20 Φεβρουαρίου 2013

Πετρέλαιο ή αιθαλομίχλη; Υπάρχει άλλος δρόμος;


Στρογγυλό Τραπέζι για εναλλακτικές λύσεις στο ζήτημα της θέρμανσης

 

«Υπάρχει άλλος δρόμος αλλά δε θα είναι εύκολος» ήταν η βασική απάντηση στο κεντρικό ερώτημα, όπως προέκυψε από τη συζήτηση που διοργάνωσε η Θεματική Ομάδα για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή των Οικολόγων Πράσινων και ο ευρωβουλευτής τους Νίκος Χρυσόγελος στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου.

 

Η δυσκολία οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση και ειδικά στην ενεργειακή φτώχεια που προσλαμβάνει πλέον διαστάσεις επιδημίας οδηγώντας πολλούς πολίτες σε απόγνωση. Ο βασικός λόγος που οι συνέπειές της δεν είναι ακόμα πιο τραγικές είναι η ηπιότητα του φετινού χειμώνα. Οφείλεται επίσης στον προβληματικό συντονισμό που συχνά προκαλεί κρίσιμες καθυστερήσεις. Οφείλεται όμως και στην έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών που οδηγεί όχι μόνο σε σύγχυση αλλά και σε λανθασμένες επιλογές που επιβαρύνουν και το περιβάλλον και τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
 
 
 
Όμως, το 95% των ελληνικών κτηρίων που κατασκευάστηκαν πριν το 1980 είναι ενεργειακής κατηγορίας Δ και το 54% αυτών που κατασκευάστηκαν πριν το 1955, ενεργειακής κατηγορίας Η, πράγμα το οποίο δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων στην Ελλάδα. Η υλοποίηση ενός πραγματικά φιλόδοξου τέτοιου προγράμματος δε θα έχει μόνο οφέλη για τα νοικοκυριά αλλά και για την εθνική οικονομία αφού μπορεί να δημιουργήσει ή να διατηρήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό αλλά και άλλους τομείς.
 
 
 
 
Η εγχώρια βιομάζα, που τόσο πολύ έχει δυσφημιστεί φέτος εξαιτίας της αιθαλομίχλης στα αστικά κέντρα, μπορεί επίσης να καλύψει σημαντικό μέρος των αναγκών σε θέρμανση. Με τη συνδρομή των Πολυτεχνείων και των ερευνητικών κέντρων πρέπει και μπορεί να αναπτυχθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να ξεπεραστούν τα τεχνικά προβλήματα από τη χρήση της, να αναπτυχθεί εγχώρια βιομηχανία καυστήρων βιομάζας  και παράλληλα να θεσπιστούν πρότυπα για τα βιοκαύσιμα που θα προστατεύσουν το περιβάλλον και τους καταναλωτές. Η βιομάζα επίσης μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης τοπικών οικονομιών μέσα από συνεταιρισμούς, όπως ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει στην Καρδίτσα.
 
 
 
 
 
Επίσης η χρήση των αντλιών θερμότητας και των κλιματιστικών υψηλής απόδοσης σε συνδυασμό με αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο μια οικονομική αλλά και μια περιβαλλοντικά φιλική επιλογή στο μέλλον.
 
 

Στη συζήτηση όπου  παρουσιάστηκαν πολλές διαφορετικές πτυχές του θέματος, συμμετείχαν οι:
 
 
 
  • Μάρω Ευαγγελίδου, Γενική Γραμματέας ΥΠΕΚΑ (Δείτε το βίντεο εδώ)
  • Πάνος Ευσταθίου, Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) (Διαβάστε την εισήγηση και δείτε το βίντεο εδώ)
  • Μιχάλης Πετράκης, Διευθυντής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αντιπρόεδρος Ecocity (Δείτε το βίντεο εδώ και εδώ)
  • Νίκος Μπόκαρης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (Διαβάστε την εισήγηση και δείτε το βίντεο εδώ)
  • Πλάτων Πάλλης, Εργαστήριο Ατμοκινητήρων & Λεβήτων του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. (Διαβάστε την εισήγηση και δείτε το βίντεο εδώ κι εδώ)
  • Κυριάκος Πανόπουλος, Ερευνητής Χημικός Μηχανικός, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) (Διαβάστε την εισήγηση και δείτε το βίντεο εδώ)
  • Βασίλης Μπέλλης, Γενικός Γραμματέας ΔΣ Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρείας Καρδίτσας. (Διαβάστε την εισήγηση και δείτε το βίντεο εδώ)
  • Ζωή Βροντίση, Εκπρόσωπος της Θεματικής Ομάδας Ενέργειας των Οικολόγων Πράσινων (Δείτε το βίντεο εδώ)
  • Tάκης Γρηγορίου, Υπεύθυνος για θέματα ενέργειας της Greenpeace . (Διαβάστε την εισήγηση και δείτε το βίντεο εδώ)
  • Μιχάλης Προδρόμου, Υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής WWF – Ελλάς (Διαβάστε την εισήγηση και δείτε το βίντεο εδώ)
  • Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων (Δείτε το βίντεο εδώ κι εδώ)
 

