13 Σεπτεμβρίου 2013

Ευρωεκλογές 2014: Να αλλάξουμε το πρόσωπο της Ε.E.

άρθρο του Ν. Χρυσόγελου

 

Οι ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014 θα είναι ίσως οι πιο κρίσιμες εκλογές για το μέλλον της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ιδέας. Το ευρωκοινοβούλιο είναι ο μόνος δημοκρατικά εκλεγμένος ευρωπαϊκός θεσμός, που έχει άμεση σχέση με τους πολίτες  και μπορεί όχι μόνο να εκφράζει μια διαφορετική στρατηγική απέναντι στην σημερινή πολιτική αλλά και μπορεί να δώσει ώθηση σε μια πολιτική, κοινωνική και δημοκρατική ενοποίηση. Στις ευρωεκλογές 2014 είτε θα ενισχυθούν ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου και η πολιτική νομιμοποίησή του καθώς και εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις, κυρίως οι Πράσινοι, που θα δώσουν ώθηση στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης ή θα απονομιμοποιηθεί το Ευρωκοινοβούλιο, λόγω μειωμένης συμμετοχής στις εκλογές ή/και ενίσχυσης των πολιτικών δυνάμεων που είναι ευρωσκεπτικιστικές, αντιευρωπαϊκές ή και νεοναζιστικές και οι οποίες θα οδηγήσουν σε διαλυτικές καταστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ μπορεί να μην είναι ξανά υποψήφιος στη Γαλλία ή τη Γερμανία για να εκλεγεί στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, θα βρίσκεται όμως στην Ελλάδα στις 24 έως 27 Σεπτεμβρίου παρουσιάζοντας την έκκληση «για μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα», σε εκδηλώσεις μαζί με τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκο Χρυσόγελο στη Θεσσαλονίκη 24/9, στο Ηράκλειο Κρήτης 25/9 και στην Αθήνα 26/9.

 

Η κοινή ευρωπαϊκή καμπάνια των Πράσινων
 
Το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Αθήνα (Νοέμβριος 2012) και στην Μαδρίτη (Μάιος 2013), με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των πράσινων κομμάτων, καθώς κι ενδιάμεσα η συνάντηση εκπροσώπων τους στις Βρυξέλλες στις 7 Μαρτίου 2013 (από τους  Οικολόγους Πράσινους συμμετείχαν ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής και η Κωνσταντίνα Κοσμίδου μέλος της Γραμματείας) και στις 3 Σεπτεμβρίου 2013 (συμμετείχαν ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος συντονιστής της Γραμματείας) διαμόρφωσαν το πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας για τις ευρωεκλογές. Αποφάσισαν την εκλογή το φθινόπωρο, μέσα από ευρείες και συμμετοχικές διαδικασίες, δυο επικεφαλής της κοινής  Ευρωπαϊκής καμπάνιας  των Πράσινων, μια πολιτική απόφαση με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό:

  • Οι Πράσινοι έχουν κοινές θέσεις για έξοδο  από την κρίση κι εναλλακτική κοινή στρατηγική απέναντι στη λιτότητα, ανεξαρτήτως του αν βρίσκονται σε χώρες του Βορρά ή του Νότου, σε κόμματα που συμμετέχουν στην αντιπολίτευση ή την κυβέρνηση
  • Επιδιώκουν να δώσουν ώθηση στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση, στη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού πολιτικού χώρου, καθώς και στην κοινωνική και δημοκρατική διάσταση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Πολλοί έχουν κουραστεί και δεν θέλουν να ακούσουν πλέον για πολιτική, αντιμετωπίζουν όλα τα κόμματα σαν να είναι όλα τα ίδια, και στρέφονται εναντίον της ίδιας της ευρωπαϊκής ιδέας. Οι Πράσινοι υποστηρίζουν ότι η επίλυση των προβλημάτων απαιτεί συγκεκριμένες λύσεις και πολιτικές σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
  • Αναδεικνύουν τη σημασία που έχει η  πολιτική συζήτηση κι αντιπαράθεση στη διάρκεια των ευρωεκλογών για το τι είδους Ευρώπη θέλουμε, και για το πώς θα την δημιουργήσουμε με τη συμμετοχή των πολιτών και ουσιαστικές δημοκρατικές διαδικασίες. Μια τέτοια πολιτική συζήτηση που πρέπει να αναπτυχθεί πανευρωπαϊκά με όσο μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών μπορεί να είναι η απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό, τον λαϊκισμό και την "εθνικοποίηση" των πολιτικών αλλά και των ευρωεκλογών.

