08 Δεκεμβρίου 2012

Πράσινοι, Γερμανία και Ελλάδα

Πώς και γιατί ένα κόμμα-αντικόμμα θεωρείται παράγων θεσμικής σταθερότητας
 
του Νίκου Χρυσόγελου
 
Επικεντρώνοντας στα θέματα δημοκρατίας, διαφάνειας και ανοικτής κοινωνίας για όλους τους πολίτες, κοινωνικής δικαιοσύνης, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ένωσης της Ευρώπης καθώς και μιας πράσινης ενεργειακής επανάστασης για μια Γερμανία που θα καλύπτει τις ανάγκες της 100% από ανανεώσιμες πηγές, οι γερμανοί Πράσινοι επιδιώκουν να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013.
 
Δηλώνουν αποφασισμένοι να μετατρέψουν τη σημερινή κοινωνική πλειοψηφία σε πολιτική πλειοψηφία. Η Μέρκελ δεν μπορεί να το επιτύχει, ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες. Για να είναι η πράσινη αλλαγή εφικτή απαιτείται κυβέρνηση συνεργασίας με πρωταγωνιστές του Πράσινους, τόνισαν στις ομιλίες τους οι επικεφαλής της εκστρατείας για τις ομοσπονδιακές εκλογές Γιούργκεν Τρίτιν και Κατρίν Γκέρινγκ-Εκαρντ, καθώς και ο Τζεμ Οζντεμιρ, συμπρόεδρος των γερμανών Πρασίνων (παιδί τούρκων μεταναστών).
 
Η ελληνική κρίση και η ανάγκη στήριξης της ελληνικής κοινωνίας ήταν από τα κεντρικά θέματα του Συνεδρίου. Το μήνυμα σαφές: η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της κρίσης χρειάζονται αλληλεγγύη. Είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω από κοντά, μια και βρέθηκα προσκεκλημένος στο Συνέδριο για να μιλήσω για την ελληνική κρίση και τις πράσινες προτάσεις διεξόδου.  
 
Οι γερμανοί Πράσινοι από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας τονίζοντας ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης «χρειαζόμαστε την Ευρώπη της αλληλεγγύης, όχι μια Ευρώπη του χρήματος». Ο Γιούργκεν Τρίτιν επέκρινε σκληρά τη Μέρκελ για την εμμονή της στην πολιτική σκληρής λιτότητας, ενώ την ίδια στιγμή αδιαφορεί για τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και για τους φορολογικούς «παραδείσους». Ο Τζεμ Οζντεμίρ αναφέρθηκε «στους χιλιάδες νέους από την Ελλάδα που αναζητούν δουλειά στη Γερμανία, κάτι ίσως καλό για τη Γερμανία, αλλά κακό για την Ελλάδα που χάνει τους πιο μορφωμένους νέους της».
 
Με στελέχη από διάφορα κρατίδια συζητήσαμε για κοινές πρωτοβουλίες σε θέματα οργάνωσης της διοίκησης και αυτοδιοίκησης, επενδύσεων σε πράσινους κοινωνικούς τομείς από μικρομεσαίες και κοινωνικές επιχειρήσεις.

Οι Πράσινοι ξεκίνησαν ως κόμμα-αντικόμμα, δημιούργημα ανθρώπων από κοινωνικά, αντιπυρηνικά, ειρηνιστικά και οικολογικά κινήματα αλλά και από την αποστασιοποίηση τμήματος της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών που εγκατέλειψαν τα κόμματά τους. Καταφέρνουν να παραμένουν αντισυστημικό κόμμα. Και παρότι επιδιώκουν βαθιές τομές στη γερμανική πολιτική και κοινωνία (π.χ. πλήρης κάλυψη ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ, κοινωνική δικαιοσύνη, ομοσπονδιακή Ευρώπη, ισότιμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών σε όλες τις θέσεις, γάμος ατόμων ίδιου φύλου), αναγνωρίζονται ως κόμμα αστικό, θεσμικό, που εμπνέει εμπιστοσύνη.
 
Το μυστικό είναι ότι καταφέρνουν να παρουσιάζουν πειστικές εναλλακτικές λύσεις. Αυξάνουν την εκλογική και πολιτική επιρροή τους στη βάση καλά τεκμηριωμένων και επεξεργασμένων πολιτικών προτάσεων,  όχι μόνο για  περιβαλλοντικά θέματα αλλά και για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Δεν ακολουθούν αυστηρές κομματικές επετηρίδες για τις υποψηφιότητες ακόμη και αν πρόκειται για ομοσπονδιακές και ευρωπαϊκές εκλογές.
 
Η κεντρική τους εξουσία διαχέεται με δημοκρατικό τρόπο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας (συμπρόεδροι του κόμματος) αλλά και μεταξύ των τριών «πόλων εξουσίας»: προεδρείο κόμματος, προεδρείο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ομάδα  Ευρωκοινοβουλίου.
 
Εκτός από την ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στις κρίσιμες θέσεις στο εσωτερικό του κόμματος και στις λίστες, οι Πράσινοι έχουν ειδικές ρυθμίσεις για τη συμμετοχή νέων στις θέσεις αυτές. Αυξάνουν συνεχώς τα μέλη τους - το 1/4, 15.000 κυρίως νεαρά άτομα, έχουν εγγραφεί τα τελευταία τρία χρόνια.
 
Παρ' όλα αυτά, παραμένουν από τα πιο αποτελεσματικά και καλύτερα οργανωμένα κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μπορούν να υπερηφανευτούν ότι για πρώτη φορά εκπροσωπούνται σε όλα τα Κοινοβούλια των κρατιδίων. Συνολικά πάνω από 12.000 Πράσινοι έχουν εκλεγεί σε διάφορα συμβούλια κρατιδίων, δήμων και κοινοτήτων.  
 
Και μια... λεπτομέρεια. Οι Πράσινοι τηρούν στην καθημερινότητά τους όσα διακηρύσσουν. Οι σύνεδροι έρχονταν στο συνεδριακό κέντρο με τα μαζικά μέσα μεταφοράς (τραμ, λεωφορεία) ή με ποδήλατα.
 
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Τα Νέα" στις 7/12/2012
Last modified on Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 22:31