04 Ιουλίου 2011

Διπλά επικίνδυνος ο εφαρμοστικός νόμος

Το θέμα και στο ευρωκοινοβούλιο, από τους Οικολόγους Πράσινους

Μπροστά στις ευθύνες της θέτουν οι Οικολόγοι Πράσινοι την EE, με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου προς την Κομισιόν για τον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου, θεωρώντας τον επικίνδυνο τόσο για τους πολίτες όσο και για το περιβάλλον και για την ποιότητα ζωής.

Ο Εφαρμοστικός Νόμος, που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη και πέρασε σχετικά απαρατήρητος, καθώς όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, μεταξύ άλλων:

-> προβλέπει σαρωτική ανοικοδόμηση για όλες τις δημόσιες ή και δημοτικές εκτάσεις που θα αποφασιστεί να «αξιοποιηθούν» για το

χρέος.

 

-> επιτρέπει στους υπουργούς να διαπραγματεύονται και να εγκρίνουν αυθαίρετες παρεκκλίσεις από κάθε περιβαλλοντική, δασική, αρχαιολογική και πολεοδομική νομοθεσία.

-> συγκρούεται ανοιχτά με τις συνταγματικές διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και το δικαίωμα δικαστικής προστασίας.

-> δημιουργεί το θεσμό της «επιφάνειας» με προδιαγραφές που θα επιτρέψουν την ευνοϊκή τακτοποίηση κάθε καταπατητή.

αναθέτει τα πάντα σε ένα «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» που θα λειτουργεί με απόλυτη αδιαφάνεια χωρίς πολιτικό ή δικαστικό έλεγχο και εγγυάται μόνο την εποπτεία των δανειστών και την πάση θυσία διεκπεραίωση των εκποιήσεων.

Στην ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων επισημαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις παραβιάζεται και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως με τις παρεκκλίσεις που προβλέπονται ακόμη και για περιοχές NATURA. Τίθενται επίσης υπόψη της οι επισημάνσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, που παραβλέφθηκαν κατά την ψήφιση του νόμου, αλλά και τα αναπάντητα ερωτήματα μεγάλων ελληνικών περιβαλλοντικών Μ.Κ.Ο. όπως το WWF, και επισημαίνονται οι ευθύνες της ίδιας της Κομισιόν, τόσο ως μέλους της τρόικας όσο και βάσει του θεσμικού της ρόλου, για την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

«Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, ο Εφαρμοστικός Νόμος καταφέρνει να είναι ακόμη πιο επικίνδυνος και από το ίδιο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του οποίου έχουμε αναλύσει», τόνισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Τώρα όμως πρόκειται για πραγματική κήρυξη πολέμου στη βιωσιμότητα και στο μέλλον της χώρας, καθώς για τους εμπνευστές του νόμου, το περιβάλλον υπάρχει μόνο ως αντικείμενο για λεηλασία. Οι ίδιοι που επικαλούνται «διλήμματα» για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας, επιχειρούν απροκάλυπτα να μας βγάλουν άμεσα εκτός Ευρώπης στα θέματα περιβάλλοντος. Ούτε η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα, ούτε και η Κομισιόν και η τρόικα ή οι υπόλοιποι δανειστές, έχουν το παραμικρό δικαίωμα για κάτι τέτοιο. Για τους Οικολόγους Πράσινους λοιπόν το θέμα δεν κλείνει με την ψήφιση του Εφαρμοστικού: θα συνεχίσουμε τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα, με πρώτο βήμα τη σημερινή μας πρωτοβουλία στο ευρωκοινοβούλιο. Η Κομισιόν, που θεσμικά έχει την ευθύνη να επιβλέπει και να διασφαλίζει την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οφείλει να απολογηθεί για την εμπλοκή της σε μια τέτοια περίπτωση κατάφωρης παραβίασής της: Πώς θα προστατεύσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όταν η ίδια συναινεί στην καταπάτηση του;»

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχ.Τρεμόπουλου)

Θέμα: Εφαρμοστικός Νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου στην Ελλάδα

Η Ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής έφερε προς ψήφιση στην Βουλή και ενέκρινε το "Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015" και τον Εφαρμοστικό του Νόμο.

Οι διατάξεις του Εφαρμοστικού Νόμου περιέχουν διατάξεις που ανατρέπουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς προβλέπονται εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις όσον αφορά διατάξεις του πολεοδομικών κανονισμών, χωροταξικών σχεδίων αλλά και περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων (άρθρο 13 παρ 2 του νόμου: οι περιβαλλοντικοί όροι δεν εγκρίνονται από τους οργανισμούς του άρθρου 4 παρ 2 και 3 του νόμου 1650/1986 αλλά κατ' εξαίρεση από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο της περιοχής της επένδυσης εντός 2 μηνών αποκλειστικά). Δυνατότητες παρεκκλίσεων προβλέπονται και για εκτάσεις που ανήκουν μέχρι 50% σε περιοχές NATURA, αλλά και για εκτάσεις δασικού χαρακτήρα.

Η επιστημονική επιτροπή της ελληνικής Βουλής έχει παρουσιάσει σημαντικές αντιρρήσεις (1), ενώ σοβαρά ερωτήματα μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων προς τους αρμόδιους υπουργούς (2) έχουν μείνει αναπάντητα.

Επειδή στην διαπραγμάτευση συμμετείχε και η Επιτροπή, ως μέλος της Τρόικας των δανειστών της Ελλάδας και επειδή το ευρωπαϊκό κεκτημένο θεωρείται αδιαπραγμάτευτο,

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, τόσο αυτοτελώς όσο και ως μέλος της Τρόικα, για να εξασφαλίσει την απαρέγκλιτη τήρηση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα υπό το πρίσμα και των (τεκμηριωμένων) τοποθετήσεων της Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής και των ΜΚΟ για τον Εφαρμοστικό Νόμο;

_______________________________________ (1) http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/7b24652e-78eb-4807-9d68-e9a5d4576eff/e-mesostra-epis.pdf (2) http://www.wwf.gr/images/pdfs/Epistoli-pros-Venizelo%2BPapak-Mesoprothesmo2011.pdf

Last modified on Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2012 23:52