15 Απριλίου 2013

Άρθρο νοσηρής φαντασίας για τους Οικολόγους Πράσινους

 

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο tvxs και σε κάποιο άλλο σάιτ ένα δυσφημιστικό άρθρο με αφορμή την μαζική εγγραφή νέων μελών στους Οικολόγους Πράσινους. Η μαζική εγγραφή αντιμετωπίζονταν μέσα από ένα σενάριο συνωμοσίας ότι γίνεται για να πάρουν αυτοί το κόμμα (σε συνεννόηση του …Χρυσόγελου και του Τρεμόπουλου με τον …Βενιζέλο) και να το πάνε στο …ΠΑΣΟΚ. Βασικό ερώτημα που τίθεται σε αυτή τη λογική είναι γιατί να φεύγουν νέοι άνθρωποι από το ΠΑΣΟΚ και να γράφονται στους Οικολόγους Πράσινους. Ας απαντήσουμε λοιπόν σε αυτό το άρθρο νσηρής φαντασίας γιατί αναπαράγεται κι από άλλους καλοθελητές.

 

 
1. Δεν είναι λογικό νέοι άνθρωποι που εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ και δεν εμπιστεύονται άλλους πολιτικούς χώρους που τους θυμίζουν τις άσχημες πλευρές του να αναζητούν "πολιτική στέγη" στους Οικολόγους Πράσινους; Οι Πράσινοι σε όλη την Ευρώπη είναι ένα νεανικό κόμμα και προσελκύουν μεγάλα κομμάτια νεολαίας. Είναι λογικό να έρχονται στους ΟΠ νέοι τώρα, μετά από συστηματικές συζητήσεις μαζί τους και μετά την με πλειοψηφία 65% απόφαση του συνεδρίου μας να αλλάξουμε κι εμείς και να ανοίξουμε ως κόμμα στην κοινωνία, να ξεπεράσουμε τις παιδικές ασθένειες που οδήγησαν τους ΟΠ στο περιθώριο σε μια εποχή που ο ρόλος και ο λόγος τους έπρεπε να είναι κυρίαρχος τουλάχιστον στη νέα γενιά.
 
2. Μόνο νοσηρή φαντασία μπορεί να πιστέψει ότι τώρα που καταρρέει το ΠΑΣΟΚ ο Χρυσόγελος και ο Τρεμόπουλος συνεννοήθηκαν με τον ...Βενιζέλο για να τους "δανείσει" νέους που έχουν φύγει από το ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό για να "πάρουν" τους Οικολόγους Πράσινους για να τους πάνε στο ...ΠΑΣΟΚ. Εντάξει και η φαντασία έχει τα όρια της! Αν θέλαμε να πάμε στο ΠΑΣΟΚ θα το κάναμε στα χρόνια που το ΠΑΣΟΚ είχε δύναμη, τώρα θα πάμε μάλιστα με δανεική ...βοήθεια! Χα, χα! Καλό θα ήταν για πρωταπριλιάτικο αστείο αλλά να παρουσιάζεται και ως περισπούδαστη ανάλυση, ε, μάλλον ο "αναλυτής" θα έπρεπε να πάρει μηδέν και κάτω. Είναι κάτι περισσότερο από ανοησία η άποψη, επίσης, που προσπαθεί να πλασάρει το «άρθρο» ότι όλα αυτά γίνονται και για να καταφέρει ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν με τη βοήθεια …της ΔΗΜΑΡ, του ΠΑΣΟΚ κα. Καλά αν ήθελε να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν ο Ντάνυ, στο ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ θα βασίζονταν; Δεν μπορούσε να πάει στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες και τους Γάλλους Σοσιαλιστές που έχουν τουλάχιστον κάποια δύναμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να έχει και στοιχειωδώς μια πιθανότητα να πετύχει ...στα σχέδια του; Για ανόητος δεν νομίζω να είναι.

3. Αυτοί που διαρρέουν τέτοιες ανοησίες προέρχονται από τον χώρο των ΟΠ και επειδή δεν τολμούν να υπογράψουν δημόσια αυτές τις "αναλύσεις", υπογράφουν με ψευδώνυμο. Στην πολιτική, όμως, πρέπει να έχεις την ειλικρίνεια και το θάρρος να λες αυτό που πιστεύεις ώστε να αξιολογούνται κι αυτά που λες και η πολιτική ικανότητά σου. Η λάσπη και η παραπληροφόρηση δεν είναι πολιτική. Πολύ περισσότερο δεν είναι αποδεκτές τέτοιες πρακτικές σε ένα πράσινο κόμμα. Προσπαθεί μια

μικρή μειοψηφία - είναι η αλήθεια - να αποτρέψει το άνοιγμα των ΟΠ και να αντιμετωπίσει την πολιτική συζήτηση με όρους συνωμοσίας. Επιδιώκουν να αποτρέψουν την (επανα)μαζικοποίηση των ΟΠ γιατί το θέμα τους είναι η εξουσία (έστω και αυτός ο χώρος συρρικνωθεί) και όχι η παρέμβαση στην κοινωνία και στην πολιτική.
 