 

Κεντρικά ζητούμενα για τις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Μαΐου 2014 θα είναι για τους Οικολόγους Πράσινους αλλά και για όλους τους Ευρωπαίους Πράσινους:

1. Η προώθηση ενός σχεδίου για μια διαφορετική Ευρώπη.  

2. Θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι πολιτικές για τους νέους, η απασχόληση, το Πράσινο New Deal, ένα δίκαιο και βιώσιμο σύστημα συνταξιοδότησης, η αλλαγή των κανόνων του διεθνούς εμπορίου.

3. Κεντρικό θέμα της καμπάνιας: Η διέξοδος από την κρίση για την Ελλάδα αλλά και την Ευρω-Ζώνη περνάει μέσα από την άμεση παρέμβαση για δημοκρατικότερη Ευρώπη, περισσότερη κοινωνική Ευρώπη, οικονομική,  πολιτική, φορολογική και κοινωνική ολοκλήρωση σε πανευρωπαίκό επίπεδο. Γι’ αυτό κεντρικός πολιτικός στόχος μας είναι μαζί με τους Ευρωπαίους Πράσινους να θέσουμε τα θέματα που μπορούν να αλλάξουν την κατεύθυνση και το πρόσωπο της  Ευρώπης, να αποτελέσουμε την κινητήρια δύναμη για μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία με ισχυρή κοινωνική συνοχή και δημοκρατική νομιμοποίηση μέσα από αυξημένες δικαιοδοσίες  του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων απέναντι στις κυβερνήσεις και την Κομισιόν.

 

Η καμπάνια των Οικολόγων Πράσινων

Στην Ελλάδα, τα δυο συνέδρια των Οικολόγων Πράσινων (Λαμία, Δεκ 2012, Αθήνα, Ιούλιος 2013) αποφάσισαν αλλαγές στους ΟΠ και άνοιγμα στην κοινωνία. Αισιοδοξούν ότι θα αποδείξουν ότι έχουν προτάσεις αλλά και δυναμική που θα αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες και τις πολιτικές και συγκεκριμένες λύσεις απέναντι στην κρίση.

 

Η παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και η δουλειά που έχουν κάνει οι δυο έλληνες ευρωβουλευτές απέδειξε ότι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο και κάνουν τη διαφορά. Επίσης, δυνάμωσε το

ρόλο και την επιρροή τους μέσα στους Ευρωπαίους Πράσινους. Δεν είναι τυχαία η διοργάνωση του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος τον Νοέμβριο 2012 στην Αθήνα, οι συχνές εκδηλώσεις και επισκέψεις στην Ελλάδα πράσινων ευρωβουλευτών και των δυο συμπροέδρων της Ομάδας, η συστηματική ενασχόληση τους με την κρίση στην Ελλάδα και την ανάγκη αλληλεγγύης, η παρέμβαση για ελληνικά θέματα στο ευρωκοινοβούλιο και στα εθνικά κοινοβούλια. Η πράσινοι είναι η μόνη πολιτική οικογένεια που από την αρχή και συνεχώς μέχρι σήμερα εκφράζει με λόγια και πράξεις την αλληλεγγύη της προς την Ελληνική κοινωνία.  

