20 Νοεμβρίου 2013

Στις Βρυξέλλες μουσικό αφιέρωμα στον Καβάφη από την «ΟΜΑΔΑ ΚΑΒΑΦΗ» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου

Πρωτοβουλία του Ν. Χρυσόγελου και του Ελληνικού Κύκλου Βρυξελλών

Εκδήλωση με τίτλο «Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ – ΑΠ’ ΈΞΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑ» διοργανώνει ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και ο πολιτιστικός σύλλογος «Ελληνικός Κύκλος» στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013, στις 20.00, στο Θέατρο de lijsterbes Lijsterbessenbomenlaan 6, 1950, Krainem.

Η μουσική παράσταση έρχεται ως συνέχεια προηγούμενης επιτυχημένης εκδήλωσης που είχαν συνδιοργανώσει και πάλι από κοινού ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Ελληνικός Κύκλος, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο Rich Restaurant, με θέμα τη ποιοτική διατροφή (περισσότερες πληροφορίες εδώ). Η είσοδος στη μουσική παράσταση θα είναι ελεύθερη.

Η παράσταση αυτή-αφιέρωμα στο σπουδαίο Αλεξανδρινό ποιητή, θεωρείται από πολλούς πνευματικούς ανθρώπους ως μια από τις πιο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις στο έργο του. Δείτε εδώ ένα σύντομο βιογραφικό της ομάδας. Η παράσταση διαρκεί 1.30΄ ώρα περίπου.  Για περισσότερες πληροφορίες για την πορεία της παράστασης, δημοσιεύματα, video και φωτογραφίες, μπορείτε να επισκεφτείτε το blog της Ομάδας «Καβάφης». Δείτε εδώ ένα σύντομο οδοιπορικό της ομάδας.

Η Ομάδα Καβάφη προέρχεται από παραστάσεις σε Βοστώνη και Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα, ενώ δεκάδες είναι οι παραστάσεις τους κάθε χρόνο ανά την ελληνική επικράτεια αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Ο Ν. Χρυσόγελος σε δήλωση του σχετικά με την διοργάνωση της παράστασης είπε: «Πιστεύουμε ότι μέσα στην πολύμορφη κρίση που περνάει η πατρίδας μας, κρίση κοινωνική, οικονομική, πολιτική, αξιακή και περιβαλλοντική, ο ΚΑΒΑΦΗΣ είναι σήμερα εξίσου επίκαιρος και απαραίτητος όσο ποτέ. Ο Κ. Π. Καβάφης με την πολύπλευρη και πολυσχιδή προσωπικότητα του μπορεί να μας αγγίξει κατευθείαν στην καρδιά. Ελπίζω ο κόσμος που θα έρθει να ακούσει την Ομάδα Καβάφη, να χαρεί, να διασκεδάσει αλλά και να εισπράξει τα μηνύματα εκείνα που κάνουν τον Καβάφη μοναδικό, μέσα από ποιήματα αλλά και μελωδίες. Τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους; Ή μήπως θα επιστρέψουμε στη βαρβαρότητα ως απάντηση στην κρίση; Σε μια εποχή κατάθλιψης, οργής και απαξίωσης, ο πολιτισμός, οι τέχνες, η δημιουργικότητα είναι στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στην αναγέννηση, την ανασυγκρότηση των κοινωνιών στη βάση αξιών και αλληλεγγύης, εργαλεία ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και μέσα για την περιφερειακή ανάπτυξη. Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει κέντρο πολιτισμικής δημιουργίας σε μια προσπάθεια διεξόδου από την κρίση με ανάδειξη των δυνατών στοιχείων της, με ενίσχυση παράλληλα της συμμετοχής, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της οικολογίας και της δημοκρατίας. Τα νησιά και οι νησιωτικές κοινωνίες μπορούν να παίξουν ρόλο καταλύτη σε μια τέτοια πορεία.»

 

Ακολουθεί το πρόγραμμα της Παράστασης:


Το αφιέρωμα της «ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΒΑΦΗΣ» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου

«Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ – ΑΠ’ ΈΞΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Εισαγωγή – πρόλογος

Video – ΤΑΙΝΙΑ «ΚΑΒΑΦΗΣ» 8’ ΠΕΡΙΠΟΥ

Ποίημα: Εν τω μηνί Αθύρ

Τραγούδι: Η Αλεξάνδρεια:. Μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα – Στίχοι:  Άρη Δαβαράκη

Ποίημα: Che fece… il gran rifiuto

Ποίημα: Όσο μπορείς

Τραγούδι: Τα παράθυρα. Μουσική Μπάμπη Κουλούρα.

Ποίημα: Σοφοί δε προσιόντων

Ποίημα: Περιμένοντας του βαρβάρους

Τραγούδι: Μονοτονία. Μουσική Θάνου Μικρούτσικου

Ποίημα: Κεριά

Ποίημα: Εκόμισα εις την τέχνην

Τραγούδι: Μέρες του 1903. Μουσική Μάνου Χατζιδάκι

Ποίημα: Θερμοπύλες

Ποίημα: Φωνές

Τραγούδι: Επέστρεφε. Μουσική Μπάμπη Κουλούρα.

     Ενορχήστρωση Δημήτρη Οικονομάκη

Ποίημα: Στα 200 π.χ.

Ποίημα: Απρίλιος 1908, από τ’ ανέκδοτά του το ποίημα: Κρυμμένα

Τραγούδι: Δεκέμβρης του 1903. Μουσική Σωκράτη Μάλαμα

Ποίημα: Τείχη

Τραγούδι: Γενάρης 1904. Μουσική Θάνου Μικρούτσικου

Ποίημα: Ας φρόντιζαν

Τραγούδι: Δυνάμωσις. Μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου

Ποίημα: Αλεξανδρινοί Βασιλείς

Τραγούδι: Για να ΄ρθουν. Μουσική Μπάμπη Κουλούρα. Ενορχήστρωση Δημήτρη Οικονομάκη

Ποίημα: Εν μεγάλη Ελληνική Αποικία το 200 π.Χ.

Τραγούδι: Γκρίζα. Μουσική Χρήστου Νικολόπουλου

Ποίημα: Η Πόλις

Ποίημα: Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον

Τραγούδι: Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον. Μουσική Δήμου Μούτση

Ποίημα: Ιθάκη

Ανάμεσα στα τραγούδια και στα ποιήματα, η Νικολέτα Ρούσσου κάνει σύντομες αναλύσεις όταν αυτό χρειάζεται, αφηγείται στιγμές από τη ζωή του ποιητή, κριτικές και γνώμες σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος.

Last modified on Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 13:54