 

 
 
 
 


Ακολούθησαν παρεμβάσεις από το κοινό, όπου θίχτηκαν ζητήματα όπως η αλλαγή της έννοιας της θερμικής άνεσης στην πορεία των χρόνων στην Ελλάδα, η ανάγκη πραγματικής αποκέντρωσης ως ουσιαστικό αντίδοτο στα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς και η μακροχρόνια επίδραση της στην ανθρώπινη υγεία, πράγμα που είναι αδύνατον να προσδιοριστεί μόνο από παρακολούθηση και σύγκριση δεδομένων προσελεύσεων και εισαγωγών για πνευμονιολογικά προβλήματα.

 

 

 

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του θέματος οι Οικολόγοι Πράσινοι εντάσσουν τη συζήτηση αυτή στην εκστρατεία τους για την ενέργεια και τη θέρμανση, μία από τις κεντρικές πανελλαδικές εκστρατείες που έχουν προγραμματίσει για το 2013, με στόχο να συμβάλλουν στην ενημέρωση των πολιτών αλλά και στον καλύτερο σχεδιασμό έτσι ώστε τα προβλήματα αυτού του χειμώνα να ξεπεραστούν τον επόμενο.

 
Στα πλαίσια αυτά, έχει αφιερωθεί ειδικός χώρος στην ιστοσελίδα της Θεματικής Ομάδας Ενέργειας των Οικολόγων Πράσινων, όπου ήδη έχουν αναρτηθεί επιστημονικές μελέτες, σχετικά άρθρα, ένας αναλυτικός οδηγός καθώς και ένα διαδραστικό υπολογιστικό εργαλείο σύγκρισης διαφορετικών συστημάτων θέρμανσης.

 

Είχε επίσης προηγηθεί μια εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με ομιλητές το Χρήστο Δουλκερίδη, Υπουργό Κατοικίας στην Κυβέρνηση της Περιφέρειας Βρυξελλών και μέλος των Πράσινων της Βαλωνίας, στο Βέλγιο, τον Τάκη Γρηγορίου από την Greenpeace, το Ξενοφώντα Ζήση ηλεκτρολόγο μηχανολόγο από τη Θεματική Ομάδα Ενέργειας των Οικολόγων Πράσινων και το Νίκο Χρυσόγελο.

 

Δείτε φωτογραφίες από τη συζήτηση  εδώ.
 

 

 

 

Αναλυτικά:

 

 

Στην αρχή της συζήτησης, ο Νίκος Μάντζαρης, χημικός μηχανικός, επιστημονικός συνεργάτης του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων παρουσίασε την ιστοσελίδα της Θεματικής Ομάδας Ενέργειας όπου συγκεντρώνεται ενημερωτικό υλικό γύρω από ζητήματα θέρμανσης. Εστίασε στο διαδραστικό
 
που έφτιαξε η Θεματική Ομάδα και συγκρίνει διαφορετικά συστήματα θέρμανσης ως προς το οικονομικό και περιβαλλοντικό τους κόστος. Τυπικοί υπολογισμοί με αυτό το εργαλείο έδειξαν ότι τα κλιματιστικά αποτελούν την οικονομικότερη επιλογή. Το περιβαλλοντικό τους κόστος όμως εξακολουθεί να είναι μεγάλο και συγκρίσιμο με αυτό του πετρελαίου. Βέβαια αυτό ισχύει για το σημερινό ενεργειακό μίγμα που στηρίζεται στο ρυπογόνο λιγνίτη και πολύ λιγότερο στις ΑΠΕ, οι οποίες στο τέλος του 2011 συνεισέφεραν κατά μόλις 13%. Όπως όμως φαίνεται από τους υπολογισμούς, αν η διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή φτάσει στα επίπεδα του 40% όπως είναι η εθνική δέσμευση, τότε οι εκπομπές από τη χρήση κλιματιστικών πέφτουν στα επίπεδα αυτών του φυσικού αερίου.   
 

