22 Ιανουαρίου 2013

Διαδραστικό Εργαστήριο για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις

Με μεγάλη συμμετοχή από όλη την Ελλάδα και αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων/ουσών καθόλη τη διάρκειά του, πραγματοποιήθηκε το διαδραστικό εργαστήριο για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, το Σάββατο 19/1 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο (Λεωφ. Ιωνίας 315, Άνω Πατήσια). Με στόχο την στήριξη των πρωτοβουλιών από τα κάτω, το εργαστήριο εστίασε στην ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών ώστε να βοηθήσει τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή όσους/ες έχουν διάθεση να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης.

Χαιρετισμός από τον Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκο Χρυσόγελο και εισαγωγή στο εργαστήριο.



Χαιρετισμός και εισήγηση της Isabelle Durant, της Βελγίδας ευρωβουλευτού των Πράσινων και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, με παραδείγματα από τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις στο Βέλγιο.



Χαιρετισμός και εισήγηση του Jon Andoni Lekue, εκπροσώπου της Βασκικής Αριστεράς (Basque Abertzale Left) και της κίνησης Basque Peace Process, με παραδείγματα από τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις στην Χώρα των Βάσκων.



Παραδείγματα από το Ευρωπαϊκό δίκτυο κοινωνικών επιχειρήσεων για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση (Reuse) από την Αντιγόνη Δαλαμάγκα, διευθύντρια της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.


Εισήγηση και απαντήσεις από τον Αντώνη Τσαχαλίδη της Ειδικής Υπηρεσίας για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας.



Συζήτηση και αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.


O Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, πήρε την πρωτοβουλία αυτή για την διοργάνωση του διαδραστικού εργαστηρίου για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, με στόχο την στήριξη των πρωτοβουλιών από τα κάτω, εστιάζοντας σε δυο θέματα:

(α) πώς δημιουργείται συνοχή και ενδυναμώνει η συνεργασία μεταξύ ατόμων που επιδιώκουν τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων και

(β) τι θεσμοί και δομές απαιτούνται για την συμβουλευτική στήριξη, χρηματοδότηση κι αξιολόγηση των προσπαθειών δημιουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων.

Το σκεπτικό είναι να αξιοποιηθούν τα θετικά και αρνητικά μαθήματα από όσα γίνονται στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη στον τομέα των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, ώστε κάθε προσπάθεια να εξελίσσεται συνειδητά – με βάση τις δικές της επιλογές και τις τοπικές συνθήκες – σε ένα πετυχημένο παράδειγμα αλλά και πρότυπο για νέες πρωτοβουλίες.