08 Μαρτίου 2010

Αποθέσεις εξορυκτικών υλικών ευθύνονται για τις πλημμύρες στο Στρατώνι

Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο του Μ. Τρεμόπουλου και αίτημα για αποζημιώσεις

Η καταστροφική πλημμύρα με τα νερά και τα μπάζα που κατέβασε παρακείμενος χείμαρρος στο Στρατώνι Χαλκιδικής στις 10 Φεβρουαρίου 2010, κατά τη διάρκεια νεροποντής, έγινε αντικείμενο συζητήσεων για το αν ήταν ένα καθαρά φυσικό φαινόμενο ή είχε ανθρωπογενή αίτια, που έχουν σχέση με την εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτού του περιστατικού διαπίστωσε και προσωπικά ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή το Σάββατο 13-2-2010.

Σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν, δεκάδες αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από τη λάσπη, ενώ κινδύνεψαν οι ζωές κατοίκων που εγκλωβίστηκαν στις οικίες τους. Πολλά ΙΧ παρασύρθηκαν από το νερό και έπεσαν με ορμή πάνω στις αυλές σπιτιών ακόμη και πάνω στις στέγες. Μαρτυρίες κατοίκων, που κατέγραψε σε βίντεο μάλιστα ο ίδιος ο ευρωβουλευτής, αναφέρουν ότι επρόκειτο για κατάρρευση πρόχειρου φράγματος μεταλλευτικής εταιρίας εξόρυξης χρυσού, που συγκρατούσε αποθέσεις υλικών άγνωστης ταυτότητας και σύνθεσης, από εξορυκτικές δραστηριότητες.

 

Κάτι ανάλογο κατήγγειλε με επιστολή του από 17-2-2010 προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, ο Δήμαρχος Σταγείρων – Ακάνθου: «στην περιοχή υπάρχουν γνωστές και άγνωστες, μικρές και μεγάλες αποθέσεις υλικών από μεταλλευτική δραστηριότητα, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν περιβαλλοντικά προβλήματα τόσο στο Στρατώνι όσο και ευρύτερα στον κόλπο της Ιερισσού».

Ο Μ. Τρεμόπουλος, παραθέτοντας τα στοιχεία αυτά, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν προτίθεται να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει άρτια έρευνα για τα αίτια της κατολίσθησης και τη χημική σύνθεση των φερτών υλικών. Σε περίπτωση φυσικών αιτίων, ερωτά αν θα μπορούσε να συνδράμει για την παροχή αποζημιώσεων προς τους κατοίκους, ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθούν ανθρωπογενή αίτια από άστοχες παρεμβάσεις της μεταλλευτικής εταιρείας, τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να εξασφαλίσει τόσο την αποζημίωση των κατοίκων όσο και την τήρηση στο μέλλον επαρκών μέτρων ασφαλείας και περιβαλλοντικής προστασίας.

 «Είμαι πεπεισμένος ότι τα αίτια της καταστροφής δεν είναι μόνο φυσικά», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Υπάρχουν αποθέσεις εξορυκτικών δραστηριοτήτων εδώ και 35 χρόνια, καθώς και στοιχεία για το ότι αυτές οι αποθέσεις συγκρατούνταν από σιδερόβεργες, ώσπου με μια μεγάλη βροχόπτωση ήρθε η καταστροφή. Υπήρχαν άνθρωποι που το προέβλεψαν. Παρόλα αυτά δεν έγινε κάτι και συνέβη το κακό. Τώρα χρειάζεται μια άρτια, αξιόπιστη και ανεξάρτητη διερεύνηση και τεκμηρίωση για τα αίτια και τη σύνθεση των φερτών υλών. Οι κάτοικοι του Στρατωνίου χρειάζονται τη συμπαράσταση της πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ξεπεράσουν τις πληγές τους και για να αποκατασταθούν παρεμβάσεις δεκαετιών. Μετά από αυτό θα πρέπει να ακολουθήσει μια ευρύτατη και γενναία συζήτηση για το μέλλον της περιοχής, που για πολύ καιρό κρατήθηκε όμηρος μιας μονομερούς και καθόλου πράσινης ανάπτυξης».

 

Ακολουθεί η ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου:

 

Θέμα: Πλημμύρες στο Στρατώνι Χαλκιδικής και πιθανές επιπτώσεις σε συνδυασμό με τη μεταλλευτική δραστηριότητα

Στις 10.2.2010, κατά τη διάρκεια νεροποντής και υπερχείλισης  χειμάρρου, συνέβη  κατολίσθηση βράχων και εισροή φερτών υλών στον οικισμό Στρατωνίου Χαλκιδικής. Τα καταστροφικά αποτελέσματα(1) διαπίστωσα και ο ίδιος προσωπικά, σε επίσκεψή μου στην περιοχή το Σάββατο 13-2-2010. Βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες του τοπικού πληθυσμού αναφέρουν ότι επρόκειτο για κατάρρευση πρόχειρου φράγματος μεταλλευτικής εταιρίας εξόρυξης χρυσού που συγκρατούσαν αποθέσεις υλικών άγνωστης ταυτότητας και σύνθεσης, από εξορυκτικές δραστηριότητες. Με επιστολή του από 17-2-2010 προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, ο Δήμαρχος Σταγείρων – Ακάνθου κατήγγειλε ότι «στην περιοχή υπάρχουν γνωστές και άγνωστες, μικρές και μεγάλες αποθέσεις υλικών από  μεταλλευτική δραστηριότητα οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν περιβαλλοντικά προβλήματα τόσο στο Στρατώνι όσο και ευρύτερα στον κόλπο της Ιερισσού»(2). Με άλλη επιστολή του (3) την ίδια μέρα προς το ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας, ο Δήμαρχος ζήτησε τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση και σύνταξη έκθεσης για τα αίτια της κατολίσθησης, την προέλευση των πετρωμάτων και τη χημική σύνθεση των φερτών υλικών.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Έχει ενημέρωση από την Ελλάδα για το σοβαρό αυτό περιστατικό και τους πιθανούς περιβαλλοντικούς κινδύνους που ενδέχεται να συνεπάγεται;

2. Προτίθεται να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει άρτια έρευνα για τα αίτια της κατολίσθησης και τη χημική σύνθεση των φερτών υλικών;

3. Σε περίπτωση φυσικών αιτίων θα μπορούσε να συνδράμει για την παροχή αποζημιώσεων προς τους κατοίκους, πιθανότατα από το Ταμείο Αλληλεγγύης;

4. Σε περίπτωση ανθρωπογενών αιτίων από άστοχες παρεμβάσεις της μεταλλευτικής εταιρείας, τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να εξασφαλίσει τόσο την αποζημίωση των κατοίκων όσο και την τήρηση στο μέλλον  επαρκών μέτρων ασφαλείας και περιβαλλοντικής προστασίας;

 

(1) Σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν, δεκάδες αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από τη λάσπη ενώ κινδύνεψαν οι ζωές κατοίκων που εγκλωβίστηκαν στις οικίες τους. Πολλά ΙΧ παρασύρθηκαν από το νερό και έπεσαν με ορμή πάνω στις αυλές σπιτιών ακόμη και πάνω στις στέγες.

(2) http://kinisipoliton.files.wordpress.com/2010/02/epistoli-yp-periv-17-02-10.pdf

(3) http://kinisipoliton.files.wordpress.com/2010/02/epistoli-tee-17-02-10.pdf

 

Last modified on Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012 11:35