 
Η Μάρω Ευαγγελίδου, Γενική Γραμματέας ΥΠΕΚΑ αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει η Γενική Γραμματεία του ΥΠΕΚΑ να εκπονήσει στρατηγικό σχέδιο δράσης για την ατμοσφαιρική ρύπανση γενικά, αλλά και ειδικότερα με έμφαση στην αιθαλομίχλη. Έγινε μια πρώτη συνάντηση αυτού του χαρακτήρα, και μετά μια δεύτερη συνάντηση με φορείς που δεν είχαν κληθεί στην πρώτη. Αναφέρθηκε στα προβλήματα συντονισμού με συναρμόδιους φορείς, τα οποία σταδιακά αντιμετωπίζονται. Τόνισε την ανάγκη παρακολούθησης της υλοποίησης των άμεσων μέτρων καθώς επίσης και της λήψης μακροχρόνιων μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σε αυτά εντάσσονται η βιώσιμη κινητικότητα και η ενεργειακή βελτίωση των κτιρίων (π.χ. πρόγραμμα εξοικονόμηση ενέργειας "εξοικονομώ κατ’ οίκον", ενεργειακά τζάκια, προώθηση φυσικού αερίου). Είναι σημαντικό να συμβάλει και η κοινωνία των πολιτών ασκώντας πίεση ώστε να κερδηθεί το στοίχημα του ενδοδιοικητικού συντονισμού και να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση. (Δείτε το βίντεο εδώ)
 
 
 
Ο Πάνος Ευσταθίου, Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο του Κέντρου το οποίο σε συνεργασία με πολλούς φορείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προωθεί δράσεις που προάγουν τη διαλειτουργικότητα, τη συνεργασία και την πολυεπιστημονική προσέγγιση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ώστε σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο πρόληψης και παροχής υπηρεσιών υγείας. Καταγράφοντας προσελεύσεις και εισαγωγές ασθενών με πνευμονολογικά προβλήματα, παρουσίασε συγκριτικά αποτελέσματα μεταξύ 2012 και 2013. Παρουσίασε επίσης και αποτελέσματα ποιοτικής ανάλυσης και συσχέτισης δεδομένων εκπομπών αερίων ρύπων από με εισαγωγές και προσελεύσεις διαφόρων πνευμονιολογικών περιστατικών (Διαβάστε την εισήγηση και δείτε το βίντεο εδώ)
 
 
 
Ο Μιχάλης Πετράκης, Διευθυντής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Αντιπρόεδρος Ecocity, τόνισε τη σημασία μακροχρόνιου σχεδιασμού σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Απαιτούνται μετρήσεις, αναλύσεις μετρήσεων και μέτρα. Μετρήσεις γίνονται σε πολλά σημεία του λεκανοπεδίου και υπάρχουν ικανοί επιστήμονες για τις αναλύσεις των μετρήσεων αυτών. Οπότε πρέπει να επικεντρωθούμε στην λήψη αποτελεσματικών μέτρων, πράγμα που χαρακτήρισε δύσκολο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της ελληνικής νοοτροπίας. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα του δακτυλίου και των μονών-ζυγών, «πρόβλημα» το οποίο ξεπέρασαν πολλοί έλληνες με την αγορά δεύτερου αυτοκινήτου. Επεκτάθηκε στην πετρελαιοκίνηση την οποία χαρακτήρισε ως οικολογική βόμβα εξαιτίας της κρίσης, που συμβάλλει καθοριστικά στο να μη γίνεται συντήρηση ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα της θέρμανσης εξέφρασε την ελπίδα ότι τα ενεργειακά τζάκια θα αμβλύνουν το πρόβλημα της αιθαλομίχλης. (Δείτε το βίντεο εδώ και εδώ)
 
 
 
Ο Νίκος Μπόκαρης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Δ.Δ.Υ) εστίασε στο πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας, το οποίο ουσιαστικά μεταθέτει το πρόβλημα της θέρμανσης των κατοικιών στα δασικά οικοσυστήματα, ασκώντας μεγάλη πίεση σε αυτά με προφανές αποτέλεσμα, αυτά να αποψιλώνονται, ανεξέλεγκτα και ληστρικά. Αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα υποστελέχωσης των δασαρχείων που καθιστούν τον ουσιαστικό έλεγχο των δασών, σύμφωνα με τη συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας, πρακτικά αδύνατο. Εκτίμησε ότι το πρόβλημα του φετινού χειμώνα δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κατά συνέπεια πρότεινε την αναθεώρηση της σχετικής απόφασης ως βασικό εργαλείο μείωσης της πίεσης στα δασικά οικοσυστήματα. (Διαβάστε την εισήγηση και δείτε το βίντεο εδώ)
 