4. Οι περισσότεροι που υποστηρίζουν αυτή τη φοβική στάση απέναντι σε νέους που γίνονται τώρα μέλη των ΟΠ στην προοπτική της επανεκκίνησης των ΟΠ, προέρχονται οι ίδιοι από κομματικούς χώρους (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) πριν έρθουν στους Οικολόγους Πράσινους. Και είναι αυτοί που έχουν προκαλέσει τα μεγαλύτερα προβλήματα στον χώρο μας. Από που πηγάζει αυτό το θράσος να προσπαθούν να αποκλείσουν την ένταξη μελών που συμφωνούν με τις πράσινες προτάσεις, χρησιμοποιώντας μάλιστα αθέμιτα μέσα όπως είναι η λάσπη και η παραπληροφόρηση μέσω των ΜΜΕ;
 
5. Είναι αστείο να πιστεύει κάποιος ότι η εμβέλεια ενός πολιτικού λόγου και η δυναμική που αναπτύσσεται στην κοινωνία αποτυπώνεται με όρους τοπικής πολιτικής κίνησης. Ναι στην περιοχή μας, την περιοχή Πατησίων αλλά και γενικότερα της Β.Δ.Αττική, έχουμε μεγάλη κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα αλλά και προσωπικά ως ευρωβουλευτής έχω μια συστηματική συνεργασία με εκατοντάδες φορείς, κοινωνικές ομάδες, ενεργούς πολίτες. Το τυπικό λέει ότι τα νέα μέλη εντάσσονται σε μια τοπική πολιτική κίνηση κι αυτό έγινε ακριβώς. Οι νέοι γράφτηκαν ως μέλη σε μια τοπική πολιτική κίνηση που είναι ζωντανή, παρεμβατική, ανοικτή σε δράσεις και πολιτικό διάλογο. Οποιωσδήποτε μπορεί να το διαπιστώσει γιατί ο χαρακτήρας της δεν είναι μια κλειστή κλίκα κομματικών μελών αλλά ένας ανοικτός πολιτικός χώρος σε διάλογο με την κοινωνία. Δεν επιδιώξαμε ποτέ αν δημιουργήσουμε μικροκομματικό μηχανισμό, δίνουμε το βάρος στις κοινωνικές και πολιτικές δράσεις. Το ουσιαστικό, λοιπόν, είναι ότι δουλεύουμε συστηματικά, έχουμε συνεχείς δράσεις με νέους (κι όχι μόνο), αναφορές και παρεμβάσεις στην κοινωνία, ο χώρος μας είναι ανοικτός και διατίθεται για να οργανώνουν τις δράσεις τους οι νέοι κι επομένως ήταν λογικό να ενταχθούν - τουλάχιστον προσωρινά - σε αυτή την τοπική πολιτική κίνηση των Οικολόγων Πράσινων. Όλα τα άλλα μόνο νοσηρή φαντασία ανθρώπων που θέλουν να κρατήσουν κλειστό, μικρό κι ελεγχόμενο των χώρο των Οικολόγων Πράσινων μπορεί να τα επινοήσει.
 
6. Ήδη το κάλεσμα για επανεκκίνηση των Οικολόγων Πράσινων και αλλαγές ώστε να γίνουμε ένα ανοικτό, δημοκρατικό, αποτελεσματικό, με κοινωνικές αναφορές, ευρωπαϊκό πράσινο κόμμα που θα επηρεάσει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις και δεν θα είναι στο περιθώριο έχει βρει μεγάλη απήχηση και πολλοί ενεργοί πολίτες έχουν αρχίσει να γίνονται μέλη και θα γίνουν μέλη μέχρι το συνέδριο μας τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Δεν έχει νόημα να ασχολείται κάποιος μόνο με όσους γράφτηκαν μέχρι σήμερα γιατί δηλωμένος στόχος μας είναι να γραφτούν πάνω από 3.000 νέα μέλη μέχρι το συνέδριο. Κάποιοι είναι φυσικό να προέρχονται και από κόμματα που δεν τους εκφράζουν πλέον. Κανένας μεγάλος αριθμός δεν είναι 200 νέα μέλη αν σκεφθεί κανείς ότι στις δυο εκλογές το 2009 και στις εκλογές του Μαΐου 2013 ψήφισαν τους ΟΠ περίπου 180.000 άτομα, άρα κανονικά θα έπρεπε - αν δεν είχαμε κάνει λάθη εμείς ως πολιτικός φορέας - να έχουμε φυσιολογικά τουλάχιστον 15.000 μέλη. Αυτή ήταν η τάση το 2009-2010 όταν γράφονταν μαζικά νέα μέλη. Θέλουμε να εκφράσουμε  το 10-15% της ελληνικής κοινωνίας. Σέχτα δεν πρόκειται πάντως να γίνουμε όση λάσπη και να προσπαθούν κάποιοι να ρίξουν.

_________________________________

Το άρθρο του Ν. Χρυσόγελου δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr στις 14/4/2013

 

Last modified on Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 11:14