνο σύμπτωμα ενός αυξανόμενου νεοναζιστικού ρεύματος στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και σύμφωνα με τις κατηγορίες της δικαιοσύνης ευθύνεται για πολυάριθμες επιθέσεις, τραυματισμούς και δολοφονίες μεταναστών. Στη Γερμανία, μεταξύ των εκατοντάδων θυμάτων ρατσιστικής βίας από νεοναζί από το 1990 και μετά, βρίσκεται άλλος ένας Έλληνας, ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης.
 
Οι κυβερνήσεις αλλά και η Κομισιόν που παρακολουθούσαν αδιάφορες την έκρηξη ρατσιστικών και μισαλλόδοξων απόψεων επέτρεψαν την ανάπτυξη των ακροδεξιών και των νεοναζί. Έστω και καθυστερημένα, τα κράτη μέλη και η Ευρωπαίκή Ένωση στο σύνολό της θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις ανησυχίες των πολιτών και να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους ανάλογα, καθώς η παρατεταμένη κρίση, αν και δεν αποτελεί την μοναδική αιτία, ενθαρρύνει τη στροφή της κοινωνίας προς την ακροδεξιά.
 
Στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την άνοδο του δεξιού εξτρεμισμού στην Ευρώπη, οι Πράσινοι ευρωβουλευτές και εγώ προσωπικά προτείναμε τη δημιουργία από την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο ενός Παρατηρητηρίου και μίας Ευρωπαϊκής Βάσης Δεδομένων για την καταγραφή και μελέτη εγκλημάτων μίσους και ρατσισμού στο σύνολο της Ευρώπης. Επίσης, προτείναμε τη διεξαγωγή πανευρωπαϊκής έρευνας αναφορικά με τις πηγές χρηματοδότησης ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων σε κάθε κράτος μέλος.

$this->embedVideo("MLqVrQ6tk0c")

 

Ως ένδειξη τιμής και μνήμης σε έναν αντιφασίστα που έχασε τη ζωή του από ακροδεξιούς νεοναζί, πρότεινα την ονομασία αίθουσας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως «αίθουσα Παύλου Φύσσα».<br />  <br /> Είναι σαφές ότι η εγκληματική δράση, η βία και ο φασισμός δεν μπορούν να προσφέρουν λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και η Ευρώπη συνολικά. Αντιθέτως, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, ο νεοναζισμός και η μισαλλοδοξία βλάπτουν σοβαρά τις κοινωνίες. Αρκεί κάποιος να ακούσει τους ακροδεξιούς στο Ευρωκοινοβούλιο για να καταλάβει ότι η αύξηση του αριθμού τους όχι μόνο δεν θα βοηθήσει τις κοινωνίες σε κρίση, αλλά θα στοχοποιήσει περισσότερο αυτούς που χρειάζονται αλληλεγγύη και βοήθεια για να βγουν από τον αποκλεισμό και να αντιμετωπίσουν την κρίση.

_______________________

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 15/10/2013 στο tvxs.gr

Last modified on Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 14:23