 
O Πλάτων Πάλλης, από το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων & Λεβήτων του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ παρουσίασε τα βασικά αποτελέσματα της μελέτης του ΕΜΠ και του ΕΚΕΤΑ που συγκρίνει συστήματα θέρμανσης τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά. Βασικό συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι η χρήση των τζακιών ανοιχτής εστίας καθώς και συμβατικών συσκευών ηλεκτρικής ενέργειας (αερόθερμα, θερμοπομποί, ηλεκτρικοί λέβητες κ.α.) θα πρέπει να αποτελούν την τελευταία επιλογή. Όμως, οι αντλίες θερμότητας και τα κλιματιστικά παρουσιάζουν περιβαλλοντικά οφέλη σε σχέση με τις συμβατικές ηλεκτρικές συσκευές λόγω πολλαπλάσιας απόδοσης. Τέλος, τα κλιματιστικά έχουν και το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας σε σχέση με τα άλλα συστήματα θέρμανσης, όπως άλλωστε έδειξαν και τα αποτελέσματα του σχετικού υπολογιστικού εργαλείου των Οικολόγων Πράσινων. (Διαβάστε την εισήγηση και δείτε το βίντεο εδώ κι εδώ)
 
 
Ο Κυριάκος Πανόπουλος, ερευνητής Χημικός Μηχανικός, από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) εστίασε ιδιαίτερα στη βιομάζα και στην ανάγκη προτυποποίησης των βιοκαυσίμων όπως άλλωστε γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παρουσίασε τα αποτελέσματα χημικών αναλύσεων του ΕΚΕΤΑ σε στερεά καύσιμα βιομάζας και εξήγησε την επίδραση της περιεκτικότητας του βιοκαυσίμου σε τέφρα στη λειτουργία των λεβήτων βιομάζας αλλά και το περιβάλλον. Αναφερόμενος στη συνεργασία με την Αναπτυξιακή Καρδίτσας τόνισε τη σημασία ανάπτυξης εγχώριας τεχνογνωσίας γύρω από τη χρήση της βιομάζας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της τοπικής κυρίως οικονομίας μέσα από τη χρήση της. (Διαβάστε την εισήγηση και δείτε το βίντεο εδώ)
 
 

 
Ο Βασίλης Μπέλλης, Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝΚΑ) και Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρείας Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) αναφέρθηκε στην προσπάθεια αξιοποίησης της παραγόμενης αγροβιομάζας στην Καρδίτσα τόσο για θέρμανση όσο και για ηλεκτροπαραγωγή. Εξέφρασε τη διαφωνία του για την επιστροφή στο πετρέλαιο ως το κύριο μέσο θέρμανσης και εξήγησε τις δυνατότητες που παρουσιάζει η χρήση βιομάζας και ειδικότερα αγροβιομάζας για την κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της σωστής ρύθμισης των καυστήρων βιομάζας και της διαμόρφωσης προτύπων για τα βιοκαύσιμα για την αποφυγή προβλημάτων για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ανέπτυξε επίσης τις προκλήσεις που υπάρχουν στην αξιοποίηση της αγροβιομάζας καθώς και τους τρόπους που εφαρμόζει η ΕΣΕΚ για να τις ξεπεράσει. (Διαβάστε την εισήγηση και δείτε το βίντεο εδώ)
 

 
 

 
Η Ζωή Βροντίση, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, εκπρόσωπος της Θεματικής Ομάδας Ενέργειας των Οικολόγων Πράσινων τόνισε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και απεξάρτησης από το πετρέλαιο θέρμανσης η χρήση του οποίου επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά και το εμπορικό και συναλλαγματικό ισοζύγιο της χώρας. Εκτίμησε ότι η σωστή χρήση της βιομάζας μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών για θέρμανση, ιδιαίτερα μέσω συνεταιριστικών προσπαθειών σαν αυτή της Καρδίτσας. Τόνισε τη σημασία της επένδυσης στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για τη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα ενώ σχολίασε τον πολύ χαμηλό ρυθμό απορροφητικότητας του χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’οίκον» όπου λόγω και της άρνησης των τραπεζών από τις 88.368 αιτήσεις μόλις το 15% έχει πάρει έγκριση και μόλις το 5% έχει πάρει το πλήρες ποσό που δικαιούται. (Δείτε το βίντεο εδώ)
 