 

Κεντρικό πολιτικό μήνυμα των Οικολόγων Πράσινων, όπως αποφάσισε το πρόσφατο συνέδριο τους θα είναι: Η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει και να γίνει αυτή που χρειαζόμαστε για να απαντήσουμε με βιώσιμο  τρόπο στην παγκοσμιοποίηση και την ανεξέλεγκτη δύναμη των αγορών, για να θέσουμε πρώτα τους ανθρώπους, και τα συμφέροντα των κοινωνιών, πάνω από τις αγορές. Αυτό όμως απαιτεί αλλαγές πολιτικών και αλλαγές πολιτικών συσχετισμών.  Γι αυτό “στείλτε πολιτικό μήνυμα, στείλτε περισσότερους Πράσινους στο Ευρωκοινοβούλιο”.

 

Ποια θα είναι τα κοινά μηνύματα των ευρωπαίων πράσινων

Το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος τον Νοέμβριο 2012 στην Αθήνα ξεκίνησε τη διαδικασία. Στη συνέχεια στη Μαδρίτη τον Μάιο 2013 υιοθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, κείμενα πολιτικών αποφάσεων του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που αφορούν σε τρία σημαντικά πολιτικά θέματα, ενόψει και της προετοιμασίας τους για τις ευρωεκλογές και συμπληρώνουν τις επεξεργασμένες από πιο παλιά πλευρές του Πράσινου Νιου Ντηλ, της Πράσινης Νέας Κοινωνικής Συμφωνίας (Green New Deal) στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, της βιομηχανίας κα:

  • "Για έναν μοντέρνο, φιλόδοξο και προσανατολισμένο στο μέλλον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό,   τμήμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάκαμψη από την κρίση". Καλεί, επίσης, σε κινητοποίηση τα εθνικά κοινοβούλια, την κοινωνία των πολιτών αλλά και τους ευρωβουλευτές να αγωνιστούν σε όλα τα επίπεδα για έναν τέτοιο προϋπολογισμό.
  • "Να ανακτήσουμε το μέλλον. Δράση χειραφέτησης των Ευρωπαίων νέων, για τους νέους από τους ίδιους τους νέους". Το κείμενο είναι ένα πολιτικό μανιφέστο αλλά και ένα σχέδιο δράσης που προετοιμάστηκε σε συνεργασία με τους νέους (υπήρξε και σχετική συνάντηση στις Βρυξέλλες, μετά από πρωτοβουλία 7 πράσινων ευρωβουλευτών μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χρυσόγελος με την συμμετοχή 200 νέων από διάφορες χώρες). Το πολιτικό κείμενο επισημαίνει ότι δεν μπορεί να σχεδιάζεται ένα μέλλον χωρίς  τους νέους. Οι νέοι μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο, εφόσον ενισχυθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής υπευθυνότητας,  της  περιβαλλοντικής  προστασίας  και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Προτεραιότητα είναι η χειραφέτηση των νέων για να βγουν στο προσκήνιο. Οι πράσινοι επιδιώκουν με κάθε τρόπο την στήριξη της χειραφέτησης  των νέων.  
  • "Για ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο σύστημα  κοινωνικής ασφάλισης και  συνταξιοδότησης". Οι Πράσινοι επιδιώκουν τα κοινωνικά θέματα, όπως είναι η σύγκλιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και η προώθηση πολιτικών για δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης, να είναι στο κέντρο της συζήτησης στις ευρωεκλογές. Σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, τα κοινωνικά συστήματα ασφάλισης  και κοινωνικής πολιτικής παραμένουν απομονωμένα μεταξύ τους. Οι Πράσινοι υποστηρίζουν ότι χρειάζεται να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των συστημάτων.  

