26 Απριλίου 2017

31 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή

Image result for chernobyl victims photos
 
Πώς μπορείς να ξεχάσεις μία από τις χειρότερες μέχρι σήμερα πυρηνικές καταστροφές;
26 Απριλίου 1986. Έκρηξη στον 4ο πυρηνικό αντιδραστήρα στο Τσερνομπίλ.
Φωτογραφία του Νικος Χρυσόγελος.
 
Το ραδιενεργό νέφος που ελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα θα ταξιδέψει πολλές φορές πάνω από τον πλανήτη, ενώ με το fall out ραδιενεργά στοιχεία θα επιβαρύνουν πολλές περιοχές, εδάφη, νερά και την τροφική αλυσίδα.
Φωτογραφία του Νικος Χρυσόγελος.
 
Είχαν προηγηθεί πολλά μικρότερα ή και μεγάλα πυρηνικά "ατυχήματα" (ένα από τα πιο σοβαρά ήταν αυτό στο Three Mile Island (HΠΑ),
Φωτογραφία του Νικος Χρυσόγελος.
 
ενώ θα ακολουθήσει η μεγάλη πυρηνική καταστροφή στην Fukusima της Ιαπωνίας, καταρρίπτοντας το μύθο ότι υπάρχει ασφαλής πυρηνική ενέργεια.
 
Φωτογραφία του Νικος Χρυσόγελος.
Επισκέφθηκα προσωπικά κάποιες περιοχές στο Μινσκ της Λευκορωσίας και είδα από κοντά τα "παιδιά του Τσερνομπίλ" (θύματα όχι μόνο της πυρηνικής καταστροφής αλλά και της εγκληματικής στάσης του καθεστώτος που απέκρυψε για μέρες τον κίνδυνο),
Image result for chernobyl victims photos
 
αλλά και τα τεράστια συγκροτήματα με τους εκτοπισμένους πρόσφυγες από τις περιοχές με πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας (η Λευκορωσία δέχθηκε μια μεγάλη ραδιενεργή επιβάρυνση παρά το γεγονός ότι ο αντιδραστήρας βρίσκονταν στην Ουκρανία).
 
Είχα, επίσης, την τιμή να γνωρίσω αξιοθαύμαστους ανθρώπους που συλλαμβάνονταν και διώκονταν στη Λευκορωσία, στην Ουκρανία και στη Ρωσία γιατί τολμούσαν να μιλήσουν για την πυρηνική καταστροφή και τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.
Image result for chernobyl victims photos
 
Τα θύματα από την "ειρηνική" και πολεμική χρήση της πυρηνικής ενέργειας εκατοντάδες χιλιάδες (έκθεση στην ραδιενέργεια, πυρηνικές δοκιμές με χιλιάδες ανθρώπους πραγματικά πειραματόζωα στην έκθεση στην ραδιενέργεια, στρατιώτες και πολίτες που εξαναγκάστηκαν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να ελεγχθεί η έκλυση ραδιενέργειας, θύματα ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι ή στα πεδία δοκιμών των πυρηνικών δυνάμεων).
 
Δείτε τα 10 πιο σοβαρά πυρηνικά "ατυχήματα" που ευθύνονται για την απώλεια πολλών χιλιάδων ζωών
 
Ο κίνδυνος παραμένει μέχρι να καταστραφεί και το τελευταίο πυρηνικό όπλο, να κλείσει και να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος πυρηνικός αντιδραστήρας, να αντιμετωπιστούν τα ραδιενεργά απόβλητα.
 
Nuclear energy? No, thanks