28 Ιανουαρίου 2010

Διαγράψτε το χρέος της Αϊτής!

 

Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων για τη στάση και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ 
  Ερώτηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες της  Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να διαγραφούν τα προϋπάρχοντα χρέη της Αϊτής και ειδικότερα οι οφειλές της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέθεσε χθες ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.
  Οι  σκέψεις όλων μας αυτή τη στιγμή είναι με τα θύματα και την επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια. Όμως κρίσιμο είναι το μεσοπρόθεσμο ζήτημα της ανασυγκρότησης της χώρας που υπονομεύεται από το εξωτερικό της χρέος, μια κληρονομιά δανείων από κράτη και διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.
  Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Τα αποτελέσματα της καταστροφής ήταν  πιο δραματικά, καθώς η Αϊτή υπέφερε ήδη από κατασπατάληση φυσικών πόρων και περιβαλλοντική κατάρρευση. Σε χώρες όπως η Αϊτή το δημόσιο χρέος διαιωνίζει την υποταγή της οικονομίας και της κοινωνίας στις προτεραιότητες των δανειστών και εμποδίζει τη στροφή στη βιωσιμότητα. Παράλληλα λοιπόν με την άμεση επείγουσα βοήθεια, καλούμε την ΕΕ να συμβάλει στην διαγραφή των χρεών της Αϊτής και να μην την καταδικάσει τώρα που παλεύει να σταθεί στα πόδια της σε ένα μέλλον βουτηγμένο στα χρέη». 
 
 
   Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης 
 
 
Θέμα: Διαγραφή χρεών Αϊτής 
 
Ο καταστροφικός σεισμός  της 12ης Ιανουαρίου στην Αϊτή επιδείνωσε δραματικά την προϋπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση στη χώρα αυτή. Σημαντικό μέρος από τα μέχρι τώρα προβλήματα της χώρας οφείλονταν και στην πίεση από το διεθνές της χρέος.
Πέρα από την  επείγουσα ανάγκη για παροχή βοήθειας, η μεσοπρόθεσμη ανασυγκρότηση της  χώρας κινδυνεύει να υπονομευτεί  από το βάρος του διεθνούς χρέους, μια κληρονομιά δανείων από κράτη  και διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς  κατά τις περασμένες δεκαετίες.
Μέρος των δανείων  της Αϊτής αφορούν οφειλές  προς το διεθνές νομισματικό ταμείο. Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn, δήλωσε βέβαιος (1) πως  το έκτακτο και άτοκο δάνειο προς την Αϊτή ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε πρόσφατα, θα μετατραπεί τελικά σε ενίσχυση. η διαγραφή των οφειλών  της Αϊτής προς το ΔΝΤ εξαρτάται από αποφάσεις οργάνων όπως η γενική του συνέλευση, όπου η ψήφος των χωρών μελών της ΕΕ έχει μεγάλο ειδικό βάρος. 
Ερωτάται η επιτροπή:
Πώς σκοπεύει να διαβουλευτεί με τα Κράτη Μέλη και τρίτες χώρες, ώστε το μερίδιο ψήφων που διαθέτουν τα Κράτη Μέλη στο ΔΝΤ και άλλους διεθνείς οργανισμούς να αξιοποιηθεί προκειμένου να διαγραφούν τα προϋπάρχοντα χρέη της Αϊτής προς αυτούς και ειδικότερα να εξασφαλίσει τη μετατροπή του πρόσφατου δανείου των 100εκ. σε ενίσχυση; 

 

Last modified on Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2012 11:41