 
Ο Tάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας της Greenpeace αναφέρθηκε εκτενώς στην ενεργειακή ακαταλληλότητα του κτηριακού αποθέματος στην Ελλάδα και την ενεργειακή φτώχια που εντείνεται λόγω της οικονομικής κρίσης. Εξήγησε τον παράλογο φαύλο κύκλο της κυβερνητικής πολιτικής που κινείται γύρω από ολοένα και αυξανόμενα επιδόματα θέρμανσης ανατροφοδοτώντας ουσιαστικά την αγορά εισαγόμενου πετρελαίου, το οποίο όμως αδυνατούν να αγοράσουν οι πολίτες ακόμα και αν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης παρέμενε στα περσινά επίπεδα. Σε αντιπαραβολή με την κυβερνητική πρόταση για επενδύσεις ύψους 7 δις σε αυτοκινητοδρόμους, παρουσίασε τη βασική πρόταση της Greenpeace για επένδυση στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων και ανέπτυξε τα πολλαπλασιαστικά της οφέλη τόσο για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών σε θέρμανση όσο και για την εθνική οικονομία. (Διαβάστε την εισήγηση και δείτε το βίντεο εδώ)

Ο Μιχάλης Προδρόμου, υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής του WWF – Ελλάς, αποτύπωσε γλαφυρά την πολιτική διάσταση του προβλήματος της θέρμανσης των κτηρίων συγκρίνοντας την Ελλάδα με την Ολλανδία. Ενώ η παλαιότητα των κτηρίων στις 2 χώρες είναι παρόμοια, εντούτοις η Ολλανδική νομοθεσία συμπεριέλαβε την ενεργειακή πιστοποίηση από το 1995 ενώ στην Ελλάδα, η έγκριση του ΚΕΝΑΚ έγινε μόλις το 2010, ο θεσμός των ενεργειακών επιθεωρητών παρουσιάζει πολλαπλά προβλήματα και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’οίκον» έχει αποτύχει ως τώρα καθώς έχει περιοριστεί στην ενεργειακή αναβάθμιση μόλις 14.000 κατοικιών, πολύ μακριά από το στόχο των 100.000 . Τόνισε ότι εξαιτίας της συνθετότητας του προβλήματος και των λανθασμένων επιλογών του παρελθόντος είναι πολύ δύσκολη η εύρεση μιας κοινωνικά και περιβαλλοντικά δίκαιης λύσης , η οποία θα μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, αλλά θεωρεί πως η ενδυνάμωση του «Εξοικονομώ κατ’οίκον», το επίδομα ενεργειακής θωράκισης και μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες για την οριστική επίλυση του προβλήματος. (Διαβάστε την εισήγηση και δείτε το βίντεο εδώ)

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων καυτηρίασε τον ελλιπή συντονισμό που υπάρχει σε κυβερνητικό επίπεδο γύρω από το θέμα αλλά και τη λαϊκίστικη προσέγγιση που ακολούθησαν διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεισφέροντας έτσι στη σύγχυση των πολιτών και την επιδείνωση του προβλήματος. Αναφερόμενος γενικότερα στη λάθος ενεργειακή πολιτική που ακολουθείται, επικεντρώθηκε στα 300 εκ. ευρώ του επιδόματος θέρμανσης που ουσιαστικά καταλήγουν σε εισαγωγές πετρελαίου. Αν σε αυτά προστεθούν και τα 400-500 εκ. ευρώ που θα πληρώσει η ΔΕΗ για δικαιώματα εκπομπών καθώς και τα 700 εκ ευρώ που πληρώνει η χώρα για την ηλεκτροδότηση των νησιών με πετρέλαιο, καταλήγουμε σε ένα σύνολο 1.5 δις ευρώ. Μια σωστή ενεργειακή πολιτική θα μείωνε αυτό το ποσό και θα αξιοποιούσε πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι πόροι αυτοί μαζί με τα νέα κονδύλια για την περίοδο 2014-2020, 20% των οποίων θα αφιερωθούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσαν να υλοποιήσουν ένα πραγματικά φιλόδοξο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων και στροφής στις ΑΠΕ, που αποτελεί και τη μακροχρόνια λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης. (Δείτε το βίντεο εδώ κι εδώ)


Ακολούθησαν παρεμβάσεις από το κοινό όπου θίχτηκαν ζητήματα όπως η αλλαγή της έννοιας της θερμικής άνεσης στην πορεία των χρόνων στην Ελλάδα, η ανάγκη πραγματικής αποκέντρωσης ως ουσιαστικό αντίδοτο στα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς και η μακροχρόνια επίδραση της στην ανθρώπινη υγεία, πράγμα που είναι αδύνατον να προσδιοριστεί μόνο από παρακολούθηση και σύγκριση δεδομένων προσελεύσεων και εισαγωγών για πνευμονιολογικά προβλήματα.

 


Last modified on Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013 22:46