 

Πώς θα οργανωθεί η κοινή καμπάνια των Ευρωπαίων Πράσινων

Η κοινή καμπάνια των Ευρωπαίων Πράσινων θα στηριχθεί:

  • Στο κοινό πρόγραμμα των Πράσινων για τις ευρωεκλογές 2014
  • Στην εκλογή των δυο επικεφαλής της καμπάνιας μέσα από ευρεία συμμετοχική δημοκρατική διαδικασία, που θα αξιοποιεί την ηλεκτρονική τεχνολογία, διασφαλίζοντας το απόρρητο και την ασφάλεια της διαδικασίας αλλά θα κάνει πράξη και τις προτάσεις των πράσινων για ουσιαστικότερη δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων. Οι υποψήφιοι, άνδρες και γυναίκες, θα οριστικοποιηθούν στο πλαίσιο του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινοι Κόμματος 7,8 και 9 Νοεμβρίου 2013 στις Βρυξέλλες. Οι δυο επικεφαλής θα επιλεγούν μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην οποία θα συμμετάσχουν τα μέλη και οι φίλοι των Πράσινων σε όλη την Ευρώπη που θα ξεκινήσει στις 10 Νοεμβρίου 2013 και θα ολοκληρωθεί στις 28 Ιανουαρίου 2014. Την ασφάλεια της ψηφοφορίας θα εγγυηθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα που έχει δοκιμαστεί σε εκλογές σε διάφορες χώρες αλλά θα προσαρμοστεί στις ανάγκες της «πράσινης δημοκρατικής διαδικασίας».
  • Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα επιλέξουν επίσης με δημοψήφισμα, μέσα στον Νοέμβριο, τα πρώτα άτομα της λίστας τους. Σύμφωνα με την απόφαση του τελευταίου συνεδρίου τους του Ιουλίου 2013 την 3η και 4η θέση θα καταλάβουν άτομα εκτός Οικολόγων Πράσινων, στο πλαίσιο της υλοποίησης της απόφασής τους για άνοιγμα στην κοινωνία και πρόσκληση σε ενεργούς πολίτες να συμμετάσχουν σε ένα κύμα δημοκρατικών και δημιουργικών ανατροπών σε πράσινη κατεύθυνση.

 

- Στην περιοδεία των δυο επικεφαλής στις 28 χώρες της ΕΕ για να προβληθούν οι κοινές προτάσεις των πράσινων για τις ευρωεκλογές αλλά και το μέλλον της Ευρώπης. Επιπλέον στην Ελλάδα την προσπάθεια των Οικολόγων Πράσινων θα ενισχύσουν   στελέχη των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, νέοι πράσινοι από διάφορες χώρες και οι επικεφαλής της κοινής καμπάνιας. Θα υπάρχει αυτή τη φορά πολύ μεγαλύτερη στήριξη από τους Ευρωπαίους Πράσινους τόσο για λόγους αλληλεγγύης προς τις κοινωνίες που υποφέρουν όσο και για να δυναμώσει η εκπροσώπηση των πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο από την Μεσόγειο και την Ν.Α. Ευρώπη.

- Σε κοινές δράσεις Ευρωβουλευτών και άλλων στελεχών των πράσινων από διάφορες χώρες στις εθνικές καμπάνιες των κομμάτων για τις ευρωεκλογές, μεταξύ άλλων με δραστηριότητες επί τόπου αλλά και με χρήση του διαδικτύου και των σόσιαλ μίντια για να αναδειχτεί η πρόταση των Πράσινων για μια διαφορετική Ευρώπη.  

  • Σε μεγάλα επικοινωνιακά γεγονότα και σε κοινό εκλογικό υλικό. Ήδη στις 3 Σεπτεμβρίου έγινε η παρουσίαση του πρώτου επικοινωνιακού σχεδιασμού, και κατατέθηκαν προτάσεις και σκέψεις για την βελτίωσή του, μεταξύ άλλων για να είναι ισχυρή η κοινή πρόταση των πράσινων για αντιμετώπιση της κρίσης, της ανεργίας κα. Σχετικές προτάσεις κατέθεσαν μεταξύ άλλων τόσο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος όσο και ο συντονιστής της Γραμματείας τους Μιχάλης Τρεμόπουλος.

______________________________

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr στις 12/9/2013

Last modified on Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013 15:49