04 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ευρώπη να γίνει πρότυπο κοινωνικής και πράσινης ευημερίας

 

Ο Ν. Χρυσόγελος εισηγητής σε σεμινάριο για το μέλλον της Ευρώπης
 
Για την κρίση στην Ελλάδα αλλά και για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη μίλησε, την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, συμμετέχοντας ως εισηγητής στο 3ο Θερινό Πανεπιστημιο με θέμα “Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία / GreenNewDeal, μια κοινωνική, οικολογική και δημοκρατική απάντηση στην κρίση” που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ινστιτούτο σε συνεργασία, φέτος, με το Ισπανικό Πράσινο Ινστιτούτο EQUO.
 
Στο τριήμερο Θερινό Πανεπιστήμιο (31/8-2/9), που οργανώθηκε στη πόλη Vitoria, στη χώρα των Βάσκων, στην Ισπανία, συμμετείχαν περίπου 300 στελέχη και μέλη των Ισπανών πράσινων / EQUO. Στόχος του ήταν η εκπαίδευσή τους τόσο σε πολιτικά όσο και σε οργανωτικά και επικοινωνιακά θέματα αλλά και η πολιτική στήριξή τους εν όψει των εκλογών της 21ης Οκτωβρίου στην αυτόνομη περιφέρεια των Βάσκων. Μεταξύ των εισηγητών, περιλαμβάνονταν πρώην στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πανεπιστημιακοί, οικονομολόγοι, στελέχη περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων καθώς και πολιτικά στελέχη των πράσινων.
 
Οι εισηγήσεις επικεντρώθηκαν στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αναγκαίων αλλαγών για την νομισματική, οικονομική και πολιτική της ενοποίηση, ώστε να γίνει πρότυπο δημοκρατίας, κοινωνικής συνοχής, βιώσιμης ευημερίας και πράσινης οικονομίας, όσο και σε συγκριμένες θεματικές πολιτικές, όπως: τοπική οικονομία και τοπικά νομίσματα, νέες μορφές χρηματοδότησης οικολογικών προγραμμάτων, εκπαίδευση για τη βιωσιμότητα, κοινωνικές συνεργατικές επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας, κοινωνία και οικο-φεμινισμός, πράσινη αρχιτεκτονική, ο κόσμος του νερού, μείωση απορριμμάτων, πράσινες πόλεις, προστασία των ζώων, επίλυση συγκρούσεων για το περιβάλλον, ηλεκτρονικό εμπόριο. Στο Θερινό Πανεπιστήμιο συζητήθηκαν, επίσης, και θέματα αποτελεσματικής επικοινωνιακής πολιτικής και καλύτερης οργάνωσης των πράσινων στις περιφέρειες στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τις ευρωεκλογές του 2014, τις εθνικές και τις περιφερειακές εκλογές.
 
Ιδιαίτερο συμβολισμό αποκτάει, όμως, και η επιλογή της πόλης για την πραγματοποίηση του Θερινού Πανεπιστημίου, αφού η πόλη Vitoriaέχει ανακηρυχθεί ως Πράσινη Πρωτεύουσα για το 2012, μια πόλη με πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος της αυτοδιοίκησης της πόλης ήδη από τη δεκαετία του '80 που ανταποκρίνεται, όμως, στην ποιότητα ζωής που απαιτούν και σήμερα οι πολίτες της, με πολύ πράσινο και ελεύθερους χώρους, ποδηλατόδρομους, τράμ και σωστές συγκοινωνίες καθώς κι αναπτυγμένα προγράμματα ανακύκλωσης και κοινωνικών πολιτικών.
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε ιδιαίτερη συνεργασία με στελέχη των ισπανών πράσινων, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις σχετικά με την κρίση που πλήττει την Ελλάδα και την Ισπανία. Συζήτησαν για τις σχεδιαζόμενες κοινές παρεμβάσεις των Πράσινων ευρωβουλευτών στην Ν. Ευρώπη, με στόχο τη διαμόρφωση μιας πρότασης διεξόδου από την κρίση με κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο, αλλά και για παρεμβάσεις τους σε θέματα δημιουργίας θέσεων εργασίας για νέους, μια και οι δυο χώρες αντιμετωπίζουν σήμερα τα πιο υψηλα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας των νέων.
 
Αντιπροσωπεία των ισπανών πράσινων θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί 9,10 και 11 Νοεμβρίου στην Αθήνα με στόχο να εκφραστεί άλλη μια φορά, και με έμπρακτο τρόπο, η αλληλεγγύη των πράσινων προς την ελληνική κοινωνία (αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 300 στελέχη των Πράσινων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και πολλοί ευρωβουλευτές και πιθανόν κάποιοι πράσινοι υπουργοί) καθώς και στην ημερίδα με θέμα “κρίση και κοινωνικές επιπτώσεις” που διοργανώνουν το φθινόπωρο, στις Βρυξέλλες, από κοινού ο Νίκος Χρυσόγελος και οι άλλοι Πράσινοι ευρωβουλευτές από τις χώρες του Νότου.
 
 

 

Last modified on Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012 18:54